1.063.119

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kerti termények helyes tartósítása

Szerző
Budapest
Kiadó: Királyi Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 10 fekete-fehér képpel illusztrálva. Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyümölcs és főzelékfélék termelése és fogyasztása egyre nagyobb jelentőségű. Más élelmiszerek hiányát kerti terményekkel kell pótolni, de még inkább előmozdította ezeknek a terményeknek a... Tovább

Előszó

A gyümölcs és főzelékfélék termelése és fogyasztása egyre nagyobb jelentőségű. Más élelmiszerek hiányát kerti terményekkel kell pótolni, de még inkább előmozdította ezeknek a terményeknek a megbecsülését annak a felismerése, hogy olyan alkatrészeket tartalmaznak, amelyek kis mennyiségben is nagyon fontosak az emberi egészség szempontjából. A kerti terményeknek fontos szerepe miatt a táplálkozásban szükséges, hogy azokat ne csak nyáron, az érés idején fogyaszthassuk, hanem télen is. Hiszen éppen ilyen termények hiánya okozza a tél utolján a szervezet gyakori legyengülését. De szükséges ezeknek a terményeknek téli eltevése a termelés érdekében is, hogy - különösen bő termés idején - semmi se menjen veszendőbe.
Sok háziasszony fél a befőzéstől, mert azt hiszi, hogy jó befőtt készítéséhez különös tehetség, igen sok cukor, szalicilsav, vagy pedig más hasonló vegyszer szükséges. Ez a balhit onnan ered, hogy a befőttek helyes elkészítésének alapelvei nem ismeretesek eléggé és csak kevesen tudják, hogy a dédanyáink idejében sok cukor felhasználásával előállított készítmények más megítélés alá tartoznak, mint a napjainkban kevés cukorral vagy cukor nélkül készített befőttek, amelyekben egyedül a hevítés van hivatva az eltarthatóságot biztosítani. Vissza

Tartalom

Előszó5
A hevítéssel való tartósítás története és szakirodalma7
A kerti termékek összetétele és tápértéke9
A kerti terményekben előforduló vitaminok és elváltozásaik a tartósítási eljárások folyamán12
A kerti termények és egyéb élelmiszerek megromlásának okai15
A különböző tartósítási eljárások alapelvei24
A tartósításhoz használt edények és csíramentes lezárásuk26
A befőzéshez használt üvegek előkészítése31
A gyümölcs előkészítése a befőzéshez32
A zöldségfélék előkészítése a tartósításhoz35
A kerti termények tartósítási eljárásainak megkülönböztetése a hevítési hőfok szerint 37
A tartósító hevítéshez használt berendezés40
A tartósító hevítés módja43
A befőttek megvizsgálása és eltartása48
Az egyes kerti termények befőzésének módjai49
Befőzés cukor nélkül52
Gyümölcslevek készítése és tartósítása53
Gyümölcsízek és hasonló készítmények tartósítása54
Végszó56
Tárgymutató57

Trambics János

Trambics János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Trambics János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem