Ételismeret | 7 |
A gasztronómia jelentősége | 9 |
Rövid gasztronómia történeti áttekintés | 11 |
Elődeink étkezési szokásai | 17 |
A magyar konyha jellemzése | 26 |
A magyar konyha ételei ételcsoportonként, néhány jellegzetes étel ismertetésével | 29 |
Levesek | 29 |
Előételek | 34 |
Főzelékek, köretek | 40 |
Saláták | 43 |
Meleg halételek | 45 |
Húsételek | 48 |
Tészták és egyéb édességek | 60 |
Ételeink tálalása és felszolgálása | 64 |
Gasztronómiai hagyományok | 66 |
Hazánk tájegységeinek étkezési szokásai és ünnepi hagyományai | 70 |
Észak-Magyarország | 70 |
Az Alföld | 72 |
A Dunántúl | 74 |
Nemzetek konyhája és étkezési szokásai | 78 |
A francia konyha és az étkezési szokások | 78 |
Az olasz konyha és az étkezési szokások | 84 |
Az angol konyha és az étkezési szokások | 88 |
A német konyha és az étkezési szokások | 93 |
Az osztrák konyha és az étkezési szokások | 96 |
A svájci konyha és az étkezési szokások | 99 |
A benelux államok konyhája és az étkezési szokások | 101 |
A skandináv népek konyhája és az étkezési szokások | 104 |
A spanyol és portugál konyha és az étkezési szokások | 108 |
Az orosz konyha és az étkezési szokások | 111 |
A lengyel konyha és az étkezési szokások | 113 |
A bolgár, görög, albán konyha és az étkezési szokások | 114 |
A török konyha és az étkezési szokások | 117 |
A román konyha és az étkezési szokások | 119 |
A távol-keleti konyha és az étkezési szokások | 120 |
A vallások és az étkezés | 123 |
A zsidó vallás étkezési előírásai | 124 |
Az ünnepek | 132 |
A katolikus vallás ünnepei és étkezési előírásai | 140 |
Az iszlám vallás ünnepei és étkezési előírásai | 158 |
Vegetarianizmus | 164 |
Az étrend összeállításának szempontjai | 167 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 171 |
Italismeret | 173 |
Bevezetés | 175 |
Bor | 178 |
A bor jellemzése | 178 |
A bor készítése | 179 |
A szőlő feldolgozása | 179 |
A must erjesztése | 180 |
A bor kezelése | 182 |
A bor forgalomba hozatala | 183 |
A bor minősége | 184 |
A bor kémiai összetétele | 184 |
A bor érzékszervi tulajdonságai | 187 |
A bor rendellenes elváltozásai | 190 |
A borok fő típusai | 191 |
Természetes borok | 192 |
Likőrborok | 193 |
Szénsavas borok | 197 |
Magyarország borvidékei és természetes borai | 200 |
Csongrádi borvidék | 202 |
Hajós - vaskúti borvidék | 202 |
Kiskunsági borvidék | 202 |
Ászár-neszmélyi borvidék | 204 |
Badacsonyi borvidék | 204 |
Balatonfüred-csopaki borvidék | 204 |
Balaton-melléki borvidék | 205 |
Etyeki borvidék | 205 |
Móri borvidék | 206 |
Pannonhalma-sokoróaljai borvidék | 206 |
Somlói borvidék | 206 |
Soproni borvidék | 207 |
Dél-balatoni borvidék | 207 |
Mecsekaljai borvidék | 207 |
Szekszárdi borvidék | 208 |
Villány-siklósi borvidék | 208 |
Bükkaljai borvidék | 209 |
Egri borvidék | 209 |
Mátraaljai borvidék | 210 |
Tokaj-hegyaljai borvidék | 210 |
A bor helye az étrendben | 218 |
A bor fogyasztása | 218 |
Borfogyasztási szokások, kulturált borfogyasztás | 220 |
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon | 224 |
Sör | 229 |
A sör jellemzése | 229 |
A sör készítése | 229 |
A sörgyártás nyersanyagai | 229 |
Malátagyártás | 232 |
Sörkészítés | 233 |
A sör minősége | 235 |
A sör kémiai összetétele | 235 |
A sör érzékszervi tulajdonságai | 237 |
A sörök fő típusai | 240 |
Kereskedelmi forgalomba kerülő sörfajták | 241 |
Szeszesitalipari készítmények | 243 |
Pálinkák | 244 |
Valódi pálinkák | 245 |
Különleges pálinkák | 246 |
Kereskedelmi pálinkák | 247 |
Egyéb készítmények | 247 |
Likőrök | 249 |
Kereskedelmi likőrök | 249 |
Különleges likőrök | 250 |
Kevert italok | 251 |
Egyszerű kevert italok | 252 |
Kevert báritalok | 252 |
Néhány nevesebb külföldi italféleség | 253 |
Alkoholmentes italok | 258 |
Gyümölcs- és zöldséglevek | 259 |
Szörpök | 261 |
Szénsavas üdítőitalok | 262 |
Cukrot nem tartalmazó szénsavas üdítők | 263 |
Cukortartalmú szénsavas üdítők | 264 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 267 |