Előszó
A tészta alapvető élelmiszer, a világon mindenütt ismerik és fogyasztják. Mi, magyarok évente öt kilogrammot, az olaszok a hatszorosát, a japánok csak kétkilónyit. A tésztás ételek ma igen...
Tovább
Előszó
A tészta alapvető élelmiszer, a világon mindenütt ismerik és fogyasztják. Mi, magyarok évente öt kilogrammot, az olaszok a hatszorosát, a japánok csak kétkilónyit. A tésztás ételek ma igen divatosak, mivel mindenütt kedvelt a mediterrán, illetve az olaszos konyha.
Néhány évtizede nem volt ennyire népszerű, mert hizlalónak tartották; mára bebizonyosodott, hogy nem a tészta az, hanem amit ráteszünk. (Ugyanaz igaz rá, ami a szendvicsre: nem a kenyér hizlal, hanem a kalóriadús rajtalévők.)
A tészta könnyen emészthető, ugyanakkor laktat, gyerekek, betegek, diétázók is fogyaszthatják - csak nem füstölt szalonnával kell tálalni. Lehet főételként enni, de ideális kiegészítő is, illik hozzá mindenféle hús, a sajt, a túró, a zöldségfélék, a mák és a dió. Lehet édes vagy sós, előétel vagy desszert, szóval bármikor ehető; mindenkinek érdemes tudni néhány alapreceptet. Pár perc alatt is készíthető belőle étel, de az ünnepi asztalra is alkalmas némelyik bonyolult vagy drága alapanyagokat tartalmazó fogás.
Gyűjteményünkben egyaránt szerepelnek a magyar családokban hagyományos tésztaételek, de újdonságnak számító hozzávalók és elkészítési módok is. Ma már annyi új zöldségféle, sajt vagy hal kapható, hogy mindenkinek érdemes néhány új receptet fölvenni a palettájára, biztosan sikere lesz vele.
Vissza