kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Pallas Stúdió |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 248 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-9207-18-7 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal illusztrált. |
Képek a magyar vendéglátás történetéből | 7 |
Vépi lakoma | 16 |
Különleges tárgyak a kereskedelem és vendéglátás történetében | 26 |
A táncoló (bécsi) kongresszus édességei, ételei és italai | 33 |
Csárda história | 35 |
Utasellátás reformkori gőzhajókon | 39 |
Az ételnevekről | 48 |
Asztaltársaságokról, zöldvendéglőkről és sörkorcsolyákról | 51 |
A "Sasok" és Kamermayer Károly | 54 |
A századelő vendéglős nagyasszonya | 62 |
Újházy Ede és az ő levesének hiteles históriája | 65 |
Tarhonya a magyar konyhában | 68 |
Érdekességek a halászlé történetéből | 73 |
A "Vörös gróf" | 79 |
Petőfi a vendéglátásról és a költő kedves ételeiről | 84 |
Jókai és a fehér asztal kellemességei | 88 |
Bródy Sándor és a gasztronómia | 92 |
"Ínyesmester" | 98 |
Egy vendéglátó-ipartörténeti kifejezés ("bodega") történetének, jelentésének margójára | 102 |
Férfi irodalmár és gasztronómus "szoknyában" | 105 |
Tarján Vilmos | 112 |
Móra Ferenc a gasztronómiáról és a felesége szakácskönyve | 116 |
Képek a magyar kávéfogyasztás történetéből | 120 |
Petőfi korának kávéházai | 125 |
Régi kávéházi italok | 134 |
Gárdonyi és a kávéház | 137 |
A cukrászipar története Magyarországon | 141 |
A "tsemege-tsinálók" reformkori keresztapja és annak híres háziorvosa | 149 |
A fagylalt-tölcsér magyar őse | 155 |
A Ruszwurm és a cukrász bárókisasszony regénye | 159 |
Rigó Jancsi | 164 |
A vonó művészei | 170 |
Magyar sütemények német földön | 174 |
Horthy-pogácsa | 177 |
Édességkedvelő művésznők | 179 |
Egy angol, aki először keltette jó hírét a paprikás csirkének | 182 |
Monte-Christo szülője szakácskötényben | 185 |
Dumas Budapesten | 188 |
Egy jakobinus fogadóról | 191 |
"A XIX. század egyik utolsó végvára" | 194 |
Ősbudavára | 197 |
Konstantinápoly | 203 |
Történelmi és hadi ételek | 206 |
Mi a különbség az étlap és menülap között? | 210 |
Néhány bortörténeti érdekesség és kocsmahistória | 217 |
Hazai boraink védelmében | 222 |
"Egy-némely történeti adatok a pesgőrül" | 225 |
Egy és más befőzésről, zöldségekről, savanyúságokról | 232 |
A kristályvizes fehér asszony | 236 |
Az üzletnevekről | 241 |