1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejgazdasági kézikönyv

Szerző
Budapest
Kiadó: Gazda Kistermelői Lap- és Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 380 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A fogyasztói igények változása nap mint nap új követelmények elé állítja a tejtermelő gazdaságokat éppen úgy, mint a feldolgozó üzemeket. Könyvünk ennek szellemében foglalja össze a tartástechnológia, a takarmányozás, a fejés területén elért legfontosabb eredményeket. Külön fejezetben szól a csíraszegény tej termelésének üzemi feltételeiről, azok megtermeléséről, az állategészségügyi követelményekről, higiéniáról, a szennyező anyagokról, valamint a tej és tejszín vizsgálatának legújabb módszereiről. Így e mű hasznos munkaeszköze lehet a tejgazdaságok, a feldolgozó üzemek vezetőinek, szakembereinek.

Tartalom

A tejgazdaság története9
A tejmirigy anatómiája és a tejtermelés élettana
A tejmirigy összehasonlító anatómiája17
A tőgy külső megjelenése19
A tőgy felfüggesztése22
A mirigyállomány és tőgybimbók felépítése24
A tőgy érellátása és beidegzése30
A kiskérődzők tejmirigye34
A tejmirigy fejlődése35
A tejmirigy kialakulása36
A tejszekréció megindulása37
A tejtermelés folyamatos fenntartása38
A tejleadás40
A tejhozam és összetételére ható tényezők
A fajta, a kor, a laktációs állapot befolyása a tejtermelésre45
A tejelő típusú szarvasmarhafajták jellemzése, termelésük átlagos és szélső értéke46
A tejmennyiségre ható egyéb tényezők50
A tenyésztés genetikai alapjai53
Szelekció és tenyésztési eljárások64
A tejelő tehén takarmányozása
A kérődzők emésztésének vázlatos áttekintése75
A takarmányfölvétel szabályozása kérődzőkben, illetve az előrejelzés lehetőségei77
A takarmányfölvételt előrejelző lehetőségek78
A kérődzők bendőemésztésének sajátosságai79
A borjú takarmányozás86
A tejelő tehenek takarmányozása96
A tej fogalma, összetétele, tulajdonságai és hibái
A tej alkotórészei116
Nitrogéntartalmú anyagok120
Ásványi anyagok125
Egyéb tejalkotók126
A tej polidiszperz rendszere129
Fizikai és kémiai tulajdonságok134
Biológiai tulajdonságok139
A tej rendellenességei144
Érzékszervekkel megállapítható tejhibák144
A tej állományhibái148
A tejtermelés és tejhigiénia tőgyegészségügyi vonatkozásai
A tejmirigy funkcionális anatómiája151
A tejmirigy működésének endokrin szabályozása152
A kifejt tej vizsgálata154
A tejmirigy bőrének betegsége162
A tejmirigy funkcionális betegségei164
A tőgygyulladások gyógykezelésének és megelőzésének irányelvei174
A nyerstej mikrobiológiája
A mikroorganizmusok jelentősége morfológiája179
A mikroorganizmusok szaporodásának és pusztulásának törvényszerűségei180
A tejben kialakult környezeti feltételek hatása a mikroorganizmusokra182
A tej- és tejtermékekben előforduló indikátor, vagy jelző mikroflóra jelentősége187
Emberre veszélyes kórokozók, mikrobák a nyers tejben187
A nyers tejben, valamint a tej- és tejtermékekben előforduló egyéb mikroorganizmusok198
A tejgazdaságokban felhasználható víz bakterológiai vizsgálata203
Gyors mikrobiológiai vizsgálati módszerek205
A tejet esetlegesen szennyező kémiai maradékanyagok (reziduum) és a várható egészségügyi kockázatuk
A kémiai szennyezők eredete212
Állatgyógyászati szerek, tiltott alkalmazású hozamnövelők218
Parazita ellenes szerek224
Fertőtlenítő és tisztítószerek224
Radioizotópok előfordulása a tejben225
A kézi és a gépi fejés technológiája
A kézi fejés229
A fejőberendezések232
A fejőberendezések részegységei241
A gépi fejés251
A fejéshez kapcsolódó automatizálás lehetősége258
A tőgybimbók gépi stimulálása, fejést szabályozó automaták262
A nyerstej kezelése a termelőhelyen, a tejkezelés technológiája
Tejszállítás a termelőüzemben269
A tej átvétele a tejházban270
A mechanikai szenny271
A tej hűtése272
A tej tárolása278
Tisztítás és fertőtlenítés
A víz szerepe a tisztításban282
Általános szempontok a tejjel felületek tiszításához és fertőtlenítéséhez283
A tisztító- és fertőtlenítőszerek összetétele283
A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek287
A fejőberendezések tisztításának és fertőtlenítésének gyakorlata290
A helyiség tisztítása és fertőtlenítése293
A csíraszegény tej termelésének feltételei
A csíraszegény tej fogalma297
A higiénikus fejés és tejkezelés közvetlen feltételei298
Környezeti feltételek300
A fejés és a tejkezelés helyszíni ellenőrzése304
A tőgygyulladás elleni védekezés szervezése és programja320
A nyerstej és tejszín fontosabb vizsgálati módszerei
A laboratóriumi munka megszervezése323
A mintavétel325
Fizikai, kémiai vizsgálatok331
A nyerstej beltartalmi és higiéniai tulajdonságai vizsgálatára szolgáló módszerek351
A szabványok szerepe a nemzetgazdaság és tejgazdaság műszaki szabályozásában359
A tehéntejtermelés gazdasági értékelése365
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem