Ajánlás | 3 |
Bevezető | 5 |
Előételek | 8 |
Hideg előételek | 8 |
Füstölt lazac fehérboros, tormás mártással | 8 |
Rizlinges fogas | 9 |
Kötözött sonka gyümölcsmártással | 9 |
Hideg borjúhátszín egészben sütve, Remulade mártással | 10 |
Bárány hidegen, fűszeres meleg borsmártásban | 10 |
Vadszárnyas hideg gyümölcsmártással | 11 |
Hideg szarvassült Cumberland mártással | 12 |
Levesek | 13 |
Borleves | 13 |
Erőleves | 14 |
Ragulevesek | 15 |
Zöldségragu | 16 |
Gyümölcslevesek hidegen vagy melegen | 18 |
Almaleves | 18 |
Meggyleves | 19 |
Halászlevek | 19 |
Szegedi halászlé borral | 20 |
Bouillabaisse vagy francia halászlé | 21 |
Tihanyi káposztás korhely halászlé | 21 |
Húsos ragulevesek | 22 |
Szárnyas raguleves | 22 |
Marharagu | 22 |
Szarvas és őzragu | 23 |
Meleg előételek | 24 |
Csirág (spárga) bormártással | 24 |
Bevert tojás Hadik módra | 25 |
Sonkás rák | 25 |
Töltött rák | 26 |
Piruló sellők szivárvány salátával | 26 |
Ponty Orly módon | 27 |
Libamáj rizottó | 27 |
Libamájérmék bundás kenyéren, üde, bazsalikomos paradicsom mártással | 28 |
Főételek | 30 |
Halból készült főételek | 30 |
Fogasfilé Kőrössy módra | 30 |
Fogas-, süllőszelet bormártással | 32 |
Paradicsomos fogas vagy süllő | 32 |
Csuka gombával | 33 |
Balatoni csuka, ahogyan a tihanyi apátok szeretik és 600 éve főzetik nagyböjt idején | 34 |
Fogas admirális módra | 36 |
Fűszeres vagy franciás ponty | 36 |
Pisztráng zöldségesen | 37 |
Szilvásváradi pisztráng kékre főzve, főtt hordóburgonyával, diszkoszrépával, és zengőmártással | 38 |
Zöldséges vagy oroszos ponty | 40 |
Ponty fehérborban | 42 |
Harcsa hajóskapitány módra | 42 |
Szárnyas főételek | 43 |
Cserépedényben sült csirke | 43 |
Fűszeres francia kappan | 43 |
Részeges csirke | 44 |
Gyöngytyúk á la Capitol | 46 |
Paprikás csirke galuskával | 47 |
Erdélyi tárkonyos, zöldséges, rizses csirke borban fürösztve | 47 |
Móricz Zsigmond kedve szerinti csirke | 48 |
Sült kacsa bormártással | 50 |
Libapecsenye vörösborban | 51 |
Libamáj bormártással | 51 |
Libamáj szeletekben, borral párolva | 52 |
Sertésből készült főételek | 53 |
Sertés szűzérmék Tenkes kapitány módra | 53 |
Brassói aprópecsenye Tihanyi Merlot vörösborral | 54 |
Boros Tokány Kaporral | 54 |
Sertésborda borban áztatva | 55 |
Smucig Sógor Kedvence | 56 |
Sertéssült borban főtt savanyúkáposztával, fóliában sült burgonyával | 58 |
Csülkös pincepörkölt | 59 |
Borjúból és marhából készült főételek | 60 |
Borjúcomb normandi mártásban parajos galuskával | 60 |
Borjúhús Marengó módra | 61 |
Jó magyar borjúpörkölt | 61 |
Borjúérmék szőlőcsősz kedvence szerint | 62 |
Borjúszeletek betyár módra, töltött cipóval | 62 |
Bográcsos jó magyar marhapörkölt | 63 |
Angol vesepecsenye | 64 |
Vesepecsenye "á la Dubarry" | 65 |
Wellington bélszín Madeira mártással, tavaszi körettel | 65 |
Vesepecsenye "á la Colbert" Madeira mártással és sült galuskával | 67 |
Lávakövön sült bélszín | 68 |
Tournedos receptek | 70 |
Tournedos á la Béarnaise | 70 |
Tournedos á la Bordelaise | 71 |
Tournedos á la Casino | 72 |
Saftbraten (lében sült) | 73 |
Főtt marhahús különböző mártásokkal | 73 |
Gombás rostélyos | 74 |
Marhapörkölt borral | 74 |
Pincepörkölt, ahogy a Lincmayerék készítik | 75 |
Marhanyelv vadasan | 75 |
Különleges húsokból készült főételek | 76 |
Házinyúlcomb tanyasiasan | 76 |
Nyúlpaprikás sós burgonyával | 77 |
Báránycomb fűszeres mártással, juhtúrós sztrapacskával | 77 |
Báránycsülök számadó módra | 78 |
Lávakövön sült bárány vagy gödölye (kecskegida) Bernaise mártással | 78 |
Rozmaringos báránybordák | 79 |
Magyaros birkapörkölt | 80 |
Töltött kecskeborda csopakiasan | 80 |
Vadpecsenyék | |
Kötözött vaddisznócomb egészben főzve | 81 |
Vörösborban pácolt, párolt vaddisznócomb, dércsípte áfonyamártással, aszalt szilvával töltött burgonyakrokettel | 82 |
Vaddisznópecsenye vörösborban sütve | 84 |
Egészben sült szarvasgerince burgonyás rétessel | 84 |
Szarvasszeletek, ahogyan a vénasszonyok a legjobban szeretik | 85 |
Szarvasszeletek "Vadász" módra, zsemlegombóccal | 86 |
Szarvascomb vadmártással, zsemlegombóccal | 88 |
Párolt szarvasszelet narancsos áfonyamártással | 89 |
Mandulás szarvasbélszín Szent Hubert szerint | 90 |
Szarvasbélszín baconköntösben, illatos erdei gombákkal, bazsalikomos hordóskáposztával, mogyoróburgonyával | 92 |
Őzcomb vörösborban párolva | 94 |
Őzpörkölt túróscsuszával | 95 |
Vadnyúlcomb vörösborban | 95 |
Pók Tamás Egri Bikavérében pácolt, sült kacsamell, káposztás cvekedlivel töltve, hagymás törtburgonyával és körtés bikavérmártással | 96 |
Fonott vadnyúlgerinc, napraforgómagban sütve | 98 |
Fertőtavi vadkacsa vadasan, vörösborban | 98 |
Vadkacsa fűszeres borban | 99 |
Töltött fácán | 99 |
Fogoly vadmártással | 100 |
Fogoly gombával | 101 |
Szalonka borral | 101 |
Saláták borral | 102 |
Burgonyasaláta tartármártással | 102 |
Francia saláta | 102 |
Fejes saláta boros tartármártással | 103 |
Halsaláta | 103 |
Vegyes Nutusar hússaláta | 103 |
Narancssaláta | 104 |
Epersaláta | 104 |
Almasaláta | 105 |
Tésztafélék, desszertek borral | 106 |
Csopaki mandulapuding csipkebogyó öntettel | 106 |
Pozsonyi patkó | 107 |
Diós-, mákos-, lekváros kiflicskék | 108 |
Almás-diós pite | 108 |
Alma pongyolában | 109 |
Szent György-hegyi gyümölcskenyér, ahogy Kovács Zoltán készíti | 110 |
Farsangi fánk | 111 |
A könyvben szereplő termelők és éttermek névjegyzéke | 112 |