1.067.675

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejgazdasági ismeretek tejtermelők részére

Tejtermelés, tejkezelés és tejértékesítés

Szerző
Budapest
Kiadó: Tejtermelők Országos Szövetsége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 107 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: II. bővített és átdolgozott kiadás. 34 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A Tejtermelők Országos Szövetsége által rendezett tejgazdasági ismeretterjesztő tanfolyamokon tartott előadások kivonata.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyvecske "Tejtermelési, tejkezelései és tejértékesítési ismeretek" című első kiadásának megjelenése óta négy esztendő telt el. Ez alatt az idő alatt a szerző számtalan előadást tartott... Tovább

Előszó

E könyvecske "Tejtermelési, tejkezelései és tejértékesítési ismeretek" című első kiadásának megjelenése óta négy esztendő telt el. Ez alatt az idő alatt a szerző számtalan előadást tartott kisgazdáknak e könyvecske anyagából. Ezeken az előadásokon a figyelmes, érdeklődő hallgatók hol egyik, hol másik kérdés iránt behatóbban érdeklődtek, kérdést intézek az előadóhoz. Mindenkor feljegyeztem ezeket, majd a következő alkalmakkor a kérdésekre bővebben kitértem előadásaimon. Egyrészt ezáltal, másrészt újabb kutatások, ismeretek figyelembevételével bővült ez a második kiadás. Tartalmasabb és terjedelmesebb lett tehát a munka. Nagymértékben növeli értékét, hogy a kiadó Tejtermelők és Tejszövetkezetek Országos Szövetsége költséget nem kímélve, ezúttal képekkel is ellátta a munkát... Vissza

Tartalom

Tartalomjegyzék 3
Előszó az első kiadáshoz 5
Előszó a második kiadáshoz 7
A tejgazdaság jelentősége 9
A tehénistálló 10
A tőgy ápolása és gondozása 15
A fejés 16
A tiszta, jó és egészséges tej termelése 25
A tejhozamot és a tej zsírtartalmát befolyásoló tényezők 31
A tej minőségi kellékei és a minőséget befolyásoló tényezők 42
A tej összetétele 42
A tej íze és szaga 43
A tejbaktériumok 44
A tej feldogozására, a vaj- és sajtkészítésre szolgáló "ipari tej" minőségére ható tényezők 54
A tej meghibásodása, a tejhibák 58
Mitévők legyünk, ha azt tapasztaljuk, hogy a tej hibás 61
A tej kezelése a termelőhelyen 61
A tejgyűjtő- és fölözőüzemek építése és berendezése 68
A fontosabb tejüzemi munkák:
ŰA tejátvétel és a tej mintavétel 71
A tej szűrése, hűtése és szállítása 74
A tejtermékek 81
A vajgyártás 82
A házi vaj készítése 82
A tehéntúró készítése házilag 83
A sajtgyártás 85
A sajtgyári savó takarmányozása 86
A tejpor, besűrített tej és egyéb tejtermékek 87
A tejszíneladás előnyei és a fölözött tej értékesítése. A fölözőgép kezelése 87
A tej és a tejszín vizsgálata 91
Gerber tejzsírvizsgálati módszere 92
Köhler-Funke tejszínvizsgálati módszere 93
A zsírvizsgálatnál elkövethető hibák 95
A tej értékesítése 96
Mikép értékesítse tejét a kistejtermelő? 97
A tejszövetkezet 97
Hol lehet tejszövetkezet alapítani? 98
Mivel foglalkozzék a tejszövetkezet? 101
A magánvállalkozó útján való tejértékesítés 101
A tejtermelőt érdeklő törvények és rendeletek 102
Mit tehet a tejtermelő, ha hamisítással vádolják, tejét elkobozzák 104
Tejtermelők és tejszövetkezetek érdekképviselet. - A Tejtermelők és Tejszövetkezetek Országos Szövetségének szervezete és feladatai 104
Tárgymutató 109

Dr. Gratz Ottó

Dr. Gratz Ottó műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gratz Ottó könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem