| ÁLTALÁNOS RÉSZ | |
| A tejhigiéne feladata és jövője | 5 |
| Tejgazdaságunk története | 10 |
| A rendes tej | |
| A tej közvetlenül érzékelhető, fizikai, kémiai, kolloidális és biológiai tulajdonságai, sejtes elemei | 14 |
| A tej közvetlenül érzékelhető tulajdonságai | 14 |
| Szín | 14 |
| Fényáteresztés | 14 |
| Szag | 14 |
| Íz | 14 |
| Állomány | 14 |
| A tej fizikai tulajdonságai | 15 |
| Fajsúly | 15 |
| Fénytörőképesség | 15 |
| Viszkozitás | 15 |
| Flefölöződőképesség | 15 |
| Felületi feszültség | 16 |
| Fajhő | 16 |
| Forráspont | 16 |
| Fagyáspontcsökkenés | 16 |
| Elektromos vezetőképesség | 16 |
| A tej kémiai tulajdonságai | 16 |
| A tej összetétele | 16 |
| A tej fehérjéi | 16 |
| A tejzsír | 19 |
| A tej foszfatidjai | 20 |
| A tej festékanyagai | 20 |
| A tejcukor | 20 |
| A tej sói | 20 |
| A tej nyomelemei | 21 |
| A tej gáztartalma | 21 |
| A tej pH-ja, illetve savfoka | 21 |
| A tej kolloidális rendszere | 22 |
| A tej biológiai tulajdonságai | 23 |
| A tej enzimjei | 23 |
| A tej vitaminjai | 25 |
| A tej ellenanyagai | 28 |
| A tej bakteriosztatikus, illetve baktericid hatása | 28 |
| A tej sejtes elemei | 30 |
| A tej és tejtermékek mikroflórája általában | |
| A tej mikróbái (rendszertan) | 34 |
| A tej mikroflóra enzimféleségeiről | 42 |
| A tej, a tejszín, a vaj és a sajt mikrobás eredetű tulajdonságairól általában | 43 |
| RÉSZLETES TEJTERMELÉSI HIGIÉNE | |
| A rendellenes tej | |
| A tej természetes elváltozása | 49 |
| A föcstej | 49 |
| Az öreg fejőstehén teje | 50 |
| A tej nem természetes elváltozásai | 51 |
| A tejrendellenességek csoportosítása | 51 |
| Kóros tej. Fertőzött tej | 51 |
| Bomló tej | 52 |
| Phagfertőzéses tej | 53 |
| Hibás tej | 53 |
| Dysgenetikus tej | 53 |
| A tejrendellenességek felismerése és általános értékelésük | 55 |
| Érzékszerveinkkel megállapítható tejrendellenességek | 55 |
| A tej színrendellenességei | 55 |
| A tej ízrendellenességei | 56 |
| A tej szagrendellenességei | 60 |
| A tej szag- és ízrendellenességei | 61 |
| A tej állomány rendellenességei | 61 |
| A tej ipari feldolgozása során észlelhető tejrendellenességek | 64 |
| Phagfertőzéses eredetű tejrendellenességek | 64 |
| Dysgenesises eredetű tejrendellenességek | 65 |
| Vegyszeres eredetű tejrendellenességek | 66 |
| A tej féleségei | |
| Tejkészítmények | 72 |
| Pasztőrözött palackozott tej. Minősített palackozott tej | 72 |
| Savanyú és egyéb tejkészítmények | 76 |
| A higiénikus tejtermelés általános feltételei | |
| A tej szennyező és fertőző anyagairól általában | 81 |
| A higiénikus tejtermelés állategészségügyi feltételei | |
| Baktériumos eredetű betegségek | 87 |
| Gümőkór Tuberculosis | 87 |
| Brucellosis Bang-féle betegség | 108 |
| Salmonellosis Paratyphus | 120 |
| Lépfene | 126 |
| Gázoedemás betegségek | 128 |
| A szarvasmarha és bivaly pasteurellosisa | 128 |
| Ragadós tüdőlob | 129 |
| Kecskék és juhok ragadós elapasztása | 129 |
| Q-láz | 129 |
| Vírusos eredetű betegségek | 130 |
| Ragadós száj- és körömfájás | 130 |
| Tehénhimlő és juhhimlő | 134 |
| Veszettség | 135 |
| Keleti marhavész | 136 |
| A tőgy betegségei | 136 |
| A tőgybetegségek csoportosítása a tejhigiéne szempontjából | 136 |
| Nem fertőző tőgybetegségek, tejelválasztási rendellenességek | 137 |
| A tőgy eredeti baktériumflórája | 137 |
| Miniatűr és asepticus tőgygyulladások | 138 |
| A tőgy eredeti baktériumflórájának pathogenitása | 139 |
| A tejet fogyasztásra alkalmatlanná tevő ártalmak | 141 |
| Fertőző tőgybetegségek | 142 |
| Streptococcusok okozta tőgygyulladások | 142 |
| Str. pyogenes haemolyticus okozta tőgygyulladás | 143 |
| Mastitis-streptococcusok okozta tőgygyulladások | 144 |
| A fertőző hurutos tőgygyulladás | 144 |
| Staphylococcusok okozta tőgygyulladás | 155 |
| Coli-baktériumok okozta tőgygyulladás | 158 |
| Corynebacterium pyogenes okozta tőgygyulladás | 163 |
| Evans-Steck-féle tőgygyulladás | 164 |
| Tőgy-actinobacillosis | 165 |
| Tőgy-necrobacillosis | 166 |
| A higiénikus tejtermelés és tejkezelés közegészségügyi feltételei | |
| Tejgazdasági dolgozók személyi higiénéje | 167 |
| Tejüzemi dolgozók személyi higiénéje | 169 |
| A tej mint emberi fertőző betegségek közvetítője | 172 |
| A higiénikus tejtermelés tejgazdasági feltételei | |
| Az istálló és környezete | 180 |
| A tejgazdaság vize | 191 |
| A higiénikus kézi fejés eszközei | 196 |
| A fejősajtár | 196 |
| A próbacsésze és a próbaedény | 200 |
| A fejőszék | 200 |
| A farokrögzítő | 201 |
| A fejőzsír | 201 |
| A tőgymosókészlet | 202 |
| A tőgytörlőruhák | 202 |
| A fejőruházat | 202 |
| A tejszűrők | 202 |
| A higiénikus fejés előkészítése | 208 |
| Az istálló és a tehenek általános előkészítése a fejéshez | 209 |
| A tehenek közvetlen előkészítése a fejéshez | 210 |
| A fejés | 212 |
| A tejnyerés kézi módjai. A kézi fejés | 212 |
| A fejés általános szabályai | 212 |
| A tőgy masszálása | 216 |
| A melegvizes tőgyingerléssel végzett fejés | 216 |
| A gépi fejés | 218 |
| Az istállók, a tehenek, a fejés és az istállómunka ellenőrzése | 222 |
| Tejkezelés a mezőgazdasági üzemben | |
| A tejház és berendezése | 224 |
| A tejházi tejkezelés egyes eszközei | 228 |
| A tejházi tejkezelés módja | 231 |
| Az edénytisztítás eszközei, vegyszerei és módja | 232 |
| A tej szállítása | 235 |
| A minősített tej termelése és kezelése | 237 |