A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejgazdaságtan

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai R.T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 184 oldal
Sorozatcím: A m. kir. földmivelésügyi minisztérium gazdasági szakkönyvei
Kötetszám: 21
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 168 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tej eredeti rendeltetése az újszülött állat táplálása, de mivel a szarvasmarha az újszülött igényeinél sokkal több tejet termel, a tej jelentékeny részét már régóta emberi táplálkozásra, sőt... Tovább

Előszó

A tej eredeti rendeltetése az újszülött állat táplálása, de mivel a szarvasmarha az újszülött igényeinél sokkal több tejet termel, a tej jelentékeny részét már régóta emberi táplálkozásra, sőt újabban ipari célokra is kiterjedten használják.
A tehéntej az emberiség egyik legfontosabb élelmiszere. Azzá teszi olcsósága és igen kedvező összetétele. A tej a táplálkozáshoz szükséges össze anyagokat a legkedvezőbb arányban és igen könnyen emészthető alakban tartalmazza. Különösen gyermekek és betegek táplálásánál nélkülözhetetlen. De a tej különféle tejtermékké (vaj, sajt, túró, yoghurt, tejkonzervek, stb.) feldolgozva is egészséges, tápláló és keresett élelmiszer. Azonban a tej igen könnyen szennyeződik és gyorsan romlik. Amilyen kiváló, egészséges táplálék a tiszta, friss tej, olyan veszélyes a fogyasztó egészségére a tisztátalanul termelt és kezelt tej, mert igen sokszor betegségeket okozó baktériumokat tartalmaz. A tej helyes, tiszta termelése és kezelése közegészségügyi érdek, de elsőrendű érdeke a gazdának is, mert a piszkos tej sem forgalomban nem hozható, sem jó minőségű tejtermékek előállítására nem alkalmas, tehát értéktelen. Vissza

Tartalom

Bevezetés
A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága3
A tej képződése, termelése, kezelése, vizsgálata és értékesítése
A tőgy, a tej képződése, összetétele, alkotórészei és tulajdonságai5
A tőgy és a tej képződése5
A tej képződését befolyásoló tényezők7
A tej vegyi összetétele14
A tej alkotórészei14
A tej tulajdonságai16
A tej baktériumtartalma18
A tejhibák okai és megszüntetésük19
Más háziállatok teje20
A tej termelése, kezelése és szállítása22
A fejés és annak eszközei22
A kifejt tej összegyűjtése és mérése29
A tej szűrése30
A tej hűtése és szellőztetése32
A tej hevítése39
A tej konzerválása, homogenizálása és biorizálása43
A tej szállítása44
A tejkamra és berendezése50
A tej vizsgálata51
A mintavétel51
A tej szennytartalmának megállapítása52
A tej fajsúlyának meghatározása53
A tej zsírtartalmának meghatározása55
A tej frissességét megállapító eljárások62
A tej szárazanyagtartalmának meghatározása64
Idegen anyagok kimutatása a tejben66
A forralt tej megkülönböztetése a nyers tejtől66
A tej vízesésének megállapítása nitrátreakcióval67
A tej baktériumtartalmának, egészséges voltának és felhasználhatóságának megítélése67
A tej értékesítése és hamisítása71
A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése71
A tej forgalombahozatalának szabályozása72
A minősített tej75
Az államilag gümőkormentesnek nyilvánított tehenészetek78
A tejhamisítások és azok kiderítése79
Fölözés és vajgyártás
A vajgyártás jelentősége81
A tej fölözése81
A természetes fölözés81
A mesterséges fölözés előnyei82
A fölözőgépek szerkezete, működése és felállítása83
A gépfölözés szabályai és ellenőrzése95
A tejszín féleségei, kezelése és érlelése98
A tejszín féleségei98
A tejszín kezelése99
A tejszín érlelése100
A köpülés és eszközei102
A köpülök102
A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők106
A köpülés szabályai108
A vaj kezelése a köpülés után110
A vaj festése110
A vaj mosása110
A vaj sózása111
A vaj gyúrása111
A vaj formázása114
A vaj csomagolás és raktározása115
A vajnyeremény, vajhibák és vajféleségek116
A vajnyeremény kiszámítása116
A vajhibák118
A vaj féleségei118
A fölözés és vajgyártás melléktermékei119
A fölözött tej119
Az író120
A tejszín és a vaj vizsgálata120
A tejszín zsírtartalmának meghatározása120
A vaj zsírtartalmának meghatározása121
A vaj víztartalmának megállapítása122
A vaj sótartalmának meghatározása123
A tejszín és a vaj értékesítése124
A tejszín és a tejföl fogalombahozatalának szabályozása124
A vaj és olvasztott vaj forgalombahozatalának szabályozása125
A vaj márkázása127
Sajtgyártás és túrókészítés
A tej megítélése sajtgyártás szempontjából130
A sajtkészítés műveletei131
Az üsttej lemérése, szűrése, beállítása, festése és előmelegítése131
Az üsttej beoltása és alvasztása136
Az alvadék feldolgozása139
Az alvadék formázása142
A sajtok préselése és jelzése145
A sajtok sózása147
A sajtérlelők és berendezésük148
A sajtok kezelése az érlelés alatt150
A sajtok csomagolása és raktározása152
A sajtnyeremény, sajthibák és a sajtok osztályozása153
A sajtnyeremény153
A sajthibák153
A sajtok osztályozása154
A túrókészítés155
A tehéntúró készítése155
A tehéntúró csomagolása, préselése, gyúrása, konzerválása, raktározása és kezelése158
A túrónyeremény és a tehéntúró hibái160
A juhtúró készítése161
A juhtúró hibái164
A sajtgyártás és túrókészítés mellékterméke164
A sajt és a túró vizsgálata166
A sajt és túró zsírtartalmának megállapítása166
A sajt és túró víztartalmának megállapítása167
A túró fémtartalmának kimutatása167
A túró és a gomolya értékesítése169
A különféle tejkészítmények
Az aseptikus vagy gyermektej171
A buddizált, perhydráze és bacnó tej172
A yoghurt172
A kefir és kumisz173
A tejkonzervek174
A kazeingyártás175
A tejcukorgyártás176
A tejszövetek178
A hazai tejgazdasági és tejipari szakoktatás szervezete179

Kachelmann Kurt

Kachelmann Kurt műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kachelmann Kurt könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem