kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 188 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-222-809-X |
Megjegyzés: | Tankönyvi száma: VGY 0400/2. Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal. |
Bevezetés | 7 |
Biztonságtechnika | 8 |
Laboratóriumi munkaszabályok | 8 |
Elsősegélynyújtás a laboratóriumban | 11 |
Tűzvédelem a laboratóriumban | 12 |
Fizikai és kémiai elválasztó műveletek | 15 |
Az anyagi rendszerek | 15 |
Alapfogalmak (összefoglalás) | 15 |
A homogén többkomponensű anyagi rendszerek | 17 |
A heterogén rendszerek | 20 |
A kolloid rendszerek | 21 |
Az anyagok előkészítése a laboratóriumi műveletekhez | 22 |
Az aprítás | 22 |
Aprítóberendezések | 24 |
A rázás és a keverés művelete | 27 |
A rázás és a keverés célja | 27 |
A rázás | 27 |
A keverés | 28 |
Az anyagok kinyerése | 31 |
A nedvességtartalom eltávolítása | 32 |
A szárítás | 33 |
A szárítás módjai | 34 |
Különböző halmazállapotú anyagok szárítása | 35 |
Az izzítás | 41 |
Az oldatok tisztítása | 44 |
A mechanikai szennyezés eltávolítása (Tisztasági szűrés) | 44 |
Az oldatok derítése | 47 |
Az oldatok tisztítása kémiai úton | 47 |
A bepárlás | 48 |
A bepárlás sebességére ható tényezők | 49 |
A bepárlás berendezései | 50 |
A kristályosítás | 54 |
A kristályosítás fogalma | 54 |
A kristályosodásra ható tényezők | 54 |
A kristályosítás folyamata | 56 |
A kristályosítás eszközei | 58 |
A kristályosítás módszerei | 59 |
A lecsapás művelete | 60 |
A csapadékok tulajdonságait meghatározó eényezők | 61 |
A lecsapás általános szabályai | 69 |
A kisózás | 70 |
A csapadék ülepítése, szűrése és mosása | 71 |
Az elválasztás alapelve | 71 |
Az ülepítés | 72 |
A csapadékok szűrése és mosása | 74 |
Szervetlen készítmények előállítása | 89 |
A szervetlen készítmények előállításának általános menete | 89 |
Gyakorlatok | 95 |
Nedvességtartalom meghatározások | 95 |
Homok nedvességtartalmának meghatározása | 95 |
A szén nedvességtartalmának meghatározása | 96 |
Sók kristályvíz-tartalmának meghatározása | 96 |
Kémiailag kötött víztartalom meghatározása | 97 |
Oldatok tisztítása | 98 |
Kristályosítás | 98 |
Bórsav (H3BO3) átkristályosítása | 98 |
Kálium-nitrát kristályosítása | 99 |
A réz-szulfát (CuSO4. 5 H2O) oldhatóságának vizsgálata | 99 |
Kristályos cink-szulfát készítése | 100 |
Néhány szervetlen preparátum előállítása | 100 |
Lecsapott kalcium-karbonát készítése | 100 |
Réz(II)-oxid előállítása | 101 |
Krómsárga előállítása | 102 |
Krómvörös készítése | 102 |
Bázisos zér(II)-karbonát készítése | 103 |
Réz-acetát készítése | 104 |
Timsó előállítása | 105 |
Vas(II)-szulfát előállítása | 106 |
Mohr-só előállítása | 106 |
Szervetlen anyagok minőségi elemzése (kvalitatív analízis) | 108 |
Bevezetés | 108 |
Az ionok analitikai szempontok szerinti csoportosítása | 110 |
A kationok osztályai | 110 |
Az anionok osztályai | 112 |
A kationok vizsgálata | 114 |
Az első kationosztály | 114 |
Az első kationosztály egyszerű elemzése | 114 |
Az első kationosztály összetett elemzése | 120 |
A második kationosztály | 121 |
A második kationosztály egyszerű elemzése | 121 |
A második kationosztály összetett elemzése | 133 |
A harmadik kationosztály | 135 |
A harmadik kationosztály egyszerű elemzése | 135 |
A harmadik kationosztály összetett elemzése | 150 |
A negyedik kationosztály | 151 |
A negyedik kationosztály egyszerű elemzése | 152 |
A negyedik kationosztály összetett elemzése | 157 |
Az ötödik kationosztály | 158 |
Az ötödik kationosztály egyszerű elemzése | 158 |
Az anionok vizsgálata | 162 |
Az első anionosztály | 162 |
Az első anionosztály vizsgálata | 162 |
A második anionosztály | 166 |
A második anionosztály vizsgálata | 167 |
Az anionok harmadik osztálya | 169 |
A harmadik anionosztály vizsgálata | 169 |
A negyedik anionosztály | 171 |
A negyedik anionosztály vizsgálata | 171 |
A minőségi elemzés menete | 173 |
Oldás | 173 |
Elővizsgálatok | 174 |
A kationok szétválasztása osztályokra | 175 |
I. osztály | 175 |
II. osztály | 176 |
III. osztály | 177 |
IV. osztály | 178 |
V. osztály | 179 |
Anionvizsgálat | 179 |
Függelék | 180 |
Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben | 180 |
Periódusos rendszer | 187 |
Fontosabb vegyületek molekulatömegei | 188 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.