1.056.330

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ügyviteli szabályok III. (töredék)

"Hangya" Termelő-értékesítő és Fogyasztási Szövetkezet a Magyar Gazdaszövetség Szövetkezeti Központja

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: "Hangya" Szövetkezeti Központ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 450 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék kötet. Harmadik újonnan átdolgozott kiadás. A "Hangya" tisztviselők közreműködésével szerkesztette Judik Béla, a "Hangya" cégvezetője. Kihajtható melléklettel. Nyomtatta a Hungária Nyomda Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Hangya Központ kiadásában 1929. év nyarán szerény 40 oldalas füzet jelent meg, amely „Utmutató" volt a szövetkezeti boltkezelők részére. Ugyanakkor Meskó Pálnak, a Hangya ékesszólású apostolának... Tovább

Előszó

A Hangya Központ kiadásában 1929. év nyarán szerény 40 oldalas füzet jelent meg, amely „Utmutató" volt a szövetkezeti boltkezelők részére. Ugyanakkor Meskó Pálnak, a Hangya ékesszólású apostolának kezdeményezésére megindult a szövetkezeti boltkezelők rendszeres továbbképzése. Tavasszal és ősszel a központban tartott két-két hetes tanfolyamokon boltkezelők és boltos pályázók vettek részt. A távolabbi vidékeken lakó boltkezelők továbbképzése céljából a Hangya kirendeltségeknél vándortanfolyamokat rendeztünk.
Olyan lendületes oktatómunka indult meg, melynek hatása a szövetkezetek fejlődésében is megnyilvánult. A tanfolyamot végzett boltkezelők százai életcélnak tekintik foglalkozásukat, más lélekkel és szaktudással végzik munkájukat. Az árukezelésben, kiszolgálásban, kirakat rendezésben és mindennapi munkájuk elvégzésében kitűnik az a szellem, amelyet a tanfolyamról vittek magukkal.
Az első tanfolyamok megtartása után úgy az előadók, mint a hallgatók érezték, hogy szükség volna az előadások anyagának kézikönyvben való összefoglalására. Ezért a tanfolyam vezetője és 33 előadója elhatározták, hogy előadásaikat kéziratba összefoglalják. 1932-ben megjelent a „Boltkezelők kézikönyve" 320 oldalon. Nagy sikere volt, örömmel fogadta a szövetkezeti tábor, a magánkereskedelem szaklapjai élénken bírálgatták. A kritikákból kicsendült az a felfogás, hogy a szövetkezeti mozgalom olyan könyvvel ajándékozta meg a szakirodalmat, amilyent a magánkereskedelmi érdekeltségek kitermelni nem tudtak.
A „Boltkezelők kézikönyve" második kiadása 420 oldalas, bővített terjedelemben 1934-ben jelent meg és hamarosan el is fogyott.
A Felvidék, Kárpátalja, Erdély egy részének és a Délvidék visszatérésével különösen nagy hiányát éreztük enne a szakkönyvnek. Ezért kézikönyvünket új kiadásban útjára bocsátom, megköszönöm a szerkesztőknek és közreműködőknek munkáját és arra kérem a szövetkezeti vezetőket és alkalmazottakat, forgassák szívesen annak lapjait, merítsenek abból szövetkezetük felvirágoztatása céljából hasznos útmutatást.
Budapest, 1941. december havában,
dr. Wünscher Frigyes
a Hangya alelnök-vezérigazgatója. Vissza

Tartalom

Előszó 2
A szövetkezeti mozgalom 5
A fogyasztási szövetkezetek hivatása és tevékenysége 7
A fogyasztási és értékesítő szövetkezetek és a magánkereskedelem 9
Szabad verseny, kartell, részvénytársaság, szövetkezet 10
Szövetkezeti mozgalom rövid történeti áttekintése 11
Magyarország 13
Gróf Károlyi Sándor 1831-1906 14
Az Országos Központi Hitelszövetkezet és a Hangya 15
A Hangya fejlődésének áttekintése 16
Szövetkezeti nevelés 20
Tordasi mintafalu és szövetkezeti tanintézet 22
Üzleti tevékenység 23
A boltkezelő életcélja 25
A jó boltkezelő 26
Üzlet gondozása, rendelés, szállítás, átvétel, nyitás, zárás 30
Az üzlet tisztántartása 30
A berendezés kiegészítése 31
A berendezés tisztítása, átfestése 32
Árurendelés előkészítése 32
Mit kell rendelni 33
Hogyan kell rendelni 33
Központi és kirendeltségi rendelések 34
Ezercikkes rendszer 35
Ezercikkes rendszer előnyei 35
Kirendeltségeknél nem tartott áruk megrendelése 37
Ezercikkes áruk megrendelése 36
Felzet az ezercikkes és kirendeltségi rendelési lapokhoz 36
Hangya cukornagykereskedések 37
Közvetlenül termelőhelyekre intézendő rendelések 38
Petróleumellátás 38
Az idénycikkek megrendelési ideje 39
Legfontosabb vegyesáru idény cikkek havi kimutatása 41
Legfontosabb ruházati és díszműárucikkek havi kimutatása 43
Helyes rendelés kellékei 44
Árucikkek helyes megjelölése 44
Mennyiségek szerepe a megrendeléseknél 45
Megállapodásokra, kötésekre való hivatkozás a rendeléseknél 45
Szállítási eszközök előírása és igénybevétele 46
Közösvagonos rendszer 47
Közösvagonban érkezett áruk részkiszolgáltatása 47
Vonalgyüjtő 47
Az áruk átvétele és elhelyezése 48
A tévesen rendelt áruk visszaküldése 49
A törött vagy hibás áruk leírása 49
A szövetkezeti költségvetés és a helyes kalkuláció 50
Szövetkezeti költségek átlaga 51
A helyes kalkuláció 52
Miként kalkuláljunk, hogy a 18-20 százalékos kalkulációs átlagot elérjük? 55
Tájékoztató kalkuláció árucsoportok szerint 56
Az egyes árufajták átlagos kalkulációja 56
Jobban kalkulálható cikkek forgalma 61
Miként tartható fenn az átlagos 18-20 százalékos kalkuláció? 62
A kalkuláció helyességének ellenőrzése 62
Készpénzforgalom 63
Áruterhelési adatok 63
Árrendezések 64
A pénzkezelés 65
A bolti bevételek elszámolása 65
A boltoskönyv vezetése 66
Leltározás 67
Áruselejtezés 68
Áruforgatási arány 68
A felesleges árukészlet csökkentése 69
Uj cikkek bevezetése 70
A verseny kivédése 71
Az üzleti lehetőségek kihasználása 72
A forgalom emelése 73
A körzetvezetők támogató munkája 73
A rendelés előírása és az árureklamáció 74
A rendelés előírása 74
Az árureklamáció 75
Hogyan reklamáljunk? 77
Mikor reklamáljunk? 78
Visszáruk kezelése 78
Visszáru reklamálása 80
Mit kell tudni a fuvarozásról 81
Az árufuvarozásról általában 81
Az árufuvarozás lényege 81
Árufuvarozási módok 81
Az árufuvarozás az áralakulásban 83
A fuvarozás a « Hangya» áruforgalmában 84
Az áruk átvétele és a fuvarozás alatt előforduló károk megállapításának és a kárigény bejelentésének módozatai 90
Általános tudnivalók 90
Eljárás a vasúton vagy hajón érkezett áruk átvételénél 91
Eljárás autóval vagy postán érkezett áruk átvételénél 94
Káresetek bejelentése 94
A reklám 96
A reklám és a szövetkezet 96
Reklám és propaganda 97
Mi kell a reklámhoz? 97
Mit akarunk eladni? 98
Kinek akarunk eladni? 98
Mennyiért akarunk eladni? 99
Mikor akarunk eladni? 99
Hol akarunk eladni? 99
A reklám eszközei 100
Az üzlethelyiség homlokzata 100
A kirakat 101
A kirakat célja 102
A megállító 102
Árakat a kirakatba! 103
Kirakati felszerelés 103
Kirakati világítás 104
Az üzlet belseje 104
Hangya-típusbolt 107
Homlokzat 108
Belső berendezés 109
A személyes reklám 110
Az áru adjusztálása 112
Doboltatás 113
A röpcédula 114
A körlevél 115
A plakát 116
Az árjegyzék 117
Az újsághirdetés 117
Összejövetelek 118
Árusítások, akciók 120
A hitelezés 123
A szövetkezeti hitelezés rendszere 123
Átfutó hitel 124
Az igazgatóság által engedélyezett havi és rendkívüli hitel 124
A hitelezés módja 126
A vásárlási könyvecske 126
A hitelkönyv 126
Hitelvásárlási jegyzék 127
Jelentés a hitelekről 128
A hitelhajtás módjai 128
Hitelleltár 128a
A hitelezésnél mire kell tekintettel lenni? 130
Kinek adjunk hitelt? 130
Hitelösszeg 131
Hitelfeltételek 132
Hitelleltár és ellenőrzés 132
Jegyzőkönyv 135
Szövetkezeti értékesítés 140
Vidéki szövetkezeti értékesítő csoportok 140
Központi értékesítési szervek 141
Paprika értékesítés 141
Paprikamalmok 144
Fűszerpaprika export 144
Állatértékesítés 145
Az állatértékesítés lebonyolításának módjai 145
Bizományi értékesítés 145
Fix vásárlások 146
Hízlalási akció 147
Tollértékesítés 149
Terményértékesítés 150
Méztermelő és Értékesítő Hangya Szövetkezet 152
Gyógynövények és Műszárítók alosztálya 153
Háziipari értékesítő alosztály 153
Tojás-, baromfi- és gyümölcsértékesítés 154
Tojásértékesítés 155
Baromfiértékesítés 157
Adminisztráció és ellenőrzés 158
Gyümölcsértékesítés 159
Lőttvad-értékesítés 160
Tudnivalók az elejtett vad kezelésére és szállítására 161
Különleges tudnivalók 162
A vad átvétele 163
A vad szállítása 163
A Hangya Ipar Rt.
Szövetkezeti Alkalmazottak Nyugdíjintézete 166
A „Hangya" és a Szövetkezetek Erzsébet Kórháza kapcsolata 169
Árak ismertetése 171
Táplálkozásunkról 173
Tápszerek 173
Vitaminok 175
Fűszerek 176
Élvezeti cikkek 177
Kimutatás egyes tápszerek tápanyag-, tápérték- és vitamintartalmáról 178
Kimutatás egyes tápszerek tápanyag-, tápérték- és vitamintartalmáról 179
Gyarmatárak, déligyümölcsök, halkonzervek, tejtermékek 180
Kávé 180
Tea 183
Fűszerek 184
őrölt fűszerek 191
Déligyümölcsök 192
Friss déligyümölcs 192
Szárított déligyümölcsök 194
Déligyümölcs magvak 196
Halkonzervek 197
Tejtermékek 199
Vaj 200
Sajt 200
Kemény sajtok 201
Félkemény sajtok 202
Lágy sajtok 203
ömlesztett sajtok 204
Pogácsa-sajt 205
A sajt kezelése 205
Turó 205
Sé, cukor, pótkávé, édesipari termékek 207
Só 207
Cukor 208
Kávépótszer és kávékonzerv 209
Édesipar 209
Cukorkaáruk 209
Süteményáruk 210
Desszertáruk 211
Kakaópor 211
Csokoládéáruk 211
Darabáruk és idény áruk 212
Kakaó- és csokoládéáruk kezelése 212
Őrlemények, terményáruk, konzervek, állati és növényi zsiradékok, húsáruk 212
Tésztaáruk 214
Zsemlyemorzsa 215
Rizs 215
Árpagyöngy 216
Köles 216
Hüvelyesek 216
Mák 217
Dió 218
Méz 219
Aszalt szilva 220
Gyümölcs- és főzelékkonzervek 221
A Hangya konzervgyártása 222
Zsír és szalonna 224
Füstölt húsáruk, kolbászfélék és felvágottak 226
Növényi ételzsírok 227
Étolaj 228
Takarmányneműek 228
Malomipari termékek 228
Vegyesáruk 230
Üres göngyölegek 231
Bor, borkezelési cikkek, boroshordók 233
Szeszes italok, likőrök és pálinkafélék, finomszesz, szeszesital-kezelési cikkek 235
Rumok 236
Pálinkák 236
Borpárlat (Brandy-konyak) 236
Likőrök 237
Sósborszesz 237
Szeszes italok tárolása, kezelése és kimérése 238
A helyes fokolás 238
Szeszes italok téli összehúzódása 239
Ecet 240
Ecetkülönlegességek 241
Sör 242
A sör kezelése 243
Málnaszörp 244
Narancsízű, illetve citromízű üdítő ital 245
Szikvíz 245
Ásványvíz 245
Gyógyvizek 246
Keserűvizek 248
Keserű-, gyógy- és ásványvizek kezelése 248
Ásványolajtermékek, denaturált szesz, különféle vegyi- és anyagáruk, festékek, a festés segédanyagai, mázak, szappan, mosó- és tisztítószerek, kocsikenőcs, meszelő-, kefe-, ecsetáruk, cirokseprők 249
Az ásványolajról általában 249
Benzin 250
Petróleum 251
Gázolaj 253
Kenőolajok 254
Mezőgazdasági célokra használt motorok hajtására szolgáló, kedvezményes adótételű (megfestett) ásványolajtermékek 255
Denaturáltszesz 257
Tilalmak 258
Vegyi- és anyagáruk 258
A vegyi- és anyagáruk rövid ismertetése 259
Festékekről általában 265
Lenolaj és lenolajkence 267
Terpentinolaj 268
Terpentinpótlók 268
Mázak (Lakkok) 269
Hangya Ipar gyártmányok 269
Szappanok 269
Pipereszappan 270
Mosószappan 271
Mosószerek 273
Kenőszappan 273
Háztartási tisztító- és vegyiszerek 274
Kocsikenőcs 276
Gyertya 277
Kefe-, meszelő- és ecsetáruk 278
Kefegyártmányok 278
Meszelőáruk 280
Ecsetek 281
Cirokseprő 282
Papirosáruk és írószerek 283
Az elektromos-, rádió- és fotócikkeink ismertetése 292
Izzólámpák 292
Zseblámpák és elemáruk 295
Kerékpárvilágítások 296
Gyujtógyertyák 297
Rádiók és csövek 297
Világítótestek, csillárok 299
Háztartási készülékek és motorok 299
Fotócikkek 301
Gramofonok 301
Vas- és szerszámáruk, épület- és bútorvasalások, zománcozott edények és egyéb háztartási cikkek, kályhák, tűzhelyek és tüzelőeszközök 302
Mezőgazdasági vasáruk, mezőgazdasági gépek, permetezők, kerékpárok és gazdasági faáruk 312
Kerítésfonatok 314
Kapák 314
Ásók 315
Kovácsoltvas lapátok 315
Sajtolt lapátok 316
Fejszék, balták 316
Acélvillák 316
Láncok 316
Kertészeti cikkek 317
Permetezőgépek 317
Kaszák és sarlók 317
Gazdasági faáruk 318
Talajmívelő eszközök 318
Ekealkatrészek 319
Boronák, kultivátorok, lókapák 319
Vetőgépek 319
Takarmányfeldolgozó-gépek 320
Szüretelő-gépek 320
Kerékpárok 320
Üveg-, porcellán-, kőedény- és lámpaáruk 321
Vetőmagvak, védekezőszerek, gazdasági cikkek, zsák-, ponyva-, kötél- és zsinegáruk 325
Vetőmagvak 325
Konyhakerti- és virágmagvak 327
Facsemeték 328
Műtrágya 328
Szénkéneg 330
Növényvédelmi szerek 331
Rézgálic 334
Raffiaháncs 334
Gazdasági kötéláru 335
Zsinegáru 335
Zsákok 335
Tüzelőanyagok 337
Tűzifa 337
Elsőosztályú tűzifa 338
1. Hasábfa 338
2. Hasított dorong 338
3. Dorongfa 338
4. Vékony dorong 338
5. Tuskófa 338
6. Hántott fa 339
Másodosztályú tűzifa 339
Szén 340
Sajtolt szén (brikett) 341
Koksz 342
Tűzifa- és szénszállítás közben előállott hiányok esetében követendő eljárás 343
Faszén 344
Építkezési anyagok 346
Ruházati áruk 351
Kézmű- (rőfös) áruk 351
A textilárukról általában 353
Textil-nyersanyagok 353
Textilipari nyersanyagok felosztása 353
A pamut (gyapot) 353
A len 354
A kender 355
A juta 355
A gyapjú 356
A műgyapjú (ógyapjú) 356
A kecskefélék 357
Valódi selyem 357
Műselyem 358
Ásványi 358
Műszálak 358
A fonás 359
Fonalszámozások 360
A szövés 360
Készáruk 361
Darabáruk 361
Pamut-, len- és műselyemáruk 361
Szövetek 362
Pamutáruk 362
Fehéráru 362
Fehéráruk telítése 363
Nyomottáruk 363
Bolyhozás 364
Tarkánszőtt pamutáru 365
Mercerizálás 365
Lenáruk 366
Gyapjúáruk 366
Műselyem 367
Anyagismeret 368
Konfekció 370
Alsóruházat 370
Férfi felsőruházat 371
Gyermek- és fiú (diák) felsőruházat 372
Női- és leány felsőruházat 372
Ágynemű 373
Vegyes konfekció 373
Konfekcióáru kezelése 373
Kötöttáruk 374
Kötöttárukról általában 374
Gyermekharisnyák 375
Női harisnyák 375
Férfizoknik és harisnyák 376
Keztyűk 377
Tennisz-zoknik, korcsolya-zoknik 377
Lábszárvédők 378
Bokavédők 378
Kötött felsőruhák 378
Tréning-ruha 379
Férfi sportingek 379
Férfi kötött alsónadrág 379
Női kötött fehérneműek 379
Kötött fehérneműek mosása 380
Nyári trikók 381
Téli trikók 381
Fürdőruhák 382
Fürdőruhák mosása és kezelése 382
Sálak és kendők 382
Berliner-kendők 383
Dísz-zsebkendők 383
Sapkák 383
Kalapok 384
Rövidáruk 385
Gombok 385
Övcsatok 387
Női és férfi övek 387
Fonalak 387
Ruhadíszek, szalagok 390
Cipőfűzők 392
Gumiáruk 392
Egészségügyi cikkek 394
Csipkefüggönyök 394
Csipke asztalterítő 394
Csipke ágyterítő 394
Nyakkendő 395
Ernyők 395
Menyasszonyi koszorúk és fátylak 395
Temetkezési cikkek 396
Díszmű- és norinbergi áruk 397
I. Acél-, vas, és fémáruk 397
1. Acéláruk 397
Zsebkések 397
Fabicska 398
Ollók 398
Hajnyírógépek 399
Alpaccaáruk 399
Aluminiumáruk 399
Tűáruk 400
Varrótűk 400
Gombostű 400
Biztosítótű 400
Hajtű 400
Árak 401
Nyomógomb 401
Ruha- és nadrágkapocs 401
Gyűszű 401
Gombok 402
Órák 402
Szemüvegek 403
II. Faáruk 404
III. Bőrdíszműáruk 405
IV. Gumiáruk 405
V. Piperecikkek 406
Kozmetikai szerek 407
Fog-, száj- és hajápolószerek 407
Illatszerek 408
VI. Borotválkozó cikkek 408
VII. Fésűáruk 410
VIII. Kefeáruk 411
IX. Dohányzócikkek 412
A pipáknál 412
Pipaszár 412
Cigarettaszipka 413
Szaruszopóka 414
X. Ostoráruk 415
XI. Vegyes díszműáruk 416
A tálcák 416
Tükrök 416
A rózsafüzér 417
A karácsonyfadíszek 417
A kazetták 417
Lábtörlő 418
Mérőeszközök 418
Nornbergi, azaz játékáruk 419
Bőr- és cipészkellékek 421
Lakberendezés! árucikkek 426
Vasbútorok 426
Fabútorok 427
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Ügyviteli szabályok III. (töredék) Ügyviteli szabályok III. (töredék) Ügyviteli szabályok III. (töredék) Ügyviteli szabályok III. (töredék) Ügyviteli szabályok III. (töredék)

Néhány lap széle kissé foltos.

Állapot:
8.480 Ft
4.240 ,-Ft 50
21 pont kapható
Kosárba