1.067.297

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Terítéken az olimpia (dedikált példány)

(avagy: mit esznek azon az olimpián?)

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Népszava Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-322-085-8
Megjegyzés: Az egyik szerző, Kurucz Antal által dedikált példány. 16 fekete-fehér fotóval, illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Rendhagyó szakácskönyvet tart kezében az Olvasó, mert legalábbis szokatlan, ha nem példa nélkül álló, hogy egy ilyen műben ne csak az életekről essék szó, hanem az alkotóiról is. Már jól benne... Tovább

Előszó

Rendhagyó szakácskönyvet tart kezében az Olvasó, mert legalábbis szokatlan, ha nem példa nélkül álló, hogy egy ilyen műben ne csak az életekről essék szó, hanem az alkotóiról is. Már jól benne voltunk mondanivalónk előkészítésében, amikor kiderült, hogy ebbeli igyekezetünk, mármint hogy alkotópárosunk szakácsművészéről is szóljunk, mások óhajával is találkozik. Nem egészen biztos ugyan, hogy Bajor Andor, aki Kövi Pál kitűnő szakácskönyvébe írt az érzelemre és az értelemre egyaránt ható cikket, az írásában foglaltakban éppen a jelen művet hiányolta volna, de mi tagadás, egy kissé azért legyezgette hiúságunkat, hogy lám, rátaláltunk arra, ami a szakácskönyv-irodalomból napjainkig sajnálatos módon hiányzott. Íme, gy ír: "Bár a történelem evéssel kezdődik, úgyszólván semmit sem tudunk a nagy szakácsokról, akik a rántott békacombtól a püspökkenyérig mindent kigondoltak és elkészítettek. Ők ajándékozták meg az emberiséget a különböző ízekkel, de teremtésüket csak néhány szólásmondás őrzi..." Pedig: "Az étkezés héroszai voltak, akik megették az első gombát, a szedret, a málnát, és levest főztek a paszulyból, lencséből, sárgaborsóból. Így a szakácsművészetnek bizonyára névtelen hősei is voltak, akik megpróbálhatták a nadragulya bekebelezését, kísérletezésképpen mérges gombákat is főzhettek, próbálkozhattak pusztító gumókkal és gyökerekkel.
De csak a jó tapasztalat élt tovább, az ismeretlen, mérgezett szakácsot elfelejtették, és az étkezés névtelen katonáinak sehol sem állítottak szobrot." Vissza

Tartalom

Előszó, avagy aperitif, mondjuk barackpálinka, a hölgyeknek pedig unikum9
Első fejezet, amely még mindig csak zakuszkit hoz, azaz mignon-szendvicseket az italhoz15
Helsinki
Második fejezet, már itt is a leves, mondjuk erőleves madridi módra25
Levesek, levesbetétek, köretek40
Melbourne
Harmadik fejezet, vagyis jöhet az előétel, például kocsonyázott fürjtojás tavasziasan, hozzá Sadacsonyi Szürkebarát51
Előételek66
Róma
Negyedik fejezet, amelyben végre itt az első sült, nevezetesen tűzdelt fácán gombás rizzsel és almapürével, no meg soproni kékfrankossal77
Szárnyasok, vadételek, ürü, bárány, különleges húsételek, halak, rákok, békák, csigák90
Tokió
Ötödik fejezet még egy húsétellel, ez nem is lehet más, mint szűzérmék Lucullus-módra, idénykörítéssel és csopaki rizlinggel105
Borjú-, marha-, sertéshúsból készülő ételek124
Mexikó
Hatodik fejezet, amikor is egy pompás tésztát, azaz farsangi fánkot kaphatunk, ehhez természetesen tokaji aszút kortyolgatunk137
Mártások, saláták148
München
Hetedik fejezet, amelyben elnassolhatunk egy kis eper-vanília parfét155
Tészták, sütemények, krémek, fagylaltok, parfék, gyümölcsök164
Nyolcadik fejezet, itt ünnepi töltött dinnye következik, kávé és talán egy jó szivar, hogy a konyakról ne is beszéljünk...177
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem