Bevezetés | 3 |
ELSŐ RÉSZ (Ebergényi Béla - Székely József) | |
A szálastakarmány-termesztés technikája | |
AZ ÉVELŐ PILLANGÓSVIRÁGÚ SZÁLASTAKARMÁNY-NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE | 5 |
A közönséges vagy kék lucerna | 8 |
A vöröshere | 41 |
A fehérhere | 56 |
Lódihere vagy óriás fehérhere | 59 |
A korcshere vagy svédhere | 60 |
A baltacim | 63 |
AZ EGY- ÉS KÉTÉVES PILLANGÓSVIRÁGÚ SZÁLASTAKARMÁNY-NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE | 70 |
A fehérvirágú somkóró | 70 |
A kétéves somkóró | 72 |
Az egyéves somkóró | 77 |
A csillagfürt | 78 |
Sárgavirágú csillagfürt | 79 |
Fehérvirágú csillagfürt | 79 |
Kékvirágú csillagfürt | 80 |
A bíborhere | 85 |
A nyúlszapuka | 88 |
Komlóslucerna | 90 |
Szegleteslednek | 93 |
A PILLANGÓSVIRÁGÚ TAKARMÁNYNÖVÉNYEK KÁRTEVŐI ÉS A VÉDEKEZÉS ELLENÜK | 96 |
A lucerna kártevői | 96 |
Védekezés a levélkártevők ellen | 100 |
Komplex védekezés a lucernakártevők ellen | 103 |
A vöröshere kártevői | 104 |
Az egyéb pillangósvirágú takarmánynövények kártevői | 105 |
AZ EGYÉVES, NEM PILLANGÓS SZÁLASTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE | 108 |
A csalamádé | 108 |
A kukoricacsalamádé | 108 |
A silókukorica | 116 |
A cukorcirokcsalamádé | 118 |
A silónapraforgó (napraforgócsalamádé) | 121 |
A szudáni cirokfű és az édes szudáni cirokfű | 122 |
A köles | 125 |
A muhar | 127 |
A csumiz | 130 |
A takarmányrozs | 132 |
A csibehúr | 139 |
A pohánka | 142 |
A fehérmustár | 143 |
A takarmánymályva | 146 |
A KEVERÉKTAKARMÁNYOK TERMESZTÉSE | 147 |
Az őszi keveréktakarmányok | 148 |
A szöszösbükköny | 149 |
A simabükköny | 153 |
A pannonbükköny | 153 |
Az őszi borsós keverék | 157 |
A Legány-féle keverék | 159 |
A rozsos bíborhere | 160 |
A keszthelyi keverék | 160 |
A tavaszi keveréktakarmányok | 161 |
A tavaszi bükköny | 161 |
A zabosborsó | 167 |
A borsóscsalamádé | 168 |
A SZÁLASTAKARMÁNY-NÖVÉNYEK MÁSODTERMESZTÉSE | 169 |
A kettőstermesztés jelentősége és lehetőségei | 170 |
A kettőstermesztés módjai és agrotechnikája | 175 |
A FÜVESHERE | 180 |
A leggyakrabban használatos lazabokrú füvek | 181 |
A francia- (magas-) perje | 181 |
A csomósebír | 181 |
A taréjos búzafű | 183 |
Az olasz- (szálkás-) perje | 183 |
A rétikomócsin | 185 |
A réticsenkesz | 186 |
Az angol- (kurta) perje | 186 |
A pázsitfüvek magtermesztése | 200 |
A SZÁLASTAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA ÉS TÁROLÁSA | 204 |
A szálastakarmányok tartósítása és tárolása | 204 |
A szénakészítés | 204 |
A sílózás | 236 |
A szálastakarmány-termesztés megszervezése az üzemben | |
A szálastakarmány-szükséglet megállapítása | 250 |
Példa a zöldtakarmány-szükséglet kiszámítására | 253 |
A szükséges zöldtakarmányok megosztása takarmánycsoportok és időszakok szerint | 258 |
A zöldtakarmányok megtermesztéshez szükséges terület | 260 |
A legelő mint zöldtakarmányforrás | 261 |
A szántóföld mint zöldtakarmányforrás | 264 |
A teljes zöldtakarmány-szükséglet legelővel fedezhető részének megállapítása | 265 |
A szántón megtermesztendő zöldtakarmány-mennyiség havonkénti megoszlásának kiszámítási módszere | 268 |
A legeltetés és a kaszált zöldtakarmányellátás arányának és módjának megállapítása | 270 |
A szántón megtermesztendő zöldtakarmányok megosztása növénycsoportok szerint | 273 |
A betelelt állatállomány szálas- és nedvdús takarmány-ellátása | 285 |
A főtermés szálastakarmány-termesztés megszervezése | 287 |
Példa a betelelet állatállomány szálas- és nedvdús takarmányszükséglete | 288 |
Takarmánytartalékolás | 293 |
A háztáji állatállomány szálas- és nedvdús takarmányszükséglete | 294 |
A SZÁLAS- ÉS NEDVDÚS TAKARMÁNYSZÜKSÉGLET MEGTERMESZTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES TERÜLET MEGÁLLAPÍTÁSA | 295 |
IRÁNYELVEK A NÖVÉNYTERMESZTÉS SZERVEZÉSÉHEZ | 299 |
A TAKARMÁNYMÉRLEG | 303 |
A TAKARMÁNYGAZDÁLKODÁS MUNKASZERVEZÉSÉNEK ALAPJAI | 305 |
A takarmányos brigád munkája | 306 |
A takarmányos brigád létszámának megállapítása | 308 |
A takarmányos brigád-vezető feladatai | 312 |
A munka megszervezése a brigádon belül | 312 |
Irodalom | 315 |