Előszó | 3 |
Bevezetés | 5 |
Tejüzemeink rendszere | 6 |
A tejüzemi higiénés szolgálat feladatai és szervezeti | 9 |
A higiénés szolgálat feladatai | 9 |
A tejüzemi állatorvos (élelmezés-egészségügyi felügyelő) felelőssége | 11 |
A tejüzemi higiéne ellenőrzésének szervezése | 13 |
Irodalom | 19 |
Általános tejipari higiéne | |
Tejüzemek létesítésének közegészségügyi feltételei | |
A tejüzem környezete | 23 |
Irodalom | 25 |
A tejüzem belső kiképzés higiénés szempontból | 26 |
Irodalom | 37 |
Személyi és munkásvédelmi egészségügyi követelmények | 37 |
Irodalom | 41 |
A tejüzem levegője és a levegőtisztítás módszerei | 42 |
Az üzemi levegő cserélésének és a klimatizálásnak módszerei | 44 |
Az üzemi levegő tisztításának és csírátlanításának módszerei | 47 |
Irodalom | 51 |
A tejüzemek és a tejgyűjtők vízellátása | 52 |
Vízforrások, a talajvíz hibái | 53 |
A víz baktériumos szennyeződései | 55 |
A kutak féleségeiről általában | 57 |
A víz és a kutak tisztításának és fertőtlenítésének módszerei | 59 |
Vízvizsgálati módszerek | 61 |
Irodalom | 65 |
A tejüzemi szennyvíz és kezelése | 65 |
A tejüzemek szennyvize | 66 |
A szennyvízkezelés eljárásai | 71 |
A tejüzemi szennyvíz derítése, tisztítása és fertőtlenítése | 76 |
Szennyvíz-vizsgálati módszerek | 82 |
Irodalom | 83 |
Részletes tejipari higiéne | |
Gyűjtőipari higiéne | |
A tejgyűjtő üzem higiénéje | 87 |
Tejgyűjtő üzemeink feladatról | 87 |
A tejgyűjtő környezete és épülete | 90 |
A tejgyűjtő belső elrendezése és felszerelésse | 91 |
A tejgyűjtő napi munkája higiénés szempontból | 96 |
A tejgyűjtő rendje, tisztántartása, a kannák és eszközök tisztítása | 101 |
A gyűjtött tej szállítása | 103 |
Irodalom | 108 |
Feldolgozó-üzemi higiéne | |
A városi tejellátó üzem gépi berendezése és munkájának vázlata | 109 |
A tejátvétel, a tejminősítés és a tejkezelés napi művelete | 125 |
A minőség vizsgálata | 126 |
A nyers tej minőségi fokozatai az üzemi átvételkor | 129 |
A mennyiség vizsgálata | 130 |
Szűréses tejtisztítás | 131 |
Hűtés, előtárolás | 132 |
Centrifugálás tejtisztítás | 132 |
A tej zsírtartalmának beállítása | 133 |
A pasztőrözés és újabb tejkezelési eljárások | 134 |
A pasztőrözés gépei | 134 |
Tejsterilező és a tejkezelést kiegészítő eljárások | 141 |
Irodalom | 151 |
A pasztőrözés ellenőrzése | 151 |
Pasztőrözési műveletek és ellenőrzésük módszerei | 151 |
A gépi berendezés működésének ellenőrzése | 158 |
A pasztőrözés laboratóriumi ellenőrzése enzim-próbákkal | 163 |
A pasztőrözés mikrobiológiai és egészségügyi értékelése | 167 |
Irodalom | 178 |
A tej üzemi fertőződése és a fertőződés megelőzése | 180 |
Az üzemi fertőződés forrásai | 183 |
Az üzemi fertőződés helyei | 184 |
A tejtisztítás és a pasztőrözés hatása a kezelt tej csíratartalmára | 191 |
A ráfertőzések és utófertőzések megelőzésének üzemi feltételei | 192 |
Irodalom | 198 |
Tejüzemi tisztítás és csírátlanítás | 199 |
A gépek, az eszközök tisztítása és csírátlanítása | 199 |
Gépi kanna- és palacktiszítás | 213 |
Irodalom | 224 |
A forgalomba bocsátott tej csomagolása és higiénés ellenőrzése | 224 |
A forgalomba bocsátott tej féleségei | 225 |
A kereskedelmi tej és egyes savanyútej-készítmények főbb hibái | 226 |
A forgalomba bocsátott tej csomagolása | 228 |
Forgalmi ellenőrzés a tejüzemben és a tejüzletben | 231 |
Irodalom | 236 |
Árusítási higiéne | |
A tej- és tejtermékárusítás higiénéje | 237 |
A tej és tejtermékek vizsgálata | |
A tej érzékszervi, fizikai, kémiai és az enzimtartalomra irányuló vizsgálata | 248 |
Mintavételi eljárások | 248 |
A tej érzékszervi vizsgálata | 252 |
A tej egyes fizikai tulajdonságainak vizsgálata | 252 |
A tej egyes kémiai tulajdonságainak vizsgálata | 255 |
Savfokmeghatározó módszerek | 258 |
A tej tompítottságának kimutatása | 263 |
A tej egyes egyes enzimeinek kimutatása | 264 |
A tejhamisítások megállapítása | 269 |
A vizezett tej vizsgálata | 270 |
A zsírelvonással hamisított tej vizsgálata | 271 |
A vizezéssel és zsírelvonással hamisított tej vizsgálata | 272 |
Tartósító szerekkel történt hamisítás kimutatása | 273 |
A tej bakteriológiai vizsgálata | 273 |
Mikroszkópos eljárások | 273 |
Tenyésztéses összcsíraszám-meghatározási eljárások | 278 |
Egyéb módszerek a tej csíratartalmának vizsgálatára | 283 |
Tejtermékek bakteriológiai vizsgálati módszerei | 287 |
A tejszín és a tejföl vizsgálata | 289 |
A joghurt, az acidofil tej és az aludtej vizsgálata | 292 |
A vaj vizsgálata | 294 |
A sajt vizsgálata | 297 |
Tejkonzervek vizsgálata | 301 |
Tejüzemi segédanyagok vizsgálata | 302 |
Tejüzemi tárolók, tejeskannák, palackok, csomagolópapírok és a levegő vizsgálata | 302 |
Irodalom | 304 |
Tárgymutató | 305 |