A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejipari higiéne

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 313 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 1650 példányban jelent meg. 123 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés5
Tejüzemeink rendszere6
A tejüzemi higiénés szolgálat feladatai és szervezeti9
A higiénés szolgálat feladatai9
A tejüzemi állatorvos (élelmezés-egészségügyi felügyelő) felelőssége11
A tejüzemi higiéne ellenőrzésének szervezése13
Irodalom19
Általános tejipari higiéne
Tejüzemek létesítésének közegészségügyi feltételei
A tejüzem környezete23
Irodalom25
A tejüzem belső kiképzés higiénés szempontból26
Irodalom37
Személyi és munkásvédelmi egészségügyi követelmények37
Irodalom41
A tejüzem levegője és a levegőtisztítás módszerei42
Az üzemi levegő cserélésének és a klimatizálásnak módszerei44
Az üzemi levegő tisztításának és csírátlanításának módszerei47
Irodalom51
A tejüzemek és a tejgyűjtők vízellátása52
Vízforrások, a talajvíz hibái53
A víz baktériumos szennyeződései55
A kutak féleségeiről általában57
A víz és a kutak tisztításának és fertőtlenítésének módszerei59
Vízvizsgálati módszerek61
Irodalom65
A tejüzemi szennyvíz és kezelése65
A tejüzemek szennyvize66
A szennyvízkezelés eljárásai71
A tejüzemi szennyvíz derítése, tisztítása és fertőtlenítése76
Szennyvíz-vizsgálati módszerek82
Irodalom83
Részletes tejipari higiéne
Gyűjtőipari higiéne
A tejgyűjtő üzem higiénéje87
Tejgyűjtő üzemeink feladatról87
A tejgyűjtő környezete és épülete90
A tejgyűjtő belső elrendezése és felszerelésse91
A tejgyűjtő napi munkája higiénés szempontból96
A tejgyűjtő rendje, tisztántartása, a kannák és eszközök tisztítása101
A gyűjtött tej szállítása103
Irodalom108
Feldolgozó-üzemi higiéne
A városi tejellátó üzem gépi berendezése és munkájának vázlata109
A tejátvétel, a tejminősítés és a tejkezelés napi művelete125
A minőség vizsgálata126
A nyers tej minőségi fokozatai az üzemi átvételkor129
A mennyiség vizsgálata130
Szűréses tejtisztítás131
Hűtés, előtárolás132
Centrifugálás tejtisztítás132
A tej zsírtartalmának beállítása133
A pasztőrözés és újabb tejkezelési eljárások134
A pasztőrözés gépei134
Tejsterilező és a tejkezelést kiegészítő eljárások141
Irodalom151
A pasztőrözés ellenőrzése151
Pasztőrözési műveletek és ellenőrzésük módszerei151
A gépi berendezés működésének ellenőrzése158
A pasztőrözés laboratóriumi ellenőrzése enzim-próbákkal163
A pasztőrözés mikrobiológiai és egészségügyi értékelése167
Irodalom178
A tej üzemi fertőződése és a fertőződés megelőzése180
Az üzemi fertőződés forrásai183
Az üzemi fertőződés helyei184
A tejtisztítás és a pasztőrözés hatása a kezelt tej csíratartalmára191
A ráfertőzések és utófertőzések megelőzésének üzemi feltételei192
Irodalom198
Tejüzemi tisztítás és csírátlanítás199
A gépek, az eszközök tisztítása és csírátlanítása199
Gépi kanna- és palacktiszítás213
Irodalom224
A forgalomba bocsátott tej csomagolása és higiénés ellenőrzése224
A forgalomba bocsátott tej féleségei225
A kereskedelmi tej és egyes savanyútej-készítmények főbb hibái226
A forgalomba bocsátott tej csomagolása228
Forgalmi ellenőrzés a tejüzemben és a tejüzletben231
Irodalom236
Árusítási higiéne
A tej- és tejtermékárusítás higiénéje237
A tej és tejtermékek vizsgálata
A tej érzékszervi, fizikai, kémiai és az enzimtartalomra irányuló vizsgálata248
Mintavételi eljárások248
A tej érzékszervi vizsgálata252
A tej egyes fizikai tulajdonságainak vizsgálata252
A tej egyes kémiai tulajdonságainak vizsgálata255
Savfokmeghatározó módszerek258
A tej tompítottságának kimutatása263
A tej egyes egyes enzimeinek kimutatása264
A tejhamisítások megállapítása269
A vizezett tej vizsgálata270
A zsírelvonással hamisított tej vizsgálata271
A vizezéssel és zsírelvonással hamisított tej vizsgálata272
Tartósító szerekkel történt hamisítás kimutatása273
A tej bakteriológiai vizsgálata273
Mikroszkópos eljárások273
Tenyésztéses összcsíraszám-meghatározási eljárások278
Egyéb módszerek a tej csíratartalmának vizsgálatára283
Tejtermékek bakteriológiai vizsgálati módszerei287
A tejszín és a tejföl vizsgálata289
A joghurt, az acidofil tej és az aludtej vizsgálata292
A vaj vizsgálata294
A sajt vizsgálata297
Tejkonzervek vizsgálata301
Tejüzemi segédanyagok vizsgálata302
Tejüzemi tárolók, tejeskannák, palackok, csomagolópapírok és a levegő vizsgálata302
Irodalom304
Tárgymutató305

Csiszár Vilmos

Csiszár Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csiszár Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem