A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Terménytárolás szellőztetéssel

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 435 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-396-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva, 7 db melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv különféle zöldségnövények tárolásával foglalkozik. Ezek: a burgonya, a vörös- és a fokhagyma, a káposztafélék, a gyökérzöldségek, a paradicsom stb. Ezeket a tél folyamán nagy tömegben együtt tárolják.
A szerzők arról kívánják meggyőzni az érdeklődőket, hogy a nagy halomba ömlesztett zöldséget legolcsóbban és legegyszerűbben a szellőztetéses tárolással lehet egészen tavaszig megőrizni.
Ennek lényege, hogy a természetes élettani folyamatokat a minimálisra csökkentjük a terményhalom lehűtésével. A hűtést pedig a levegő áramlásra kényszerítésével érjük el viszonylag olcsó szellőztetőberendezés segítségével. A mű öt fejezete a következő kérdésekre ad választ.
- Hogyan viselkednek a zöldségek a tárolás során?
- Mekkora tárolóra és szellőztetőberendezésre van szükség?
- Mire kell figyelni korszerű tárolók tervezésekor?
- Milyenek a tapasztalatok a már üzemelő tárolókban?
- Milyen hatással van a szellőztetéses tárolás a zöldségárra?
Elsősorban a zöldségnövények nagybani... Tovább

Fülszöveg

A könyv különféle zöldségnövények tárolásával foglalkozik. Ezek: a burgonya, a vörös- és a fokhagyma, a káposztafélék, a gyökérzöldségek, a paradicsom stb. Ezeket a tél folyamán nagy tömegben együtt tárolják.
A szerzők arról kívánják meggyőzni az érdeklődőket, hogy a nagy halomba ömlesztett zöldséget legolcsóbban és legegyszerűbben a szellőztetéses tárolással lehet egészen tavaszig megőrizni.
Ennek lényege, hogy a természetes élettani folyamatokat a minimálisra csökkentjük a terményhalom lehűtésével. A hűtést pedig a levegő áramlásra kényszerítésével érjük el viszonylag olcsó szellőztetőberendezés segítségével. A mű öt fejezete a következő kérdésekre ad választ.
- Hogyan viselkednek a zöldségek a tárolás során?
- Mekkora tárolóra és szellőztetőberendezésre van szükség?
- Mire kell figyelni korszerű tárolók tervezésekor?
- Milyenek a tapasztalatok a már üzemelő tárolókban?
- Milyen hatással van a szellőztetéses tárolás a zöldségárra?
Elsősorban a zöldségnövények nagybani tárolásának biológiai, műszaki, technológiai és gazdasági kérdéseivel foglalkozó szakembereknek ajánljuk könyvünket. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Dobray Endréné: A zöldségfélék tárolhatóságának biokémiai és élettani alapjai9
A zöldségtárolás jelentősége a táplálkozásban11
A növényi élelmiszerek kémiai összetétele12
A szénhidrátok12
A szerves savak14
A színanyagok14
A fehérjék15
A vitaminok16
Az enzimek17
Az ásványi anyagok17
A gázok19
A fitoncidek, hormonok19
Az érzékszervi tulajdonságok19
A kertészeti termények tárolhatóságát befolyásoló természeti tényezők20
A faj és a fajta szerepe20
A talaj hatása21
A talajerő - műtrágyázás hatása az eltarthatóságra22
A talajművelés és az öntözés hatása24
Az időjárás hatása a zöldségfélék tárolhatóságára24
A tenyészfeltételek hatása a betegségekkel szembeni ellenállóképességre26
A betakarítás időpontjának hatása a tárolhatóságra27
A zöldségfélék tárolás alatti változásai29
Az enzimek okozta elváltozások29
A tárolást befolyásoló fizikai tényezők36
Néhány tartós tárolásra alkalmas zöldségféle ismertetése44
A burgonya45
A vöröshagyma46
A fokhagyma47
A káposztafélék47
A gyökérzöldségek49
A paradicsom50
Irodalom50
Bányai Miklós: A szellőztetéses tárolás elmélete53
A burgonya tárolhatóságának klímatechnológiai követelményei55
A biofizikai jellemzők55
A tárolási szakaszok a termény élettani, fiziológiai tevékenysége alapján57
A szellőztető levegő áramlása a terményhalomban64
A terményközi légsebesség fogalma64
A terményközi légsebesség eloszlása65
Az áramlás minősége terményközi légáramlás esetén68
A terményhalom légellenállása80
A tárolásra ható biofizikai tényezők83
A terményhalom hőfizikai és anyagjellemzői83
Határolószerkezetek épületfizikájának áttekintése85
A külső légállapotok meteorológiai gyakorisága95
A terményhalom általános hőegyensúlyi egyenlete98
A terményhalom hőleadása100
A terményhalomból lehűtéskor elvonandó hőáram103
Ventillátormotorok hőátadása103
Transzmissziós és napsugárzásból eredő hőteher104
Hőközlés a talaj és a terményhalom között104
A leadott nedvesség elpárologtatásából származó hőveszteség105
A légállapot-változások menete az i-x diagramban107
A szellőztetéssel elvonható hőmennyiség114
A terményhalomban kialakuló hőmérsékleti viszonyok szellőztetéskor118
A terményhalomban lezajló hő- és légtechnikai folyamatok ismertetése118
Konvektív hőátadás121
Egyidejű hő- és anyagátadás131
Egyidejű hő- és anyagátadás állandó hő- és nedvességforrással145
Egyidejű instacioner hő- és anyagátadás hő- és nedvességforrással148
A matematikai modellek konvektív tényezői162
A terményhalomban kialakuló hőmérsékleti viszonyok szellőztetési üzemszünetben177
Tranziens jelenségek a terményhalomban177
Gravitációs szellőzés181
Irodalom182
A tárolólétesítmény tervezési szempontjai187
Horváth Sándor: A tárolhatóság komplex technológiai követelményei189
A tárolási hőmérséklet189
A hőmérséklet ingadozása190
A lehűtés gyorsasága190
A levegő páratartalma190
Légmozgás a tárolóban190
A légtér összetétele191
A tárolás szántóföldi igényei191
A gépi technológiával szembeni igények192
Horváth Sándor: A tárolási módok és módszerek áttekintése192
Prizmák193
Vermek194
Árkos vagy barázdás tárolás194
Gúlás, ládás, konténeres tárolás195
Önszellőzéses tárolás196
Kishalmos szellőztetéses tárolás198
Nagyhalmos szellőztetéses tárolás199
Állandó verem201
Pince, padlás, raktár201
Tárolóépületek202
Hűtőtárolás204
Szabályozott légterű tároló205
Somogyi Sándorné: A tárolólétesítmények technológiai kialakítása206
A tárolólétesítmények részei206
Horváth Sándor: A tárolók telepítésének szempontjai212
A tárolók elhelyezése212
A tárolók nagysága213
Termelőüzemi tárolók213
Kereskedelmi tárolók214
Bányai Miklós: A tárolók tervezésének építészeti szempontjai214
A hőterhelés csökkentésének építészeti eszközei214
Néhány megvalósított tároló építészeti kialakítása216
Bányai Miklós: A szellőztetőrendszer tervezési szempontjai225
A szellőztetőrendszer kialakítása225
A Bányai-féle szellőztetőrendszer237
Légcsatorna-méretezés243
A ventillátor kiválasztása250
Rendszerszabályozás256
A tárolók technológiai tervezési szempontjai261
Somogyi Sándorné: A betárolás tervezése, munkaszervezés261
Nemeskey Károly - Somogyi Sándorné: A burgonyatárolás technológiája és gépei264
Somogyi Sándorné: A hagymatárolás és -manipulálás technológiája303
Somogyi Sándorné: A káposztatárolás és -manipulálás technológiája313
Somogyi Sándorné: A sárgarépa-tárolás és -manipulálás technológiája315
Hangya László: Villamos erőátviteli, világítási hálózatok és berendezések318
villamos berendezések létesítése318
Villamos hálózatok kialakítása319
Villamos hálózatok szerelése320
Erőátviteli hálózatok berendezései324
Tárolóépületek mesterséges világítása333
Érintésvédelem336
irodalom337
Gyakorlati útmutató a burgonya és zöldségfélék tárolásához341
Horváth Sándor: A korszerű tárolás követelményei343
Horváth Attila: A burgonya tárolása a gyakorlatban344
A burgonya tárolási lehetőségei344
A burgonya tárolás alatti kezelése351
A tárolás veszteségei, a burgonya károsodása362
Tényleges tárolási veszteségek366
Horváth Sándor: A zöldségfélék tárolása a gyakorlatban367
A hagymafélék tárolása370
A káposztafélék tárolása374
A gyökérzöldségek és a gumós zöldségek tárolása377
A tárolási veszteségek és elkerülésük lehetőségei379
Tényleges tárolási veszteségek383
Irodalom384
A szellőztetéses tárolás gazdaságtani összefüggései387
Bányai Miklós - Horváth Attila: Népgazdasági szintű összefüggések389
A burgonyatárolás népgazdasági jelentősége390
Vállalati szintű összefüggések393
Bányai Miklós: A gépi hűtésű és szellőztetéses tárolás összehasonlító gazdaságossági értékelése394
Somogyi Sándorné: A tárolók több célú használohatóságának szempontjai399
A tárolóépítés gazdaságosságának vizsgálata400
Irodalom407
Függelék409
A havi és évi középhőmérséklet és évi közepes ingadozása411
A hőmérséklet közepes napi minimuma416
A hőmérséklet közepes napi amplitúdója418
Az átlagos napi hőmérséklet Szegeden420
A külső hőmérséklet középértéke és ingadozásának amplitúdója derült és borult napokon az 1959-1968. években az OMI Aerológiai Főobszervatóriumában végzett mérési eredmények feldolgozása alapján421
A külső levegő várható hőmérséklete és hőtartalma áprilisban és májusban422
A napi minimumhőmérséklet gyakorisága Szegeden424
A napi középhőmérséklet ötnaponkénti átlagai426
A relatív páratartalom havi átlagai a tárolás időszaka alatt (1901-1930, %-ban)429
A relatív páratartalom minimumai a tárolás időszaka alatt (1901-1940, %-ban)429
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Terménytárolás szellőztetéssel Terménytárolás szellőztetéssel Terménytárolás szellőztetéssel

Szép állapotú példány.

7 melléklettel.

Állapot:
2.280,-Ft
11 pont kapható
Kosárba
3 antikvár könyvből 1 INGYEN!