kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 207 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-410-1 |
Megjegyzés: | Kihajtható táblázattal. Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Előszó | 5 |
A tyúk biológiai sajátosságai | 7 |
A tyúk származása és domesztikációja | 7 |
A tojás összetétele, képződése | 8 |
A tojás alkotórészei | 9 |
A tojás képződése | 10 |
A tojás képződését befolyásoló élettani és környezeti tényezők | 14 |
A fény szerepe a reprodukciós folyamatokban | 16 |
A vedlés | 18 |
A kotlás | 21 |
A tyúk értékmérő tulajdonságai | 23 |
A tojástermelő képesség | 24 |
A tojás minősége | 30 |
A termékenység | 32 |
A kelthetőség | 34 |
Hústermelő képesség | 37 |
Takarmányértékesítő képesség | 41 |
A tojótyúkok takarmányértékesítő képessége | 42 |
A pecsenyecsirke takarmányértékesítő képessége | 43 |
Kifejlettkori testnagyság | 44 |
A tollasodás | 46 |
Ellenállóképesség, életterő | 48 |
Vérmérséklet, rossz szokások | 49 |
A tyúk genetikai sajátosságai, a tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszerek | 51 |
A tyúk néhány kvalitatív tulajdonságának öröklődése | 51 |
Az ivari kromoszómához kötötten öröklődő tulajdonságok és gazdasági jelentőségük | 52 |
Tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén | 54 |
Tenyészkiválasztás | 57 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 57 |
A tyúk egyedi megjelölésének módszerei | 58 |
A származás megítélése | 58 |
A tojástermelésre irányuló szelekció | 61 |
A hústermelésre irányuló szelekció | 62 |
Pároztatási módok a tyúktenyésztésben | 63 |
A tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszerek | 64 |
A beltenyésztés (rokontenyésztés) | 64 |
A hibridtenyésztés | 65 |
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés | 67 |
Nem rokontenyésztett vonalakkal folytatott heterózistenyésztés | 69 |
A reciprok rekurrens szelekció | 70 |
A tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési módszerek összefoglaló áttekintése | 72 |
Teljesítményvizsgálatok | 73 |
Tyúkfajták és -hibridek | 76 |
Tyúkfajták | 76 |
Tojástermelő (tojó típusú) tyúkfajták | 76 |
Vegyes hasznosítású tyúkfajták | 77 |
Hús típusú tyúkfajták | 81 |
Tojástermelő hibridek | 82 |
Leghorn típusú tojóhibridek | 83 |
Barna héjú tojást termelő hibridek | 84 |
Húshibridek | 87 |
A hús típusú szülőpárok jellemző sajátosságai | 87 |
A pecsenyecsirkék (húshibrid-végtermékek) jellemző sajátosságai | 88 |
Keltetés | 91 |
A keltetés közben lejátszódó főbb élettani folyamatok | 92 |
A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei | 94 |
A keltetőállomások üzemeltetésének technológiai alapelvei | 100 |
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása | 102 |
A keltetőtojással szemben támasztott minőségi követelmények | 102 |
A keltetés folyamata | 104 |
A kelési időszakban tapasztalható rendellenességek, kelésgyengeség | 107 |
A kelési eredményeket befolyásoló tényezők és értékelésük az üzemben | 110 |
Keltetőgépek osztályozása és főbb típusai | 111 |
Naposkori ivarmeghatározás (szexálás) | 112 |
Tenyészállományok, szülőpárok nevelése | 116 |
Nevelési rendszerek és nevelőházak | 116 |
Napos- és növendék állatok fogadása | 121 |
Növendék csirkék takarmányozása | 123 |
Világítás | 129 |
Istállóklíma | 130 |
Ivararány, szelekció | 131 |
Tenyészállományok tartása | 133 |
Hibridtenyésztő üzemek | 133 |
A tenyésztő- és a szaporítótevékenység összefüggése | 134 |
Tenyésztojás-termelés | 137 |
A tojóidőszak rotációja és a tojóházak | 138 |
Állománysűrűség | 140 |
Takarmánysűrűség | 141 |
Világítás | 142 |
Istállóklíma | 143 |
Termelés-ellenőrzés, adatnyilvántartás | 144 |
A tojás gyűjtése | 145 |
Húsárutermelés | 147 |
Pecsenyecsirke-nevelés | 147 |
Rotáció, elhelyezés | 147 |
Férőhely-előkészítés, a naposcsibe fogadása | 150 |
A broilercsirke takarmányozása | 150 |
Itatás, ivóvízellátás | 156 |
Klímaviszonyok a broileristállóban | 157 |
Világítás | 160 |
A hizlalás befejezése | 160 |
Nyilvántartások | 161 |
Árutojás-termelés | 162 |
A tojóhibridek nevelése | 162 |
Tojóhibrid-növendékek takarmányozása | 164 |
Csőrkurtítás | 166 |
Selejtezés | 167 |
Áttelepítés a tojóházba | 167 |
Világítás és istállóklíma a nevelés alatt | 168 |
Tojóhibridtartás | 170 |
A trágyaaknával ellátott mélyalmos rendszerű tojótyúktartás | 170 |
Lécpadlós vagy rácspadlós tartási rendszerek | 170 |
Ketreces tojótyúktartás | 171 |
A tojóhibridek takarmányozása | 174 |
Itatás, ivóvízellátás | 183 |
Istállóklíma | 185 |
Tojásgyűjtés és -tárolás | 186 |
Baromfitelepek létesítésének általános szempontjai | 188 |
Függelék | 191 |
Irányszámok és segédtáblázatok a tervezéshez | 191 |
Irodalom | 202 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.