A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejgazdaság 1943. október

III. évfolyam 8. füzet

Szerző
Mosonmagyaróvár
Kiadó: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet
Kiadás helye: Mosonmagyaróvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 11 oldal
Sorozatcím: Tejgazdaság
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Megjelenik évenkint 10 füzetben. Nyomtatta Mosonvármegye Könyvnyomdája Magyaróvárott.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kiadványból:

"A tejiparnak legnagyobb veszedelme a tej korai megsavanyodása. A tej édes voltának a megőrzése (hűtéssel, pasztőrözéssel) nemcsak fáradságos, hanem rendkívül költséges is... Tovább

Előszó

Részlet a kiadványból:

"A tejiparnak legnagyobb veszedelme a tej korai megsavanyodása. A tej édes voltának a megőrzése (hűtéssel, pasztőrözéssel) nemcsak fáradságos, hanem rendkívül költséges is s így érthető, hogy sokkal egyszerűbb lényegesen olcsóbb kémiai konzerválás erősen csábítja a szakembereket. A legkülönbözőbb és rendkívül hatásos csiraölőszereknek nem egy féleségével kísérleteznek már évtizedek óta, mindezideig azonban úgyszólván teljesen sikertelenül.
A formalinos konzerválószerek mellett újból és újból felbukkannak a hidrogénperoxidos tartósítószerek, mint az alkalikarbonát-peroxihidrátok is.
Egy szabadalmi bejelentés alapján az alkalikarbonát-peroxihidrátoknak az alkalmazása azért előnyös, "mert a tartósított tejben a fölös H2O2 lassan önmagától elbomlik és az esetleg megmaradt felesleg felmelegítés, ill. forralás alkalmával elbomlik, alkálikarbonát tartalma pedig a tej természetes savanyodása következtében közömbösítődik". Az ajánlott vegyszer "különös előnye, hogy az adagolás nem kíván különösebb szakértelmet", csak a "túladagolást kell elkerülni." Vissza

Tartalom

Szanyi I.: Az amylalkohol ismételt használata
Kupits J.: Amit a tejről és vizsgálatáról minden tejkezelőnek tudni kell
Csiszár J.: A tejsavbaktériumok
Tomka G.: A sajtok kolis puffadása és az üsttej pasztőrözése
A sajtok zsír- és víztartalma - Nehezen ömlő sajtok ömlesztése - Tisztogatás és csirátlanítás a városi tejellátó üzemekben - Az oltósalvadás - A mikrobaszaporodás gyorsasága - Helyesbítés
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem