1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tokaj-Hegyalja szőleje és bora

Történeti-néprajzi tanulmány

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Tokaj
Kiadó: Tokaj-Hegyaljai ÁG. Borkombinát
Kiadás helye: Tokaj
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 752 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 15 cm
ISBN: 963-02-9133-9
Megjegyzés: Megjelent 2000 példányban, ebből 300 példány számozott. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Francia, német és angol nyelvű összefoglalóval. Sorszámozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Tokaj-Hegyalja Európa nagyhírű borvidéke középkori alapokon a XVI. században nyeri el jellegzetes arculatát, de igazában a XVII-XVIII. században szilárdul meg művelési és feldolgozási technikája. Ekkor terjednek el az aszúszemekre épült különböző borféleségei: főbor (szamorodni), az aszú, az eszencia. Mindezek megfelelőit elsősorban a Földközi-tenger vidékén, főleg Olaszországban lehet megtalálni. A zömében furmintból, kisebb részben hárslevelűből és ízesítésre használt sárgamuskotályból álló szőlőfajta összetétel napjainkig megőrződött. Balassa Iván csaknem négy évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeit összegzi ebben a könyvben. A levéltári forrásokra, a sok nyelven megjelent könyvekre, a helyszíni gyűjtésekre támaszkodó megállapításai számos kérdést tisztáznak és világítanak meg új oldalról.

Tartalom

ELŐSZÓ 5
BEVEZETÉS 9
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 13
Tokaj-Hegyalja körülhatárolása 13
Néhány vonás Tokaj-Hegyalja történetéből 24
A szőlő birtokviszonyai Tokaj-Hegyalján 39
A SZŐLŐ ÉS A PROMONTÓRIUM 57
A szőlő kiegészítő részei 57
A láz, a szőlőalja 57
Szedőhely, szűrőhely 59
Szín, borház 61
Utak 67
Mesgye 69
Gyepű 71
A talaj védelme 76
Vízlevezető árkok 76
A liktorvermek 78
A termőföld pótlása 80
Kőszedés és hordás 82
A mecenzéfiek 83
A kőgátak 87
A szőlő építése 92
A SZŐLŐFAJTÁK 95
A mai uralkodó fajták és eredetük 101
Furmint 101
Hárslevelű 109
Muskotály 112
Szikszai Fabrícius Balázs szőlőfajtái 1570 körül 115
Bakator 116
Boglár, bogár 117
Fejérszőlő, fehérszőlő 118
Gacsal 120
Gerset, gersely 120
Gohér 121
Kecskecsecsű, kecskeszemű, kecske 123
Malozsa szőlő 124
Nagyszemű, ökörszemű-szőlő 125
Romonya 125
Rózsa, rózsás, rózsaszemű 127
Vadfekete 128
Szőlőfajták 1804-ig 130
Szőlőfajták a 19. században 150
A fajták terjedésének néhány kérdése 154
A SZŐLŐ MEGMŰVELÉSE 161
A szőlő elhelyezkedése 162
Sortalan és soros szőlők 166
Az öreg szőlők megújítása 171
A homlítás 172
Az öreg tőkék megújítása 181
A bújtás, porhajasítás 183
Az új szőlők telepítése 186
Az ültetés 186
Földforgatás (rigolírozás) 196
Az oltás 199
A tavaszi munkák 202
A nyitás 202
A szőlőmetszés 206
A szőlőmetsző-olló 220
Venyigehányás (gyűjtés) 224
A nyári munkák 225
A kapa és a kapálás 225
Az első kapálás (kétágúzás) 227
A laposkapa és a vele végzett munka 236
A karó és a karózás 242
A kötözés és az igazítás 249
Az őszi munkák 254
A karóhúzás és a fedés 254
A SZŐLŐ MUNKÁJÁNAK SZERVEZETE ÉS A SZŐLŐ ŐRZÉSE 257
A robotművelés 258
A napszámosok 261
A szakmányosok 274
A vincellérek 286
A szőlőművelés egyéb formái 298
A szőlőpásztorok és szőlőkerülők 301
A hegymesterek, a hegybírók és más felügyelők 320
A SZŐLŐ BETEGSÉGEI, KÁRTEVŐI 327
A filoxéra 331
A filoxéra felbukkanása és elterjedése 335
Védekezés a filoxéra ellen 349
A rekonstrukció megindulása 358
A filoxéra pusztítás következményei 362
Egyéb betegségek 366
Állati kártevők 368
A jégeső és a viharágyú 369
A SZÜRET 371
A szüret kezdete 372
A szüreti munka 378
A szőlő feldolgozása 388
A Hegyalja szőlőterülete és bortermelése 1870-1982 400
A szürethez kapcsolódó mulatságok 405
Az aranyszőlő mondája 428
A BOROK FAJTÁI 433
A borok osztályozásának történeti szempontjai 436
A szűrt borok 439
Ordinárium, ordinári bor 439
Közönséges bor 441
Színbor, szűrőbor 442
Sajtolás, sajtóbor, sajtoltbor 443
Főbor, szamorodni 444
Eszencia, nektár, legfőbb bor 455
A csinált borok 459
Az aszú 459
Az aszú kezdeti korszaka: 16-18. század 463
Az aszú és készítése: 1790-1810 478
Az időjárás és az aszúsodás 482
Az aszúszemek szedése és kiválogatása 485
Az aszúszemek taposása 490
Az aszútészta és a must (bor) aránya 492
Az aszú forrása 495
Az aszú eltartása és kezelése 498
Törvények és rendelkezések az aszúról 499
Az aszú az újabb korszakban: 19-20. század 508
Máslás 516
Fordítás 521
Lőre 522
Olaszbor 524
Ráspia 524
Ürmös 525
A kóser bor 527
A BOR ELTARTÁSA 531
A bodnárok 531
A hordó és az átalag 537
A borházak és a pincék 551
A BORKERESKEDÉS 567
A borkereskedők 569
Magyarok 569
Lengyelek 571
Görögök 573
Oroszok, ruszinok 575
Németek 578
Zsidók 581
A faktorok 620
Borkereskedő társulatok 637
ÖSSZEFOGLALÁS, EREDMÉNYEK 645
UTÓSZÓ 657
FÜGGELÉK 661
Irodalom, rövidítések 661
A képek forrásai 679
Szakmai mutató 681
Földrajzi mutató 692
La vigne et les vins de Tokaj-Hegyalj a 697
Resumeé 697
Table des illustrations 706
Die Traube und der Wein in Tokaj-Hegyalja 711
Zusammenfassung 711
Abbildungen 720
Grapes and wines of Tokaj-Hegyalja 725
Summary 725
Index of Illustrations 733
Sommaire 738
Inhalt 741
Contents 744
Tartalom 747

Balassa Iván

Balassa Iván műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Balassa Iván könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem