Előszó
Amióta az MTA Állatnemesítési- Állattenyésztési- és Takarmányozási Bizottsága és a MAE Állattenyésztők Társasága, később kiegészülve a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, 1999 óta az őszi Tudományos Napok rendezvény sorozatát, immár nyolcadik alkalommal találkozhatnak az állattenyésztés tudományának és gyakorlatának művelői az MTA Székházában. Eddigi témáink voltak: az állattenyésztés kitörési pontjainak meghatározása, a húsmarha tenyésztés, majd a tejtermelés helyzetének elemzése, nemzetközi integrációk és a nemzeti identitás kapcsolata, a genomikai kutatások, az antibiotikum és állati fehérjementes takarmányozás, és végül a képalkotó eljárások használhatósága az állattenyésztési kutatásokban. Ez évi témánk a takarmányozás, valamint az élelmiszerminőség és -biztonság kapcsolatát kívánja körüljárni.
Egészség és annak megfelelő táplálkozás! Mindennapjaink széleskörűen vitatott nagy témája élelmiszereink mennyisége és minősége, ebből eredően az emberiség és általában az emberek életminősége, táplálkozásának korszerűsége, végeredményben egészségének mindenkori állapota. Sajnos, a tudományosan megalapozott ismeretanyag sokszor nem jut el a fogyasztókhoz, de a látványos, áltudományos megállapítások, a bulvársajtó, és általában a média hathatós támogatásával, a laikus közönség szimpátiájára mindig számíthatnak. Ebből következik, hogy nekük, akik a humán és állattáplálás tudományával foglalkozunk, többet kellene tennünk jó szándékú, de hozzá nem értő embertársaink táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítésével, az áltudományos eszmék leleplezésével. ennek fontos része az élelmiszerek (ezen belül az állati eredetűek) minőségével kapcsolatos kérdések megvitatása, elhelyezése azon a széles palettán, ami végeredményben minden nemzet kultúrájának meghatározó jellegű rész, ami egy ország, egy nép étkezési kultúráját jelenti.Felismerve mindezeket, döntött úgy az MTA Állatnemesítési-, Állattenyésztési- és Takarmányozási Bizottsága, hogy hagyományos éves rendezvényét, a Magyar Tudomány Napja alkalmából, az állati eredetű élelmiszerek minőségét és biztonságát befolyásolni képes takarmányozási eljárások tárgyában tartja. Az óriási területet egyetlen előadásban lehetetlen áttekinteni, ezért azt, két általános bevezetőn (minőség, illetve biztonság) kívül, állatfajonként részletesen, négy előadás tárgyalja, illetve egy előadás a toxinterhelés témáját dolgozza fel.
A konferencia szervezői remélik, hogy az előadások olyan új összefüggésekre és lehetőségekre fogják a résztvevők figyelmét felhívni, melyek elősegítik, mind a humán, mind az állat-táplálkozástudomány, mind pedig az élelmiszerelőállítással foglalkozó K+F, illetve gyakorlat, továbbá a kereskedelem jövőbeni eredményes tevékenységét e téren. szeretnénk, ha az előadások hozzájárulnának a tudományosan megfogalmazott minőség fogalmának a korábbinál jobb kommunikációjához.
Vissza