1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejipari kézikönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 773 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-069-1
Megjegyzés: 279 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (dr. Simka István)5
Bevezetés (dr. Ketting Ferenc)7
Irodalom14
A tej összetétele és tulajdonságai (dr. Ketting Ferenc)15
A tej összetétele15
A tej alkotórészei17
Víz17
Lipidek17
Nitrogéntartalmú anyagok19
Szénhidrátok23
Szerves savak24
Ásványi anyagok24
Vitaminok25
Enzimek27
Színezőanyagok30
Sejtes elemek30
Gázok30
A tej tulajdonságai31
Fizikai és kémiai tulajdonságok31
Biológiai tulajdonságok35
Kolloid tulajdonságok36
Érzékszervi tulajdonságok38
A tej összetétételét és tulajdonságait befolyásoló fontosabb tényezők39
Fajta39
Tenyésztés39
Takarmányozás39
Tejelési időszak40
Éghajlati viszonyok41
Egészségi állapot41
Fejés41
Irodalom42
A tej és a tejtermékek szerepe, jelentősége a korszerű táplálkozásban (dr. Ketting Ferenc)43
A tejtermékek energiatartalma és összetétele43
A tejalkotórészek táplálkozás-élettani megítélése44
Tejzsír44
Tejfehérjék47
Tejcukor49
Ásványi anyagok49
Vitaminok50
A fontosabb termékcsoportok táplálkozásfiziológiai értékelése51
Pasztőrözött, ultrapasztőrözött és steril tejféleségek, tejkészítmények52
Savanyú tej- és tejkészítmények52
Vaj53
Sajtok53
Sűrített és porított termékek54
A tej és a tejtermékek a korszerű táplálkozásban55
Irodalom57
Fizikai és kémiai változások a tejben (dr. Ketting Ferenc)58
A tej öregedése58
A mechanikai tényezők hatása a tejre59
A hűtés és a fagyasztás hatása a tejre60
A hevítés hatása a tejre61
A sugárzás hatása a tejre63
A tej alvadása64
A sav hatása a tejre64
Az oltó hatása a tejre65
Az alvadék szerkezete66
Az alvadék szintézise68
Irodalom69
A tej és a tejtermékek mikrobiológiája (dr. Pulay Gábor - Babella György)70
A tej és a tejtermékek fontosabb mikroorganizmusai70
Baktériumok70
Bakteriofágok83
Élesztők87
Penészek88
A tejben és a tejtermékekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása biokémiai aktivitásuk alapján89
Mikroorganizmusok a tejben90
A tej fertőzöttsége a tőgyben és a tőgyön kívül90
A tej mikroflórájának minőségi összetétele a fejés után92
A tej mikroflórájának változása az üzembe érkezésig92
A mikrobák okozta változások a tejben93
A tejben és a tejtermékekben előforduló mikroorganizmusok együttélése94
A mikroorganizmusok életműködésének irányítása, a mikroorganizmusok elpusztulása95
A mikroorganizmusok fejlődésének irányítása96
A mikroorganizmusok pusztulásának irányítása96
Irodalom106
A tej termelése (dr. Szmodits Tibor - dr. Balatoni Mihály)108
Magyarország szarvasmarha-tenyésztése108
Magyarország juh- és kecsketenyésztése113
A tejtermelést befolyásoló tényezők114
A tej képződése116
A tej nyerése119
Gépi fejés119
A tej elsődleges kezelése a termelőhelyen122
A tejház122
Az elsődleges tejkezelés technológiája124
Az elsődleges tejkezelés gépei és berendezések127
Higiénia a tejházban131
Szakosított tejtermelés132
Tejtermelési rendszerek132
Irodalom134
A nyers tej minősítése (dr. Balatoni Mihály)135
A minősítés célja és jelentősége135
A nyerstej tulajdonságai iránt támasztott követelmények136
Érzékszervi tulajdonságok136
Beltartalom136
Higiénia137
Egyéb követelmények138
A nyers tej minőségének osztályozása139
A minősítés szervezete139
A tej műszeres minősítésének eszközei140
A hasznosanyag-tartalmat mérő műszerek140
A higiéniai jellemzőket mérő műszerek141
A nyers tej gyakoribb hibái142
Takarmányeredetű tejhibák142
Istállóeredetű tejhibák143
Mikrobiológiai eredetű tejhibák143
Kémiai eredetű tejhibák144
Az állatbetegségek, illetve gyógykezelésük okozta tejhibák144
Irodalom145
A tej termeltetése, illetve felvásárlása (dr. Ketting Ferenc)146
Az alapanyag-szükséglet biztosításának rendszere és módszere146
A felvásárlási hálózat146
A termelői tej ára147
A tej átvétele148
A tej kezelése és tárolása a gyűjtőcsarnokban149
A tej szállítása a termelőhelyről vagy a gyűjtőcsarnokból a feldolgozó üzembe150
Irodalom151
A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben (Ambrus Vilmos)153
A tej átvétele153
Az átvétel technológiája153
A tejátvételi vonal gépei és eszközei155
A tej előtárolása158
Az előtárolás technológiája158
Az előtárolás gépei és berendezése159
Irodalom161
A tej általános kezelése a feldolgozó üzemben (dr. Balatoni Mihály)162
A tej üzemi kezelése162
A tej tisztítása162
A tej fölözése164
A tej homogénezése170
A tej hőkezelése172
A tej hűtése181
A tej tárolása feldolgozás közben182
Az általános üzemi tejkezelés gépei és berendezései183
A tejipari gépek és berendezések szerkezeti anyagai183
Szűrőberendezések185
Fölöző- és tisztítócentrifugák186
Homogénezők190
Pasztőrözőberendezések, lemezes hőcserélők191
Tejtankok, és -tartályok193
Irodalom194
Adalékanyagok (Szegő Miklós)195
Alapfogalmak196
Élelmiszer jellegű adalékok196
Adalékanyagok196
Átvitt adalékanyagok ("carry over")197
Az élelmiszer jellegű adalékok és az adalékanyagok alkalmazásának néhány szempontja198
Az élelmiszer jellegű adalékok felhasználhatósága198
A legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer jellegű adalékok198
Az adalékanyagok felhasználhatósága, pozitív lista199
Néhány fontosabb adalékanyag206
A jó minőség kialakítás helyes adalékolással210
Speciális tejtermékek adalékanyagai211
Élelmiszer jellegű adalékanyagokkal átvihető adalékanyagok212
Az adalékanyagok tisztasága, minősége212
Adalékanyagok feltüntetése a csomagoláson214
Irodalom214
Csomagolóanyagok és csomagolóeszközök (Stark László)216
A tejiparban használatos csomagolóanyagok218
Műanyagok218
Üveg224
Fa, papír és papíralapú csomagolóanyagok224
Tejipari csomagolóeszközök225
Fogyasztói egységű egyedi csomagolóeszközök226
Nagy egységű csomagolóeszközök226
Gyűjtő-szállító csomagolóeszközök233
Egységrakomány-képző eszközök235
Irodalom237
A tejipari színtenyészetek készítése (Unger András)239
A színtenyészetek meghatározása és jelentősége239
A színtenyészetek csoportosítása239
Tejsavbaktérium-tenyészetek (savanyítók)239
Propionsavbaktérium-tenyészet244
Rúzstenyészet245
Nemespenész-tenyészetek245
Az anyagsavanyító és a tömegsavanyító készítése246
Laboratóriumi kultúrák és kezelésük247
A kultúrakészítés eszközei és berendezése, személyi feltételek247
A kultúratej kiválasztása248
A tej hőkezelése és lehűtése249
A tej lebontása249
Inkubálás, alvasztás250
A kultúra lehűtése, és tárolása250
Koncentrált tejsavbaktérium-színtenyészetek251
A koncentrált fagyasztott színtenyészetek251
Koncentrált, fagyasztva szárított színtenyészetek252
Egyéb színtenyészetek tárolása és felhasználása252
A színtenyészetek minősítése és hibái253
Minőségi követelmények253
Érzékszervi bírálat253
A színtenyészetek gyakoribb hibái254
Irodalom255
Belső anyagmozgatás a tejipari üzemekben (Ambrus Vilmos)256
Az anyagmozgatás technológiája256
A tej és a folyékony tejtermékek üzemen belüli szállítása257
A képlékeny termékek üzemen belüli szállítása257
A szilárd, darabos és porszerű termékek üzemen belüli szállítása258
A csomagolt termékek üzemen belüli szállítása258
A belső anyagmozgatás gépei és berendezései258
A folyékony, képlékeny és porszerű anyagok szállítóberendezései258
A darabos, szilárd és csomagolt anyagok szállítóberendezései262
Irodalom267
Mérés és műszerezés, automatizálás, folyamatszabályozás (Ujhelyi Sándor)268
Általános kérdések268
Mérés- és irányítástechnikai alapfogalmak268
Alkalmazástechnikai irányelvek271
A tejipari műszerezést és automatizálást befolyásoló tényezők272
A tejiparban alkalmazott fontosabb mérés- illetve irányítástechnikai eszközök és berendezések273
Hőmérsékletmérő műszerek273
A nyomásmérés eszközei275
Erőmérő berendezések. Mérlegek276
Térfogatmérő és térfogatjelző berendezések278
A nedvesség-, illetve a víztartalommérés eszközei283
Sűrűség-, illetve fajsúlymérő eszközök285
A folyadékok jellemzőinek vizsgálata fizikai-kémiai módszerekkel286
A mechanikai jellemzők számlálószerkezetei287
Óraművek és időtartammérők289
Villamosalapmennyiség-mérő műszerek291
A tejiparban alkalmazott legfontosab beavatkozószervek és egyéb speciális elemek295
A fontosabb tejipari gyártási folyamatok, valamint segédműveleteik műszerezése és automatizálása295
Tejátvétel, pasztőrözés és tasakos tejcsomagolás299
Ultrapasztőrözés és aszeptikus csomagolás299
Vajgyártás300
Sajtgyártás301
Besűrítés és tejporgyártás302
Irodalom303
A pasztőrözött tej- és tejszínkészítmények gyártása (dr. Szakály Sándor)303
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények fogalma és jelentősége303
Fogalmi meghatározás303
Típusok és változatok304
Ipari és táplálkozási jelentőség305
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények nyersanyagai306
Alapanyag306
Kultúrák307
Adalékanyagok308
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények előállításának technológiai műveletei és folyamatai309
Előkezelés309
Alapműveletek312
Különleges technológiai műveletek314
Csomagolás320
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények előállításának speciális gépei323
Oldók és keverők323
Habaróberendezések324
Habosítóberendezések, hűtőberendezések327
Érlelőszekrények328
Töltő- és csomagológépek328
A pasztőrözött tej és tejtermékek gyártása333
Pasztőrözött fogyasztási tejféleségek334
Ízesített tejtermékek334
Savanyú tejtermékek334
Tejkészítmények340
Melléktermékalapú pasztőrözött tejtermékek340
Tejutánzatok340
A pasztőrözött tej és tejtermékek minősítése343
Minőségi követelmények343
Érzékszervi bírálat344
Gyakoribb termékhibák345
Irodalom346
A tartós (ultrapasztőrözött) és steril tej, valamint tejkészítmények gyártása (dr. Schrem János - dr. Balatoni Mihály)347
A tartós és steril termékek fogalma, jelentősége347
A tartós termékek gyártástechnológiája348
A nyersanyag minősége és megfelelő kiválasztása348
A nyersanyag előkezelése349
Ultrapasztőrözés és homogénezés349
Aszeptikus töltés és csomagolás352
Gyűjtőcsomagolás353
Biztonsági tárolás ("karantén")354
A steril termékek gyártástechnológiája355
A nyersanyag minősége és kiválasztása355
A nyersanyag előkezelése355
A sterilezésre alkalmas csomagolóeszközök355
Sterilezés355
A tartós és steril termékek gyártásának speciális gépei és berendezései356
Ultrapasztőrök359
Homogénezők360
Aszeptikus tárolótankok360
Aszeptikus töltő- és csomagológépek362
Gyűjtőcsomagoló gépek363
A fontosabb tartós és steril termékek gyártása364
A tartós tej gyártása364
A steril kakaós tej gyártása365
A tartós és steril termékek minősítése365
Minőségi követelmények366
A termékek gyakoribb hibái366
Irodalom367
Vajgyártás (dr. Schäffer Béla - dr. Balatoni Mihály)368
A vaj368
A vaj fogalma368
A vajféleségek368
A vaj és a vajféleségek ipari, valamint táplálkozási jelentősége369
A vajgyártás technológiája370
A vajgyártás elméleti kérdései371
A vajgyártás nyersanyagai377
A tejszín átvétele és előkezelése az üzemben379
A tejszín pasztőrözése és szellőztetése381
A tejszín hűtése382
A tejszín érlelése382
A vaj készítése386
A vaj utószilárdítása391
A vaj csomagolása391
A vaj tárolása393
A vajgyártás speciális gépei394
Pasztőrök és szellőztetők394
Érlelőberendezések395
Vajkészítő berendezések396
Vajtovábbító berendezések399
Vajcsomagoló gépek400
A vajkészítés módszerei401
Savanyú- és édestejszín-vaj készítése szakaszos eljárással401
Édestejszín-vaj gyártása folytonos eljárással403
Egyéb vajgyártási eljárások405
Senn-féle szén-dioxidos vajgyártás405
Fölözéses eljárások406
Vajzsír-emulgeláló eljárások407
A vaj átgyúrása407
A vajátgyúrás célja és folyamata408
A vajgyúrás gépei, berendezései409
Vajkészítmények409
Víz a zsírban emulziószerkezetű vajkészítmények410
Zsír a vízben emulziószerkezetű vajkészítmények412
A vajpor412
A vaj és a vajkészítmények minősége és minősítése412
Minőségi követelmények412
Érzékszervi minősítés412
A vaj és a vajkészítmények gyakoribb hibái413
Irodalom415
A tejzsír gyártása (dr. Schäffer Béla)416
A tejzsír416
Fogalmi meghatározás, tejzsírféleségek416
A tejzsír, illetve a tejzsírkészítmények ipari jelentősége és felhasználása417
A tejzsírgyártás tecnológiája418
A nyersanyag és a késztermék minősége418
A tejszín hőkezelése, koncentrálása és az emulzió megbontása418
A vaj felolvasztása, hőkezelése és tisztítása419
A nyers tejzsír koncentrálása420
A nyers tejzsír víztelenítése420
A tejzsír csomagolása420
A tejzsírgyártás speciális gépei421
Demulgeálóberendezések421
Vajlágyító és vajolvasztó berendezések422
Vákuumszárító423
A tejzsírgyártás folyamata423
A tejzsír frakcionálása424
A tejzsír minősége és minősítése426
A tejzsír érzékszervi tulajdonságai és hibái426
A tejzsír kémiai minősítése427
Irodalom427
Sajtgyártás (dr. Szabó Géza - dr. Tomka Gábor)428
Fogalmi meghatározás és jelentőség428
A sajt fogalma428
A sajttermelés és -fogyasztás jelenlegi világhelyzete428
A sajtok csoportosítása és a hazai sajtféleségek428
A sajtok csoportosítása428
Magyarországi sajtféleségek431
A sajtok összetétele és szerkezete432
Oltós alvasztású sajtok432
Savas alvasztású sajtok434
A sajtgyártás technológiája434
A sajtgyártás alapanyagai435
A sajttej előkészítése436
A sajttej kezelése439
A tej alvasztása440
Az alvadék kidolgozása442
Az alvadék különleges kezelése447
Az alvadék formázása448
A sajtok préselése452
A sajtok megjelölése454
A sajtok sózása455
A sajtok érlelése458
A sajtok csomagolása464
A sajtgyártás, az érlelés és a csomagolás gépi berendezései465
Alvadékkészítő berendezések466
Az alvadékformázás-előpréselés berendezései469
A hevített sajtok gyártásának gépei475
Sajtformák475
A préselés berendezései476
A sajtsózás berendezései480
A sajtérlelés berendezései481
A sajtcsomagolás berendezései483
A sajtok gyártástechnológiája485
Az ementáli sajt gyártása485
A Hajdú sajt gyártása486
A trappista sajt gyártása487
A Lajta sajt gyártása488
A kamamber (camembert) sajt gyártása488
A pálpusztai (csemege romadur) sajt gyártása489
Az étkezési túró gyártása490
A krémtúró gyártása491
A pogácsasajt gyártása491
A sajtok minősítése492
Minőségi követelmények492
A sajtok érzékszervi bírálata492
A gyakoribb sajthibák493
Irodalom496
Az ömlesztett sajt gyártása (dr. Szabó Géza)497
Fogalmi meghatározás és jelentőség497
A sajtömlesztés elméleti kérdései497
A sajtömlesztés nyersanyagai500
Az ömlesztett sajt gyártásának technológiája502
Az alapanyag kiválasztás502
Az alapanyag előkészítés502
Az alapanyag-keverék összeállítása503
Próbaömlesztés503
Ömlesztés504
Homogénezés506
Ultrapasztőrözés - sterilezés507
Adagolás és csomagolás507
Hűtés508
Füstölés508
Tárolás509
Az ömlesztett sajt gyártásának gépei és berendezései509
A sajtelőkészítés gépei és berendezései511
Sajtömlesztő és -sterilezőgépek513
Adagoló- és csomagológépek514
Az ömlesztőüzem gépeinek elrendezése514
Az ömlesztett sajtok gyártása515
A vágható állományú ömlesztett sajtok gyártása518
A kenhető állományú ömlesztett sajtok gyártása518
A krémszerűen kenhető ömlesztett sajtok gyártása518
Az ömlesztettsajt-készítmények gyártása519
Az ömlesztett sajtok minősítése520
Az ömlesztett sajtok gyakoribb hibái520
Külső hibák521
Színhibák521
Szerkezeti hibák521
Állományhibák522
Íz- és szaghibák522
Irodalom522
A tartósított termékek gyártása (Babella György - Novák Árpád)523
A tejpor gyártása523
A tejporgyártás jelentősége523
A tejpor fogalma, meghatározása524
A tejpor összetétele és minőségi jellemzői524
A tejpor gyártása porlasztva szárítással525
Az alapanyaggal szemben támasztott követelmények, a mennyiségi és a minőségi átvétel525
A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása és a tej előállítása526
A tej hőkezelése526
A tej bepárlása528
A tejsűrítmény porlasztva szárítása531
A tejpor hűtése535
A tejpor tárolása a silóban535
A tejpor gyártása kétfázisú szárítással535
A tejpor gyártása hengerszárítással536
A gyártás folyamata537
A gyártás irányelvei537
Az instant tejpor gyártása538
A gyártás folyamata539
A gyártás irányelvei540
Az instant tejpor gyártása541
Az instant sovány tejpor gyártása egylépcsős instantizálással542
Az instant sovány tejpor gyártása visszanedvesítéses instanizálással542
Az instant teljes tejpor gyártása543
A tejpor csomagolása544
A tejpor minőségét befolyásoló környezeti hatások544
A csomagolóanyagok megválasztása544
Csomagolási módok546
A tejpor tárolása546
A tejpor minősítése547
Minőségi követelmények547
Érzékszervi minősítés547
A tejpor gyakoribb hibái547
A sűrített tej gyártása547
A sűrített tej fogalma, meghatározása547
A sűrített tej összetétele547
Az alapanyaggal szemben támasztott minőségi követelmények547
A steril sűrített tej gyártása547
A cukrozott sűrített tej gyártása549
A sűrített tej csomagolása és tárolása550
A sűrített tej minősítése550
A tartósított termékek gyártásának gépei és berendezései552
Speciális hőkezelő berendezések552
Bepárlók553
Kristályosítóberendezések555
Porlasztva szárító berendezések556
Tejporsiló559
Hengeres szárítóberendezések559
Vibrációs lebegtetőszárítók560
Instanizálóberendezések561
Csomagológépek561
Irodalom561
A fagylalt gyártása (dr. Schrem János)563
A fagylalt563
A fagylalt meghatározása563
A fagylaltok csoportosítása563
A fagylalt ipari és táplálkozási jelentősége564
A fagylaltgyártás technológiája565
Alap- és adalékanyagok565
A keverék készítése567
A keverék kezelése569
Fagyasztás és habosítás569
Adagolás és csomagolás570
Keményítés571
Tárolás, szállítás571
A fagylaltgyártás speciális gépei572
Fagyasztók, habosítók572
Adagolók, csomagolók573
Keményítőberendezések574
A fagylalt gyártása575
A pálcikás tejszínfagylalt gyártása576
A tejszínfagylalt gyártása poharas és családi csomagolásban576
A fagylalat minősítése576
Minőségi követelmények577
Érzékszervi minősítés577
A fagylalt gyakrabban előforduló hibái577
Irodalom578
A tejipari melléktermékek feldolgozása és hasznosítása (Babella György - dr. Balatoni Mihály)580
A melléktermékek és jelentőségük580
A soványtej feldolgozása és hasznosítása581
A soványtej hasznosítása emberi fogyasztásra587
A soványtej hasznosítása takarmányozásra587
Kazeingyártás ipari célra589
Az író feldolgozása és hasznosítása589
A savó feldolgozása és hasznosítása590
A savóitalok és egyéb savókészítmények gyártása591
A savóélesztő gyártása595
A savópor gyártása598
A savófehérje-koncentrátumok gyártása599
A tejcukor gyártása599
A melléktermék-feldolgozás speciális gépei és berendezései601
Ultraszűrő és hiperszűrő berendezések601
Elektrodializáló berendezések602
Gélszűrő berendezések623
Centrifugák603
Szűrőprések604
Speciális szárítóberendezések604
A tejipari melléktermék-készítmények minősítése605
Minőségi követelmények605
Érzékszervi minősítés607
A termék gyakoribb hibái607
Irodalom608
Tiszítás és csírátlanítás a tejiparban (Szegő Miklós)609
A tisztítás és a csírátlanítás jelentősége, alapfogalmak609
A tejiparban előforduló szennyezések, a tisztítandó szerkezeti anyagok és felületek609
Szennyezések610
A tiszíttandó szerkezeti anyagok és felületek610
A víz szerepe a tisztításban611
Általános követelmények614
Mikrobiológiai tisztaság614
A víz keménysége614
Egyéb követelmények615
A tisztító hatás tényezői615
Mechanikai hatások615
A szennyezések duzzasztása és peptizálása615
A zsír emulgeálása615
A felület nedvesítése616
Hőmérséklet617
Szennyhordó képesség617
A szennyezések kémiai átalakítása618
A tisztító- és fertőtlenítőszerek összetétele, felépítése619
Tisztítószerek620
Fertőtlenítőszerek621
Kombinált tisztító-fertőtlenítő szerek621
A mikroorganizmusok rezisztenciája622
A tisztító-fertőtlenítő szerek iránti általános követelmények, használati engedélyek625
A hazai tejiparban használt tisztító- és fertőtlenítőszerek625
Biztonsági szabályok626
A tisztítás és a csírátlanítás műveletei627
A tisztítás és a csírátlanítás technológiája634
Kézi tisztítás és csírátlanítás634
A zárt rendszerű gépi tisztítás és csírátlanítás636
A göngyölegek tisztítása637
Az üzemi helyiségek tisztítása638
A személyi higiénia követelményei638
A tisztítás és a csírátlanítás hatásosságának ellenőrzése639
Felszerelés: a munkaeszközök és a felületek tisztaságának ellenőrzése, minősítése640
A személyi tisztaság minősítése640
A tisztítás és csírátlanítás gépei, gépesített és automatizált rendszerek (Ambrus Vilmos)641
A gépesített tisztítás jelentősége és alapfogalmai641
A fontosabb szállító- és csomagolóeszközök tisztítógépei642
A technológiai vonalba kapcsolt berendezések és szerelvények tisztítógépei644
Az egyedi tiszítás célberendezései647
Irodalom649
A tejipari üzemek gőzellátása (Kutas József)651
Gőztermelés651
A víz és a vízgőz tulajdonságai652
Energiahordozók653
Gőzkazánok654
Gőzelosztás és gőzszükséglet657
Melegvíz-ellátás658
Légkondicionálás658
Irodalom661
A tejipari üzemek hűtőenergia-ellátása (Kutas József)662
A hűtőenergia termelése662
A hűtési körfolyamat663
Hűtőközegek665
A hűtőberendezés fő részei666
A tejiparban alkalmazott hűtési rendszerek669
Közvetlen hűtés669
Közvetett hűtés669
A hűtőenergia eloszlása, hűtőenergia-szükséglet671
Irodalom673
A tejipari üzemek áramellátása (Kutas József)674
A tejipari üzemek elektromosenergia-szükséglete674
Az elektromos energia alkalmazása675
Elektromotorok675
Teljesítménytényező677
A teljesítménycsúcsok csökkentése679
Irodalom681
A tejipari üzemek vízellátása (dr. Balatoni Mihály)682
A tejipari üzemek vízszükséglete682
Technológiai víz682
Ipari víz683
Az üzemek vízszükségletének kielégítése684
Víznyerés saját kútból684
Vízvétel a városi vízhálózatból686
Vegyes vízellátás686
A víz kezelése686
A víz derítése és szűrése687
A víz csírátlanítása686
Vastalanítás és mangántalanítás688
Vízlágyítás688
A víz gáztalanítása690
A korszerű üzemi vízgazdálkodás alapelvei690
Irodalom691
Szennyvízgazdálkodás a tejiparban (Szegő Miklós)692
A víz- és a szennyvízgazdálkodás jelentősége693
A szennyvizek befogadókba való bocsátásának feltételei és határérétékei693
A vízfelhasználás és a szennyvízkibocsátás arányai694
A tejipari szennyvizek jellemzői694
A szennyvizek csoportosítása694
A technológiai szennyvizek mennyisége, összetétele, terheltsége696
A vízfelhasználás és a szennyvíztehelés csökkentése696
A technológiai vizek csökkentésének módszerei696
A szennyvízterhelés csökkentésének módszerei697
Szennyvíztisztítási eljárások697
Flotációs előtisztítás698
Teljes oxidációs (oxidációs árkos) biológiai szennyvíztisztítás698
Kétlépcsős teljes biológiai tisztítás698
Szennyvízöntözés699
Iszapelhelyezés700
Irodalom701
A termékek kiszállítása az üzemből (Kósa Péter)701
Az üzemközi szállítás és a kiszállítás műszaki-gazdasági jelentősége702
A félkész és késztermékek szállításának technológiája702
A tej- és tejtermékszállítás általános technológiai követelményei703
A félkész és késztermékek üzemközi szállítása703
A késztermékek nagykereskedelmi kiszállítása704
Az export kiszállítása705
Az árukiszállítás módszerei705
Szállítás nagy egységű egyedi csomagokban705
Szállítás egységcsomagokban707
Egységrakományon alapuló szállítás707
Áruszállító járművek707
A kiszállító tehergépkocsik általános jellemzői707
A kiszállító tehergépkocsik fontosabb jellemzői708
A tehergépkocsik műszaki adatai709
Az árukiszállítás és a rakodás speciális berendezései709
A rakodórámpa és a tehergépkocsik rakodófelülete közötti szintkülönbség áthidalásának speciális eszközei710
Tehergépkocsira szerelt emelő hátsó fal711
Külön épített rakodórámpa (rakodóponk)711
Irodalom711
A tejipar szervezési kérdései (dr. Balatoni Mihály)712
A nyersanyagellátás megszervezése713
A nyersanyag termeltetése713
A tej beszállításának szervezése713
A szállítókapacitás kihasználása715
A tejtermelés és az ipari feldolgozás összehangolásának módszerei715
Kiegyenlítés tejtárolással717
Kiegyenlítés feldolgozókapacitással717
Az üzemszevezés fontosabb irányelvei718
A termelés folyamatosságának megszervezése719
A gyártóvonalak kapacitáskihasználása722
A szakosított gyártás jelentősége724
A termelési kooperáció lehetőségei az üzemek és a vállalatok között724
A termelés programozása725
Raktárra való termelés és készletgazdálkodás a tejiparban726
A készáru szállítása és az áruterítés727
Az üzemek közötti szállítás727
Az áruterítés szervezési kérdése728
Irodalom730
A tejipari üzemek létesítése (dr. Balatoni Mihály)731
Az üzemek telepítésének fő szempontjai731
Az üzemek célszerű nagyságrendjének megválasztása733
Az üzemek gyártmánystrukúrájának meghatározása734
Az iparági gyártmánystruktúra vizsgálata734
A tájegységi gyártmánystuktúra vizsgálata735
A fogyasztási igények felmérése az üzemek értékelési területén736
Az üzemek optimális belső kapacitásainak meghatározása737
A tárolókapacitás méretezése737
A gyártóvonalak méretezése738
A gyártóvonalak technológiai és műszaki színvonalának megválasztása738
A késztermék- és a kereskedelmi áruraktár méretezése739
A segédanyagraktár méretezése740
Az épületek kiakaításának irányelvei741
Az üzemi létesítmények kialakítása és elrendezése741
Az üzemépület kialakítása743
Az üzem belső elrendezésének főbb irányelvei746
Irodalom748
Név- és tárgymutató749
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem