Bevezető | 7 |
Az üdülés-idegenforgalom területi tervezésének újszerű szempontjai és követelményrendszere | 9 |
Alapvető szemléleti változások | 9 |
Az új tervezési szemlélet alapvető sajátosságai | 11 |
Az önerőből történő fejlődés elősegítése, az innovációs képesség fokozása | 12 |
A helyi emberi tényezők jobb számbavétele, hasznosítása | 14 |
A természeti és környezeti értékek védelme | 14 |
A flexibilis területi struktúrák kialakítása | 15 |
Feladatmegosztás, feltétel- és intézményrendszer | 15 |
Az üdülő-idegenforgalmi területek tervezésének legfontosabb tartalmi követelményei | 17 |
Az üdülés-idegenforgalom fejlesztésének szakmai koncepciója | 17 |
Gazdálkodási szempontok | 20 |
Üdülő-idegenforgalmi területfelhasználás-területgazdálkodás | 21 |
Az üdülőterületi tervezés kapcsolódásai más tervfajtákkal és az igazgatási feladaytokkal, a szakértelem jelentősége | 25 |
Az egyes tervfajták közötti főbb csatlakozási pontok, információ átadási feladatok | 25 |
A külső feltételrendszer várható, illetve szükséges változása | 26 |
A szakértelem fontossága | 27 |
Az idegenforgalmi jellegű speciális területi tervek javasolt főbb munkaszakaszai és tartalmi követelményei | 28 |
Helyzetértékelés (problémafeltárás, elemzés, célmeghatározás) | 28 |
Koncepció (cél- és eszközrendszer, a megvalósítás feltételei) | 37 |
Terv | 46 |
A terv karbantartása, a folyamatos tervezés feltételrendszerének kialakítása | 47 |
Városrendezési léptékű tervezési feladatok | 48 |
Az üdülő-idegenforgalmi kereslet és az egyidejű üdülőnépességszám becslésének módszertani elvei | 50 |
Komplex üdülés-idegenforgalmi termékkínálat | 54 |
Táblázatok | 55 |
Idegenforgalmi tervezés üdülőhelyeken | 59 |
A tervezés mint menedzsment-funkció | 59 |
A turisztikai tervezés szükségessége az üdülőhelyeken | 59 |
A tervszerűtlen fejlődés | 59 |
Kapacitáshatárok | 61 |
A célterülettől a küldő területig - a kínálattól a keresletig | 61 |
Az idegenforgalom gazdasági folyamatának összefüggésrendszere | 63 |
Az üdülőhely irányításának, vezetésének és a tervezés alapelvei | 75 |
A turisztikai termék sajátos vonásai | 75 |
Következttések a turisztikai vezetés számára | 79 |
Az idegenforgalmi hely és az üdülőhely-tervezés | 81 |
Az üdülőhely mint sajátos vállalkozási képződmény | 83 |
Célkitűzés | 83 |
A vállalkozás, mint termelő (produktív) szociális rendszer | 84 |
Az üdülőhely mint idegenforgalmi termék | 85 |
A komplex turisztikai termék kialakításának decentralizált folyamata | 89 |
Vállalkozás és üdülőhely - összefoglalás | 92 |
Az üdülőhely-tervezés menete | 95 |
A tervezés ütemezése, a határidők betartása az üdülőhelyen | 95 |
A tervezési döntések prioritása, rangsorolása | 95 |
A tervezési alrendszerek ütemezése Bircher nyomán | 95 |
Üdülőhely-, terület- és infrastruktúratervezés - az integrált tervezés elve | 97 |
A marketing mint a termék-piac koncepció kialakításának és megvalósításának eszköze | 100 |
Hosszú távú üdülőhely-tervezés | 101 |
A tervezési folyamat | 101 |
Az üdülőhely-analízis lépései | 101 |
A vendégmegkérdezés | 103 |
Vonzerőleltár, attraktivitás keresztmetszet | 104 |
A kapacitás és a leterhelhetőség vizsgálata | 106 |
A turisztikai termékcsoportok analízise - keresletelemzés, igényfelmérés | 107 |
A jövőbeni kínálat a vendég szemében | 110 |
Az egyes szolgáltatók helyzete | 111 |
Kapacitáskihasználtság | 113 |
Árszínvonal | 114 |
Menedzsment | 115 |
Összkép | 115 |
A turisztikai kínálat szezonális elemzése | 116 |
Az értékelés szempontjai | 116 |
Vendégéjszakák | 117 |
Ágy-, férőhely- vagy szobakihasználtság | 118 |
Átlagos tartózkodási idő | 118 |
Árszint, árszínvonal | 119 |
Hozamszámítás, összkép | 119 |
Piacelemzés | 120 |
Üdülőhely-tervezés és a piacelemzés | 120 |
A küldő országok vizsgálata | 121 |
A piac szegmentálása | 122 |
Üdülőhelyi erős/gyenge profil | 124 |
Környezetvizsgálat | 129 |
Konkurenciaanalízis | 129 |
A piacvezető versenytársak elemzése | 130 |
Az egyes szezonok átfogó elemzése - versenytársak esetében | 131 |
Az üdülőhely erős/gyenge pontok-profiljának összehasonlítása a piacvezető versenytárséval | 132 |
Piackutatás | 133 |
Piacpotenciál, piacvolumen, piaci részesedés | 134 |
Piaci preferenciák | 136 |
Összefoglalás | 137 |
A célok kijelölése | 138 |
A termék/piac koncepció | 139 |
A stratégiakialakítás kezdete | 139 |
A termék/piac koncepció és az eredeti kínálat | 140 |
Szezonok behatárolása | 142 |
Termékcsomag koncepció, termékfejlesztés | 143 |
A közép távú fejlesztési terv és a termék/piac koncepció | 145 |
Az üdülőhely-tervezés intézményi háttere, alapja | 149 |
Az üdülőhely a decentralizált szolgáltatások rendszere | 149 |
A turisztikai tervezésből származó felismerések áttekintése | 150 |
Üzletpolitika | 150 |
Településtervezés - a turizmus integrált tervezése | 151 |
Kollektív turisztikai tervezés - tervezés "részvétellel" | 152 |
A kollektív tervezés kiindulópontjai | 152 |
A szolgáltatók hierarchiája az üdülőhelyen | 152 |
A kooperatív tervezés keretfeltételei | 154 |
A külső szakértők szerepe a tervezési folyamatban | 155 |
Összefoglalás | 163 |
Esettanulmányok | 165 |
Falusi turizmus Eger térségében | 165 |
Zalaegerszeg Gébárti tó és Zalavölgy termál- és idegenforgalmi hasznosítása | 173 |
Településfejlesztés a gyakorlatban | 194 |
Kérdőíves vendégmegkérdezés | 197 |
Ellenőrző kérdések | 202 |
Bibliográfia | 204 |