1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Termékösszetétel optimalizálása egy húsipari vállalatnál

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari Gazdaságkutató Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 84 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, néhány kihajtható melléklettel. Egy kivehető melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az új gazdaságirányítási rendszer bevezetése óta a vállalatoknál és iparoknál egyre inkább előtérbe kerültek a termékszerkezet gazdaságosságával kapcsolatos tervezési kérdések. Az ilyen irányban a... Tovább

Előszó

Az új gazdaságirányítási rendszer bevezetése óta a vállalatoknál és iparoknál egyre inkább előtérbe kerültek a termékszerkezet gazdaságosságával kapcsolatos tervezési kérdések. Az ilyen irányban a gyakorlat oldaláról felmerült aktuális igények magyarázzák, hogy Intézetünk a MÉM Közgazdasági főosztálya megrendelésére - egyelőre kísérleti jelleggel - a termékösszetétel matematikai programozásnak lehetőségeit az élelmiszer egyes konkrét területein vizsgálja. Ezt különösen az a körülmény is indokolja, hogy az élelmiszeriparban a termékszerkezet matematikai optimalizálásával vállalati szinten hazánkban eddig csak kivételképpen folytak próbálkozások /a söriparban az ÉLGAV közreműködésével, valamint éppen Intézetünk részéről legutóbb a Magyar Édesiparban/.
A tanulmány célja egyrészt tapasztalat szerzése arra vonatkozóan, hogy a matematikai programozás hatékonysága hogyan viszonyul a hagyományos tervezés által kialakított megoldásokhoz, másrészt annak vizsgálata, hogy ezeknek az egyébként tisztázott, ún. hagyományos matematikai modelleknek az élelmiszeri adaptálása során milyen sajátos problémák és nehézségek merülnek fel... Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
I. A termékek és a termelés jellemzése 8
a/ A kiválasztott termékcsoport jellemzői 8
b/ A termelés szervezeti jellemzői 9
c/ A technológia jellemzői 11
d/ Munkaerőviszonyok 20
II. A modell feltételrendszere és elvi felépítése 22
a/ Mennyiségben kifejeződő kötöttségek 22
b/ A modell szerkezetét befolyásoló kötöttségek 25
c/ A matematikai modell elvi felépitése 27
d/ Speciális feltételek kezeléss 31
III. A célfüggvény megfogalmazása és problematikája 37
IV. Az optimumszámításhoz szükséges adatok összegyűjtésének módszerei 39
V. A modell változói, a vállalati terv és a számítógépi program adatai 44
VI. Az eredmények értékelése 67
a/ A gazdasági eredmény 67
b/ Az optimális programnál kihagyott alapanyagok 70
c/ Gépek és hasznos terek kapacitáskihasználása 74
d/ Élőmunka felhasználás 77
Összefoglalás 78
Irodalomjegyzék 83
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem