1.062.428

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Termények áruismerete és raktározása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 268 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A terményeket a kapitalista rendszer "áruként" kezelte és mint a tőzsdei manipuláció tárgyát, a profitszerzés szolgálatába állította. Ma már az állami terménykészletek a dolgozó nép tulajdonát... Tovább

Előszó

A terményeket a kapitalista rendszer "áruként" kezelte és mint a tőzsdei manipuláció tárgyát, a profitszerzés szolgálatába állította. Ma már az állami terménykészletek a dolgozó nép tulajdonát képezik. Gondos tárolásuk és szakszerű kezelésük ötéves tervünk teljesítését, dolgozó népünk életszínvonalának emelését segíti elő.
A begyűjtőhelyek, továbbá a terményraktárak dolgozóinak rendszeres és szoros kapcsolatot kell létesíteniök állami gazdaságainkkal, termelőszövetkezeteinkkel és dolgozó parasztságunkkal, amelynek során a növénytermelés alakulását figyelemmel kísérve, közösen kell kialakítaniok a begyűjtés mennyiségi, minőségi és időbeni lebonyolításának tervét és ütemét. Emellett - elsősorban a termelőszövetkezetek felé - adják tovább a tárolással, árukezeléssel és minősítéssel kapcsolatos szakismereteiket. Vissza

Tartalom

Előszó3
Áruismeret
Általános tudnivalók4
A szabványminőség fogalma4
Mintavételi eljárások5
A mintavételek módja6
Mintapecsételés7
Minőségi kifogások elintézése8
A minőségi vizsgálat módszerei és eszközei9
A termények elhelyezése a raktárakban15
Kenyérgabonafélék
Búza17
Termelési ismeretek17
A búza minőségvizsgálata23
A búza szabványminősége28
A búza raktározása28
Rozs30
A rozs szabványminősége31
A rozs raktározása31
Takarmánygabonafélék
Árpa32
Őszi árpa32
Tavaszi árpa34
Tavaszi takarmányárpa34
Az őszi és tavaszi takarmányárpa minőségi előírásai35
A takarmányárpa átvétele, raktározása és kezelése36
Sörárpa37
A sörárpa jellemző tulajdonságai37
A sörárpa minőségi vizsgálati módszerei38
Malátázás41
A sörárpa átvétele, raktározása és kezelése41
Zab42
A zab minőségi előírása43
A zab átvétele, raktározása és kezelése44
Kukorica44
A kukorica termelési viszonyai44
A kukoricafajták és tulajdonságaik46
A kukorica általános minőségi követelményei47
Az idényszerűen nedves és száraz kukorica fogalmának ismertetése48
A kukorica felhasználási értéke50
A kukorica kezelésének és tárolásának sajátosságai52
A kukorica mesterséges szárítása58
Olajmagvak
Napraforgó59
Len65
Káposztarepce70
Szójabab74
Ricinus79
Kendermag83
Takarmánytökmag87
Dohánymag89
Kisebb jelentőségű, olajosmagot szolgáltató növények
Földimogyoró90
Gyapotmag91
Köles98
Hajdina102
Hüvelyesek
Borsófélék105
Babfélék112
Lencse118
Csillagfürt121
Lóbab és szeges lednek123
Herefélék
Bíborheremag132
Lucernamag135
Lóheremag137
Fehérheremag137
Svéd heremag138
Komlós lucerna139
Somkóró139
Szarvaskerep140
Nyúlszapuka141
Baltacim141
Bükkönyfélék
Tavaszi bükköny144
Szöszös bükköny145
Pannonbükköny146
Malombükköny147
Mezei borsó147
Fűfélék
Szudáni fű148
Mohar149
Csibehúr150
Ipari növények magjai
Mák151
Cirok152
Mustár153
Konyhakömény154
Koriander155
Raktározás
A terményraktározás jelenlegi módszerei156
Árumozgatás161
Árumozgatás a telepen belül161
Árumozgatás a raktáron belül165
Függőleges árumozgató gépi berendezések168
Vízszintes árumozgató gépi berendezések179
Termények tisztítása és kezelése189
Termények minőségmegóvó rostálása190
Termények minőségemelő tisztítása193
Rostaszelelő-tarár197
Vetőmagtisztító szelektor202
Rázóasztal204
Triőr206
Csigatriőr208
Mérőeszközök és egyéb raktári berendezések217
Gépesített terményraktárak működése222
Terményszárító gépek223
Oszlopos, vákuumos szárítógép230
Kukoricamorzsológép231
Védekezés a raktári kártevők ellen232
A raktárak tűzvédelme238
Szálastakarmányok és szalmafélék
Áruismeret240
A rétek füvei240
Édes- és savanyúfüvek eltérő sajátosságai240
Szálfüvek241
Aljfüvek242
Gyomnövények242
Szántóföldi szálastakarmány-növények243
A szálastakarmányok felhasználása244
Zölden etetés244
Szárított állapotban való felhasználás245
Őrölt állapotban való felhasználás245
Szénakészítés246
Rétifüvek szálastakarmányok kaszálása247
Szárítás247
Szálastakarmányok minősítése248
A rétiszénák minősítési szabványai250
Szántóföldi szénák minősítési szabványai250
Szalmafélék250
Szalmafélék minősítése251
Szálastakarmányok kezelése252
Átvétel252
Tárolás252
Kazlazás252
Préselés253
Vasúti szállítás258
Mintavételezés261
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem