Bevezetés | |
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága | 3 |
A tej képződése, termelése, kezelése, vizsgálata és értékesítése | |
A tőgy, a tej képződése, összetétele, alkotórészei és tulajdonságai | 5 |
A tőgy és a tej képződése | 5 |
A tej képződését befolyásoló tényezők | 7 |
A tej vegyi összetétele | 14 |
A tej alkotórészei | 14 |
A tej tulajdonságai | 16 |
A tej baktériumtartalma | 18 |
A tejhibák okai és megszüntetésük | 19 |
Más háziállatok teje | 20 |
A tej termelése, kezelése és szállítása | 22 |
A fejés és annak eszközei | 22 |
A kifejt tej összegyűjtése és mérése | 29 |
A tej szűrése | 30 |
A tej hűtése és szellőztetése | 32 |
A tej hevítése | 39 |
A tej konzerválása, homogenizálása és biorizálása | 43 |
A tej szállítása | 44 |
A tejkamra és berendezése | 50 |
A tej vizsgálata | 51 |
A mintavétel | 51 |
A tej szennytartalmának megállapítása | 52 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 53 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 55 |
A tej frissességét megállapító eljárások | 62 |
A tej szárazanyagtartalmának meghatározása | 64 |
Idegen anyagok kimutatása a tejben | 66 |
A forralt tej megkülönböztetése a nyers tejtől | 66 |
A tej vízesésének megállapítása nitrátreakcióval | 67 |
A tej baktériumtartalmának, egészséges voltának és felhasználhatóságának megítélése | 67 |
A tej értékesítése és hamisítása | 71 |
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 71 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 72 |
A minősített tej | 75 |
Az államilag gümőkormentesnek nyilvánított tehenészetek | 78 |
A tejhamisítások és azok kiderítése | 79 |
Fölözés és vajgyártás | |
A vajgyártás jelentősége | 81 |
A tej fölözése | 81 |
A természetes fölözés | 81 |
A mesterséges fölözés előnyei | 82 |
A fölözőgépek szerkezete, működése és felállítása | 83 |
A gépfölözés szabályai és ellenőrzése | 95 |
A tejszín féleségei, kezelése és érlelése | 98 |
A tejszín féleségei | 98 |
A tejszín kezelése | 99 |
A tejszín érlelése | 100 |
A köpülés és eszközei | 102 |
A köpülök | 102 |
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők | 106 |
A köpülés szabályai | 108 |
A vaj kezelése a köpülés után | 110 |
A vaj festése | 110 |
A vaj mosása | 110 |
A vaj sózása | 111 |
A vaj gyúrása | 111 |
A vaj formázása | 114 |
A vaj csomagolás és raktározása | 115 |
A vajnyeremény, vajhibák és vajféleségek | 116 |
A vajnyeremény kiszámítása | 116 |
A vajhibák | 118 |
A vaj féleségei | 118 |
A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 119 |
A fölözött tej | 119 |
Az író | 120 |
A tejszín és a vaj vizsgálata | 120 |
A tejszín zsírtartalmának meghatározása | 120 |
A vaj zsírtartalmának meghatározása | 121 |
A vaj víztartalmának megállapítása | 122 |
A vaj sótartalmának meghatározása | 123 |
A tejszín és a vaj értékesítése | 124 |
A tejszín és a tejföl fogalombahozatalának szabályozása | 124 |
A vaj és olvasztott vaj forgalombahozatalának szabályozása | 125 |
A vaj márkázása | 127 |
Sajtgyártás és túrókészítés | |
A tej megítélése sajtgyártás szempontjából | 130 |
A sajtkészítés műveletei | 131 |
Az üsttej lemérése, szűrése, beállítása, festése és előmelegítése | 131 |
Az üsttej beoltása és alvasztása | 136 |
Az alvadék feldolgozása | 139 |
Az alvadék formázása | 142 |
A sajtok préselése és jelzése | 145 |
A sajtok sózása | 147 |
A sajtérlelők és berendezésük | 148 |
A sajtok kezelése az érlelés alatt | 150 |
A sajtok csomagolása és raktározása | 152 |
A sajtnyeremény, sajthibák és a sajtok osztályozása | 153 |
A sajtnyeremény | 153 |
A sajthibák | 153 |
A sajtok osztályozása | 154 |
A túrókészítés | 155 |
A tehéntúró készítése | 155 |
A tehéntúró csomagolása, préselése, gyúrása, konzerválása, raktározása és kezelése | 158 |
A túrónyeremény és a tehéntúró hibái | 160 |
A juhtúró készítése | 161 |
A juhtúró hibái | 164 |
A sajtgyártás és túrókészítés mellékterméke | 164 |
A sajt és a túró vizsgálata | 166 |
A sajt és túró zsírtartalmának megállapítása | 166 |
A sajt és túró víztartalmának megállapítása | 167 |
A túró fémtartalmának kimutatása | 167 |
A túró és a gomolya értékesítése | 169 |
A különféle tejkészítmények | |
Az aseptikus vagy gyermektej | 171 |
A buddizált, perhydráze és bacnó tej | 172 |
A yoghurt | 172 |
A kefir és kumisz | 173 |
A tejkonzervek | 174 |
A kazeingyártás | 175 |
A tejcukorgyártás | 176 |
A tejszövetek | 178 |
A hazai tejgazdasági és tejipari szakoktatás szervezete | 179 |