1.062.403

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Újabb történetek terített asztalokról és környékükről

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Pallas Stúdió
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9207-35-7
Megjegyzés: Fekete-fehér reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Kérem, őrizzék meg azt a lelkesedést, próbálják megmenteni magukban azt az örömet, amellyel ezt a mai megnyitót előkészítették. Se rutin, se a netáni kudarcok ne koptassák meg önökben az ügy... Tovább

Előszó

"Kérem, őrizzék meg azt a lelkesedést, próbálják megmenteni magukban azt az örömet, amellyel ezt a mai megnyitót előkészítették. Se rutin, se a netáni kudarcok ne koptassák meg önökben az ügy szeretetét. Kívánom, hogy mindig ilyen sikerül legyen, mint ma volt. És a siker nyomában ne járjon az irigység, intrika, fúrás. Gratulálok. Nagyon sok látogatójuk legyen."
A fenti sorokat Mesterházi Lajos írta a vendégkönyv első oldalára 1966. augusztus 19-én, a Vendéglátóipari Múzeum megnyitásakor... Vissza

Tartalom

I. Patinás vendéglátóhelyek
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari
Múzeum, a hajdani Fortuna Fogadó ...... 5
Régi serező helyek versben elbeszélve............ 12
Balatonfüred anno, képek a reformkori
fürdőéletről .............................. 17
Magyar kávéház Törökországban ............ 24
Egy régi fogadó és egy régi író emlékezete ...... 26
Érdekességek a hazai rejtvényfejtés
történetéből.............................. 31
Margitsziget - volt kisszálló is ............... 32
A régi helyén eltűnt és új helyen előbukkant
szálloda, ahol talán
a rigójancsi sütemény született ............ 37
Szálloda népszerű királynénk nevével ......... 46
Szabálytalan köszöntő egy patinás és százéves
irodalmi kisvendéglőről ...... ............ 51
II. A vendéglátás történetének
nagymesterei
A jó öreg kocsmáros ........................ 55
A tsemege-tsinálásról ........................ 57
A Dobos-torta nagybátyja .................. 61
Száztizenöt éves budapesti szíveslátás-vendéglátás
„igazi magyar módra" ....................................72
Zilahy Ágnes ............ ......................................74
„Kávéskocsmros" ......................................................77
Dr. Szerb Zsigmond ................................................81
Ismeretlen Gundel-receptek ....................................
Emléksorok Venesz József emlékére ........................90
In memóriám Gundel Imre ....................................92
III. Szíveslátás-vendéglátás
Ínyes elmefuttatás:
híres nemzeti eledelünkről, a gulyásról ............97
Másik ínyes elmefuttatás: a tokány-história............101
Fösvényül adott böjti ebéd
Mária Terézia korából ....................................104
Dédnagyapáink vendéglátása
természeti környezetben ....................................108
Vendéglátás a tegnapelőtti Budán ........................111
Képek évszázados lakomáinkról,
nagy áldomásainkról ..........................................116
Sörözéssel kapcsolatos
régi vagy ritkán használt kifejezések ............123
Az asztaltársaságok és
a magyar artista egyesület ..............................128
A Buda-pesti Pinczér Egylet ....................................130
„A vendéglős az iparosok között iparos,
az urak között úr"................................................133
A cégérekről.................................................................139
Húsvétról, szokásokról, vendéglátásról ................144
IV. Étel-ital história
Fröccstörténelem ......................................................148
Vándorszínészek álma ................................................151
Vadhústörténeti kóstoló ..........................................157
Régi, híres édesneműek krónikája..............................161
Blaha Lujza a terített asztal bűvöletében ............169
Néhány gondolat a halakról, bal főzésről,
a halászos lé történetéről és népszerűségéről ... 174
Krúdy Gyula a borról ................................................187
Fánkról és rétesről való ínyes elmélkedés..................1S9
Mitől Székely a Székely-káposzta ........................194
A reformkori sorsjáték-búzás
idegenforgalmi (utazási) fődíjjal........................196
V. Pegazus a fehér asztal mellett
Barokk keresztelői lakoma..........................................199
Jókai, mint szőlőművelő ..........................................204
Mikszáth Kálmán és „a magyar konyha " ............207
Puccini és a fehér asztal örömei ..............................211
Szép Ernő és a kávéház ..........................................216
Szabálytalan emléksorok Nagy Endréről ............218
Móricz Zsigmond és a gasztronómia........................221
József Attila verses menü lapja ..............................226
Karinthy kávéházai ................................................229
Szent-Györgyi Albert és a Nobel-díjas paprika
gasztronómiai hódítása, vendéglői sikere ... 231

Draveczky Balázs

Draveczky Balázs műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Draveczky Balázs könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem