1.054.440

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Természettudományi Közlöny 1935. április 1-15.

Ismeretterjesztő folyóirat - 67. kötet, 7-8. szám, 1025-1026. füzet. Kettős szám/Havonként kétszer megjelenő ismeretterjesztő folyóirat

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Kir. Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 63 oldal
Sorozatcím: Természettudományi Közlöny
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Kir. Magy. Egyetemi Nyomda, Budapest. 18 fekete-fehér fotóval és 8 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Megjelenik minden hónap 1-én és 15-én legalábbis 2 nagy nyolcadrét ívnyi tartalommal: időnként szövegközti rajzokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat.
Elnöki megnyitó beszéd a Kir. Magyar Természettudományi Társulat XCV. közgyűlésén, 1935 április 6-án.
Ezelőtt valamivel... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat.
Elnöki megnyitó beszéd a Kir. Magyar Természettudományi Társulat XCV. közgyűlésén, 1935 április 6-án.
Ezelőtt valamivel többel, mint egy félszázaddal, amikor a Kir. Magy. Természettudományi Társulattal a bensőbb kapcsolatot kerestem, két gondolat vezetett : egyik az volt, hogyha véletlenül megszáll az ihlet, olyan módon elégíthessem ki munkavágyamat, hogy gondolataim közléséből azoknak is legyen valami hasznuk, akik természettudományos ismereteik kibővítésére törekednek ; a másik pedig az, hogy a természettudományok fejlődése iránt érdeklődők igényeit szemmeltartva, azok kalauzolására vállalkozhassam, akik nem annyira a zajtütő újdonságok, mint olyan részletek megismerésére kíváncsiak, amelyeknek segítségével, már igazaknak ismert tények, jelenségek okáról kielégítő felvilágosítást szerezhetnek.
Korunk történetének leggyászosabb időszakában, amikor szagló- és ízlelő-szervünknek édes-kevés hasznát vehettük abban az irányban, hogy ételeinket kívánatos ízek, italainkat kellemes illatfokozatok szerint állítsuk össze: ínyeskedésünket legfeljebb csak azzal elégíthettük ki, hogy az ízes élelmiszerek és ételek ízes, és az illatos italok illatos alkotórészei és kémiai összetétele között próbálkozunk valami tájékoztató kapcsolatot találni.
A szagot, illatot létesítő vegyületek kémiai összetételével már foglalkoztam a M. T. Akadémia III. osztályának 1920 június 7-én tartott ülésén; a mai alkalommal megkísérlem az ízes testek, helyesebben az ízes vegyületek némely fontosabb fizikai és kémiai sajátságaira irányítani a figyelmet. Vissza

Tartalom

Dr. Ilosvay Lajos: Az íz és a kémiai összetétel közötti kapcsolat
Dr. Szilády Zoltán: A bronzkori csörgőtől a hímestojásig
Dr. Apor László: Örökléstani vizsgálatok ikreken
Dr. Tasnádi-Kubacska András: A Nemzeti Múzeum új őslénytani kiállítása
Zboray Ernő: A tea termesztése és gyártása
Apró közlemények
Az időjárás
A csillagos ég
Társulati ügyek
Levélszekrény
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem