kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 474 oldal |
Sorozatcím: | Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-233-8 |
I. kötet | |
A tejfeldolgozás történeti áttekintése | 5 |
A tej mint a tejipar nyersanyaga | 10 |
A tej összetétele és tulajdonságai | 10 |
A tej összetétele | 11 |
A tej alkotórészei | 12 |
Érzékszervi tuladjonságok | 19 |
Fizikai tulajdonságok | 20 |
Kémiai tulajdonsággok | 22 |
Kolloidtulajdonságok | 23 |
Biológiai tulajdonságok | 26 |
A tej összetételét és tulajdonságait befolyásoló tényezők | 27 |
A tej táplálkozás-élettani jelentősége | 30 |
A tej mikrobiológiája | 31 |
A tej és a tejfeldolgozás fontosabb mikrobái | 32 |
A tej fertőződése a tőgyben és a tőgyön kívül | 41 |
A tej mikrobatartalmának és mikroflórájának változása a feldolgozásig | 42 |
A tej termelése | 45 |
A tej képződése | 45 |
A tej leadása | 46 |
A tej nyerése | 47 |
A tej elsődleges kezelése a termelőhelyen | 50 |
A higiénia biztosítása a tejházban | 54 |
A tej felvásárlása | 55 |
A felvásárlás rendszere | 55 |
A tej átvétele | 58 |
A tej kezelése és tárolása a gyűjtőcsarnokban | 60 |
A higiénia biztosítása a gyűjtőcsarnokban | 61 |
A tej beszállítása a feldolgozó üzembe | 61 |
A tej minősítése | 64 |
A minőségi követelmények | 64 |
A leggyakoribb tejhibák | 66 |
A pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártása | |
A termékek forgalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége | 71 |
A pasztőrözött tej, valamint a tej- és tejkészítmények nyersanyagai | 73 |
Az alapanyag | 73 |
A színtenyészetek (kultúrák) | 74 |
A termékbe kerülő segédanyagok (adalékanyagok) | 79 |
Csomagolóanyagok és -eszközök | 81 |
A pasztőrözött tej, valamint a tej- és tejszínkészítmények gyártásának technológiai műveletei és folyamatai | 82 |
Az alapanyag átvétele | 82 |
A tej előtárolása | 85 |
A tej tisztítása | 86 |
A tej fölözése | 89 |
A zsírtartalom beállítása | 93 |
A zsírmentes szárazanyag-tartalom növelése | 94 |
A homogénezés | 95 |
Az adalékanyagok bevitele | 97 |
A pasztőrözés és hűtés | 98 |
Az utótárolás | 107 |
Az alvasztás | 108 |
A habosítás | 111 |
Az újraemulgálás | 113 |
A tejpor visszaállítása tejjé | 114 |
A csomagolás | 114 |
A készáru raktározása | 120 |
A frissfogyasztású termékek gyártása | 121 |
A 3% zsírtartalmú fogyasztói tej gyártása tasakcsomagolásban | 121 |
A sovány tejeskakaó gyártása tasakcsomagolásban | 122 |
A habart ananászos gyümölcsjoghurt gyártása | 123 |
A tejföl gyártása homogénezéses eljárással vaj felhasználásával | 124 |
A cukrozott tejszínhab gyártástechnológiája | 126 |
A csokoládés tejpuding gyártása | 127 |
A frissfogyasztású termékek minősítése | 128 |
A minőségi követelmények | 128 |
Az érzékszervi bírálat | 129 |
A frissfogyasztású termékek gyakoribb hibái | 130 |
Ultrapasztőrözött termékek gyártása | |
A termékek fogalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége | 135 |
A tartós termékek nyersanyagai | 136 |
A tartós termékek gyártástechnológiai műveletei és folyamatai | 136 |
Az ultrapasztőrözést megelőző műveletek | 136 |
Az ultrapasztőrözés | 137 |
Az aszeptikus utótárolás | 138 |
Az aszeptikus csomagolás | 139 |
Az utópasztőrözés | 140 |
A tartós termékek gyártástechnológiája | 140 |
Az 1,5% zsírtartalmú tartós tejeskakaó gyártása | 140 |
A tartós termékek minősítése | 142 |
A tartósított termékek gyártása | |
A termékek fogalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége | 143 |
A tartósított termékek nyersanyagai | 144 |
Az alapanyag | 144 |
Segédanyagok | 145 |
A tartósított termékek gyártásának technológiai műveletei és folyamatai | 146 |
A hőkezelést megelőző műveletek | 146 |
A hőkezelés | 146 |
A besűrítés | 147 |
A sűrítmény homogénezése | 149 |
Az adalékanyagok bevitele | 149 |
A hűtés és kristályosítás | 150 |
Szárítás | 151 |
A tejpor hűtése | 155 |
A porított termékek utótárolása | 156 |
A csomagolás | 156 |
A sterilezés | 158 |
A késztermékek raktározása | 158 |
A tartósított termékek gyártástechnológiája | 159 |
A cukrozott sűrített tej előállítása tubuscsomagolásban | 159 |
Zsíros tejpor gyártása tasakcsomagolásban | 160 |
A tartósított termékek minősítése | 161 |
A minőségi követelmények | 161 |
Az érzékszervi bírálat | 163 |
A tartósított termékek gyakoribb hibái | 164 |
A fagylaltgyártás | |
A fagylaltok fogalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége | 166 |
A jégkrémgyártás nyersanyagai | 167 |
A jégkrémgyártás műveletei és folyamatai | 167 |
Az alapanyag-keverék összeállítása | 168 |
A homogénezés | 168 |
A hőkezelés | 168 |
Az érlelés | 168 |
A fagyasztás | 169 |
Az adagolás, formázás és csomagolás | 169 |
A keményítés | 170 |
A jégkrém raktározása | 170 |
A jégkrém gyártástechnológiája | 171 |
A csokoládébevonatos pálcikás tejszínjégkrém gyártása | 171 |
A jégkrém minősítése | 172 |
Függelék | 177 |
II. kötet | |
Bevezetés | |
Vajgyártás | |
A vajról általában | 7 |
A vaj fogalma | 7 |
A vaj összetétele | 8 |
A vaj fizikai szerkezete | 10 |
A vaj és a vajgyártás jelentősége | 11 |
A vajgyártás elmélete | 13 |
A vaj képződése | 14 |
Vajgyártási eljárások | 14 |
A vajgyártás nyersanyagai | 15 |
A vajgyártás alapanyagai | 15 |
A leggyakoribb alapanyaghibák | 18 |
A vajgyártás segédanyagai | 22 |
A tej fölözése, a tejszín elsődleges kezelése a termelőhelyen, ill. a fölözőállomáson | 25 |
A tejszín átvétele és kezelése a gyűjtőcsarnokban, mélyhűtő állomáson és a továbbszállító üzemben | 26 |
A vajgyártás műveletei és folyamatai | 28 |
Az alapanyag átvétele és kezelése a vajgyártó üzemben | 28 |
A tejszín pasztőrözése, szellőztetése és hűtése | 30 |
A tejszín érlelése | 32 |
A tejszín színezése | 35 |
A tejszín köpülése | 36 |
A vaj mosása | 38 |
A vaj gyúrása | 39 |
A vaj víztartalmának és pH-értékének beállítása | 42 |
A vaj sózása | 43 |
A vaj utószilárdulása | 44 |
A vaj csomagolása | 45 |
A vaj tárolása | 47 |
A tárolt vaj átgyúrása és felújítása | 48 |
A vaj gyártástechnológiája | 50 |
Szakaszos vajgyártás köpülőben | 50 |
Olvasmány | 54 |
Folytonos köpüléses vajgyártás | 55 |
Vajgyártás lipázos tejszínből | 59 |
A vaj minősítése | 60 |
A vaj minőségi követelményei | 60 |
A vaj minősítése | 62 |
A vaj hibái | 62 |
Vajkészítmények | 66 |
Ízesített vajkészítmények | 66 |
Kalóriaszegény vajkészítmények | 66 |
Egyéb vajkészítmények | 66 |
A vajzsír gyártása | 67 |
A vajzsír fogalma és jelentősége | 67 |
A vajzsír gyártástechnológiája | 67 |
A vajzsír minősége | 69 |
Sajtgyártás | |
A sajtokról általában | 72 |
A sajt fogalma | 72 |
A sajt összetétele | 72 |
A sajt szerkezete | 74 |
A sajt és a sajtgyártás jelentősége | 77 |
A sajtok csoportosítása | 79 |
A sajtgyártás elmélete | 80 |
A tej alvadása | 80 |
Az alvadék zsugorodása | 83 |
A sajt érlelése | 85 |
A sajtgyártás nyersanyagai | 92 |
A sajtgyártás alapanyaga | 92 |
A sajtgyártás segédanyagai | 95 |
A sajtgyártás műveletei, folyamatai | 108 |
Az alapanyag átvétele és előtárolása | 108 |
A sajttej kezelése | 109 |
A kádtej előkészítése | 112 |
A tej alvasztása | 115 |
Az alvadék kidolgozása | 121 |
Az alvadék különleges kezelése | 127 |
Az alvadék formázása | 132 |
A sajtok préselése | 139 |
A sajtok megjelölése | 143 |
A sajtok sózása | 143 |
A sajtok érlelése | 147 |
Kitermelés | 157 |
A sajtok tárolása | 160 |
A sajtok csomagolása | 161 |
A sajtok szállítása | 163 |
A sajtok gyártástechnológiája | 163 |
Oltós alvadású érlelt sajtok gyártása | 163 |
Friss sajtok gyártása | 167 |
Túrósajtok gyártása | 170 |
Sajtkészítmények gyártása | 172 |
Fontosabb sajtféleségeink | 173 |
Tehénsajtok | 173 |
Juhsajtok | 176 |
A sajtok minősítése | 176 |
Minőségi követelmények | 176 |
A sajtok érzékészervi bírálata | 177 |
A gyakoribb sajthibák | 179 |
Az ömlesztett sajt gyártása | |
Az ömlesztett sajtról általában | 187 |
Az ömlesztett sajt fogalma | 187 |
Az ömlesztett sajt összetétele | 188 |
Az ömlesztett sajt szerkezete | 188 |
Az ömlesztett sajt gyártásának jelentősége | 189 |
A sajtömlesztés elmélete | 190 |
Fizikai és kémiai folyamatok | 190 |
Mikrobiológiai változások | 191 |
Az ömlesztettsajt-gyártás nyersanyagai | 192 |
Az ömlesztettsajt-gyártás alapanyagai | 192 |
Az ömlesztett sajt gyártása szempontjából káros sajthibák | 192 |
Az ömlesztettsajt-gyártás segédanyagai | 193 |
Az ömlesztettsajt-gyártás műveletei és folyamatai | 196 |
Az alapanyag kiválasztása | 196 |
Az alapanyag előkészítése | 196 |
Az alapanyag-keverék összeállítása | 197 |
Próbaömlesztés | 197 |
Ömlesztés | 198 |
Homogénezés | 199 |
Ultrapasztőrözés és sterilezés | 199 |
Adagolás és csomagolás | 200 |
Hűtés | 201 |
Füstölés | 201 |
Tárolás | 201 |
Az ömlesztett sajt gyártástechnológiája | 202 |
Fontosabb ömlesztett sajtféleségeink | 203 |
Ömlesztett sajtok | 204 |
Ömlesztett sajtkészítmények | 204 |
Az ömlesztett sajtok minősítése | 206 |
Minőségi követelmények | 206 |
Érzékszervi bírálat | 207 |
A leggyakoribb hibák | 208 |
Tejipari melléktermékek feldolgozása és hasznosítása | |
A tejipari melléktermékekről általában | 211 |
A tejipari melléktermékek összetétele | 211 |
A tejipari melléktermékek jelentősége | 211 |
A sovány tej feldolgozása és hasznosítása | 212 |
A sovány tej hasznosítása emberi táplálkozásra | 212 |
Sovány tej hasznosítása állati takarmányozásra | 214 |
Olvasmány | 214 |
Kazeingyártás ipari célra | 214 |
Az író feldolgozása, ill. hasznosítása | 215 |
A savó feldolgozása és hasznosítása | 215 |
Savóitalok és egyéb savókészítmények előállítása | 215 |
Savóporok gyártása | 216 |
Olvasmány | 217 |
Egyéb savóporkészítmények | 217 |
A savó feldolgozása alkotórészeire való bontással | 217 |
A tisztogatás és csírátlanítás a tejipari üzemben | |
A tisztogatás és csírátlanítás általános kérdései | 220 |
A tisztogatás és csírátlanítás kellékei | 222 |
A víz | 223 |
A tejiparban alkalmazott tisztítószerek | 223 |
A tejiparban alkalmazott fertőtlenítőszerek | 226 |
Tisztogatóeszközök és -felszerelések | 227 |
A tisztogatás és csírátlanítás műveletei és folyamatai | 227 |
A tisztogatás és csírátlanítás technológiája | 229 |
A technológiai gépek, berendezések, szerelvények, csővezetékek tisztogatása és csírátlanítása | 230 |
A göngyöleg tisztogatása és csírátlanítása | 235 |
Az üzemi helyiségek tisztogatása | 237 |
A tejtermékek értékesítése | |
Az értékesítés szervezete és rendszere | 230 |
Az áruterítés rendszere és módszerei | 240 |
A tejipari üzemek létesítésének főbb irányelvei | |
A telepítés főbb szempontjai | 242 |
Az üzemépület kialakítása és a belső elrendezés fontosabb kérdései | 243 |
A tejüzemek víz- és szennyvízgazdálkodásának fontosbb szempontjai | 244 |
Függelék |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.