Előszó
A tej feldolgozása során különböző fizikai és kémiai folyamatok mennek végbe. Ezeket a folyamatokat a gyártás alatt a szakember tudatosan irányítja, és ily módon biztosítja a termékek jellegét, jó...
Tovább
Előszó
A tej feldolgozása során különböző fizikai és kémiai folyamatok mennek végbe. Ezeket a folyamatokat a gyártás alatt a szakember tudatosan irányítja, és ily módon biztosítja a termékek jellegét, jó minőségét.
A nyersanyag, félkész- és késztermékek tárolásakor is végbemennek különböző fizikai és kémiai változások. Ezek egy része azonban nem kívánatos, és megakadályozásukra törekszünk.
A szükséges, illetőleg nemkívánatos folyamatok kézbentartása azt követeli meg a szakembertől, hogy kellő fizikai és kémiai ismeretekkel rendelkezzen, hogy valóban irányítója és ne csupán szemlélője legyen a változásoknak.
A tej és tejtermékek fizikája- és kémiája az elmúlt évtizedekben hatalmas lépésekkel haladt előre. A korszerű vizsgálati módszerek lehetővé tették a tej összetételének pontosabb megismerését, feltárták a tej és tejtermékek polidiszperz szerkezetét. A tervszerű kutatások számos vonatkozásban fényt derítettek a különböző technológiai folyamatok fizikai és kémiai hátterére.
Tárgyilagosan meg kell azonban állapítanunk, hogy az elért eredmények dacára ismereteink a tej és tejtermékek fizikája és kémiája terén még nagyon szerények. Ez elsősorban a sajtgyártás területére vonatkozik, de a vajgyártás terén és egyéb területeken is temérdek munka vár a jövő kutatásaira.
E jegyzet keretében röviden összefoglaltuk a tej és tejtermékek fizikájának és kémiájának legfontosabb kérdéseit mai ismereteink alapján. Azok számára, akik e kérdésekkel ezen túlmenően kívánnak foglalkozni, a jegyzet végén közölt irodalmi ismertetés ad segítséget elmélyültebb szakismeretek megszerzésére.
Reméljük, hogy a tej és tejtermékek fizikájának és kémiájának ezen első egyetemi jegyzete hasznosan szolgálja a szakmérnökképzés fontos ügyét.
Vissza