Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 153 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 100 példányban készült a könyv. 29 ábrával illusztrálva. |
A víz technológiája | 3 |
A víz előfordulása, keménysége, lugossága | 3 |
Ivóvíz és tisztítása | 6 |
Ipari víz előállítása | 9 |
Kicsapó eljárás | 10 |
Ioncserélő eljárás | 11 |
Energiatermelés | 12 |
Alapfogalmak | 12 |
Égés | 13 |
Égéshőmérséklet | 13 |
Hőmérséklet mérése | 14 |
Égéshő | 14 |
Hatásfok | 15 |
Levegőfelesleg | 15 |
Szilárd tüzelőanyagok | 15 |
Tűzifa | 16 |
Tőzeg | 16 |
Lignit | 17 |
Barnaszén | 17 |
Feketeszén | 17 |
Antracit | 17 |
Szilárd tüzelőanyagok égéshőjének növelése | 18 |
Faszén | 18 |
Brikett | 19 |
Kokszolás | 20 |
Tüzelőberendezések | 21 |
Szilárd tüzelőanyagok elégetése | 21 |
Rostélyszerkezetek | 23 |
Szénportüzelés | 25 |
Folyékony tüzelőanyagok elégetése | 25 |
Gázok elégetése | 25 |
Folyékony tüzelőanyagok | 25 |
Nyersolaj | 25 |
A nyersolaj feldolgozása | 26 |
Gáznemű tüzelőanyagok | 30 |
A földgáz | 30 |
A világítógáz | 31 |
A generátorgáz | 34 |
A vízgáz | 34 |
A kevertgáz | 34 |
A szén földalatti elgázosítása | 34 |
Villamosenergia | 34 |
A villamosság mértékegységei | 35 |
A villamosenergia termelése és elosztása | 35 |
A fémek technológiája | 37 |
Vasgyártás | 37 |
Acélgyártás | 42 |
Az acél hőkezelése. Ötvözött acélok és vágófémek | 45 |
Lágyítás | 45 |
Edzés | 45 |
Megeresztés | 45 |
Nemesítés | 46 |
Cementálás | 46 |
Temperálás | 46 |
Az alumínium | 47 |
A réz | 50 |
Ötvözetek | 52 |
Összefoglalás | 55 |
Az élelmiszeriparban használatos fontosabb gépi berendezések | 57 |
Az anyag tárolása és belső szállítása | 57 |
Az anyag aprítására és szétválasztására szolgáló gépek | 59 |
Különleges szétválasztók. Keverők | 63 |
Hőhatáson alapuló gépi berendezések | 67 |
Tartósítóipar | 73 |
A tartósító (konzerv) és húsipar célja és jelentősége | 73 |
A tartósítóipar története | 74 |
Az élelmiszerek romlása és annak okai | 75 |
Fizikai hatások | 75 |
Kémiai hatások | 76 |
Biológiai hatások | 76 |
A mikroorganizmusok előfordulása és csoportosítása | 77 |
Baktériumok | 79 |
Élesztők | 80 |
Penészek | 81 |
A mikroorganizmusok életfeltételei | 81 |
A mikroorganizmusok életjelenségei | 84 |
Tartósító eljárások | 86 |
Fizikai tartósító eljárások | 87 |
Tartósítás hőelvonással | 87 |
Tartósítás vízelvonással | 90 |
Tartósítás hőkezeléssel | 92 |
Tartósítás egyéb fizikai módszerekkel | 96 |
Vegyi tartósítási eljárások | 98 |
Sózás | 98 |
Pácolás | 98 |
Füstölés | 99 |
Cukrozás | 99 |
Alkohol alkalmazása | 99 |
Zsírok és olajok alkalmazása | 100 |
Savanyítás | 100 |
Tartósítás konzerválószerekkel | 100 |
Biológiai tartósító eljárás | 102 |
Tartósító eljárások összekapcsolása | 103 |
Üzem- és segédanyagok | 105 |
Üzemanyagok | 105 |
Üzemi víz | 106 |
Tüzelőanyagok | 107 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 107 |
Segédanyagok | 108 |
Édesítőanyagok | 108 |
Izesítő és fűszerezőanyagok | 108 |
Kocsonyásító- és kötőanyagok | 110 |
Festékek | 111 |
Összefoglalás | 112 |
Áruvizsgálati módszerek | 114 |
A csomagolóanyagok | 117 |
A csomagolóanyagokról általában | 117 |
Konzervdobozok | 119 |
Egyéb fémburkolatok | 127 |
Üvegek, palackok és kerámia edények | 129 |
Papiros és egyéb cellulózalapu csomagolóanyagok | 132 |
Hordók, beton és egyéb tartályok, ládák | 134 |
Az élelmiszeripar és élelmiszerkereskedelem higiéniája | 135 |
Az üzem épületének és környezetének egészségügyi követelményei | 136 |
A munka és munkahely egészségügye. Munkaegészségügy | 137 |
Gyártásegészségügy | 139 |
Nyersanyagegészségügy | 139 |
Gyártásegészségügy | 140 |
Készáru egészségügy | 141 |
Az élelmiszerkereskedelemre vonatkozó törvényes rendeletek | 141 |
Szabványok | 141 |
Összefoglaló kérdések | 144 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.