1.067.672

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az E-számokról őszintén

Élelmiszereink árnyoldalai

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Bibliaiskolák Közössége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-742-774-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Világunk sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatásul volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára.
A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven "E-számok" jelentik. Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó - félve az esetleges ártalmaktól - gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges "pánikkeltésnek" érzik a negatívumok "felfújását". Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek.
Bizonyára sokan vagyunk, akik - kimondva vagy kimondatlanul - kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét... Tovább

Fülszöveg

Világunk sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatásul volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára.
A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven "E-számok" jelentik. Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó - félve az esetleges ártalmaktól - gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges "pánikkeltésnek" érzik a negatívumok "felfújását". Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek.
Bizonyára sokan vagyunk, akik - kimondva vagy kimondatlanul - kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét és az E-számokat illetően. Megismerhetjük-e valaha is a gyártási folyamatok kulisszatitkait? Megbízhatóak-e az E-számokkal kapcsolatos tudományos eredmények? Lehetnek-e egészségkárosító hatásaik az adalékanyagoknak? Mit várhatunk a jövőben ezen a téren? Többek között e kérdésekre keres választ kiadványunk, szemléletformáló jelleggel, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal, rámutatva a fő tendenciák irányára és az egyedi jelenségek mozgatórugóira. Vissza

Tartalom

Bevezetés 11
A KULISSZÁK MÖGÖTT
Ingatag alapok 13
Döntő változások 14
Az értékesítés művészei 15
Minden rossznak gyökere 17
A szabadság látszata 18
Veszélyes eszközök 19
Kettőn áll a vásár 22
Alapvető összefüggések 23
Bizonytalan mérték 26
Felborított egyensúly 29
Gyémánt vagy grafit? 30
Egy új helyszín: a laboratórium 31
Hazug étkek 32
ÉLELMISZEREINK KOZMETIKUMAI
Megnyerő ideológia 34
A sminkelés eszközei 37
Egy kis történelem 40
E-számok labirintusában 41
Titkok tudói 43
Hivatalos álláspont 45
Megrázó kísérletek 46
Szomorú valóság 49
Eltompult ízvilág 49
Üres ételek 50
Egészségügyi kockázatok 51
Kételyek és kérdések 53
Nincs pardon 58
A kémia vasszabályai 59
Előny a gyártónál 62
Fogyasztói tájékoztatás mint utópia 64
A másik véglet: alaptalan vádak 66
A BEFOLYÁSOLÁS MESTEREI
Aromák 69
Felfokozott ízek 75
Nátrium-glutamát 76
Az élet illúziója: színezékek 78
Természetes színezékek 80
Mesterséges színezékek 87
A tárolhatóság ára: a tartósítószerek 93
A szalicil fölemelkedése és bukása 95
A két favorit: benzoesav és szorbinsav 97
Daganat vagy kolbászmérgezés?
A nitrát és a nitrit 100
Egyéb tartósítószerek 104
A tartósítószer-mentes befőzés alapszabályai 108
Antioxidánsok 112
Természetes antioxidánsok 112
Mesterséges antioxidánsok 113
Étkezési savak 115
Elkeserítő vegyületek: az édesítőszerek 119
Kezdeti nehézségek 120
Az édesítőszerek csoportosítása 120
A titokzatos szacharin 121
Hírek a ciklamátról 123
Az elhíresült aszpartám 125
Egy újabb lehetőség: K-aceszulfam 127
A narancs és a kémikus esete: E 959 128
Tényleg fogyókúrás a „light" termék? 128
Cukorszármazékok vagy polialkoholok 130
Természetes édesítőszerek 134
Az éafes /z várható jövője 136
Keserű ízű anyagok 136
Az adalékanyagok krémje: állománymódosítók 137
Algakivonatok (tengeri moszatok) 138
Maglisztek 140
Növénykivonatok 141
Gyümölcskivonatok 142
Erjesztési termékek 143
Cellulózszármazékok 144
Keményítőszármazékok 146
A tejfehérje (kazein) mint adalék 148
Szójafehérjék 150
A csodazselé 150
Az emulgeátorok 152
Egyéb állományjavítók 154
A levegőért is fizetünk? Térfogatnövelők 156
Sütőipari adalékanyagok 158
A búza tragédiája 160
Egyéb adalékanyagok 162
A csecsemők és kisgyermekek kilátásai 163
Az élelmiszer-feldolgozás problémás kérdései 165
Élelmiszer-technológiai segédanyagok 166
Tisztító- és fertőtlenítőszerek 167
Egyéb kockázatok 168
Út a megoldás felé 169
1. táblázat Az élelmiszer-adalékanyagok
E-számai és feltételezett hatásaik 175
2. táblázat Az egészséges, hat hónaposnál
fiatalabb csecsemők tápszereiben
engedélyezett adalékanyagok 190
3. táblázat Az egészséges csecsemők
és kisgyermekek elválasztási élelmiszereiben engedélyezett adalékanyagok 191
4. táblázat Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott adalékanyagok 193
Felhasznált irodalom 195
Tárgymutató 199

Tóth Gábor

Tóth Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tóth Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem