Előszó | 3 |
Vadon termő hasznos növények | 5 |
Vadon termő gyümölcsök | 8 |
Erdei gyümölcsök gyűjtése és konyhai felhasználása | 9 |
Vadalma | 9 |
Vadalmaszörp | 10 |
Fekete áfonya | 10 |
Aszalt áfonya | 11 |
Áfonyabefőtt | 11 |
Áfonyabefőtt, citromos ízű | 12 |
Áfonyabefőtt rummal | 12 |
Áfonya borban | 12 |
Áfonyadzsem | 12 |
Áfonyaíz | 13 |
Áfonyakocsonya | 13 |
Áfonyalekvár orosz módra | 13 |
Áfonyalekvár rummal | 14 |
Áfonyaleves | 14 |
Áfonyalikőr készítése | 14 |
Áfonya nyersen | 15 |
Áfonya saját levében | 15 |
Áfonyaszörp | 15 |
Áfonya üdítőital | 16 |
Rumos áfonyakocsonya | 16 |
Berkenye | 17 |
Berkenyebefőtt rummal | 17 |
Bereknyedzsem | 17 |
Berkenyeíz | 18 |
Berkenyekocsonya | 18 |
Berkenyelé natúran | 18 |
Berkenye nyersen | 18 |
Berkenyeszörp | 19 |
Berkenye üdítőital | 19 |
Birs, birsalma | 19 |
Birsbefőtt | 20 |
Birsdzsem | 20 |
Birs konyakkal és vaníliával | 20 |
Birslekvár | 21 |
Fekete bodza | 21 |
Aszalt fekete bodza | 22 |
Aszalt fekete bodzából tea | 22 |
Bodazabefőtt | 22 |
Bodzából turmixital | 23 |
Bodzakocsonya | 23 |
Bodzalé készítése | 23 |
Bodzalekvár | 23 |
Bodzalikőr | 24 |
Csipkebogyó | 24 |
Aszalt csipkebogyó | 25 |
Csipkebogyóbefőtt | 25 |
Csipkebogyóíz | 26 |
Csipkebogyólekvár | 26 |
Csipkebogyólikőr | 27 |
Csipkebogyómártás | 27 |
Földieper | 27 |
Eperbefőtt | 28 |
Eperbólé | 28 |
Eper cukorban | 29 |
Eperdzsem | 29 |
Eperfelfújt | 29 |
Eperhűsítő | 30 |
Eperíz | 30 |
Eperleves | 30 |
Eper rumban | 31 |
Epersaláta | 31 |
Eperszörp | 31 |
Saját levében tartósított erdei eper | 32 |
Galagonya | 33 |
Galgonya tartósítása | 33 |
Kökény | 33 |
Kökénybefőtt | 34 |
Kökénykocsonya | 35 |
Kökénylikőr | 35 |
Vadkörte | 35 |
Vadkörteszörp | 36 |
Málna | 36 |
Málnadzsem | 37 |
Málnalekvár | 37 |
Málnaparfé | 37 |
Málnaszörp | 37 |
Málnaszörp citromosan | 38 |
Naspolya | 38 |
Naspolyabefőtt | 38 |
Naspolya rummal | 39 |
Rebarbara | 39 |
Rebarbarabefőtt | 39 |
Rebarbara cukorban | 40 |
Rebarbaraíz | 40 |
Rebarbaraíz málnával | 40 |
Fekete ribizli | 40 |
Ribiszke cukorban | 41 |
Ribiszkedzsem | 41 |
Ribiszkelekvár | 42 |
Ribiszke saját levében | 42 |
Ribiszkeszörp | 42 |
Som | 42 |
Sombefőtt | 43 |
Somkocsonya | 43 |
Somlekvár | 43 |
Somszörp | 44 |
Szamóca | 44 |
Erdeiszamóca-befőtt | 44 |
Erdeiszamóca-bólé | 45 |
Hideg szamócaleves | 45 |
Szamócadzsem | 45 |
Szamócakocsonya | 46 |
Szamócalekvár | 46 |
Szamóca tejszínhabbal | 47 |
Szamócás narancssaláta | 47 |
Szeder | 47 |
Szederdzsem | 48 |
Szederlekvár | 48 |
Szederszörp | 49 |
Erdei szeder | 49 |
Erdeiszeder-befőtt | 50 |
Erdeiszeder cukorban | 50 |
Erdeiszeder-dzsem | 51 |
Erdeiszeder-ecet készítése | 51 |
Erdeiszeder-lekvár | 51 |
Erdeiszeder-lé | 51 |
Erdeiszeder-likőr | 52 |
Erdeiszerder-szörp | 52 |
Kocsonya vegyes erdei gyümölcsből | 52 |
Dió | 53 |
Zöld dió tartósítása | 53 |
Vaníliás tartósítás | 53 |
Zöld dió mézben | 54 |
Zöld dió rumban | 54 |
Cseresznye | 55 |
Cseresznyebefőtt | 55 |
Cseresznyeleves | 55 |
Cseresznyés saláta | 56 |
Kimagozott cseresznye eltevése | 56 |
Meggy | 56 |
Kimagozott meggy eltevése | 56 |
Meggybefőtt | 56 |
Meggylikőr | 57 |
Meggyszörp | 57 |
A vadon termő gyümölcsök tartósítása | 58 |
Erdei gyümölcsök tartósítása cukor felhasználása nélkül | 60 |
Befőtt készítése | 60 |
Gyümölcsbefőzés rum hozzáadásával | 60 |
Cukor nélküli gyümölcslé | 61 |
Lekvár vagy dzsem készítése erdei gyümölcsből | 61 |
Erdei méz | 61 |
Mézes almasaláta | 62 |
Mézes almaszörp | 62 |
Mézes csipkelimonádé | 62 |
Mézescsók | 63 |
Mézes csokoládé | 63 |
Mézeskalács | 64 |
Mézes narancssaláta | 64 |
Mézes narancstej | 65 |
Mézes tej | 65 |
Meleg mézes tej | 65 |
Hideg mézes tej | 65 |
Mézecet | 65 |
Mézmártás | 66 |
Vadon termő fűszer- és teanövények | 67 |
A gyógyteák és -főzelék elkészítése | 68 |
A természet ajándékai | 70 |
Akác | 70 |
Hársfafélék | 71 |
Búzavirág | 72 |
Gyermekláncfű | 72 |
Fehér mályva | 73 |
Fehér üröm | 73 |
Kamilla | 74 |
Kankalin | 74 |
Katángkóró | 75 |
Vadkomló | 75 |
Mezei kakukkfű | 73 |
Vasfű | 76 |
Szarkaláb | 77 |
Martilapu | 77 |
Pemetefű | 78 |
Papsajt | 78 |
Boróka | 79 |
Cickafarkfű | 79 |
Apróbojtorján | 80 |
Csalán | 80 |
Libapimpó | 81 |
Ökörfarkkóró | 81 |
Zsurló | 82 |
Útifű | 82 |
Tüdőfű | 83 |
Veronikafű | 83 |
Vérfű | 84 |
Mecsekifű | 84 |
Citromfű | 85 |
Palástfű | 85 |
Szurokfű | 85 |
Vadárvácska | 86 |
Homoki szalmagyopár | 86 |
Pásztortáska | 87 |
Tölgyfa | 87 |
Kocsányos tölgy | 87 |
Kocsánytalan tölgy | 87 |
Tárkony | 88 |
Borsikafű | 88 |
Bazsalikom | 89 |
Kömény | 89 |
Angelika | 90 |
Kapor | 90 |
Ánizs | 91 |
Koriander | 91 |
Lestyán | 92 |
Borsmenta | 92 |
Izsóp | 92 |
Fekete üröm | 93 |
Sáfrányos szeklice | 93 |
Torma | 94 |
Kerti zsázsa | 94 |
Vöröshagyma | 94 |
Fokhagyma | 95 |
Gyógy- és fűszernövények felhasználásával készített likőrök, pálinkák | 96 |
Benedictiner | 96 |
Borsmenta likőr | 96 |
Angolkeserű | 96 |
Gyomorkeserű | 97 |
Ágyaspálinka | 97 |
Vadon termő gombafélék | 99 |
Az étkezésre alkalmas gombák felismerése, gyűjtése és hasznosítása | 99 |
Lila pereszke | 100 |
Fenyőpereszke | 100 |
Tejpereszke | 101 |
Akácpereszke | 101 |
Csoportos pereszke | 101 |
Kékhátú galambgomba | 102 |
Dióízű galambgomba | 102 |
Ízletes nagy galambgomba | 103 |
Szürke tölcsérgomba | 103 |
Óriás tölcsérgomba | 104 |
Trombitagomba | 104 |
Vörösbarna fülőke | 105 |
Gyapjas tintagomba | 105 |
Sárga gerebengomba | 106 |
Barna gyűrűstinüóru | 106 |
Fenyőtinóru | 107 |
Sárga korallgomba | 107 |
Csengettyűgomba | 108 |
Ízletes tőkegomba | 109 |
Erdőszéli csiperke | 109 |
Ízletes csiperke | 110 |
Kerti csiperke | 110 |
Tarlógomba | 111 |
Tavaszi rétgomba | 111 |
Ízletes vargánya | 112 |
Királyvargánya | 112 |
Kucsmagomba | 113 |
Császárgomba | 113 |
Nagy őzlábgomba | 114 |
Gyűrűs tuskógomba | 115 |
Sárga rókagomba | 115 |
Májusi pereszke | 116 |
Erdei szegfűgomba | 117 |
Mezei szegfűgomba | 117 |
Érdenyelű tinóru | 118 |
Késő laskagomba | 118 |
Rózsás korallgomba | 119 |
Bimbós pöfeteg | 119 |
Szürke pöfeteg | 120 |
Ördögszekérgomba | 120 |
Téli fülőke | 121 |
Keserűgomba | 121 |
Kenyérgomba | 122 |
Pisztricgomba | 122 |
Fodros káposztagomba | 123 |
Sárga gévagomba | 123 |
Zöld ánizsgomba | 124 |
A gomba mint népélelmezési anyag | 125 |
A gombák tápanyagösszetétele | 126 |
A gombák fehérjéi | 127 |
A gombák és zsírok | 128 |
A gombák szénhidrátjai | 128 |
A gombák vitaminjai | 128 |
A gombák ásványi anyagai | 130 |
Az ehető és mérgező gombák megkülönböztetése | 134 |
Téves nézetek a mérgező gombákról | 136 |
Mit kell tenni gombamérgezés megelőzése érdekében | 137 |
Gombaételekhez használt fűszerfélék és élelmiszerek | 138 |
Fűszerek | 138 |
Paprika és bors | 138 |
Egyéb fűszerfélék | 139 |
Petrezselyemőrlemény | 140 |
Kaporőlemény | 140 |
Tárkonyőrlemény | 140 |
Tárkonyőrlemény | 140 |
Szurokfűőrlemény | 140 |
Borsikafű-őrlemény | 140 |
Köménymagőrlemény | 140 |
Babérlevél | 141 |
Majoránna | 141 |
Szerecsendió | 141 |
Koriandermag | 141 |
Gyömbér | 141 |
Mustár | 141 |
Kapri | 142 |
Sáfrány | 142 |
Kakukkfű | 142 |
Bazsalikom, rozmaring | 142 |
Ecet mint ételízesítő | 142 |
Tárkonyecet készítése | 143 |
Fűszeres ecet | 143 |
Illatosított ecet | 143 |
Málnaecet | 143 |
Zöldségfélék, gyökérnövények | 144 |
Vöröshagyma | 144 |
Fokhagyma | 144 |
Petrezselyem | 145 |
Sárgarépa | 145 |
Zellerzöld | 145 |
Gombaliszt | 145 |
Gombaízesítő | 146 |
Saláta- és zöldségfélék | 146 |
Gomba a konyhán | 147 |
A gomba tárolása | 148 |
A gomba tisztítása | 149 |
A gomba osztályozása, darabolása | 149 |
A gomba tartósítása házilag | 150 |
A gomba szárítása | 150 |
A gomba nedves tartósítása | 151 |
A gomba sós tartósítása | 151 |
A gomba köménymagos tartósítása | 152 |
A gomba tartósítása zsírban | 152 |
A gomba olajos tartósítása | 153 |
A gomba tartósítása hagymával, zsírban | 153 |
A gomba rövid időre történő tartósítása | 153 |
A gomba fagyasztása | 154 |
A gomba ecetes tartósítása | 154 |
A gombaliszt készítése | 154 |
Hasznos tanácsok a gombaételek készítéséhez | 155 |
Gomba felhasználásával készült ételek | 156 |
Levesek, raguk, mártások | 156 |
Barna gombamártás | 156 |
Erdeigomba-leves | 156 |
Fehér gombamártás | 157 |
Gombabecsinált | 157 |
Gombakrém | 158 |
Gombakrémmártás | 158 |
Gombaleves | 158 |
Gomaleves áttörve | 159 |
Gombamártás | 159 |
Gombaragu | 161 |
Gombás sertésragu | 161 |
Gombás velőleves | 161 |
Kucsmagombaleves | 162 |
Gombával készült tojásételek | 162 |
Gomba tojással | 162 |
Gombás omlett | 163 |
Gombás rántotta | 163 |
Gombás rántott tojás | 164 |
Gombás tejfölös tojás | 164 |
Gombával töltött tojás | 165 |
Kucsmagomba tükörtojással | 165 |
Tejfeles gomba tükörtojással | 165 |
Tojással töltött gomba | 166 |
Gombával készült halételek | 166 |
Békacomb gombával | 166 |
Csiperkegombás süllő | 166 |
Gombás fogas vagy süllő | 167 |
Gombás főtt ponty | 167 |
Gombás töltött angolna | 167 |
Gombával készült vadhúsok | 168 |
Gombás fácánsült | 168 |
Gombás nyúl | 168 |
Gombás tokány vaddisznóból | 169 |
Szarvasgerinc gombával | 169 |
Szarvasszelet gombával | 170 |
Szarvasgerinc kucsmagombával | 171 |
Vaddisznókaraj gombával | 171 |
Vaddisznószeletek gombával | 172 |
Vaddisznószeletkék gombával | 173 |
Vaddisznóvese gombával | 173 |
Gombás húsételek | 173 |
Bélszínszelet Langtry módra | 173 |
Bélszínszelet Maison d'or módra | 174 |
Bélszínszelet Napóleon módra | 174 |
Bélszínszelet Rossini módra | 174 |
Borjúborda gombakrémmel | 174 |
Borjúborda vadász módra | 175 |
Gombás bárányeleje | 175 |
Gombás báránygerinc sütve | 176 |
Gombás borjúborda szalonnával | 176 |
Gombás borjúcsülök | 177 |
Gombás csirke | 177 |
Gombás borjúszeletek | 178 |
Gombás felsálszelet | 178 |
Gombás libamájpuding | 179 |
Gombás marhatokány | 179 |
Gombás ököruszály | 180 |
Gombás pirított csirke | 181 |
Gombás pulykasült | 181 |
Gombás rakott hús | 182 |
Gombás rizzsel töltött borjúszegy | 182 |
Gombás rizzsel töltött liba | 183 |
Gombás rostélyos | 183 |
Gombás sertésnyelv | 184 |
Gombás szalonnás sertésborda | 184 |
Gombás szűzpecsenye vörösborral | 185 |
Gombás tokány | 185 |
Gombás töltött karaj | 185 |
Gombás vesevelő | 186 |
Gombával készült frissen sült bélszínszelet | 186 |
Gombával töltött borjúborda | 187 |
Gombával töltött galambpecsenye | 187 |
Gombával töltött rostélyos | 188 |
Gombával töltött sonka | 188 |
Libamájkrémmel töltött gomba | 189 |
Párolt galamb gombával | 189 |
Mártások gombás ételekhez | 190 |
Barnamártás | 190 |
Róbert-mártás | 190 |
Burgundimártás | 191 |
Céklamártás | 191 |
Hagymamártás | 191 |
Kapormártás | 192 |
Madeiramártás | 192 |
Majonéz | 192 |
Olaszmártás | 193 |
Paradicsommártás | 193 |
Ramoulade-mártás | 194 |
Ribiszkemártás | 194 |
Sóskamártás | 194 |
Tartármártás | 195 |
Tormamártás ecettel | 195 |
Tormamártás tejföllel | 195 |
Zsemlemártás | 196 |
Levesbetétek | 196 |
Grízgaluska | 196 |
Gyúrt levestészta | 197 |
Lúdgégenyak tészta | 197 |
Szarvasvelős gombóc | 197 |
Tojáshabgaluska | 197 |
Vaddisznóvelős gombóc | 197 |
Tojáshabgaluska | 197 |
Vaddisznóvelős gombóc | 198 |
Vadmájgombóc | 198 |
Vajasgaluska | 198 |
Köretek, saláták gombás ételekhez | 199 |
Burgonyagombóc | 199 |
Burgonyapüré | 199 |
Burgonyasaláta | 200 |
Céklasaláta | 200 |
Ecetes torma | 200 |
Fejes saláta | 201 |
Francia körítés | 201 |
Franciasaláta | 202 |
Galuska | 202 |
Hasábburgonya | 202 |
Kelkáposzta-főzelék | 203 |
Lecsó | 203 |
Lencsefőzelék | 204 |
Paprikasaláta | 204 |
Paradicsomos káposzta | 204 |
Paradicsomsaláta | 205 |
Párolt káposzta | 205 |
Párolt rizs | 205 |
Pirított tarhonya | 206 |
Sárgaborsópüré | 206 |
Szalmaburgonya | 207 |
Téli gombasaláta | 207 |
Uborkasaláta | 208 |
Vaddisznósonka-gombóc | 208 |
Vaddisznótüdő-gombóc | 208 |
Vaddisznótüdő-táska | 209 |
Vadmájgombóc | 209 |
Vegyes saláta | 209 |
Zöldbab vajjal | 210 |
Zöldborsó vajjal | 210 |
Zsemlegombóc | 210 |
Édes és sós tészták gombás ételekhez | 211 |
Almás lepény | 211 |
Almás torta | 211 |
Borsos lángos | 212 |
Burgonyalángos | 212 |
Burgonyás palacsinta | 212 |
Cseresznyés rétes | 213 |
Csuszatészta | 213 |
Édes pogácsa | 213 |
Fácánhússal töltött palacsinta | 214 |
Farsangi fánk | 214 |
Farsangi szelet | 215 |
Forgácsfánk | 215 |
Gombás rétes | 216 |
Hússal töltött palacsinta | 216 |
Káposztás csusza | 217 |
Káposztás palacsinta | 217 |
Káposztás rétes | 218 |
Lángos kolozsváriasan | 218 |
Lángos virslivel | 218 |
Mazsolás palacsinta | 219 |
Palacsintatészta | 219 |
Pozsonyi kifli | 219 |
Rákkal töltött palacsinta | 220 |
Rétestészta | 220 |
Sonkás palacsinta | 221 |
Tepertős pogácsa | 221 |
Tiroli rétes | 221 |
Túrós csusza | 222 |
Túrós palacsinta | 222 |
Túrós pogácsa | 222 |
Túrós rétes | 223 |
Vadvelős palacsinta | 223 |
Vajas krumplis pogácsa | 223 |
Vajas pogácsa | 224 |
Zsíros pogácsa | 224 |
Irodalom | 225 |