1.060.417

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Természetismeret II. rész

Ideiglenes tankönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Nemzeti Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 222 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az állat szervezete és fejlődése
Bevezetés3
Az élőlény fogalma. Az élet keletkezésének kérdése4
Az élőlények és élettelen közötti különbség5
Az állat és növény közötti különbség6
Az állati sejt7
Az állati szövetek11
Az állati szervek14
A kültakaró szerkezete és fejlődése14
A mozgás és helyváltoztatás szerve16
A csontváz17
Az izomrendszer22
A táplálkozás23
Tápanyagaink23
A tápcsatorna és az emésztés26
Az életmódhoz való alkalmazkodás31
A környezet hatása32
Az állati szervek egymáshoz való viszonya34
A vérérrendszer és fejlődése35
Lélekzőszervek és fejlődésük39
A kiválasztás szerve és fejlődése41
Az idegrendszer és fejlődése42
Az érzékszervek és fejlődésük45
Belső elválasztási mirigyek52
Az állatok szaporodása és fejlődése54
Az állatvilág fejlődése57
Az állatvilág rendszerező áttekintése58
Állattenyésztés
Az állattenyésztés gazdasági jelentősége64
A faj, fajta, alfajta, tájfajta, tenyészet stb. fogalma65
A szervezet kialakítását befolyásoló tényezők66
A táplálék hatása67
A mozgás és szervműködés hatása69
Belső elválasztású mirigyek70
Másodlagos ivarjelleg71
Gazdasági állataink értékelésének főbb irányelvei72
Termelőképesség72
Takarmányértékesítőképesség73
Egészségi állapot74
Termékenység74
A szervezet életereje, ellenállóképessége75
Testalkotás75
Kor76
Szaporaság76
A fejlődés gyorsasága77
Tápláltsági állapot77
Vérmérséklet78
A test arányossága78
A külső és belső tulajdonságok öszefüggése78
Nemesítésünk alapvonalai79
A tenyészkiválasztás79
A külvilági tényezők80
A párosítás alapelvei80
Fajta-tiszta tenyésztés81
Rokontenyésztés81
Vérújítás vagy vérfrissítés82
A keresztezés82
A szarvasmarha tenyésztése84
A szarvasmarha testtájai és külső tulajdonságai84
A szarvasmarha külleme84
A szarvasmarha kora88
A szarvasmarha súlya88
A kor és ivar szerinti elnevezés89
A szarvasmarha fajtái90
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái95
Tenyésztési ismeretek97
A szarvasmarha hasznosítása98
Juhtenyésztés100
A juhtenyésztés jelentősége100
A juhok elnevezése nem és kor szerint100
Juhtenyésztési alapfogalmak101
A juhfajták ismertetése101
A Szovjetunióban tenyésztett juhfajták103
Tenyésztési ismertek104
A kecske tenyésztése105
Takarmányozási alapismeretek105
A felnevelés és takarmányozás jelentősége az állati termékek minőségére109
Az állati kórokozók hatása a húsipari termékekre111
A hústáplálkozás élettani jelentősége
A szervezte nevesebb izmai117
A hús érése119
Különböző állatok húsának, húsrészeinek ismertetése120
A szarvasmarha húsa120
A sertéshús123
A birkahús124
A lóhús125
A bivalyhús126
A kecskehús126
A házinyúl húsa126
A baromfi húsa127
A vadak húsa127
A házinyulak tenyésztése128
A vadon előforduló húshasznú állatok130
Szőrmés vadak130
Szárnyas vadak131
Sertésztenyésztés. - A sertéstenyésztés jelentősége133
A sertés elnevezése134
A sertés külleme134
Fajtatan135
A fajta kiválasztása138
A sertés hízlalása139
Baromfitenyésztés141
Baromfitenyésztési alapfogalmak142
A házityúk fajtái143
Víziszárnyasok145
Baromfitenyésztési ismertek147
A tojás
A tojás táplálkozástani jelentősége149
A felnevelés takarmányozás hatása a tojás minőségére és hozamára153
A tojás értékesítése154
A tojás eltartása, tojáskonzervek156
Haltenyésztés
A haltenyésztés fontossága158
A hal szervezete és életmódja159
A hal ellenségei és betegségei160
A tenyésztésre alkalmas fontosabb halfajták tenyésztése és ismertetése161
A pontyos tavak166
A pontyos tavak beosztása és benépesítése. Növendékek nevelése166
A halak szállítása és értékesítése168
A halhús táplálkozástani jelentősége168
Kaviár171
Rákok172
Egyéb táplálkozára felhasználható alacsonyabbrendű állatok173
Méhtenyésztés
A méhtenyésztés jelentősége és feltételei176
A méh szervezete177
A méhek életmódja180
A méh lakása, építményei és a méhes181
A méh ellenségei és betegségei183
A méhek tápláléka. A legfontosabb mézelő növények. Mézszüret184
A méz táplálkozástani jelentősége186
A méz eltartása188
A méz hamisítása189
Tejgazdasági alapismeretek
A tejről általában190
A tej képződése191
A tej összetétele193
Föcstej195
Más háziállatok teje195
Tejhibák és betegségek196
Fejés, tejkezelés197
Tej szűrése és hűtése198
Tej hevítése és konzerválása199
Tej szállítása200
A tej-vizsgálatok201
Tejmintavétel201
A tej érzékszervi bírálata202
A tej szennytartalmának megállapítása202
A tej fajsúlyának mérése204
A tej zsírtartalmának meghatározása205
A tej frissességének megállapítása207
Tejhamisítások, hibák kimutatása210
Tej feldolgozása211
Tej fölözése211
Tejszín, tejföl, lefölözött tej213
A tej további feldolgozásának áttekintése213
A tejszín kezelése és érlelése214
Tejtermékek214
Tej és tejtermékek összetétele218
Összefoglalás218
Tartalomjegyzék219
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem