kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 260 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 65 színes és fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
ÁLTALÁNOS RÉSZ | |
A tejhigiéne feladata és jövője | 5 |
Tejgazdaságunk története | 10 |
A rendes tej | |
A tej közvetlenül érzékelhető, fizikai, kémiai, kolloidális és biológiai tulajdonságai, sejtes elemei | 14 |
A tej közvetlenül érzékelhető tulajdonságai | 14 |
Szín | 14 |
Fényáteresztés | 14 |
Szag | 14 |
Íz | 14 |
Állomány | 14 |
A tej fizikai tulajdonságai | 15 |
Fajsúly | 15 |
Fénytörőképesség | 15 |
Viszkozitás | 15 |
Flefölöződőképesség | 15 |
Felületi feszültség | 16 |
Fajhő | 16 |
Forráspont | 16 |
Fagyáspontcsökkenés | 16 |
Elektromos vezetőképesség | 16 |
A tej kémiai tulajdonságai | 16 |
A tej összetétele | 16 |
A tej fehérjéi | 16 |
A tejzsír | 19 |
A tej foszfatidjai | 20 |
A tej festékanyagai | 20 |
A tejcukor | 20 |
A tej sói | 20 |
A tej nyomelemei | 21 |
A tej gáztartalma | 21 |
A tej pH-ja, illetve savfoka | 21 |
A tej kolloidális rendszere | 22 |
A tej biológiai tulajdonságai | 23 |
A tej enzimjei | 23 |
A tej vitaminjai | 25 |
A tej ellenanyagai | 28 |
A tej bakteriosztatikus, illetve baktericid hatása | 28 |
A tej sejtes elemei | 30 |
A tej és tejtermékek mikroflórája általában | |
A tej mikróbái (rendszertan) | 34 |
A tej mikroflóra enzimféleségeiről | 42 |
A tej, a tejszín, a vaj és a sajt mikrobás eredetű tulajdonságairól általában | 43 |
RÉSZLETES TEJTERMELÉSI HIGIÉNE | |
A rendellenes tej | |
A tej természetes elváltozása | 49 |
A föcstej | 49 |
Az öreg fejőstehén teje | 50 |
A tej nem természetes elváltozásai | 51 |
A tejrendellenességek csoportosítása | 51 |
Kóros tej. Fertőzött tej | 51 |
Bomló tej | 52 |
Phagfertőzéses tej | 53 |
Hibás tej | 53 |
Dysgenetikus tej | 53 |
A tejrendellenességek felismerése és általános értékelésük | 55 |
Érzékszerveinkkel megállapítható tejrendellenességek | 55 |
A tej színrendellenességei | 55 |
A tej ízrendellenességei | 56 |
A tej szagrendellenességei | 60 |
A tej szag- és ízrendellenességei | 61 |
A tej állomány rendellenességei | 61 |
A tej ipari feldolgozása során észlelhető tejrendellenességek | 64 |
Phagfertőzéses eredetű tejrendellenességek | 64 |
Dysgenesises eredetű tejrendellenességek | 65 |
Vegyszeres eredetű tejrendellenességek | 66 |
A tej féleségei | |
Tejkészítmények | 72 |
Pasztőrözött palackozott tej. Minősített palackozott tej | 72 |
Savanyú és egyéb tejkészítmények | 76 |
A higiénikus tejtermelés általános feltételei | |
A tej szennyező és fertőző anyagairól általában | 81 |
A higiénikus tejtermelés állategészségügyi feltételei | |
Baktériumos eredetű betegségek | 87 |
Gümőkór Tuberculosis | 87 |
Brucellosis Bang-féle betegség | 108 |
Salmonellosis Paratyphus | 120 |
Lépfene | 126 |
Gázoedemás betegségek | 128 |
A szarvasmarha és bivaly pasteurellosisa | 128 |
Ragadós tüdőlob | 129 |
Kecskék és juhok ragadós elapasztása | 129 |
Q-láz | 129 |
Vírusos eredetű betegségek | 130 |
Ragadós száj- és körömfájás | 130 |
Tehénhimlő és juhhimlő | 134 |
Veszettség | 135 |
Keleti marhavész | 136 |
A tőgy betegségei | 136 |
A tőgybetegségek csoportosítása a tejhigiéne szempontjából | 136 |
Nem fertőző tőgybetegségek, tejelválasztási rendellenességek | 137 |
A tőgy eredeti baktériumflórája | 137 |
Miniatűr és asepticus tőgygyulladások | 138 |
A tőgy eredeti baktériumflórájának pathogenitása | 139 |
A tejet fogyasztásra alkalmatlanná tevő ártalmak | 141 |
Fertőző tőgybetegségek | 142 |
Streptococcusok okozta tőgygyulladások | 142 |
Str. pyogenes haemolyticus okozta tőgygyulladás | 143 |
Mastitis-streptococcusok okozta tőgygyulladások | 144 |
A fertőző hurutos tőgygyulladás | 144 |
Staphylococcusok okozta tőgygyulladás | 155 |
Coli-baktériumok okozta tőgygyulladás | 158 |
Corynebacterium pyogenes okozta tőgygyulladás | 163 |
Evans-Steck-féle tőgygyulladás | 164 |
Tőgy-actinobacillosis | 165 |
Tőgy-necrobacillosis | 166 |
A higiénikus tejtermelés és tejkezelés közegészségügyi feltételei | |
Tejgazdasági dolgozók személyi higiénéje | 167 |
Tejüzemi dolgozók személyi higiénéje | 169 |
A tej mint emberi fertőző betegségek közvetítője | 172 |
A higiénikus tejtermelés tejgazdasági feltételei | |
Az istálló és környezete | 180 |
A tejgazdaság vize | 191 |
A higiénikus kézi fejés eszközei | 196 |
A fejősajtár | 196 |
A próbacsésze és a próbaedény | 200 |
A fejőszék | 200 |
A farokrögzítő | 201 |
A fejőzsír | 201 |
A tőgymosókészlet | 202 |
A tőgytörlőruhák | 202 |
A fejőruházat | 202 |
A tejszűrők | 202 |
A higiénikus fejés előkészítése | 208 |
Az istálló és a tehenek általános előkészítése a fejéshez | 209 |
A tehenek közvetlen előkészítése a fejéshez | 210 |
A fejés | 212 |
A tejnyerés kézi módjai. A kézi fejés | 212 |
A fejés általános szabályai | 212 |
A tőgy masszálása | 216 |
A melegvizes tőgyingerléssel végzett fejés | 216 |
A gépi fejés | 218 |
Az istállók, a tehenek, a fejés és az istállómunka ellenőrzése | 222 |
Tejkezelés a mezőgazdasági üzemben | |
A tejház és berendezése | 224 |
A tejházi tejkezelés egyes eszközei | 228 |
A tejházi tejkezelés módja | 231 |
Az edénytisztítás eszközei, vegyszerei és módja | 232 |
A tej szállítása | 235 |
A minősített tej termelése és kezelése | 237 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.