kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 192 oldal |
Sorozatcím: | A m. kir. földmivelésügyi minisztérium gazdasági szakkönyvei |
Kötetszám: | 17 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 185 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. "Pátria"-nyomda R.-T. nyomása, Budapest. |
Bevezetés | |
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága | 3 |
A tej képződése, termelése, kezelése, vizsgálata és értékesítése | |
A tőgy, a tej képződése, összetétele, alkotórészei és tulajdonságai | 5 |
A tőgy és a tej képződése | 5 |
A tej képződését befolyásoló tényezők | 7 |
A tej vegyi összetétele | 14 |
A tej alkotórészei | 14 |
A tej tulajdonságai | 16 |
A tej baktériumtartalma | 18 |
A tejhibák okai és megszüntetésük | 19 |
Más háziállatok teje | 20 |
A tej termelése, kezelése és szállítása | 22 |
A fejés és annak eszközei | 22 |
A kifejt tej összegyűjtése és mérése | 29 |
A tej szűrése | 30 |
A tej hűtése és szellőztetése | 32 |
A tej hevítése | 39 |
A tej konzerválása, homogenizálása és biorizálása | 43 |
A tej szállítása | 44 |
A tejkamra és berendezése | 50 |
A tej vizsgálata | 51 |
A mintavétel | 51 |
A tej szennytartalmának megállapítása | 52 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 53 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 58 |
A tej frissességét megállapító eljárások | 63 |
A tej szárazanyagtartalmának meghatározása | 66 |
Idegen anyagok kimutatása a tejben | 68 |
A forralt tej megkülönböztetése a nyers tejtől | 68 |
A tej vízesésének megállapítása nitrátreakcióval | 69 |
A tej baktériumtartalmának, egészséges voltának és felhasználhatóságának megítélése | 69 |
A tej értékesítése és hamisítása | 74 |
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 74 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 75 |
A minősített tej | 78 |
Az államilag gümőkormentesnek nyilvánított tehenészetek | 81 |
A tejhamisítások és azok kiderítése | 82 |
Fölözés és vajgyártás | |
A vajgyártás jelentősége | 84 |
A tej fölözése | 84 |
A természetes fölözés | 84 |
A mesterséges fölözés előnyei | 85 |
A fölözőgépek szerkezete, működése és felállítása | 86 |
A gépfölözés szabályai és ellenőrzése | 98 |
A tejszín féleségei, kezelése és érlelése | 101 |
A tejszín féleségei | 101 |
A tejszín kezelése | 102 |
A tejszín érlelése | 103 |
A köpülés és eszközei | 105 |
A köpülök | 105 |
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők | 11 |
A köpülés szabályai | 111 |
A vaj kezelése a köpülés után | 113 |
A vaj festése | 113 |
A vaj mosása | 113 |
A vaj sózása | 114 |
A vaj gyúrása | 115 |
A vaj formázása | 117 |
A vaj csomagolás és raktározása | 118 |
A vajnyeremény, vajhibák és vajféleségek | 119 |
A vajnyeremény kiszámítása | 119 |
A vajhibák | 121 |
A vaj féleségei | 121 |
A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 122 |
A fölözött tej | 122 |
Az író | 123 |
A tejszín és a vaj vizsgálata | 123 |
A tejszín zsírtartalmának meghatározása | 123 |
A vaj zsírtartalmának meghatározása | 124 |
A vaj víztartalmának megállapítása | 125 |
A vaj sótartalmának meghatározása | 126 |
A tejszín és a vaj értékesítése | 127 |
A tejszín és a tejföl fogalombahozatalának szabályozása | 127 |
A vaj és olvasztott vaj forgalombahozatalának szabályozása | 128 |
A vaj márkázása | 129 |
Sajtgyártás és túrókészítés | |
A tej megítélése sajtgyártás szempontjából | 133 |
A sajtkészítés műveletei | 134 |
Az üsttej lemérése, szűrése, beállítása, festése és előmelegítése | 134 |
Az üsttej beoltása és alvasztása | 139 |
Az alvadék feldolgozása | 142 |
Az alvadék formázása | 145 |
A sajtok préselése és jelzése | 148 |
A sajtok sózása | 150 |
A sajtérlelők és berendezésük | 151 |
A sajtok kezelése az érlelés alatt | 153 |
A sajtok csomagolása és raktározása | 155 |
A sajtnyeremény, sajthibák és a sajtok osztályozása | 156 |
A sajtnyeremény | 156 |
A sajthibák | 156 |
A sajtok osztályozása | 157 |
A túrókészítés | 158 |
A tehéntúró készítése | 158 |
A tehéntúró csomagolása, préselése, gyúrása, konzerválása, raktározása és kezelése | 161 |
A túrónyeremény és a tehéntúró hibái | 163 |
A juhtúró készítése | 164 |
A juhtúró hibái | 167 |
A sajtgyártás és túrókészítés mellékterméke | 167 |
A sajt és a túró vizsgálata | 169 |
A sajt és túró zsírtartalmának megállapítása | 169 |
A sajt és túró víztartalmának megállapítása | 170 |
A túró fémtartalmának kimutatása | 170 |
A túró és a gomolya értékesítése | 172 |
A különféle tejkészítmények | |
Az aseptikus vagy gyermektej | 174 |
A buddizált, perhydráze és bacnó tej | 175 |
A yoghurt | 175 |
A kefir és kumisz | 176 |
A tejkonzervek | 177 |
A kazeingyártás | 178 |
A tejcukorgyártás | 179 |
A tejszövetkezetek | 181 |
A hazai tejgazdasági és tejipari szakoktatás szervezete | 182 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.