A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejipari szakgéptan

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 456 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 650 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A tejkezelés és feldolgozás gépesítése .................................3
A tejipari gépek karbantartása.....................................6
I. rész. Mechanikai műveletek és gépek
I. Szerkezeti anyagismeret .............................................................11
1. A szerkezeti anyagokkal szemben támasztott követelmények 11
2. A korrózió........................................................................................12
3. Felületvédelem .........................................13
a) Korrózióálló anyag alkalmazása.......................13
b) Védekezés az elektrolitikus korrózió ellen ..............13
c) Felületvédő anyagok használata........................14
Szerves alapanyagú lakkok és kencék .................................14
Szervetlen bevonatok..............................................16
Fémbevonatok ...............................................17
4. Inhibitorok alkalmazása..........................................21
II. Szállító- és tárolóberendezések........................23
1. Tej csővezetékek ...............................................................23
a) Tej csövek ..................................................23
b) Tejcső-kötések........................................23
c) Tejcsapok és tejcsőszerelvények ............................................25
2. Tartályok ..................................................................................26
a) Átvételi tartályok ....................................................................26
b) Manipulációs tartályok....................................................29
c) Tároló tartályok...............................................30
d) Szállító tej tankok.............................................32
e) Tej szállító kannák ................................................35
3. Tej szivattyúk ......................................... 36
a) Dugattyús tej szivattyú ............................. 37
b) Centrifugái-tejszivattyú ..........................................................40
c) Folyadékgyűrűs tejszivattyú ...................................43
4. Szilárd anyagok, (darabáru) szállítása üzemen belül ....... 43
III. Adagoló- és csomagológépek........................................49
1. Kannázás..................................................49
aj A tej lefejtése...............................................49
b) Kannamosó gépek ...................................50
2. Palackozás....................................................................55
a) Palacktöltőgépek........................................................................55
b) Palackzáró gépek .................................. 62
c) Palackmosó gépek ......................................53
3. Képlékeny anyagok adagolása és csomagolása ........................72
a) Szállítócsigás adagológépek ....................................................72
b) Dugattyús adagológépek ............................76
IV. Gépek az anyagok mechanikai szétválasztására..............78
11 A szűrés és a szűrőkészülékek ....................................78
a) A szűrés művelete .......................................79
b) Szűrőkészülékek .........................................79
Átfolyásos rendszerű tejszűrők ..............................................79
Szűrősajtók ......................................................................81
Alvadékcsurgató asztal és dob ..............................................83
Túróprések .......................................................84
Szűrő centrifugák ....................................................................86
2. Fölözőgépek.............................................................................88
a) A szeparálás művelete ...............................88
b) A fölözőgép szerkezete .............................. 90
A dob ........................................... 90
Az állvány, beépített meghajtóművel ................. 93
Edényzet, különböző műszerek, tartozékok ....................105
c) A fölözőgép üzemeltetése ........................... 106
A fölözőgép üzembehelyezése ........................107
A fölözőgép kezelése......................................108
A fölözőgép üzemelésének rendellenességei.....................109
d) Tisztító centrifuga............................................110
3. Vajkészítőgépek ......................................................110
a) A vajkészítés elmélete ...........................................110
b) A vajkészítők (köpülök) szerkezete ............................110
Gyúróhengeres vajkészítőgép .......................111
Gyúróhengernélküli vajkészítőgép ......................................115
c) A vajkészítő gépek üzemeltetése ................. 117
d) Megszakítás nélkül dolgozó folyamatos vajkészítő gépek 122
V. Gépek és berendezések az anyagok aprítására.............................126
1. Az aprítás művelete ..............................................126
2. Daraboló szerszámok ..................................126
3. Tépőgépek, darálók..............................................127
4. Aprítóhengerek........................................................128
5. Kő járatok..........................................................................................130
6. Görgő járatok........................................................131
7. Zúzómalmok ....................................................................................132
8. Kolloid malmok.................................................132
9. Homogénező gépek ........................................................133
a) Dugattyús homogénező gépek..........................................136
b) Homogénező szeparátorok ......................................................137
c) Homogénező szivattyúk . .........................137
II. rész. Hőtartalom változásával kapcsolatos folyamatok, kalorikus berendezések
I. Hőközlés .......................................................139
1. A hőközlés módjai ....................................139
2. Hőközlési együtthatók értékének meghatározása ................140
a) Hővezetési tényező .......................................................140
b) Hőátadási tényező..................................141
c) Sugárzási együttható ...................................................141
d) Hőátbocsátási tényező ................................142
3. A hőátadó felület méretezése ....................................................143
a) A fal hőmérsékletének megállapítása.................143
b) A hőkicserélők méretezése............................................145
II. Hűtőberendezések .....................................................149
1. A hűtésről általában................................149
2. A hűtőgépek körfolyamatai .................................160
a) Az abszorpciós hűtőgép körfolyamata..................................150
b) A kompresszoros hűtőberendezés körfolyamata..................164
3. Hűtési rendszerek...........................................160
a) Hűtőközegek................................................160
4. Hűtőgépek..................................162
a) Hűtőkompresszorok ..................................162
b) Kondenzátorok .................................................167
o) Szabályozószelep .......................................171
d) Elpárologtatók ...........................................171
5. A kompresszoros hűtőberendezés üzembehelyezése és szabályozása ..............174
6: Tejhűtő készülékek ..........................................177
a) Hideg-folyadékba merítés ......................................178
b) Hűtőcső-rendszer tejbe merítése .....................179
c) Csörgedező hűtők .....................................................179
d) Közvetlen el párologtatású csörgedező tejhűtők..................184
III. Hevítő- és hőkicserélőberendezések..................................................188
1. A pasztőrözés műveletei................................................................188
2. A pasztőrözés gépei és készülékei ..............................189
a) Közvetlen alátüzelésű pasztőrök............................................189
b) Vitorlás pasztőrök ..............................................189
c) Bobhevítők, (dobpasztőrök) .............................................194
Forgódobos pásztor palástfűtéssel ............................195
Forgódobos pasztőr dob- és palást fűtéssel ....................196
Állódobos pasztőr dob- és palástfűtéssel ............................198
d) Szakaszos működésű elektromos tejszín pasztőr ................200
c) Hőkicserélő-készülékek ............................................................201
Vitorlás hőkicserélők................................................................203
Csöves hőkicserélők ..................................................................205
Lemezes hőkicserélők.................................200
f) Regenorativ pasztőrök..............................................................200
Regeneratív harang pasztőr................................206
Kettőscsöves ellenáramú regeneratív pasztőr ............208
Elektromos fűtésű regeneratív pasztőr................................209
g) Lemezes hevítők......................................................209
Lemezes hevítők főbb részei.......219
A hevítés módjai.......................................220
A munkafázisok összeállítása..........................222
Lemezes hevítők kémiai tisztítása .................................222
h) Hőntartók ..................................................222
Egycellás hőntartó kádak ..................................222
Többcellás hőntartó kádak ............................223
Átfolyásos rendszerű hőntartók ..............................223
Lemezes hőntartók .......................................224
i) A tej vízdesztillációjának gépei ..........................224
j) Újabb csírátlanító eljárások gépi berendezései ..................226
Vízszintes tengelyű lengő sterilező autoklávok ..........226
Függőleges tengelyű lengő sterilező autoklávok ................227
Folyamatos működésű toronysterilezők................................227
3. Tej vitaminozásának gépei........................................230
a) Lemezes készülékek ................................................................230
b) Csöves készülékek ....................................................................231
4. Érlelőkészülékek................................................................................231
a) Az érlelőkészülékek műveletei ....................... 231
b) Tejszínérlelő készülékek..........................................................232
Lengőkeverős tejszínérlelő kádak ..........................................232
Hengeralakú, felsőmeghajtású motollás érlelők....................233
Hengeralakú alsómeghajtású motollás érlelők......................235
Zárt érlelő tankok ....................................................................235
c) Kultúraérlelő készülékek..........................................................235
Kisteljesítményű kézikeverésű kultúraérlelők......................236
Nagyteljesítményű propelleres kultúraérlelők......................237
Kultúraérlelő tank ....................................................238
d) Joghurt- és tej felérlelők ..........................................................238
5. Alvadékkészítő berendezések ............................239
a) Közvetlen alátüzelésű sajt és túróüstök ............................239
b) Gőz vagy melegvíz-fűtéses sajt-, ill. túróüstök ................239
c) Félkerek túrókádak..................................................................240
d) Négyszögletes keresztmetszetű sajtkádak............................241
e) Négyszögletes sajtkádak vándorkeverővel ..........................241
f) Sajtkészítő tankok ..............................................243
6. Sajtömlesztő gépek..................................244
7. Egyéb tejipari hevítőkészülékek ................................................247
a) Csősterilizálók, papírsterilizálók................... 249
Besűrítők ......................................................................249
1. A besűrítés célja ......................................................................249
2. A besűrítés alapelvei......................................250
a) Az elpárologtatandó víz mennyiségének kiszámítása .......................252
3. A besűrítő készülékek fajtái....................................253
a) Az anyag adagolása a besűrítő készülékekbe ..........253
b) Atmoszférikus nyomással működő besűrítők...........256
c) Légritkítással (vákuum) működő besűrítők ............257
d) Egytestű besűrítők ..................................................................259
e) Cseppfogó ..........................................................260
f) Vákuumbesűrítő különálló fűtőkészülékkel..........................261
g) Egytestű besűrítők fűtőgőzfogyasztása.............261
4 Vákuum besűrítők kondenzátorai..................................265
a) A kondenzátor vízszükséglete ..............................268
5. Többtestes besűrítők....................................269
6. Hőkompresszoros vákuumbesűrítők.................................270
i. Légszivattyúk ..................................................................272
8. Vákuumbesűrítők üzemeltetése................................277
a) Vákuumbesűrítők felszerelése..................................................277
b) Vákuumbesűrítők kezelése ......................................................278
V. Szárítás ..............................................................................281
1. A szárítós elmélete ....................................281
2. Különféle szárítórendszerek ismertetése ........................284
3. Porítóberendezések.................................................................289
a) A porítás....................................................289
b) A porításhoz szükséges levegő tisztítása és felmelegítése 293
c) A tejpor kiválasztása a porítóból távozó levegőből..........294
4. A szárítók és porítók hő- és levegőszükséglete........................295
III. rész. Mérés és energiagazdálkodás
I. Műszerek, mérés és automatizálás....................................................301
1. A gyártási folyamatok irányítása................................................301
2. A műszerek......................................................................................302
3. Automatizálási módszerek . ....................................308
a) Zártciklusú szabályozás...............................309
b) Nyíltciklusú szabályozás.................................309
4. A mérés pontossága..........................................310
5. A tejipari műszerek szerkezeti kialakítása................................315
II. Energiagazdálkodás...........................................330
1. A tejüzemek energiaszükségletének megállapítása ..............330
a) Az egyes gépek és berendezések energiaszükséglete..........331
Az egyes gépek hajtásához szükséges teljesítmény ..........331
Az egyes gépek hő- és hűtőenergiaszükséglete ................332
A tejporító berendezések energiaszükséglete ........... 335
b) A. tejüzem teljes energiaszükséglete..........................336
2. A tejüzemek energiaellátás.............................. 337
a) Hőenergia és mechanikai energiaszolgáltatás......................337
Kazánszerkezetek megválasztása............................................337
A gőzvezeték méretezése ..............................339
A gépek meghajtására szükséges teljesítmény szolgáltatása 340
A teljesítménytényező befolyása az energiagazdálkodásra 341
Villanymotorok és vezetékek szerelése és méretezése .... 347
b) Hűtőenergia szolgáltatása........................................................351
A hűtőrendszer megválasztása ....................................351
Közvetett és közvetlen hűtés ................................................352
c) Vízellátás.......................................................355
A vízszolgáltató és elosztó berendezések méretezése .... 355
A hűtésre felhasznált víz hasznosítása ...........................357
A hűtőkészülékek hőátadó felületének hatása a vízfogyasztásra.......................................................................359
A hűtővíz pótlása vízhiány esetén.....................363
FÜGGELÉK
I. Tejüzemek építése .........................................364
1. Tejüzemek építésének megszervezése .....................................364
aj Előzetes vizsgálatok, tervkészítés..........................................364
b) Hely- és telekválasztás ..........................................................365
c) Tervezési irányelvek és változásaik ..........................366
d) Építési anyagok és szerkezetek.......................367
2. Tejüzemi helyiségek........................................................................370
a) Átvételi- és kannamosóhelyiség.......................370
b) Kiadási helyiség ...................................371
c) Járási kanna-, rekesz-, palackmosó- és töltőhelyiség ...371
d) Rakodók............................................................372
e) Pasztőröző- és fölözőhelyiség................................372
f) Tejfel-, tejszín-, joghurt-, stb. készítés helyiségei .......372
g) Vaj- és túrókészítés helyiségei ...............................373
h) Előtároló tartályok helyisége............................373
i) Szigetelt tejtárolótankok helyisége .......................373
j) Hűtőkamrák ..........................................373
k) Csőakna és csőfolyosó ............................................................374
l) Csőmosók, raktárak, kézi raktárak ......................................374
m) Közlekedő folyosók, lépcsők, felvonók ................................374
n) Kazánház és szénraktár..........................................................375
o) Kompresszorház ..................................................375
p) Egyéb tej üzemi helyiségek................................375
3. Tejüzemek fajtái..............................................376
a) Tej gyűjtőcsarnokok .......................................376
b) Tejkezelőházak ......................................................377
c) Pasztőrözőüzemek............................................379
d) Vajkészítőüzemek ................................. 380
e) Sajtkészítőüzemek...........................................380
f) Vegyes üzemek .................................... 381
g). Kiegyenlítőüzemek ........................................381
)i) Tejporgyárak ........................................382
i) Tej cukorgyárak.....................................382
j) Kazeingyárak ....................................383
kJ Városi tejellátó-, tejtermékkészítő- és kiegyenlítőüzemek 387
1) Városi tejellátóüzemek ..............................................388
m) Városi tejellátó- és tejtermékkészítő üzemek......................388
II. Szellőző- és kondicionáló berendezések................393
1. Szellőztetés.......................................................393
a) Lakó- és munkahelyek szellőztetése....393
b) Természetes szellőzés................................................................394
c) Statikai és dinamikai nyomás............... 396
2. Levegőkondicionálás ........................400
a) Légnedvesítő berendezések....................................401
A levegő közvetlen nedvesítése...............................................401
Vízporlasztók....................................402
Légárammal közvetített nedvesítés ..................402
b) A levegőnedvesítés szükségessége....................403
c) A sajtérlelő levegőjének kondicionálása ..............................404
A levegő hűtése és nedvesítése..................405
A cirkuláltatott levegő lehűtése.....................406
Az érlelő helyiségbe befúvott levegő nedvesítése .......406
3. Ködtelenítés......................................................................................407
a) Ködképződés................................................................................407
b) A köd eloszlatása .....................................................409
c) A ködtelenítő berendezések számítása................................409
TÁBLÁZATOK ..............................................411
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem