A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tyúktartás

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Házunk táján
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-286-678-9
Megjegyzés: 56 színes fotókkal, 37 fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ember szívesen tart baromfit. A haszonállatokkal történő intenzív foglalkozásra sűrűn lakott életterünkben gyakran a tyúktartás jelenti az egyetlen lehetőséget. Falun vagy városszélen lakók... Tovább

Előszó

Az ember szívesen tart baromfit. A haszonállatokkal történő intenzív foglalkozásra sűrűn lakott életterünkben gyakran a tyúktartás jelenti az egyetlen lehetőséget. Falun vagy városszélen lakók nélküle üresnek érzik udvarukat, kertjüket. A tyúktartás az elmúlt évtizedekben két irányban fejlődött tovább, az egyik a csúcsteljesítményű baromfi tenyésztését célozta meg minél magasabb tojás- és hústermelés érdekében, a másik célkitűzés a legegzotikusabb színű és alakú baromfik állományainak kitenyésztése és fenntartása volt. Ma már örömmel állapítható meg, hogy a régi, vidéken tenyésztett fajtákat ismét felfedezték, és nem fenyegeti őket többé a kipusztulás veszélye. A tyúkok gyakorlatilag korlátlanul szaporíthatók, a családot teljes mértékben képesek hússal és tojással ellátni. Akinek van lehetősége tyúkok tartására, de eddigi tudása alapján nem mert belevágni, e könyv elolvasása után bátran hozzáfoghat. A könyv azoknak is ajánlott, akik már foglalkoznak tyúktartással, hiszen a szerző a házityúk kultúrtörténete mellett külső jegyeinek és viselkedésének ábrázolásával együtt bemutatja az állat számára is méltányos bánásmódot, amely sokkal több ismeretet feltételez, mint az általában köztudott.
A könyvben összegyűjtött információk alapján eldönthetjük, hogy a korszerű tyúktartás mely feltételeinek felelünk meg. Olyan kérdésekre kapunk választ, hogy miként tarthatunk tyúkot a szomszédok zavarása nélkül, a helyi rendelkezések figyelembevételével, ugyanakkor a tyúkólépítés, a kifutók kialakítása, a szakszerű tartás és takarmányozás kérdései mellett a mesterséges vagy természetes keltetés problematikáját is tárgyalja a könyv. A szerző nem állított fel dogmatikus szabályokat a tyúktartásról, sokkal inkább irányvonalat kívánt adni, amelynek segítségével azok is haszonra tehetnek szert a tyúktartásból, akik nem e területen szerezték képzettségüket. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A tyúk háziasítása és elterjedése 7
Egy kis kultúrtörténet 7
Származásteóriák 10
Egy kis fajtaismeret 11
Háztáji tartásra alkalmas
tyúkfajták 11
Fajtaválasztás
a használati cél alapján 12
Fajtaválasztás a rendelkezésünkre álló hely alapján 15
Melyik fajtát válasszam? 15
A tyúk külleme 17
A tyúk testfelépítése és szervei 17
Fő testrészek 18
A jó tojótyúk ismertetőjegyei 18
Tollazat 18
A toll szerkezete 18
A taréj 21
A csőr 22
Sarkantyú 23
A csontozat 23
Törzsfejlődés 23
Koponya 25
A törzs csontjai 25
A végtagok csontjai 26
Az érzékelés 27
Látás 27
Hallás 28
Ízlelés 29
Tapintás 29
Szaglás 29
A légzés 30
Az emésztés 30
Mirigyes gyomor és a zúzógyomor 31
A béltraktus 31
Vizeletkiválasztás 32
Ivarszervek 33
A női ivarszervek 33
Hím ivarszervek 33
A házityúk viselkedése 34
Élet a tyúkfalkában 34
Tyúkok 35
Kakasok 36
A tyúk és kakas kapcsolata 36
A tojásrakás 37
Fészekválasztás 37
A tojás megtojása 38
Kotlási szokások 38
Anya-gyermek kapcsolat 39
Kelés 39
Bevésődés 39
Anyaszerep 40
Tanulás 41
Elválasztás 41
Testápolás 42
Kedvenc táplálékok 42
Harc 43
Harc a tyúkok között 43
Kakasok harca 43
Félelem 44
Rossz szokások és megszüntetésük 44
Tollcsípkedés 45
Tojásevés 47
Tojásrejtés 48
Az istálló 49
Tojótyúkok tartása 49
Az istálló építőanyaga 50
Istállóméret 50
Elhelyezés 50
Istállóépítés 52
Az istálló klímája 55
Ajtó 58
Eszközök az előtérben 58
Átbújó 59
Az istálló berendezése 59
Ülőrudak 60
Alvás 62
Tojófészkek 62
Etető- és itatóedények 63
Kapirgáló terület 66
Alomanyag 66
A kifutó 67
Növényzet 68
Komposztkészítés 68
Árnyékolás 68
Homokfürdő 69
Szilárd burkolatú terület 69
Kerítés és szél elleni védelem 69
A takarmány 70
Takarmányigény 70
A takarmány összeállítása 71
Takarmányozási technika 72
Vízigény 73
A keltetés 74
A tenyésztojás 74
A tenyésztojás kiválasztása és tárolása 75
A tojás szerkezete 75
Keltetési technika 76
Természetes keltetés 77
Mesterséges keltetés 79
Az embrió fejlődése 80
A kelés 81
A keltetés és kelés során felmerülő problémák 81
A nem kívánt kotlás 82
Észrevételek a tenyésztés tervezéséhez 83
A természetes nevelés 85
A csibenevelés 85
Feltételek az istállóban 86
Kifutó 86
Takarmány és ivóvíz 87
Anyaszerep 88
A mesterséges nevelés 89
Műanyák 89
Nevelőistálló 90
Alom 90
Takarmány és ivóvíz 90
Kifutó 90
Kritikus életszakaszok a természetes és mesterséges nevelés alatt 91
Belső élősködők 92
Kokcidiózis 92
Külső élősködők 92
Fiatal állatok nevelése 93
Fiatal kakasok 93
Fiatal jércék 93
Vásárlás 94
Az egészséges és a beteg tyúk 95
Állataink egészségvédelme 95
Jobb a megelőzés mint a gyógyítás 96
A legfontosabb betegségek 97
Atipikus baromfipestis 98
Baromfihimlő 98
Bronchitisz 98
Leukózis 99
Marek-féle tyúkbénulás 99
Baromfigümókór 99
Baromfikolera 99
Baromfitífusz 100
Bélgyulladások 100
Nátha 100
Petevezető-gyulladás 100
Belső élősködők 101
Kokcidiózis 101
Külső élősködők 101
Meszes láb 102
Aszpergillózis 102
Taréjpenész 102
Angolkór 103
Begyelzáródás 103
Fagyások 103
Köszvény 104
Lábfekélyek 104
Mérgezések 104
Petefészek-gyulladás 104
Sérülések 105
Szemgyulladások 105
Törések 105
Házi patika az istállóban 105
Állataink befogása és jelölése 106
Baromfitermékek 108
Utazás a tojás körül 108
Néhány kultúrtörténeti adalék 108
Tojásképződés 109
A tojás tápértéke 113
Milyennek kell az eladásra szánt tojásnak lennie? 114
Méret és súly 118
A tojás osztályozása 119
Tojásfogyasztási variációk 119
Hús és más 121
Fiatal állatok hizlalása és húsa 122
Idősebb állatok hizlalása és húsa 122
Praktikus módszer 124
Vágás 126
Néhány recept 128
Csirkehúskoktél ananásszal és gombával 128
Csirkehúspástétom 128
Csirke-tojássaláta 129
Fűszeres tojás forralt borban 129
Sós vízben főtt kemény tojás 129
Tojáslikőr 130
Tojássör 130
Tojás aszpikban 130
Kávés tojáspuncs 131
Utószó 132
Tárgymutató 137
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem