kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 773 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-069-1 |
Megjegyzés: | 279 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Előszó (dr. Simka István) | 5 |
Bevezetés (dr. Ketting Ferenc) | 7 |
Irodalom | 14 |
A tej összetétele és tulajdonságai (dr. Ketting Ferenc) | 15 |
A tej összetétele | 15 |
A tej alkotórészei | 17 |
Víz | 17 |
Lipidek | 17 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 19 |
Szénhidrátok | 23 |
Szerves savak | 24 |
Ásványi anyagok | 24 |
Vitaminok | 25 |
Enzimek | 27 |
Színezőanyagok | 30 |
Sejtes elemek | 30 |
Gázok | 30 |
A tej tulajdonságai | 31 |
Fizikai és kémiai tulajdonságok | 31 |
Biológiai tulajdonságok | 35 |
Kolloid tulajdonságok | 36 |
Érzékszervi tulajdonságok | 38 |
A tej összetétételét és tulajdonságait befolyásoló fontosabb tényezők | 39 |
Fajta | 39 |
Tenyésztés | 39 |
Takarmányozás | 39 |
Tejelési időszak | 40 |
Éghajlati viszonyok | 41 |
Egészségi állapot | 41 |
Fejés | 41 |
Irodalom | 42 |
A tej és a tejtermékek szerepe, jelentősége a korszerű táplálkozásban (dr. Ketting Ferenc) | 43 |
A tejtermékek energiatartalma és összetétele | 43 |
A tejalkotórészek táplálkozás-élettani megítélése | 44 |
Tejzsír | 44 |
Tejfehérjék | 47 |
Tejcukor | 49 |
Ásványi anyagok | 49 |
Vitaminok | 50 |
A fontosabb termékcsoportok táplálkozásfiziológiai értékelése | 51 |
Pasztőrözött, ultrapasztőrözött és steril tejféleségek, tejkészítmények | 52 |
Savanyú tej- és tejkészítmények | 52 |
Vaj | 53 |
Sajtok | 53 |
Sűrített és porított termékek | 54 |
A tej és a tejtermékek a korszerű táplálkozásban | 55 |
Irodalom | 57 |
Fizikai és kémiai változások a tejben (dr. Ketting Ferenc) | 58 |
A tej öregedése | 58 |
A mechanikai tényezők hatása a tejre | 59 |
A hűtés és a fagyasztás hatása a tejre | 60 |
A hevítés hatása a tejre | 61 |
A sugárzás hatása a tejre | 63 |
A tej alvadása | 64 |
A sav hatása a tejre | 64 |
Az oltó hatása a tejre | 65 |
Az alvadék szerkezete | 66 |
Az alvadék szintézise | 68 |
Irodalom | 69 |
A tej és a tejtermékek mikrobiológiája (dr. Pulay Gábor - Babella György) | 70 |
A tej és a tejtermékek fontosabb mikroorganizmusai | 70 |
Baktériumok | 70 |
Bakteriofágok | 83 |
Élesztők | 87 |
Penészek | 88 |
A tejben és a tejtermékekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása biokémiai aktivitásuk alapján | 89 |
Mikroorganizmusok a tejben | 90 |
A tej fertőzöttsége a tőgyben és a tőgyön kívül | 90 |
A tej mikroflórájának minőségi összetétele a fejés után | 92 |
A tej mikroflórájának változása az üzembe érkezésig | 92 |
A mikrobák okozta változások a tejben | 93 |
A tejben és a tejtermékekben előforduló mikroorganizmusok együttélése | 94 |
A mikroorganizmusok életműködésének irányítása, a mikroorganizmusok elpusztulása | 95 |
A mikroorganizmusok fejlődésének irányítása | 96 |
A mikroorganizmusok pusztulásának irányítása | 96 |
Irodalom | 106 |
A tej termelése (dr. Szmodits Tibor - dr. Balatoni Mihály) | 108 |
Magyarország szarvasmarha-tenyésztése | 108 |
Magyarország juh- és kecsketenyésztése | 113 |
A tejtermelést befolyásoló tényezők | 114 |
A tej képződése | 116 |
A tej nyerése | 119 |
Gépi fejés | 119 |
A tej elsődleges kezelése a termelőhelyen | 122 |
A tejház | 122 |
Az elsődleges tejkezelés technológiája | 124 |
Az elsődleges tejkezelés gépei és berendezések | 127 |
Higiénia a tejházban | 131 |
Szakosított tejtermelés | 132 |
Tejtermelési rendszerek | 132 |
Irodalom | 134 |
A nyers tej minősítése (dr. Balatoni Mihály) | 135 |
A minősítés célja és jelentősége | 135 |
A nyerstej tulajdonságai iránt támasztott követelmények | 136 |
Érzékszervi tulajdonságok | 136 |
Beltartalom | 136 |
Higiénia | 137 |
Egyéb követelmények | 138 |
A nyers tej minőségének osztályozása | 139 |
A minősítés szervezete | 139 |
A tej műszeres minősítésének eszközei | 140 |
A hasznosanyag-tartalmat mérő műszerek | 140 |
A higiéniai jellemzőket mérő műszerek | 141 |
A nyers tej gyakoribb hibái | 142 |
Takarmányeredetű tejhibák | 142 |
Istállóeredetű tejhibák | 143 |
Mikrobiológiai eredetű tejhibák | 143 |
Kémiai eredetű tejhibák | 144 |
Az állatbetegségek, illetve gyógykezelésük okozta tejhibák | 144 |
Irodalom | 145 |
A tej termeltetése, illetve felvásárlása (dr. Ketting Ferenc) | 146 |
Az alapanyag-szükséglet biztosításának rendszere és módszere | 146 |
A felvásárlási hálózat | 146 |
A termelői tej ára | 147 |
A tej átvétele | 148 |
A tej kezelése és tárolása a gyűjtőcsarnokban | 149 |
A tej szállítása a termelőhelyről vagy a gyűjtőcsarnokból a feldolgozó üzembe | 150 |
Irodalom | 151 |
A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben (Ambrus Vilmos) | 153 |
A tej átvétele | 153 |
Az átvétel technológiája | 153 |
A tejátvételi vonal gépei és eszközei | 155 |
A tej előtárolása | 158 |
Az előtárolás technológiája | 158 |
Az előtárolás gépei és berendezése | 159 |
Irodalom | 161 |
A tej általános kezelése a feldolgozó üzemben (dr. Balatoni Mihály) | 162 |
A tej üzemi kezelése | 162 |
A tej tisztítása | 162 |
A tej fölözése | 164 |
A tej homogénezése | 170 |
A tej hőkezelése | 172 |
A tej hűtése | 181 |
A tej tárolása feldolgozás közben | 182 |
Az általános üzemi tejkezelés gépei és berendezései | 183 |
A tejipari gépek és berendezések szerkezeti anyagai | 183 |
Szűrőberendezések | 185 |
Fölöző- és tisztítócentrifugák | 186 |
Homogénezők | 190 |
Pasztőrözőberendezések, lemezes hőcserélők | 191 |
Tejtankok, és -tartályok | 193 |
Irodalom | 194 |
Adalékanyagok (Szegő Miklós) | 195 |
Alapfogalmak | 196 |
Élelmiszer jellegű adalékok | 196 |
Adalékanyagok | 196 |
Átvitt adalékanyagok ("carry over") | 197 |
Az élelmiszer jellegű adalékok és az adalékanyagok alkalmazásának néhány szempontja | 198 |
Az élelmiszer jellegű adalékok felhasználhatósága | 198 |
A legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer jellegű adalékok | 198 |
Az adalékanyagok felhasználhatósága, pozitív lista | 199 |
Néhány fontosabb adalékanyag | 206 |
A jó minőség kialakítás helyes adalékolással | 210 |
Speciális tejtermékek adalékanyagai | 211 |
Élelmiszer jellegű adalékanyagokkal átvihető adalékanyagok | 212 |
Az adalékanyagok tisztasága, minősége | 212 |
Adalékanyagok feltüntetése a csomagoláson | 214 |
Irodalom | 214 |
Csomagolóanyagok és csomagolóeszközök (Stark László) | 216 |
A tejiparban használatos csomagolóanyagok | 218 |
Műanyagok | 218 |
Üveg | 224 |
Fa, papír és papíralapú csomagolóanyagok | 224 |
Tejipari csomagolóeszközök | 225 |
Fogyasztói egységű egyedi csomagolóeszközök | 226 |
Nagy egységű csomagolóeszközök | 226 |
Gyűjtő-szállító csomagolóeszközök | 233 |
Egységrakomány-képző eszközök | 235 |
Irodalom | 237 |
A tejipari színtenyészetek készítése (Unger András) | 239 |
A színtenyészetek meghatározása és jelentősége | 239 |
A színtenyészetek csoportosítása | 239 |
Tejsavbaktérium-tenyészetek (savanyítók) | 239 |
Propionsavbaktérium-tenyészet | 244 |
Rúzstenyészet | 245 |
Nemespenész-tenyészetek | 245 |
Az anyagsavanyító és a tömegsavanyító készítése | 246 |
Laboratóriumi kultúrák és kezelésük | 247 |
A kultúrakészítés eszközei és berendezése, személyi feltételek | 247 |
A kultúratej kiválasztása | 248 |
A tej hőkezelése és lehűtése | 249 |
A tej lebontása | 249 |
Inkubálás, alvasztás | 250 |
A kultúra lehűtése, és tárolása | 250 |
Koncentrált tejsavbaktérium-színtenyészetek | 251 |
A koncentrált fagyasztott színtenyészetek | 251 |
Koncentrált, fagyasztva szárított színtenyészetek | 252 |
Egyéb színtenyészetek tárolása és felhasználása | 252 |
A színtenyészetek minősítése és hibái | 253 |
Minőségi követelmények | 253 |
Érzékszervi bírálat | 253 |
A színtenyészetek gyakoribb hibái | 254 |
Irodalom | 255 |
Belső anyagmozgatás a tejipari üzemekben (Ambrus Vilmos) | 256 |
Az anyagmozgatás technológiája | 256 |
A tej és a folyékony tejtermékek üzemen belüli szállítása | 257 |
A képlékeny termékek üzemen belüli szállítása | 257 |
A szilárd, darabos és porszerű termékek üzemen belüli szállítása | 258 |
A csomagolt termékek üzemen belüli szállítása | 258 |
A belső anyagmozgatás gépei és berendezései | 258 |
A folyékony, képlékeny és porszerű anyagok szállítóberendezései | 258 |
A darabos, szilárd és csomagolt anyagok szállítóberendezései | 262 |
Irodalom | 267 |
Mérés és műszerezés, automatizálás, folyamatszabályozás (Ujhelyi Sándor) | 268 |
Általános kérdések | 268 |
Mérés- és irányítástechnikai alapfogalmak | 268 |
Alkalmazástechnikai irányelvek | 271 |
A tejipari műszerezést és automatizálást befolyásoló tényezők | 272 |
A tejiparban alkalmazott fontosabb mérés- illetve irányítástechnikai eszközök és berendezések | 273 |
Hőmérsékletmérő műszerek | 273 |
A nyomásmérés eszközei | 275 |
Erőmérő berendezések. Mérlegek | 276 |
Térfogatmérő és térfogatjelző berendezések | 278 |
A nedvesség-, illetve a víztartalommérés eszközei | 283 |
Sűrűség-, illetve fajsúlymérő eszközök | 285 |
A folyadékok jellemzőinek vizsgálata fizikai-kémiai módszerekkel | 286 |
A mechanikai jellemzők számlálószerkezetei | 287 |
Óraművek és időtartammérők | 289 |
Villamosalapmennyiség-mérő műszerek | 291 |
A tejiparban alkalmazott legfontosab beavatkozószervek és egyéb speciális elemek | 295 |
A fontosabb tejipari gyártási folyamatok, valamint segédműveleteik műszerezése és automatizálása | 295 |
Tejátvétel, pasztőrözés és tasakos tejcsomagolás | 299 |
Ultrapasztőrözés és aszeptikus csomagolás | 299 |
Vajgyártás | 300 |
Sajtgyártás | 301 |
Besűrítés és tejporgyártás | 302 |
Irodalom | 303 |
A pasztőrözött tej- és tejszínkészítmények gyártása (dr. Szakály Sándor) | 303 |
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények fogalma és jelentősége | 303 |
Fogalmi meghatározás | 303 |
Típusok és változatok | 304 |
Ipari és táplálkozási jelentőség | 305 |
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények nyersanyagai | 306 |
Alapanyag | 306 |
Kultúrák | 307 |
Adalékanyagok | 308 |
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények előállításának technológiai műveletei és folyamatai | 309 |
Előkezelés | 309 |
Alapműveletek | 312 |
Különleges technológiai műveletek | 314 |
Csomagolás | 320 |
A pasztőrözött tej- és tejkészítmények előállításának speciális gépei | 323 |
Oldók és keverők | 323 |
Habaróberendezések | 324 |
Habosítóberendezések, hűtőberendezések | 327 |
Érlelőszekrények | 328 |
Töltő- és csomagológépek | 328 |
A pasztőrözött tej és tejtermékek gyártása | 333 |
Pasztőrözött fogyasztási tejféleségek | 334 |
Ízesített tejtermékek | 334 |
Savanyú tejtermékek | 334 |
Tejkészítmények | 340 |
Melléktermékalapú pasztőrözött tejtermékek | 340 |
Tejutánzatok | 340 |
A pasztőrözött tej és tejtermékek minősítése | 343 |
Minőségi követelmények | 343 |
Érzékszervi bírálat | 344 |
Gyakoribb termékhibák | 345 |
Irodalom | 346 |
A tartós (ultrapasztőrözött) és steril tej, valamint tejkészítmények gyártása (dr. Schrem János - dr. Balatoni Mihály) | 347 |
A tartós és steril termékek fogalma, jelentősége | 347 |
A tartós termékek gyártástechnológiája | 348 |
A nyersanyag minősége és megfelelő kiválasztása | 348 |
A nyersanyag előkezelése | 349 |
Ultrapasztőrözés és homogénezés | 349 |
Aszeptikus töltés és csomagolás | 352 |
Gyűjtőcsomagolás | 353 |
Biztonsági tárolás ("karantén") | 354 |
A steril termékek gyártástechnológiája | 355 |
A nyersanyag minősége és kiválasztása | 355 |
A nyersanyag előkezelése | 355 |
A sterilezésre alkalmas csomagolóeszközök | 355 |
Sterilezés | 355 |
A tartós és steril termékek gyártásának speciális gépei és berendezései | 356 |
Ultrapasztőrök | 359 |
Homogénezők | 360 |
Aszeptikus tárolótankok | 360 |
Aszeptikus töltő- és csomagológépek | 362 |
Gyűjtőcsomagoló gépek | 363 |
A fontosabb tartós és steril termékek gyártása | 364 |
A tartós tej gyártása | 364 |
A steril kakaós tej gyártása | 365 |
A tartós és steril termékek minősítése | 365 |
Minőségi követelmények | 366 |
A termékek gyakoribb hibái | 366 |
Irodalom | 367 |
Vajgyártás (dr. Schäffer Béla - dr. Balatoni Mihály) | 368 |
A vaj | 368 |
A vaj fogalma | 368 |
A vajféleségek | 368 |
A vaj és a vajféleségek ipari, valamint táplálkozási jelentősége | 369 |
A vajgyártás technológiája | 370 |
A vajgyártás elméleti kérdései | 371 |
A vajgyártás nyersanyagai | 377 |
A tejszín átvétele és előkezelése az üzemben | 379 |
A tejszín pasztőrözése és szellőztetése | 381 |
A tejszín hűtése | 382 |
A tejszín érlelése | 382 |
A vaj készítése | 386 |
A vaj utószilárdítása | 391 |
A vaj csomagolása | 391 |
A vaj tárolása | 393 |
A vajgyártás speciális gépei | 394 |
Pasztőrök és szellőztetők | 394 |
Érlelőberendezések | 395 |
Vajkészítő berendezések | 396 |
Vajtovábbító berendezések | 399 |
Vajcsomagoló gépek | 400 |
A vajkészítés módszerei | 401 |
Savanyú- és édestejszín-vaj készítése szakaszos eljárással | 401 |
Édestejszín-vaj gyártása folytonos eljárással | 403 |
Egyéb vajgyártási eljárások | 405 |
Senn-féle szén-dioxidos vajgyártás | 405 |
Fölözéses eljárások | 406 |
Vajzsír-emulgeláló eljárások | 407 |
A vaj átgyúrása | 407 |
A vajátgyúrás célja és folyamata | 408 |
A vajgyúrás gépei, berendezései | 409 |
Vajkészítmények | 409 |
Víz a zsírban emulziószerkezetű vajkészítmények | 410 |
Zsír a vízben emulziószerkezetű vajkészítmények | 412 |
A vajpor | 412 |
A vaj és a vajkészítmények minősége és minősítése | 412 |
Minőségi követelmények | 412 |
Érzékszervi minősítés | 412 |
A vaj és a vajkészítmények gyakoribb hibái | 413 |
Irodalom | 415 |
A tejzsír gyártása (dr. Schäffer Béla) | 416 |
A tejzsír | 416 |
Fogalmi meghatározás, tejzsírféleségek | 416 |
A tejzsír, illetve a tejzsírkészítmények ipari jelentősége és felhasználása | 417 |
A tejzsírgyártás tecnológiája | 418 |
A nyersanyag és a késztermék minősége | 418 |
A tejszín hőkezelése, koncentrálása és az emulzió megbontása | 418 |
A vaj felolvasztása, hőkezelése és tisztítása | 419 |
A nyers tejzsír koncentrálása | 420 |
A nyers tejzsír víztelenítése | 420 |
A tejzsír csomagolása | 420 |
A tejzsírgyártás speciális gépei | 421 |
Demulgeálóberendezések | 421 |
Vajlágyító és vajolvasztó berendezések | 422 |
Vákuumszárító | 423 |
A tejzsírgyártás folyamata | 423 |
A tejzsír frakcionálása | 424 |
A tejzsír minősége és minősítése | 426 |
A tejzsír érzékszervi tulajdonságai és hibái | 426 |
A tejzsír kémiai minősítése | 427 |
Irodalom | 427 |
Sajtgyártás (dr. Szabó Géza - dr. Tomka Gábor) | 428 |
Fogalmi meghatározás és jelentőség | 428 |
A sajt fogalma | 428 |
A sajttermelés és -fogyasztás jelenlegi világhelyzete | 428 |
A sajtok csoportosítása és a hazai sajtféleségek | 428 |
A sajtok csoportosítása | 428 |
Magyarországi sajtféleségek | 431 |
A sajtok összetétele és szerkezete | 432 |
Oltós alvasztású sajtok | 432 |
Savas alvasztású sajtok | 434 |
A sajtgyártás technológiája | 434 |
A sajtgyártás alapanyagai | 435 |
A sajttej előkészítése | 436 |
A sajttej kezelése | 439 |
A tej alvasztása | 440 |
Az alvadék kidolgozása | 442 |
Az alvadék különleges kezelése | 447 |
Az alvadék formázása | 448 |
A sajtok préselése | 452 |
A sajtok megjelölése | 454 |
A sajtok sózása | 455 |
A sajtok érlelése | 458 |
A sajtok csomagolása | 464 |
A sajtgyártás, az érlelés és a csomagolás gépi berendezései | 465 |
Alvadékkészítő berendezések | 466 |
Az alvadékformázás-előpréselés berendezései | 469 |
A hevített sajtok gyártásának gépei | 475 |
Sajtformák | 475 |
A préselés berendezései | 476 |
A sajtsózás berendezései | 480 |
A sajtérlelés berendezései | 481 |
A sajtcsomagolás berendezései | 483 |
A sajtok gyártástechnológiája | 485 |
Az ementáli sajt gyártása | 485 |
A Hajdú sajt gyártása | 486 |
A trappista sajt gyártása | 487 |
A Lajta sajt gyártása | 488 |
A kamamber (camembert) sajt gyártása | 488 |
A pálpusztai (csemege romadur) sajt gyártása | 489 |
Az étkezési túró gyártása | 490 |
A krémtúró gyártása | 491 |
A pogácsasajt gyártása | 491 |
A sajtok minősítése | 492 |
Minőségi követelmények | 492 |
A sajtok érzékszervi bírálata | 492 |
A gyakoribb sajthibák | 493 |
Irodalom | 496 |
Az ömlesztett sajt gyártása (dr. Szabó Géza) | 497 |
Fogalmi meghatározás és jelentőség | 497 |
A sajtömlesztés elméleti kérdései | 497 |
A sajtömlesztés nyersanyagai | 500 |
Az ömlesztett sajt gyártásának technológiája | 502 |
Az alapanyag kiválasztás | 502 |
Az alapanyag előkészítés | 502 |
Az alapanyag-keverék összeállítása | 503 |
Próbaömlesztés | 503 |
Ömlesztés | 504 |
Homogénezés | 506 |
Ultrapasztőrözés - sterilezés | 507 |
Adagolás és csomagolás | 507 |
Hűtés | 508 |
Füstölés | 508 |
Tárolás | 509 |
Az ömlesztett sajt gyártásának gépei és berendezései | 509 |
A sajtelőkészítés gépei és berendezései | 511 |
Sajtömlesztő és -sterilezőgépek | 513 |
Adagoló- és csomagológépek | 514 |
Az ömlesztőüzem gépeinek elrendezése | 514 |
Az ömlesztett sajtok gyártása | 515 |
A vágható állományú ömlesztett sajtok gyártása | 518 |
A kenhető állományú ömlesztett sajtok gyártása | 518 |
A krémszerűen kenhető ömlesztett sajtok gyártása | 518 |
Az ömlesztettsajt-készítmények gyártása | 519 |
Az ömlesztett sajtok minősítése | 520 |
Az ömlesztett sajtok gyakoribb hibái | 520 |
Külső hibák | 521 |
Színhibák | 521 |
Szerkezeti hibák | 521 |
Állományhibák | 522 |
Íz- és szaghibák | 522 |
Irodalom | 522 |
A tartósított termékek gyártása (Babella György - Novák Árpád) | 523 |
A tejpor gyártása | 523 |
A tejporgyártás jelentősége | 523 |
A tejpor fogalma, meghatározása | 524 |
A tejpor összetétele és minőségi jellemzői | 524 |
A tejpor gyártása porlasztva szárítással | 525 |
Az alapanyaggal szemben támasztott követelmények, a mennyiségi és a minőségi átvétel | 525 |
A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása és a tej előállítása | 526 |
A tej hőkezelése | 526 |
A tej bepárlása | 528 |
A tejsűrítmény porlasztva szárítása | 531 |
A tejpor hűtése | 535 |
A tejpor tárolása a silóban | 535 |
A tejpor gyártása kétfázisú szárítással | 535 |
A tejpor gyártása hengerszárítással | 536 |
A gyártás folyamata | 537 |
A gyártás irányelvei | 537 |
Az instant tejpor gyártása | 538 |
A gyártás folyamata | 539 |
A gyártás irányelvei | 540 |
Az instant tejpor gyártása | 541 |
Az instant sovány tejpor gyártása egylépcsős instantizálással | 542 |
Az instant sovány tejpor gyártása visszanedvesítéses instanizálással | 542 |
Az instant teljes tejpor gyártása | 543 |
A tejpor csomagolása | 544 |
A tejpor minőségét befolyásoló környezeti hatások | 544 |
A csomagolóanyagok megválasztása | 544 |
Csomagolási módok | 546 |
A tejpor tárolása | 546 |
A tejpor minősítése | 547 |
Minőségi követelmények | 547 |
Érzékszervi minősítés | 547 |
A tejpor gyakoribb hibái | 547 |
A sűrített tej gyártása | 547 |
A sűrített tej fogalma, meghatározása | 547 |
A sűrített tej összetétele | 547 |
Az alapanyaggal szemben támasztott minőségi követelmények | 547 |
A steril sűrített tej gyártása | 547 |
A cukrozott sűrített tej gyártása | 549 |
A sűrített tej csomagolása és tárolása | 550 |
A sűrített tej minősítése | 550 |
A tartósított termékek gyártásának gépei és berendezései | 552 |
Speciális hőkezelő berendezések | 552 |
Bepárlók | 553 |
Kristályosítóberendezések | 555 |
Porlasztva szárító berendezések | 556 |
Tejporsiló | 559 |
Hengeres szárítóberendezések | 559 |
Vibrációs lebegtetőszárítók | 560 |
Instanizálóberendezések | 561 |
Csomagológépek | 561 |
Irodalom | 561 |
A fagylalt gyártása (dr. Schrem János) | 563 |
A fagylalt | 563 |
A fagylalt meghatározása | 563 |
A fagylaltok csoportosítása | 563 |
A fagylalt ipari és táplálkozási jelentősége | 564 |
A fagylaltgyártás technológiája | 565 |
Alap- és adalékanyagok | 565 |
A keverék készítése | 567 |
A keverék kezelése | 569 |
Fagyasztás és habosítás | 569 |
Adagolás és csomagolás | 570 |
Keményítés | 571 |
Tárolás, szállítás | 571 |
A fagylaltgyártás speciális gépei | 572 |
Fagyasztók, habosítók | 572 |
Adagolók, csomagolók | 573 |
Keményítőberendezések | 574 |
A fagylalt gyártása | 575 |
A pálcikás tejszínfagylalt gyártása | 576 |
A tejszínfagylalt gyártása poharas és családi csomagolásban | 576 |
A fagylalat minősítése | 576 |
Minőségi követelmények | 577 |
Érzékszervi minősítés | 577 |
A fagylalt gyakrabban előforduló hibái | 577 |
Irodalom | 578 |
A tejipari melléktermékek feldolgozása és hasznosítása (Babella György - dr. Balatoni Mihály) | 580 |
A melléktermékek és jelentőségük | 580 |
A soványtej feldolgozása és hasznosítása | 581 |
A soványtej hasznosítása emberi fogyasztásra | 587 |
A soványtej hasznosítása takarmányozásra | 587 |
Kazeingyártás ipari célra | 589 |
Az író feldolgozása és hasznosítása | 589 |
A savó feldolgozása és hasznosítása | 590 |
A savóitalok és egyéb savókészítmények gyártása | 591 |
A savóélesztő gyártása | 595 |
A savópor gyártása | 598 |
A savófehérje-koncentrátumok gyártása | 599 |
A tejcukor gyártása | 599 |
A melléktermék-feldolgozás speciális gépei és berendezései | 601 |
Ultraszűrő és hiperszűrő berendezések | 601 |
Elektrodializáló berendezések | 602 |
Gélszűrő berendezések | 623 |
Centrifugák | 603 |
Szűrőprések | 604 |
Speciális szárítóberendezések | 604 |
A tejipari melléktermék-készítmények minősítése | 605 |
Minőségi követelmények | 605 |
Érzékszervi minősítés | 607 |
A termék gyakoribb hibái | 607 |
Irodalom | 608 |
Tiszítás és csírátlanítás a tejiparban (Szegő Miklós) | 609 |
A tisztítás és a csírátlanítás jelentősége, alapfogalmak | 609 |
A tejiparban előforduló szennyezések, a tisztítandó szerkezeti anyagok és felületek | 609 |
Szennyezések | 610 |
A tiszíttandó szerkezeti anyagok és felületek | 610 |
A víz szerepe a tisztításban | 611 |
Általános követelmények | 614 |
Mikrobiológiai tisztaság | 614 |
A víz keménysége | 614 |
Egyéb követelmények | 615 |
A tisztító hatás tényezői | 615 |
Mechanikai hatások | 615 |
A szennyezések duzzasztása és peptizálása | 615 |
A zsír emulgeálása | 615 |
A felület nedvesítése | 616 |
Hőmérséklet | 617 |
Szennyhordó képesség | 617 |
A szennyezések kémiai átalakítása | 618 |
A tisztító- és fertőtlenítőszerek összetétele, felépítése | 619 |
Tisztítószerek | 620 |
Fertőtlenítőszerek | 621 |
Kombinált tisztító-fertőtlenítő szerek | 621 |
A mikroorganizmusok rezisztenciája | 622 |
A tisztító-fertőtlenítő szerek iránti általános követelmények, használati engedélyek | 625 |
A hazai tejiparban használt tisztító- és fertőtlenítőszerek | 625 |
Biztonsági szabályok | 626 |
A tisztítás és a csírátlanítás műveletei | 627 |
A tisztítás és a csírátlanítás technológiája | 634 |
Kézi tisztítás és csírátlanítás | 634 |
A zárt rendszerű gépi tisztítás és csírátlanítás | 636 |
A göngyölegek tisztítása | 637 |
Az üzemi helyiségek tisztítása | 638 |
A személyi higiénia követelményei | 638 |
A tisztítás és a csírátlanítás hatásosságának ellenőrzése | 639 |
Felszerelés: a munkaeszközök és a felületek tisztaságának ellenőrzése, minősítése | 640 |
A személyi tisztaság minősítése | 640 |
A tisztítás és csírátlanítás gépei, gépesített és automatizált rendszerek (Ambrus Vilmos) | 641 |
A gépesített tisztítás jelentősége és alapfogalmai | 641 |
A fontosabb szállító- és csomagolóeszközök tisztítógépei | 642 |
A technológiai vonalba kapcsolt berendezések és szerelvények tisztítógépei | 644 |
Az egyedi tiszítás célberendezései | 647 |
Irodalom | 649 |
A tejipari üzemek gőzellátása (Kutas József) | 651 |
Gőztermelés | 651 |
A víz és a vízgőz tulajdonságai | 652 |
Energiahordozók | 653 |
Gőzkazánok | 654 |
Gőzelosztás és gőzszükséglet | 657 |
Melegvíz-ellátás | 658 |
Légkondicionálás | 658 |
Irodalom | 661 |
A tejipari üzemek hűtőenergia-ellátása (Kutas József) | 662 |
A hűtőenergia termelése | 662 |
A hűtési körfolyamat | 663 |
Hűtőközegek | 665 |
A hűtőberendezés fő részei | 666 |
A tejiparban alkalmazott hűtési rendszerek | 669 |
Közvetlen hűtés | 669 |
Közvetett hűtés | 669 |
A hűtőenergia eloszlása, hűtőenergia-szükséglet | 671 |
Irodalom | 673 |
A tejipari üzemek áramellátása (Kutas József) | 674 |
A tejipari üzemek elektromosenergia-szükséglete | 674 |
Az elektromos energia alkalmazása | 675 |
Elektromotorok | 675 |
Teljesítménytényező | 677 |
A teljesítménycsúcsok csökkentése | 679 |
Irodalom | 681 |
A tejipari üzemek vízellátása (dr. Balatoni Mihály) | 682 |
A tejipari üzemek vízszükséglete | 682 |
Technológiai víz | 682 |
Ipari víz | 683 |
Az üzemek vízszükségletének kielégítése | 684 |
Víznyerés saját kútból | 684 |
Vízvétel a városi vízhálózatból | 686 |
Vegyes vízellátás | 686 |
A víz kezelése | 686 |
A víz derítése és szűrése | 687 |
A víz csírátlanítása | 686 |
Vastalanítás és mangántalanítás | 688 |
Vízlágyítás | 688 |
A víz gáztalanítása | 690 |
A korszerű üzemi vízgazdálkodás alapelvei | 690 |
Irodalom | 691 |
Szennyvízgazdálkodás a tejiparban (Szegő Miklós) | 692 |
A víz- és a szennyvízgazdálkodás jelentősége | 693 |
A szennyvizek befogadókba való bocsátásának feltételei és határérétékei | 693 |
A vízfelhasználás és a szennyvízkibocsátás arányai | 694 |
A tejipari szennyvizek jellemzői | 694 |
A szennyvizek csoportosítása | 694 |
A technológiai szennyvizek mennyisége, összetétele, terheltsége | 696 |
A vízfelhasználás és a szennyvíztehelés csökkentése | 696 |
A technológiai vizek csökkentésének módszerei | 696 |
A szennyvízterhelés csökkentésének módszerei | 697 |
Szennyvíztisztítási eljárások | 697 |
Flotációs előtisztítás | 698 |
Teljes oxidációs (oxidációs árkos) biológiai szennyvíztisztítás | 698 |
Kétlépcsős teljes biológiai tisztítás | 698 |
Szennyvízöntözés | 699 |
Iszapelhelyezés | 700 |
Irodalom | 701 |
A termékek kiszállítása az üzemből (Kósa Péter) | 701 |
Az üzemközi szállítás és a kiszállítás műszaki-gazdasági jelentősége | 702 |
A félkész és késztermékek szállításának technológiája | 702 |
A tej- és tejtermékszállítás általános technológiai követelményei | 703 |
A félkész és késztermékek üzemközi szállítása | 703 |
A késztermékek nagykereskedelmi kiszállítása | 704 |
Az export kiszállítása | 705 |
Az árukiszállítás módszerei | 705 |
Szállítás nagy egységű egyedi csomagokban | 705 |
Szállítás egységcsomagokban | 707 |
Egységrakományon alapuló szállítás | 707 |
Áruszállító járművek | 707 |
A kiszállító tehergépkocsik általános jellemzői | 707 |
A kiszállító tehergépkocsik fontosabb jellemzői | 708 |
A tehergépkocsik műszaki adatai | 709 |
Az árukiszállítás és a rakodás speciális berendezései | 709 |
A rakodórámpa és a tehergépkocsik rakodófelülete közötti szintkülönbség áthidalásának speciális eszközei | 710 |
Tehergépkocsira szerelt emelő hátsó fal | 711 |
Külön épített rakodórámpa (rakodóponk) | 711 |
Irodalom | 711 |
A tejipar szervezési kérdései (dr. Balatoni Mihály) | 712 |
A nyersanyagellátás megszervezése | 713 |
A nyersanyag termeltetése | 713 |
A tej beszállításának szervezése | 713 |
A szállítókapacitás kihasználása | 715 |
A tejtermelés és az ipari feldolgozás összehangolásának módszerei | 715 |
Kiegyenlítés tejtárolással | 717 |
Kiegyenlítés feldolgozókapacitással | 717 |
Az üzemszevezés fontosabb irányelvei | 718 |
A termelés folyamatosságának megszervezése | 719 |
A gyártóvonalak kapacitáskihasználása | 722 |
A szakosított gyártás jelentősége | 724 |
A termelési kooperáció lehetőségei az üzemek és a vállalatok között | 724 |
A termelés programozása | 725 |
Raktárra való termelés és készletgazdálkodás a tejiparban | 726 |
A készáru szállítása és az áruterítés | 727 |
Az üzemek közötti szállítás | 727 |
Az áruterítés szervezési kérdése | 728 |
Irodalom | 730 |
A tejipari üzemek létesítése (dr. Balatoni Mihály) | 731 |
Az üzemek telepítésének fő szempontjai | 731 |
Az üzemek célszerű nagyságrendjének megválasztása | 733 |
Az üzemek gyártmánystrukúrájának meghatározása | 734 |
Az iparági gyártmánystruktúra vizsgálata | 734 |
A tájegységi gyártmánystuktúra vizsgálata | 735 |
A fogyasztási igények felmérése az üzemek értékelési területén | 736 |
Az üzemek optimális belső kapacitásainak meghatározása | 737 |
A tárolókapacitás méretezése | 737 |
A gyártóvonalak méretezése | 738 |
A gyártóvonalak technológiai és műszaki színvonalának megválasztása | 738 |
A késztermék- és a kereskedelmi áruraktár méretezése | 739 |
A segédanyagraktár méretezése | 740 |
Az épületek kiakaításának irányelvei | 741 |
Az üzemi létesítmények kialakítása és elrendezése | 741 |
Az üzemépület kialakítása | 743 |
Az üzem belső elrendezésének főbb irányelvei | 746 |
Irodalom | 748 |
Név- és tárgymutató | 749 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.