A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tokaji borgasztronómia

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: Paginarum Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 286 oldal
Sorozatcím: Magyar borok és borvidékek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9392-02-2
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált könyv.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Bevezető11
Evangélium a Borok Istenének könyvéből11
Tokaji aszúbor, a borgasztronómia királya13
A "Hely Szelleme" - a borvidék szellemiségének helyi értékei16
Borgasztronómia: a "Hely Szellemének" tisztelete16
A borszimbolika hármas értékrendje22
Tokaj-Hegyalja földtani és éghajlati meghatározói27
Tokaj-Hegyalja bortörténete33
Tokaj és az első magyar királyi dinasztia: az Árpád-házi királyok45
Tokaji borok: Anjou, Zsigmond és Mátyás királyok idejében (1308-1490)47
Tokaj és Tokaj-Hegyalja szőlő- és bortörténete a XVI-XX. században49
Tokaj-Hegyalja szőlőterületeinek minőségi besorolása58
Magyarország borvidékeinek szőlőfajtái 1897-ben68
Tokaj-Hegyalja régebbi szőlőfajtái72
Tokaj-Hegyalja jelenlegi szőlői és borai73
Tokaji aszúborok készítése81
A tokaji bor világhódító útja91
A tokaji bor dicsérete a világirodalomban és a zenében103
A tokaji borok gyógyhatása és potencianövelő afrodiziákum ereje109
A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai112
Borok és ételek egyeztetése120
Az ízértékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szimbolikus és kulturális összetevői127
Tokaji borkonyha135
Tokaji borgasztronómia140
A "Hegy Szelleme": az "erdélyi" Tokaj-Hegyalja borgasztronómiája140
A tokaji borok és ételek harmonizációjának gyakorlati megvalósítása149
Száraz tokaji borok borgasztronómiája152
Régi tokaj-hegyaljai, erdélyi és felvidéki magyar főúri konyha ételei153
A tokaj-hegyalja konyha - mai változatai169
Újonnan alkotott ételek188
Neves külföldi konyhák ételei197
Aszúborok, édes szamorodni és aszúsodott szőlőszemeket tartalmazó késő szüretelésű furmint, hárslevelű, sárga muskotály borgasztronómiája203
Régi Tokaj-hegyaljai, erdélyi és felvidéki magyar főúri konyha204
A tokaj-hegyaljai konyha mai változatai219
Újonnan alkotott ételek228
Neves külföldi konyhák ételei234
Függelék247
Tokaj-Hegyalja szőlőrendtartása 1641-ből249
Az 1737-es titkos királyi utasítás264
Balsay Mihály olaszliszkai főbíró 1790-es levele269
Tokaj Renaissance271
Tokaj Renaissance gálarendezvényeinek bor- és étrendje273
Tokaji Renaissance Gálavacsora274
Tokaj Renaissance "Aszu Harvest"274
Magyar Borakadémia - Tokaj-hegyaljai kihelyezett ülés275
Tokaj Renaissance Borlovagrendi avatás275
Tokaj Renaissance Borlovagrendi vacsora276
A tarcali "Királyudvar" szőlőbirtok ünnepi étrendje277
Ételmutató279
Felhasznált irodalom283

Cey-Bert Róbert Gyula

Cey-Bert Róbert Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cey-Bert Róbert Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tokaji borgasztronómia Tokaji borgasztronómia Tokaji borgasztronómia
Állapot:
4.580 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba