1.066.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb tészta sülve-főve

Mindennapi és különleges receptek mindenkinek

Szerző
Szerkesztő
Kistarcsa
Kiadó: Sajgó és Társa Bt.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-513-005-2
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára..." - szól a régi nóta, s máris elképzeljük, amint egy kellemes nyárestén ott ülünk az óbudai kiskocsma teraszán, hol sramli zene szól, s a fehér kabátos... Tovább

Előszó

„Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára..." - szól a régi nóta, s máris elképzeljük, amint egy kellemes nyárestén ott ülünk az óbudai kiskocsma teraszán, hol sramli zene szól, s a fehér kabátos pincér sietős, s mégis elegáns léptekkel asztalunkhoz jön, és elénk teszi a friss túróval megrakott tésztahalmot, tejföllel meglocsolva, tetején ropogósra sült, illatozó szalonnával. Dúsan habzó sört szolgál fel mellé - a pohár oldalán lecsorduló fehér hab közeli találkát sejtet a damaszt abrosszal... Miért szeretjük a tésztát? Miért vesszük ajkunkhoz oly áhítattal a villa hegyén remegő csuszát, miért túrunk földöntúli élvezettel a kövér galuskák közé, s miért várjuk epekedve, hogy leharaphassuk a bukta végét? Miért csordul a nyálunk, amikor a villával beleforgatjuk a vadas mártásba a széles metéltet? Azért, mert a tészta: kenyér. Sok nyelvben a kenyér szó alapvetően élelmet jelent. Onnan fakad ez, hogy a letelepedett, földműveléssel foglalkozó ősemberek legfontosabb, legmegbízhatóbb táplálékforrását a gabonamagvak jelentették. Igen ám, de a gabonamagvakban található fehérjék, vitaminok, ásványi sók, cukrok mind bele vannak ágyazva egy, az ember számára emészthetetlen anyagba: a keményítőbe. A növényevő állatok a speciális emésztőrendszerükben élő mikroorganizmusok segítségével, fel tudják tárni a keményítőt, s azt így cukrokra lebontva képesek emészteni. Mi, emberek - lévén ragadozók - szervezetünkben nem rendelkezünk ilyen mikroorganizmusokkal, ezért kénytelenek vagyunk erjesztéssel, vagy a később megszelídített tűz segítségével feltárni a keményítőt. A sütés-főzés segítségével egyúttal új, kellemes ízek birtokába is jutottunk, s számtalan ötlet kipróbálásának eredményeképp ma már ezer- és ezerféle módon tudjuk megörvendeztetni ízlelőbimbóinkat a gabonamagvakból készült ételekkel. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Almás metélt 7
Almás palacsinta 7
Almával töltött palacsinta 8
Bundás alma 8
Burgonyalángos 9
Burgonyás gombóc
lekvárral 9
Burgonyás túrógombóc 10
Burgonyasodralék
(krumplis nudli) 10
Cseh knédli 12
Csirkehúsos tészta
spenóttal 13
Csirkehúsos tésztasült 15
Csirkemellcsíkok sonkával és paradicsomszósszal. .14
Csőtészta római módra 14
Csúsztatott palacsinta 16
Cukkini sajtos tésztával 11
Cukkinis spagetti 12
Daragombóc 16
Diós és mákos metélt 17
Dödölle 17
Egérke 18
Egyszerű burgonyalepény 18
Fettuccini Alftedo módra 19
Fettuccini katánggal és kecskesajttal 21
Fokhagymás spagetti vízitormával 22
Gánica 23
Gombás burgonyalángos 23
Gránátos kocka (krumplistészta, grenadír mars) . .24
Gundel-palacsinta 24
Hagymás nudli 25
Ízes palacsinta 26
Juhtúrós galuska 26
Juhtúrós lángos 27
Kagylós pizza 28
Kakaós palacsinta 30
Káposzta-palacsinta 29
Káposztás kocka (káposztás cvekedli) 28
Kaviáros metélt 20
Kremsi sárgabarackos túrógombóc 30
Lazacos-spárgás tésztasaláta 31
Lekváros derelye 1 32
Lekváros derelye 2 32
Lekváros palacsinta pikánsán 33
Magyaros pizza 34
Májgombóc 34
Majoránnás tészta 35
Makaróni négysajt-mártással 36
Makaróni olajbogyóval 36
Mexikói tésztasaláta 37
Olaszos erőleves széles metélttel 38
Padlizsános makaróni 38
Padlizsános tészta 39
Palacsinta elkészítése: 40
Pikáns tésztaleves 40
Pizza Margherita 41
Prágai rakott sonkás tészta 42
Pulykahússaláta tésztával 42
Rákkal töltött cannelloni cikóriasalátával 43
Rakott tészta csőben sütve 44
Rántottás tészta 45
Ravioli gombával és cukorborsóval 46
Sajtos metélt 46
Sajtos ravioli kapormártással 47
Sajtos-mandulás tésztasaláta 49
Sajtpástétom makarónival 48
Sárgarépa- és spárgacsíkok tésztával 48
Sertéshúsos tésztasaláta 51
Sertéskotlett ribizliszósszal 50
Sonkakrémes spagetti 52
Sonkás kocka 52
Sonkás spagetti piros paprikával 53
Sonkás-borsós tészta 54
Sonkás-uborkás tésztasaláta 55
Spagetti bolognai módra 56
Spagetti gombamártással 58
Spagetti szénégető módra 54
Spagettisaláta szardellával 57
Spárgás spagetti 58
Spenótmártás tésztával 59
Spiráltészta spárgatökkel 60
Stíriai metélt 60
Sült burgonyametélt 61
Sváb derelye 62
Szalámisaláta tésztával 63
szalonnás-burgonyás farsangi tészta 63
Széles metélt citromos krémsajttal 19
Széles metélt füstölt lazaccal 20
Széles metélt koriandermártással 22
Széles metélt pikáns sajttal 64
Széna és szalma 64
Tejben főtt tészta 65
Tészta szecsuáni módra 66
Tésztasaláta 67
Tésztasaláta olasz öntettel 68
Tojásos galuska (tojásos nokedli) 68
Tökös makaróni parmezános vajjal 70
Tortellini avokádókrémmel 69
Túrógombóc 70
Vaníliás palacsinta 71
Zöldfűszeres spagetti 72
Mérleg hiányában 73
Élelmiszerek energiatartalma 74
Szemelvények sorozatunkból 76

Toró Elza

Toró Elza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Toró Elza könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 100 legjobb tészta sülve-főve
Állapot:
980 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba