kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Gazda Kistermelői Lap- és Könyvkiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 380 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes ábrákkal illusztrálva. |
A tejgazdaság története | 9 |
A tejmirigy anatómiája és a tejtermelés élettana | |
A tejmirigy összehasonlító anatómiája | 17 |
A tőgy külső megjelenése | 19 |
A tőgy felfüggesztése | 22 |
A mirigyállomány és tőgybimbók felépítése | 24 |
A tőgy érellátása és beidegzése | 30 |
A kiskérődzők tejmirigye | 34 |
A tejmirigy fejlődése | 35 |
A tejmirigy kialakulása | 36 |
A tejszekréció megindulása | 37 |
A tejtermelés folyamatos fenntartása | 38 |
A tejleadás | 40 |
A tejhozam és összetételére ható tényezők | |
A fajta, a kor, a laktációs állapot befolyása a tejtermelésre | 45 |
A tejelő típusú szarvasmarhafajták jellemzése, termelésük átlagos és szélső értéke | 46 |
A tejmennyiségre ható egyéb tényezők | 50 |
A tenyésztés genetikai alapjai | 53 |
Szelekció és tenyésztési eljárások | 64 |
A tejelő tehén takarmányozása | |
A kérődzők emésztésének vázlatos áttekintése | 75 |
A takarmányfölvétel szabályozása kérődzőkben, illetve az előrejelzés lehetőségei | 77 |
A takarmányfölvételt előrejelző lehetőségek | 78 |
A kérődzők bendőemésztésének sajátosságai | 79 |
A borjú takarmányozás | 86 |
A tejelő tehenek takarmányozása | 96 |
A tej fogalma, összetétele, tulajdonságai és hibái | |
A tej alkotórészei | 116 |
Nitrogéntartalmú anyagok | 120 |
Ásványi anyagok | 125 |
Egyéb tejalkotók | 126 |
A tej polidiszperz rendszere | 129 |
Fizikai és kémiai tulajdonságok | 134 |
Biológiai tulajdonságok | 139 |
A tej rendellenességei | 144 |
Érzékszervekkel megállapítható tejhibák | 144 |
A tej állományhibái | 148 |
A tejtermelés és tejhigiénia tőgyegészségügyi vonatkozásai | |
A tejmirigy funkcionális anatómiája | 151 |
A tejmirigy működésének endokrin szabályozása | 152 |
A kifejt tej vizsgálata | 154 |
A tejmirigy bőrének betegsége | 162 |
A tejmirigy funkcionális betegségei | 164 |
A tőgygyulladások gyógykezelésének és megelőzésének irányelvei | 174 |
A nyerstej mikrobiológiája | |
A mikroorganizmusok jelentősége morfológiája | 179 |
A mikroorganizmusok szaporodásának és pusztulásának törvényszerűségei | 180 |
A tejben kialakult környezeti feltételek hatása a mikroorganizmusokra | 182 |
A tej- és tejtermékekben előforduló indikátor, vagy jelző mikroflóra jelentősége | 187 |
Emberre veszélyes kórokozók, mikrobák a nyers tejben | 187 |
A nyers tejben, valamint a tej- és tejtermékekben előforduló egyéb mikroorganizmusok | 198 |
A tejgazdaságokban felhasználható víz bakterológiai vizsgálata | 203 |
Gyors mikrobiológiai vizsgálati módszerek | 205 |
A tejet esetlegesen szennyező kémiai maradékanyagok (reziduum) és a várható egészségügyi kockázatuk | |
A kémiai szennyezők eredete | 212 |
Állatgyógyászati szerek, tiltott alkalmazású hozamnövelők | 218 |
Parazita ellenes szerek | 224 |
Fertőtlenítő és tisztítószerek | 224 |
Radioizotópok előfordulása a tejben | 225 |
A kézi és a gépi fejés technológiája | |
A kézi fejés | 229 |
A fejőberendezések | 232 |
A fejőberendezések részegységei | 241 |
A gépi fejés | 251 |
A fejéshez kapcsolódó automatizálás lehetősége | 258 |
A tőgybimbók gépi stimulálása, fejést szabályozó automaták | 262 |
A nyerstej kezelése a termelőhelyen, a tejkezelés technológiája | |
Tejszállítás a termelőüzemben | 269 |
A tej átvétele a tejházban | 270 |
A mechanikai szenny | 271 |
A tej hűtése | 272 |
A tej tárolása | 278 |
Tisztítás és fertőtlenítés | |
A víz szerepe a tisztításban | 282 |
Általános szempontok a tejjel felületek tiszításához és fertőtlenítéséhez | 283 |
A tisztító- és fertőtlenítőszerek összetétele | 283 |
A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek | 287 |
A fejőberendezések tisztításának és fertőtlenítésének gyakorlata | 290 |
A helyiség tisztítása és fertőtlenítése | 293 |
A csíraszegény tej termelésének feltételei | |
A csíraszegény tej fogalma | 297 |
A higiénikus fejés és tejkezelés közvetlen feltételei | 298 |
Környezeti feltételek | 300 |
A fejés és a tejkezelés helyszíni ellenőrzése | 304 |
A tőgygyulladás elleni védekezés szervezése és programja | 320 |
A nyerstej és tejszín fontosabb vizsgálati módszerei | |
A laboratóriumi munka megszervezése | 323 |
A mintavétel | 325 |
Fizikai, kémiai vizsgálatok | 331 |
A nyerstej beltartalmi és higiéniai tulajdonságai vizsgálatára szolgáló módszerek | 351 |
A szabványok szerepe a nemzetgazdaság és tejgazdaság műszaki szabályozásában | 359 |
A tehéntejtermelés gazdasági értékelése | 365 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.