1.066.445

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tőgyegészség és tehéntejminőség

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 315 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9239-92-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó13
A tőgy funkcionális anatómiája és élettana (Sótonyi Péter)15
A tejmirigy általános anatómiai leírása15
A tőgy külső megjelenése16
A tőgy felfüggesztése19
A tőgy érellátása és beidegzése21
A tejmirigy szövettana25
A tejutak rendszere és a tejmedence27
A tőgybimbó28
A tejmirigy fejlődése és a fejlődési rendellenességek30
A tejmirigy végleges kialakulása, mammogenezis31
A tejmirigy működése és működésének neurohormonális szabályozása32
A tejelválasztás megindulása, laktogenezis32
A tejtermelés folyamatos fenntartása, galaktopoezis33
A tejleadás, ejekció35
A nyerstej fontosabb fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságai, természetes és kóros elváltozásai. A HACCP-rendszer alkalmazása (Merényi Imre)37
A tej érzékszervileg felismerhető tulajdonságai37
A tej fontosabb fizikai és kémiai sajátosságai39
A tej kémhatása42
A tej biológiai tulajdonságai43
A tej kolloidkémiai tulajdonságai45
A tej összetétele46
A tej fontosabb kémiai alkotórészei46
A tej egyéb kémiai alkotórészei53
A tej biológiai alkotórészei56
A nyerstej természetes és a mastitis hatására bekövetkező változásai58
A tőgygyulladás hatására a tej összetételében bekövetkező fontosabb változások59
A HACCP-rendszer alkalmazása61
Szomatikus sejtek a tejben (Szita Géza)64
A szomatikus sejtek fogalma64
A szomatikus sejtek csoportosítása eredet és típus szerint64
Tőgyszöveti eredetű sejtek64
Vér eredetű sejtek65
A tej sejtszámának alakulása a laktáció folyamán66
A tej minőségi sejtképe68
A tej sejtszámának vizsgálata68
Istállópróbák68
Laboratóriumi tejvizsgálatok tőgygyulladás gyanúja esetén71
Mikroszkópos módszerek71
Automatizált eljárások73
A tej sejtszámának vizsgálati rendszere73
A szomatikus sejtszám csökkentésének lehetősége74
A tőgygyulladás kialakulását és a tej minőségét befolyásoló tényezők75
A tőgyegészségtan genetikai vonatkozásai (Dolhy János)75
A küllemi bírálat jelentősége - a tőgykonstitúció javítása75
A gépi fejhetőség (fejési sebesség) optimalizálása78
Tenyészbikák ivadékvizsgálatának korszerűsítése - fejlődési irány a tőgygyulladás elleni védekezésben79
Bikanevelő (embriódonor) tehenek tenyészértékbecslésének korszerűsítése82
Istálló régi és új eredmények szintetizált hasznosítása82
A takarmányozás és a tejminőség összefüggései (Hegedűs Mihály)84
A tehén takarmányozásának alapelvei84
A táplálóanyag-ellátás gyakorlata94
A takarmányozás hatékonyságának ellenőrzése102
A takarmányozás hatása a tejminőségre105
A szarvasmarhatartás technológiájának tőgyegészségtani összefüggései (Brydl Endre)110
A tejhasznú tehenek tartástechnológiája110
A borjak tartástechnológiája127
Az üszőnevelés tartástechnológiája129
A tőgygyulladás kialakulását befolyásoló tényezők129
Fejés és tőgyápolás (Merényi Imre)133
Kézi fejés133
Gépi fejés136
A fejés automatizálási lehetőségei142
Fejőházi rendszerek144
A fejés alapműveletei, időpontja, gyakorisága146
A gépi fejés tőgyegészségügyi vonatkozásai150
A tőgygyulladást okozó mikroorganizmusok (Szita Géza)153
A mikroorganizmusok fogalma153
A mikroorganizmusok csoportosítása153
A tőgygyulladást okozó mikrobák kitenyésztése163
A tőgygyulladást okozó mikroorganizmusok antibiotikum-érzékenységének meghatározása164
A nyerstej kezelése a termelőhelyen, a tejkezelés technológiája (Merényi Imre)164
Tejszállítás a termelőüzemben165
A tej átvétele a tejházban167
A mechanikai szennyezés167
A tej hűtése168
A tej tárolása171
A tőgygyulladások kórtani és klinikai jellemzői (Albert Mihály és Huszenicza Gyula)172
Fogalommeghatározások172
A tőgygyulladás kiváltására képes kórokozók174
A tőgygyulladás formái177
A tőgygyulladás kórfejlődése178
A fertőződés módja178
A tőgy mikrobák elleni védekező rendszere179
A tőgybe jutott kórokozó sorsa. A gyulladásos reakció diagnosztikai célból hasznosítható elemei183
A különböző mikrobák okozta tőgygyulladások (Huszenicza Gyula és Albert Mihály)187
A Staphylococcus aureus okozta tőgygyulladás187
Előfordulás, gazdasági jelentőség187
A kórokozó kórtani és klinikai jelentőségű tulajdonságai187
Fertőződés, kórfejlődés, kórtani-klinikai jellemzők187
Kórbonctani, kórszövettani kép190
Gyógykezelés191
Védekezés195
Az egyéb (ún. koaguláz-negatív) Staphylococcusok okozta tőgygyulladás (CNS-masztitisz)197
Előfordulás, gazdasági jelentőség197
A kórokozók kórtani és klinikai jelentőségű tulajdonságai197
Fertőződés, kórfejlődés, kórtani-klinikai jellemzők197
Gyógykezelés, védekezés198
A különféle Streptococcus fajok okozta tőgygyulladások198
Előfordulás, gazdasági jelentőség198
A kórokozók kórtani és klinikai jelentőségű tulajdonságai199
Fertőződés, kórfejlődés, kórtani-klinikai jellemzők200
Kórbonctani, kórszövettani elváltozások201
Gyógykezelés201
Védekezés202
Egyéb, Gram-pozitív baktériumok okozta tőgygyulladások203
A fontosabb Gram-negatív baktériumok (E. coli, Klebsiella fajok) okozta tőgygyulladás (endotoxin-masztitisz)204
Előfordulás, gazdasági jelentőség204
A kórokozók kórtani és klinikai jelentőségű tulajdonságai205
Fertőződés206
Kórfejlődés, kórtani-klinikai jellemzők207
Kórbonctani, kórszövettani kép209
Gyógykezelés209
Védekezés210
Az egyéb, Gram-negatív baktériumok okozta tőgygyulladások210
Mycoplasmák okozta tőgygyulladások211
Gombák okozta tőgygyulladások211
Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás212
A nyári masztitiszt és az azzal analóg kórképek213
A tőgygyulladások elleni védekezés üzemi rendje214
Tisztítás és fertőtlenítés (Merényi Imre és Szita Géza)216
A víz szerepe a tisztításban217
Általános szempontok a tejjel érintkező felületek tisztításához és fertőtlenítéséhez218
A tisztító- és fertőtlenítőszerek összetétele218
A tisztítás és fertőtlenítés általános irányelvei220
A fejőkészülékek fertőtlenítése hővel221
A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek221
A fejőberendezések tisztításának és fertőtlenítésének gyakorlata222
A fejőberendezés időszakos tisztítása225
A tejkezelő berendezés tisztítása és fertőtlenítése226
A helyiségek tisztítása és fertőtlenítése226
A környezet tisztítása227
A tisztítás és fertőtlenítés hatékonyságának vizsgálata227
A tőgygyulladás gyógykezelése és a tejmaradékanyag- (reziduum-) képződés kapcsolata (Sas Barnabás)229
A masztitisz megelőzésével és a gyógykezeléssel összefüggő kémiai-maradékanyag- (reziduum-)képződés, a kapcsolatos egészségügyi, valamint tejipari technológiai kockázat elkerülése229
A tej természetes antibakteriális hatása229
A kémiaimaradékanyag- (reziduum-)képződés és megítélésének általános vonatkozásai231
A masztitisz gyógykezelésére igénybe vehető gyógyszerek, azok alkalmazási módja és a maradékanyag-képződés kapcsolata232
A tőgygyulladás kezelésére igénybe vehető antibiotikumok233
A masztitisz kezelésére igénybe vehető szulfonamidok234
A tőgygyulladás gyógykezelésével kapcsolatosan esetleg előforduló egyéb kemoterapeutikumok234
Fertőtlenítő- és tisztítószerek234
Az antibakteriális hatású (gátló-) anyagok tejből való kimutatásának módszerei235
A tehén és más kérődző állatok tejéből kimutatható kemoterapeutikumok (gátlóanyagok) alkalmazásával és vizsgálatával kapcsolatos hazai és nemzetközi élelmezés-egészségügyi szabályozások238
A reziduumtartalmú, emberi fogyasztásra alkalmatlan tej kezelése241
A nyerstej minősítésének alapjai és fontosabb vizsgálati módszerei (Merényi Imre)242
A hazai nyerstejminősítő rendszer242
A minősítés célja és jelentősége242
A nyerstej minőségével szemben támasztott fontosabb követelmények243
Érzékszervi tulajdonságok244
Beltartalmi érték244
Higiéniai minőség245
Egészségügyi követelmények245
Egyéb követelmények246
A minősítés szervezete246
Fontosabb tejvizsgálati módszerek247
A mintavétel247
Fizikai-kémiai vizsgálatok251
Hazai tejtermékek fontosabb típusai (Merényi Imre)267
A tej és a tejtermékek szerepe, jelentősége a korszerű táplálkozásban267
A tejtermékek energiatartalma és összetétele267
A tej alkotórészeinek táplálkozás-élettani jelentősége268
A hazánkban gyártott fontosabb tejféleségek és tejtermékek273
Pasztőrözött tejféleségek274
Ultrapasztőrözött tejféleségek274
Ízesített tejitalok275
Író275
Cukrozott sűrített tej275
Savanyú tejtermékek275
Natúr és gyümölcsös joghurtok276
Tejföl276
Kefir276
Desszert jellegű termékek277
Tejszín, tejszínhab, kávétejszín, fölözött tejszín277
Vaj és vajkészítmények277
A sajtok278
Reszelni való és kemény sajtok278
Félkemény sajtok279
Lágy sajtok279
Nemespenésszel érő sajtok280
Ömlesztett sajtok281
Túrófélék282
Porított termékek282
Táplálékallergia és -intolerancia283
Függelék (Markus Gabriella)285
A magyarországi tőgyegészségügyi helyzet aktuális adatai, üzemi tapasztalatok alapján285
Tőgyegészségügyi állományprogramok a gyakorlatban295
Irodalom310
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem