kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 363 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-05-2894-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
A GOMBÁK JELENTŐSÉGE | 13 |
A gombák termesztésének helyzete | 15 |
A termesztés szükségességének indoklása | 15 |
A vadon élő termő gomba gyűjtésének helyzete | 26 |
A termeszthető gombafajok | 27 |
A gomtatermesztés története | 30 |
A gombák élelmezési és gazdasági jelentősége | 41 |
Szerepük a táplálkozásban | 41 |
A gombafogyasztás alakulása | 48 |
A gombatermesztés gazdasági jelentősége | 52 |
A TERMESZTETT GOMBÁK RENDSZEREZÉSE, NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE | 57 |
A termesztett gombák helye a növényrendszerben | 59 |
A gombák külső és belső alaktani jellemzése | 65 |
A gombák sejttana, szövettana és alaktana | 65 |
A gombák sejttana | 65 |
A gombák szövettana | 67 |
A gombák testének külső tagolódása | 70 |
A termesztett csiperke fejlődése | 74 |
A micélium fejlődése | 74 |
A termőtest fejlődése | 74 |
A GOMBÁK TERMESZTÉSÉNEK FELTÉTELEI | 77 |
Termesztő helyiségek | 79 |
Pincék | 79 |
Egyéb gazdasági épületek | 81 |
Istállók | 82 |
Ólak | 82 |
Hűtőtárolók | 82 |
Növényházak | 83 |
Bányák | 85 |
Korszerű gombatermesztő építmények | 85 |
Komposztáló helyiség | 88 |
Hőkezelő helyiség | 89 |
Hajtató helyiség | 92 |
Termesztő helyiségek | 93 |
Takaróanyag előkészítő | 94 |
Csomagoló helyiség | 94 |
Hűtő | 94 |
A korszerű üzemek felszerelése | 94 |
Komposztálógép | 94 |
Ládatöltő | 96 |
Szállító targoncák | 96 |
Ládák | 97 |
Szedőlétra | 97 |
Öntöző és szedő felszerelések | 97 |
Egyéb gombafajok termesztő berendezései | 98 |
Táptalajok | 101 |
Szénforrások | 101 |
Nitrogénforrások | 102 |
Ásványi anyagok | 104 |
Kalcium | 104 |
Foszfor | 104 |
Kálium | 104 |
Kén | 105 |
Magnézium | 105 |
Mikroelemek | 106 |
Növekedést serkentő anyagok | 106 |
Istállótrágyák | 107 |
Szintetikus komposztok | 111 |
Nitrogén | 112 |
Fehérje | 112 |
Ásványi anyagok | 112 |
Víz | 113 |
Faanyagok | 116 |
Szalmák | 117 |
Egyéb mezőgazdasági hulladékok | 117 |
Városi hulladék | 118 |
Szaporítóanyagok | 119 |
A csíraelőállítás tárgyi és személyi feltételei | 119 |
A csiperkegomba szaporítóanyagai | 124 |
Tiszta tenyészetek készítése | 126 |
Spórából nyert tiszta tenyészetek | 126 |
Szövetből nyert tiszta tenyészetek | 126 |
A tenyészetek átoltása szaporítás céljára | 127 |
A szemcsíra készítésének menete | 130 |
Multispórás eljárás | 130 |
Monospórás eljárás | 131 |
Laskagomba | 131 |
Harmatgomba | 136 |
Bocskorosgomba | 138 |
Nemesítés | 139 |
Mutációs nemesítés | 139 |
Keresztezéses nemesítés | 140 |
A fajta szerepe | 141 |
Szaporítási módok a csiperkenemesítésben | 141 |
Egyéb termesztési feltételek | 144 |
Takaróanyagok | 144 |
Egyéb feltételek | 148 |
A GOMBÁK TERMESZTÉSE | 151 |
Csiperkegomba | 153 |
Környezeti igényei | 153 |
Hőigénye | 153 |
Levegőigénye | 156 |
Vízigénye | 157 |
Fényigénye | 158 |
A termesztett csiperkefajták | 159 |
A csiperketermesztés technológiája | 162 |
Hagyományos csiperketermesztés | 162 |
Csiperketermesztés pincében | 163 |
A termesztő helyiség előkészítése | 163 |
A táptalajok előkészítése | 163 |
A komposztálás | 163 |
A komposztok hőkezelése | 167 |
A komposztálás alatt végbemenő belső változások | 174 |
A komposzt minőségének meghatározása | 178 |
Nedvességtartalom | 178 |
Kémhatás | 178 |
Könnyen oldható nitrogén | 178 |
Összes nitrogén | 179 |
Foszfortartalom | 179 |
Káliumtartalom | 180 |
Széntartartalom | 180 |
Hamu- és szervesanyag-tartalom | 179 |
Komposztálás nélküli táptalajok | 181 |
Komposztálás hőkezelés nélkül | 184 |
Ágyazás | 186 |
Csírázás | 186 |
Takarás | 187 |
Szedés | 188 |
Növényházi termesztés | 189 |
A hőmérséklet alakulása | 190 |
A termesztés időpontja | 190 |
Növényi sorrend | 191 |
Gomba, paprika és paradicsom | 192 |
Gomba és uborka | 192 |
Palánta és gomba | 193 |
A házak előkészítése gombatermesztésre | 193 |
A növényházi komposzt készítésének különlegességei | 194 |
Ágyazás | 194 |
Csírázás | 196 |
Takarás | 197 |
Kezelések | 197 |
Szedés | 198 |
Korszerű termesztés | 199 |
A hőkezelt komposzt csírázása | 200 |
Hajtatás | 200 |
Takarás | 200 |
Szedés | 201 |
Kiürítés | 201 |
Zsákos gombatermesztés | 202 |
Gépi szedés | 204 |
A csiperke betegségei, kártevői és növényvédelme | 204 |
Konkurens gombák | 204 |
Élősködő gombák és baktériumok | 205 |
Gyomgombák | 207 |
Vírusos gombaelhalás | 208 |
Élettani és környezeti tényezők hatására képződő rendellenes termőtestek | 208 |
Állati kártevők | 209 |
Kétszárnyúak | 209 |
Atkák | 211 |
Fonálférgek | 212 |
A csiperke növényvédelme | 213 |
A csiperketermesztés gazdaságossága | 214 |
Kisüzemi pincetermesztés | 214 |
Növényházi termesztés | 216 |
Felszíni gombatermesztő üzem hasznosítása | 218 |
Laskagomba | 221 |
Környezei igényei | 222 |
Hőigénye | 222 |
Levegőigénye | 226 |
Vízigénye | 228 |
Fényigénye | 229 |
A termesztett laskagombafajták | 231 |
A laskatermesztés technológiája | 233 |
Extenzív laskatermesztés | 233 |
Természetes farönkön | 233 |
Termesztés mezőgazdasági és egyéb hulladékanyagokon | 239 |
Korszerű termesztés | 245 |
Az alapanyag előállítása steril és merítéses hulladékanyagokon | 239 |
Termesztés hőkezelt alapanyagokon | 249 |
Növényvédelem | 258 |
A laskatermesztés gazdaságossága | 259 |
Harmatgomba | 266 |
Környezeti igényei | 266 |
Hőigénye | 266 |
Levegőigénye | 268 |
Vízigénye | 268 |
Fényigénye | 269 |
A termesztett harmatgombafajták | 269 |
A termesztés módszerei | 272 |
Külföldön alkalmazott termesztési módszerek | 272 |
Hazai termesztési módszerek | 273 |
A harmatgomba-termesztés technológiája | 274 |
A táptalaj és előkészítése | 274 |
Csírázás | 279 |
Takaróanyagok és a takarás | 280 |
Ápolási munkák | 284 |
Növényvédelem | 287 |
A harmatgomba-termesztés gazdaságossága | 290 |
Bocskorosgomba | 293 |
Környezeti igényei | 294 |
Hőigénye | 294 |
Levegőigénye | 298 |
Fényigénye | 298 |
Vízigénye | 300 |
A termesztett bocskorosgomba-fajták | 302 |
A bocskorosgomba termesztésének különleges feltételei | 303 |
A bocskorosgomba-termesztés technológiája | 305 |
Az ázsiai termesztési mód | 305 |
A magyarországi termesztési módszer | 307 |
Shiitake | 313 |
Környezeti igényei | 314 |
A termesztett shiitake-ajták | 315 |
Termesztési módja | 315 |
Téli fülőke | 319 |
Környezeti igényei | 319 |
Termesztési módja | 320 |
Termesztett tintagombák | 325 |
Környezeti igényei | 327 |
Termesztési módja | 327 |
Ízletes tőkegomba | 331 |
Környezeti igényei | 331 |
Termesztési módja | 332 |
Lila pereszke | 335 |
Szarvasgomba | 338 |
Környezeti igényei | 339 |
A szarvasgomba földrajzi elterjedése | 340 |
A termesztés története | 341 |
Termesztési módja | 341 |
Kucsmagomba | 344 |
Déli tőkegomba | 345 |
Mezei szegfűgomba | 346 |
Irodalom | 349 |
Tárgymutató | 359 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.