Előszó | 11 |
Ajánlás | 13 |
Bevezetés | 15 |
A testsúlycsökkentés nehézségei | 18 |
A diétát abbahagyók magas aránya | 20 |
A visszahízás | 21 |
Téves információk és forrásaik | 22 |
Mit jelent a jojó diéta? | 23 |
Tévhitek a környezetből, a bulvár sajtóból | 24 |
Reklám és biznisz | 26 |
Tudatos fogyás | 27 |
Az elhízás kezelésének négy pillére | 27 |
Az orvos és a dietetikus tanácsainak szerepe | 28 |
Állapotfelmérés és kezelési terv készítése | 29 |
Testsúly adatok | 29 |
Labor adatok | 30 |
Fizikális vizsgálat és anamnézis | 32 |
Kezelési terv | 32 |
Kit kell kezelni? | 35 |
Alma típusú elhízás | 35 |
Nagy kardiometabolikus kockázatú egyén | 36 |
A teljes kardiometabolikus kockázat felmérése | 39 |
Célértékek a fogyásban és a reális célkitűzések | 40 |
Az elhízás kezelésének négy pillére | 44 |
A diéta - a fogyás alapja | 46 |
A kalóriabevitel csökkentése | 48 |
Diétás alapelvek | 50 |
Este kevesebbet! | 50 |
Az elért testsúlycsökkenés fenntartása | 51 |
A zsírbevitel korlátozása (low fat diéta) | 52 |
Energia- és zsír-, vagy zsírkorlátozás? | 52 |
Állati és növényi zsírok | 54 |
A koleszterinbevitel csökkentése | 56 |
Ellentmondó tudományos eredmények az alacsony zsírtartalmú diétáról | 57 |
116 000 ápolónő táplálkozásával szerzett tapasztalatok | 58 |
A szénhidrátok korlátozása (low carb diéták) | 60 |
Glikémiás Index (GI) | 60 |
Az Atkins-diéta előnyei és hátrányai | 63 |
South Beach diéta | 66 |
Orvosilag megalapozatlan és megalapozott diéták | 68 |
Zsírszegény, szénhidrátban gazdag diéták | 72 |
Szénhidrátban szegény diéták (low carb diéták) | 73 |
Egyéb diéták | 74 |
Tudományosan megalapozatlan diéták | 76 |
Az orvosilag megalapozott diéták (Atkins, ZONE, LEARN, ORNISH) összehasonlítása | 76 |
A mediterrán diéta | 79 |
A szénhidrátszegény (low carb), a zsírszegény (low fat) diéta és a mediterrán diéta összehasonlítása | 82 |
Low carb és a low fat diéta összehasonlítása a Szent Imre Kórházban | 84 |
A "Pados-diéta" | 85 |
Amerikai élelmiszer piramisok. Táplálkozási ajánlások a lakosság számára | 93 |
A fehérjebevitel növelése | 96 |
Érvek a fehérjebevitel növelése mellett | 97 |
A Nemzetközi Elhízás Társaság elnöki ajánlása | 98 |
Fehérje- és rostdús, szénhidrátszegény variációk | 100 |
A Magyar Elhízástudományi Társaság kettős ajánlása | 101 |
Tudnivalók a táplálékféleségekről | 103 |
Húsok, húskészítmények | 103 |
Halak | 104 |
Tojás | 104 |
Zsírok, olajok, margarinok | 105 |
Tej és tejtermékek | 106 |
Kenyér, tésztafélék, rostok, édességek | 106 |
Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs | 108 |
Gyümölcsök | 109 |
Italok, zöldség- és gyümölcslevek "fitokomponensek", alkohol | 109 |
A VLCD diéták (Igen alacsony kalóriájú diéták) | 112 |
Hogyan alkalmazható a VLCD (Very Low Calory Diet)? | 114 |
Kiknél nem alkalmazható a VLCD? | 115 |
Kinek javasolt a VLCD? | 1416 |
A VLCD időtartama és eredményessége | 117 |
A hasi zsírszövet csökkentése és mérése | 118 |
A vitamin- és ásványianyag-pótlás jelentősége | 119 |
VLCD típusú fogyókúra lehetőségek hazánkban | 126 |
Testsúlycsökkentő program a Szent Imre Kórházban | 126 |
Mellékhatások a VLCD során | 129 |
A VLCD eredményei | 130 |
Diéta rizikófaktorok jelenlétében | 131 |
Cukorbetegség és a diéta | 131 |
A magas vérnyomás és a diéta | 133 |
A magas vérzsírszint és a diéta | 138 |
A metabonikus szindróma és a diéta | 140 |
Az életmód megváltoztatása (Magatartás-viselkedés terápia) | 143 |
Önkontroll, csoportos fogyás | 144 |
A csoportos program előnyei | 145 |
Pszichológiai módszerek a diéta betartásában | 146 |
Alapszabályok a diétázás során | 146 |
Mit kell még tudnunk? - Táplálkozási alapismeretek | 148 |
A diéta ideje alatt tartandó kalória kiszámítása | 149 |
Tűzzünk ki reális célokat! | 150 |
Miből álljon a diéta? | 150 |
Tiltás helyett ajánlás | 151 |
A motiváció, mint alapeszköz | 152 |
Az étkezések napszaki elosztása | 153 |
Pszichológiai segítség | 154 |
Fizikai tréning | 157 |
Gyógyszeres és műtéti kezelés | 163 |
Az elhízás gyógyszeres kezelése | 163 |
Egy kis történelmi áttekintés | 163 |
A telítettségérzést fokozó szibutramin | 164 |
A zsírfelszívódás gátlása orlisztáttal | 167 |
Többirányú hatás rimonabanttal | 168 |
Gyógyszeres kezelés elhízott metabolikus szindrómásoknál | 170 |
Az elhízás sebészi kezelése | 173 |
Az elhízás kezelésétől várható eredmények | 177 |
Orvosi kifejezések szótára | 181 |
Receptek | 185 |
Dr. Audikovszky Éva és Németh Erika receptjei | 186 |
Függelék | 255 |
Hosszú távú testsúlycsökkentő program kalóriaszámolás nélkül | 256 |
Néhány táplálék koleszterin- és kalóriatartalma | 260 |
Mértékegység táblázat | 271 |
Néhány élelmianyag és élelmiszer besorolása glikémiás indexük szerint | 272 |
Néhány élelmiszer, étel glikémiás indexe | 273 |
Élelmiszerek energia, fehérje, zsír és szénhidrát tartalma | 274 |
Hasznos információk | 289 |
Ajánlott irodalom | 290 |
Együttműködő partnerek | 293 |
Hasznos címek, linkek | 301 |
Lipidközpontok listája | 305 |
A SpringMed Kiadó kiadványai | 312 |
A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége | 319 |
Mellékletek | |
Testtömeg-index táblázat, SCORE kockázatbecslő tábla | |
A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása. A nagy rizikófaktorok területén javasolt kezeléssel elérendő célértékek. | |