kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agricola Kiadó és Kereskedelmi Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 238 oldal |
Sorozatcím: | Gazdasszonyképző |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-8125-20-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Virágkorát éli a házi tartósítás | 5 |
A gyümölcs- és zöldségfélék romlásának okai | 6 |
Fizikai változások | 6 |
Kémiai változások | 7 |
Mikrobiológiai változások | 7 |
Házi konzerválás | 8 |
Fizikai tartósítás | 8 |
Kémiai tartósítás | 11 |
Biológiai tartósítás | 13 |
Edények, eszközök gépek | 14 |
Mosó, besűrítőerdények | 14 |
Előfőzőedények | 15 |
Csírátlanítóedények | 15 |
A tisztítás, hámozás eszközei | 17 |
A aprítás, gépesítés eszközei | 21 |
A csomagolás eszközei | 22 |
Befőzéshez használt egyéb eszközök | 23 |
A konzerválás segédanyagai | 25 |
Konzerválószerek | 26 |
Gyakrabban használt fűszerek | 28 |
Előkészítő munkák a feldolgozáshoz | 30 |
Válogatás | 31 |
Mosás | 31 |
Tisztítás, hámozás | 31 |
Darabolás | 32 |
Előfőzés | 32 |
Üvegek előkészítése | 35 |
Zárás | 36 |
Csírátlanítás - sterilezés | 37 |
Tárolás, raktározás | 38 |
GYÜMÖLCSÖK TÉLIRE | |
Befőttek | 40 |
Almabefőtt | 43 |
Különleges almabefőtt | 43 |
Alma fehérborban | 44 |
Áfonyabefőtt | 44 |
Berkenyebefőtt | 44 |
Birsbefőtt | 45 |
Birs pirosan | 45 |
Birs sűrű cukorszörpben | 46 |
Cseresznyebefőtt gyors eljárással | 47 |
Cseresznye sűrű cukorszirupban | 47 |
Cseresznyebefőtt vörösborral | 47 |
Cseresznyehús lepényhez vagy réteshez | 48 |
Cseresznyebefőtt naranccsal | 48 |
Csipkebogyóbefőtt | 49 |
Dinnyebefőtt | 49 |
Dinnyebefőtt másképpen | 50 |
Dinnyegömbök mézzel | 50 |
Görögdinnyehéj sűrű cukorszörpben | 50 |
Gesztenyebefőtt | 51 |
Gesztenye cukoroldatban | 51 |
Kajszibefőtt | 52 |
Kajszibefőtt másképpen | 53 |
Kajszi rumosan | 53 |
Kajszi whiskyvel | 54 |
Kajszibefőtt barackmaggal | 54 |
Körtebefőtt | 55 |
Körgebefőtt másképpen | 55 |
Körte sűrű cukorszörpben | 56 |
Körtebefőtt vaníliával | 56 |
Körtebefőtt dióval | 56 |
Körte fehérborban | 57 |
Fűszeres, édes, savanykás körtebefőtt | 57 |
Köszmétebefőtt | 58 |
Málnabefőtt | 58 |
Málnabefőtt húzatással | 58 |
Meggybefőtt | 59 |
Meggybefőtt másképpen | 59 |
Meggybefőtt sűrű cukorszörpben | 60 |
Rumos meggy | 60 |
Meggyhús tésztában, rétesnek | 61 |
Meggy - nagymama receptje szerint | 61 |
Narancs- és grape-fruit-befőtt | 61 |
Narancs, grape-fruit borpárlattal | 62 |
Narancs-, grape-fruit-, citromszeletek cukorszörpben | 62 |
Őszibarackbefőtt | 63 |
Őszibarackbefőtt másképpen | 64 |
Őszibarack sűrű cukorszörpben | 64 |
Őszibarackbefőtt egyszerűen | 65 |
Őszibarack mandulával | 65 |
Őszibarack whiskyvel | 65 |
Rebarbarabefőtt | 66 |
Ribiszkebefőtt | 66 |
Ringlóbefőtt | 66 |
Ringlóbefőtt fehérborral | 67 |
Szamócabefőtt | 68 |
Szamócabefőtt sűrű cukorszörpben | 68 |
Szederbefőtt | 69 |
Szilbabefőtt | 69 |
Szilvabefőtt másképpen | 69 |
Rumos-ecetes szilva | 70 |
Felezett, magozott rumos szilva | 70 |
Fűszeres, vörösboros szilva | 70 |
Szőlőbefőtt | 71 |
Szőlő konyakkal | 71 |
Szőlő sherryvel | 71 |
Szőlő vörösborban - nagymama receptje szerint | 72 |
Tökbefőtt | 72 |
Zölddióbefőtt | 72 |
Zöld dió másképpen | 73 |
Zöld dió sűrű cukorszörpben | 74 |
Zöldmandulabefőtt | 74 |
Zöld mandula sűrű cukorszirupban | 75 |
Cukrozott gyümölcsök | 75 |
Gyümölcshús-készítmények | 76 |
Darabos ízek (dzsemek) | 78 |
Bodzadzsem | 78 |
Cseresznyedzsem | 79 |
Dinnyedzsem | 79 |
Dinnyedzsem másképpen | 80 |
Dinnyedzsem naranccsal | 80 |
Kajszidzsem | 80 |
Kajszidzsem másképpen | 81 |
Kajszidzsem mandulával | 81 |
Málnadzsem | 82 |
Málnadzsem másképpen | 82 |
Málnadzsem rövidebb főzéssel | 83 |
Málna-ribiszke dzsem | 83 |
Meggydzsem | 83 |
Meggydzsem másképpen | 84 |
Meggydzsem ribiszkével | 84 |
Meggydzsem vodkával | 85 |
Narancsdzsem | 85 |
Angol narancsdzsem | 85 |
Őszibarackdzsem | 86 |
Őszibarackdzsem másképpen | 86 |
Őszibarackdzsem gyorsan | 87 |
Rebarbaradzsem | 87 |
Rebarbaradzsem másképpen | 87 |
Ribiszkedzsem | 88 |
Ribiszkedzsem - nagymama receptje szerint | 88 |
Ringlódzsem | 89 |
Szamócadzsem | 89 |
Szamócadzsem másképpen | 90 |
Szamócadzsem német recept szerint | 90 |
Szamóca - rebarbara dzsem | 91 |
Szederdzsem | 91 |
Szilvadzsem | 91 |
Tökdzsem | 92 |
Zöldparadicsomdzsem | 92 |
Gyümölcsízek (lekvárok) | 92 |
Almaíz (almapürének) | 93 |
Alma-kajszi íz | 93 |
Alma-narancs lekvár | 94 |
Csipkebogyóíz (hecsedli) | 94 |
Csipkebogyóíz kevés cukorral | 94 |
Csipkebogyóíz más gyümölcsökkel keverve | 95 |
Kajsziíz | 95 |
Kajsziíz másképpen | 95 |
Kajsziíz kevés cukorral | 95 |
Málnaíz | 96 |
Málnaíz kevés cukorral | 96 |
Málna-ribiszke íz | 96 |
Málna - meggy íz | 97 |
Meggyíz | 97 |
Meggyíz kevés cukorral | 97 |
Meggyíz ribiszkével | 98 |
Őszibarackíz | 98 |
Őszibarackíz másképpen | 99 |
Ribiszkeíz | 99 |
Ribiszkeíz málnával | 99 |
Ribiszkeíz meggyel | 100 |
Ribiszkeíz kevés cukorral | 100 |
Szamócíz | 100 |
Szamócíz kevés cukorral | 100 |
Szilvaíz (szilvalekvár) | 101 |
Szilvaíz másképpen | 102 |
Szilvaíz cukorral, hámozott szilvából | 102 |
Vegyes gyümölcsízek | 102 |
Birssajt | 103 |
Hidegen készített gyümölcsízek | 104 |
Kajsziíz | 104 |
Málnaíz | 105 |
Őszibarackíz | 105 |
Ribiszkeíz | 105 |
Szamócaíz | 106 |
Gyümölcssavanyúságok | 106 |
Almasavanyúság | 106 |
Körte borecetben | 107 |
Szőlősavanyúság | 107 |
Gyümölcslevek házi készítése | 108 |
Tükrös (derített - szűrt) levek | 111 |
Almalé | 112 |
Szőlőlé | 113 |
Meggylé | 113 |
Ribiszkelé | 113 |
Rebarbaralé | 114 |
Szamócalé | 114 |
Málnalé | 114 |
Vadon termő gyümölcsökből készült levek | 114 |
Rostos gyümölcslevek (nektárok) | 115 |
Üdítőital virágból | 115 |
Üdítőital zöldségfélékből | 116 |
Paradicsom-ivólé | 116 |
Gyümölcsszörpök | 116 |
Csipkebogyószörp | 117 |
Málnaszörp | 117 |
Meggyszörp | 118 |
Szamóca-, ribiszke-, szederszörp | 118 |
Szörp főzés nélkül | 118 |
Málna, ribiszkeszörp hidegen | 118 |
Gyümölcskocsonyák | 119 |
Birskocsonya | 120 |
Almakocsonya | 120 |
Citrom-, grape-fruit- és narancskocsonya | 120 |
Kajszikocsonya | 121 |
Köszmétekocsonya | 121 |
Ribiszkekocsonya | 121 |
Gyümölcsök aszalása | 122 |
ZÖLDSÉGFÉLÉK TÉLIRE | |
Hőkezeléssel tartósítottak | 132 |
Gomba | 132 |
Karfiol | 133 |
Kukorica | 134 |
Paradicsom egészben | 134 |
Spárga | 135 |
Zöldbab | 137 |
Zöldborsó | 138 |
Besűrítéssel tartósítottak | |
Paradicsomlé és -püré | 140 |
Angol ketchup | 141 |
Magyar fűszerezésű ketchup | 142 |
Ketchup paprikával | 142 |
Lecsó áttört paradicsomlével | 143 |
Lecsó darabos paradicsommal | 143 |
Zsíros lecsó | 144 |
Natúr sóskapüré | 144 |
Sóska zsiradékkal | 145 |
Parajpüré | 145 |
Sózással tartósítottak | 146 |
Paprikapüré | 146 |
Vegyes gyökérzöldségek | 147 |
Zöld levélfűszerek sóval | 148 |
Tartósítás savanyítással | 148 |
Tejsavas erjesztéssel tartósítottak | 148 |
Kovászos uborka | 149 |
Téli sós-vizes uborka | 150 |
Káposztasavanyítás | 150 |
Savanyított káposzta-konzerv | 152 |
Ecettel tartósítottak | 153 |
Csemegeuborka | 153 |
Ecetes uborka | 154 |
Ecetes cornichon uborka (francia recept) | 154 |
Ecetes mustáros uborka | 155 |
Uborkasaláta | 155 |
Édes-svanykás uborka | 156 |
Édesen sós-ecetes uborka | 156 |
Fűszeres uborkaszeletek | 157 |
Zölddinnye-savanyúság | 157 |
Ecetes paprika | 157 |
Paprikasaláta | 158 |
Tölteni való paprika ecetesen | 159 |
Tölteni való paprika paradicsommártásban | 159 |
Ecetes cékla | 160 |
Ecetes gomba | 160 |
Ecetes göngyhagyma | 161 |
Gyöngyhagyma kaporral | 161 |
Gyöngyhagyma vörösborral | 161 |
Patisszon (csillagtök) | 162 |
Zöldparadicsom | 162 |
Zöldparadicsom édes-savanykásan | 163 |
Édes-ecetes uborka paprikával | 163 |
Édes-savanykás tök | 164 |
Tök normandiai módon | 164 |
Zöldbabsaláta télire | 165 |
Piros káposztával töltött paprika | 165 |
Vegyes savanyúság | 166 |
Csalamádé | 167 |
Cukkini római módra | 168 |
Különféle savanyúságok - télen elkészíthető salátákhoz | 168 |
Szárított zöldségek | 171 |
Gomba | 172 |
Petrezselyemgyökér | 172 |
Sárgarépa | 172 |
Zeller | 173 |
Zöldborsó, -bab, karfiol | 173 |
Levélfűszerek | 173 |
ITALOK AZ ÉV MINDEN NAPJÁRA | |
Gyümölcsborok készítése | 175 |
Almabor | 178 |
Csipkebogyóbor | 180 |
Meggybor | 181 |
Ribiszkebor | 182 |
Borbetegségek | 183 |
Likőrök hézilag | 184 |
Cherry-Brandy likőr | 184 |
Citromlikőr | 184 |
Diólikőr | 184 |
Narancslikőr | 185 |
Narancslikőr másképpen | 185 |
Meggylikőr | 185 |
Köménylikőr | 185 |
Tejlikőr | 186 |
Italok kevés alkohollal | 186 |
Bólé "fehér" gyümölcsökből | 186 |
Bólé piros gyümölcsből | 186 |
Alma-citrom bólé | 187 |
Szamóca-vagy málnabólé | 187 |
Meggybólé | 187 |
Hölgybűvölő | 187 |
Vörös sangria | 188 |
Forró sangria | 188 |
Kellemes esti ital | 188 |
Keserű cola | 188 |
Vermut-cherry | 188 |
Almapuncs | 189 |
Ananászpuncs | 189 |
Cseresznyepuncs | 189 |
Szilveszteri puncs | 189 |
Alkonypír | 189 |
Gyorsfagyasztás | |
A nyersanyagok előkészítése | 190 |
Gyümölcsök gyorsfagyasztása | 192 |
Gyümölcskrémek | 196 |
Zöldségfélék gyorsfagyasztása | 197 |
Tárolási tanácsok | 203 |
Téli tárolás | |
Tárolásra alkalmas helyiségek | 206 |
Verem | 206 |
Prizma | 208 |
Félig földbe süllyesztett pince | 210 |
Pince | 211 |
Tárolás teraszon | 211 |
Kamra | 212 |
Tárolóhelyek, -eszközök fertőtlenítése | 212 |
Gyümölcsök téli tárolása | 216 |
Alma | 216 |
Körte | 218 |
Birs | 219 |
Szőlő | 219 |
Gyümölcsök rövid idejű tárolása | 221 |
A zöldségfélék téli tárolása | 223 |
Gyökérzöldségek | 223 |
Káposztafélék | 224 |
Hagymafélék | 225 |
Burgonya | 226 |
Kabakosok | 227 |
Paradicsom | 227 |
Zöldségfélék rövid idejű tárolása | 228 |
Irodalomjegyzék | 230 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.