1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tokaj boratlasz

Szerző
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Bor-Kép
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 149 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 33 cm x 25 cm
ISBN: 963-218-707-5
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ötven évvel ezelőtt készült felmérés szerint hazánkban a világon 3 névvel jellemezték: Puskás Öcsi, Papp Laci, és a Tokaji aszú. Ez gyerekfejjel belevésődött tudatomba. Ha többet nem is tudunk a Tokajiról, csak azt, hogy Nemzeti Himnuszunk szövegében is megemlíttetik, már elég kell legyen arra, hogy minden magyar ember büszkén gondoljon rá!
Mert valóban kivételes sarka a világnak az, ahol a Tokaji aszú megterem. A természeti adottságok oly szerencsés találkozása teszi lehetővé a teremtő ember számára eme szőlőtermő hely áldásos kihasználását, melyek valóban megkülönböztetett helyet biztosítanak számára és emelik világhírűvé. Máshol is van lehetővé töppedt és aszúsodott termésből bort készíteni bizonyos évjáratokban. Minden ilyen jellegű borvidéknek meg is van a saját szőlőfajta választéka, szüretelési módja, feldolgozási technikája, erjesztési és érlelési jellegzetessége, de a végtermék mégsem vetekedhet a Tokaji aszúval. Mert abban egyszerre van jelen a vulkánikus talajok adta... Tovább

Fülszöveg

Ötven évvel ezelőtt készült felmérés szerint hazánkban a világon 3 névvel jellemezték: Puskás Öcsi, Papp Laci, és a Tokaji aszú. Ez gyerekfejjel belevésődött tudatomba. Ha többet nem is tudunk a Tokajiról, csak azt, hogy Nemzeti Himnuszunk szövegében is megemlíttetik, már elég kell legyen arra, hogy minden magyar ember büszkén gondoljon rá!
Mert valóban kivételes sarka a világnak az, ahol a Tokaji aszú megterem. A természeti adottságok oly szerencsés találkozása teszi lehetővé a teremtő ember számára eme szőlőtermő hely áldásos kihasználását, melyek valóban megkülönböztetett helyet biztosítanak számára és emelik világhírűvé. Máshol is van lehetővé töppedt és aszúsodott termésből bort készíteni bizonyos évjáratokban. Minden ilyen jellegű borvidéknek meg is van a saját szőlőfajta választéka, szüretelési módja, feldolgozási technikája, erjesztési és érlelési jellegzetessége, de a végtermék mégsem vetekedhet a Tokaji aszúval. Mert abban egyszerre van jelen a vulkánikus talajok adta test, a Furmint és Hárslevelű szőlőnek köszönhető karakteres savszerkezet, amely egyik biztosítéka a hosszú "boréletnek", valamint az aszú bogyóból származó cukor és egyéb aromák összessége, melyek összehasonlíthatatlan érzékszervi örömet nyújtanak.
Ezért remélem, hogy e könyv egyaránt szolgálja mindazokat, akik fogyasztóként kiemelkedő ünnepi élmény gyanánt veszik kezükbe a Tokaji bort, és azokat is, akik alázattal, szakmai szeretettel, a hagyományok tiszteletével, de az értékek gazdagításával ezen borok előállításával foglalkoznak.

Módos Péter
a Magyar Bor Akadémia elnöke Vissza

Tartalom

Előszó4
Bevezetés7
A borvidék8
A borvidék kronológiája10
Historikus áttekintés13
A tokaji bor eredetvédelme16
Tokaj ökológiája18
A borvidék szerkezete24
Dűlők, hegyoldalak26
Szőlőfajták56
Tokaj borai59
Különleges évjáratok65
A tokaji hordók70
A tokaji pincék72
A tokaji bor palackja és pohara84
Pincészetek és birtokok88
Borút, (bor)turizmus126
Jeles mondások a tokaji borról136
Tokaji borok a nagyvilágban138
Epilógus143
Mellékletek144
Irodalom146
Index148
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem