kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Nemzeti Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 222 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Az állat szervezete és fejlődése | |
Bevezetés | 3 |
Az élőlény fogalma. Az élet keletkezésének kérdése | 4 |
Az élőlények és élettelen közötti különbség | 5 |
Az állat és növény közötti különbség | 6 |
Az állati sejt | 7 |
Az állati szövetek | 11 |
Az állati szervek | 14 |
A kültakaró szerkezete és fejlődése | 14 |
A mozgás és helyváltoztatás szerve | 16 |
A csontváz | 17 |
Az izomrendszer | 22 |
A táplálkozás | 23 |
Tápanyagaink | 23 |
A tápcsatorna és az emésztés | 26 |
Az életmódhoz való alkalmazkodás | 31 |
A környezet hatása | 32 |
Az állati szervek egymáshoz való viszonya | 34 |
A vérérrendszer és fejlődése | 35 |
Lélekzőszervek és fejlődésük | 39 |
A kiválasztás szerve és fejlődése | 41 |
Az idegrendszer és fejlődése | 42 |
Az érzékszervek és fejlődésük | 45 |
Belső elválasztási mirigyek | 52 |
Az állatok szaporodása és fejlődése | 54 |
Az állatvilág fejlődése | 57 |
Az állatvilág rendszerező áttekintése | 58 |
Állattenyésztés | |
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége | 64 |
A faj, fajta, alfajta, tájfajta, tenyészet stb. fogalma | 65 |
A szervezet kialakítását befolyásoló tényezők | 66 |
A táplálék hatása | 67 |
A mozgás és szervműködés hatása | 69 |
Belső elválasztású mirigyek | 70 |
Másodlagos ivarjelleg | 71 |
Gazdasági állataink értékelésének főbb irányelvei | 72 |
Termelőképesség | 72 |
Takarmányértékesítőképesség | 73 |
Egészségi állapot | 74 |
Termékenység | 74 |
A szervezet életereje, ellenállóképessége | 75 |
Testalkotás | 75 |
Kor | 76 |
Szaporaság | 76 |
A fejlődés gyorsasága | 77 |
Tápláltsági állapot | 77 |
Vérmérséklet | 78 |
A test arányossága | 78 |
A külső és belső tulajdonságok öszefüggése | 78 |
Nemesítésünk alapvonalai | 79 |
A tenyészkiválasztás | 79 |
A külvilági tényezők | 80 |
A párosítás alapelvei | 80 |
Fajta-tiszta tenyésztés | 81 |
Rokontenyésztés | 81 |
Vérújítás vagy vérfrissítés | 82 |
A keresztezés | 82 |
A szarvasmarha tenyésztése | 84 |
A szarvasmarha testtájai és külső tulajdonságai | 84 |
A szarvasmarha külleme | 84 |
A szarvasmarha kora | 88 |
A szarvasmarha súlya | 88 |
A kor és ivar szerinti elnevezés | 89 |
A szarvasmarha fajtái | 90 |
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái | 95 |
Tenyésztési ismeretek | 97 |
A szarvasmarha hasznosítása | 98 |
Juhtenyésztés | 100 |
A juhtenyésztés jelentősége | 100 |
A juhok elnevezése nem és kor szerint | 100 |
Juhtenyésztési alapfogalmak | 101 |
A juhfajták ismertetése | 101 |
A Szovjetunióban tenyésztett juhfajták | 103 |
Tenyésztési ismertek | 104 |
A kecske tenyésztése | 105 |
Takarmányozási alapismeretek | 105 |
A felnevelés és takarmányozás jelentősége az állati termékek minőségére | 109 |
Az állati kórokozók hatása a húsipari termékekre | 111 |
A hústáplálkozás élettani jelentősége | |
A szervezte nevesebb izmai | 117 |
A hús érése | 119 |
Különböző állatok húsának, húsrészeinek ismertetése | 120 |
A szarvasmarha húsa | 120 |
A sertéshús | 123 |
A birkahús | 124 |
A lóhús | 125 |
A bivalyhús | 126 |
A kecskehús | 126 |
A házinyúl húsa | 126 |
A baromfi húsa | 127 |
A vadak húsa | 127 |
A házinyulak tenyésztése | 128 |
A vadon előforduló húshasznú állatok | 130 |
Szőrmés vadak | 130 |
Szárnyas vadak | 131 |
Sertésztenyésztés. - A sertéstenyésztés jelentősége | 133 |
A sertés elnevezése | 134 |
A sertés külleme | 134 |
Fajtatan | 135 |
A fajta kiválasztása | 138 |
A sertés hízlalása | 139 |
Baromfitenyésztés | 141 |
Baromfitenyésztési alapfogalmak | 142 |
A házityúk fajtái | 143 |
Víziszárnyasok | 145 |
Baromfitenyésztési ismertek | 147 |
A tojás | |
A tojás táplálkozástani jelentősége | 149 |
A felnevelés takarmányozás hatása a tojás minőségére és hozamára | 153 |
A tojás értékesítése | 154 |
A tojás eltartása, tojáskonzervek | 156 |
Haltenyésztés | |
A haltenyésztés fontossága | 158 |
A hal szervezete és életmódja | 159 |
A hal ellenségei és betegségei | 160 |
A tenyésztésre alkalmas fontosabb halfajták tenyésztése és ismertetése | 161 |
A pontyos tavak | 166 |
A pontyos tavak beosztása és benépesítése. Növendékek nevelése | 166 |
A halak szállítása és értékesítése | 168 |
A halhús táplálkozástani jelentősége | 168 |
Kaviár | 171 |
Rákok | 172 |
Egyéb táplálkozára felhasználható alacsonyabbrendű állatok | 173 |
Méhtenyésztés | |
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei | 176 |
A méh szervezete | 177 |
A méhek életmódja | 180 |
A méh lakása, építményei és a méhes | 181 |
A méh ellenségei és betegségei | 183 |
A méhek tápláléka. A legfontosabb mézelő növények. Mézszüret | 184 |
A méz táplálkozástani jelentősége | 186 |
A méz eltartása | 188 |
A méz hamisítása | 189 |
Tejgazdasági alapismeretek | |
A tejről általában | 190 |
A tej képződése | 191 |
A tej összetétele | 193 |
Föcstej | 195 |
Más háziállatok teje | 195 |
Tejhibák és betegségek | 196 |
Fejés, tejkezelés | 197 |
Tej szűrése és hűtése | 198 |
Tej hevítése és konzerválása | 199 |
Tej szállítása | 200 |
A tej-vizsgálatok | 201 |
Tejmintavétel | 201 |
A tej érzékszervi bírálata | 202 |
A tej szennytartalmának megállapítása | 202 |
A tej fajsúlyának mérése | 204 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 205 |
A tej frissességének megállapítása | 207 |
Tejhamisítások, hibák kimutatása | 210 |
Tej feldolgozása | 211 |
Tej fölözése | 211 |
Tejszín, tejföl, lefölözött tej | 213 |
A tej további feldolgozásának áttekintése | 213 |
A tejszín kezelése és érlelése | 214 |
Tejtermékek | 214 |
Tej és tejtermékek összetétele | 218 |
Összefoglalás | 218 |
Tartalomjegyzék | 219 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.