A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Technológia és anyagismeret

A közétkeztetési technikumok II. osztálya számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 153 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: 100 példányban készült a könyv. 29 ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A víz technológiája3
A víz előfordulása, keménysége, lugossága3
Ivóvíz és tisztítása6
Ipari víz előállítása9
Kicsapó eljárás10
Ioncserélő eljárás11
Energiatermelés12
Alapfogalmak12
Égés13
Égéshőmérséklet13
Hőmérséklet mérése14
Égéshő14
Hatásfok15
Levegőfelesleg15
Szilárd tüzelőanyagok15
Tűzifa16
Tőzeg16
Lignit17
Barnaszén17
Feketeszén17
Antracit17
Szilárd tüzelőanyagok égéshőjének növelése18
Faszén18
Brikett19
Kokszolás20
Tüzelőberendezések21
Szilárd tüzelőanyagok elégetése21
Rostélyszerkezetek23
Szénportüzelés25
Folyékony tüzelőanyagok elégetése25
Gázok elégetése25
Folyékony tüzelőanyagok25
Nyersolaj25
A nyersolaj feldolgozása26
Gáznemű tüzelőanyagok30
A földgáz30
A világítógáz31
A generátorgáz34
A vízgáz34
A kevertgáz34
A szén földalatti elgázosítása34
Villamosenergia34
A villamosság mértékegységei35
A villamosenergia termelése és elosztása35
A fémek technológiája37
Vasgyártás37
Acélgyártás42
Az acél hőkezelése. Ötvözött acélok és vágófémek45
Lágyítás45
Edzés45
Megeresztés45
Nemesítés46
Cementálás46
Temperálás46
Az alumínium47
A réz50
Ötvözetek52
Összefoglalás55
Az élelmiszeriparban használatos fontosabb gépi berendezések57
Az anyag tárolása és belső szállítása57
Az anyag aprítására és szétválasztására szolgáló gépek59
Különleges szétválasztók. Keverők63
Hőhatáson alapuló gépi berendezések67
Tartósítóipar73
A tartósító (konzerv) és húsipar célja és jelentősége73
A tartósítóipar története74
Az élelmiszerek romlása és annak okai75
Fizikai hatások75
Kémiai hatások76
Biológiai hatások76
A mikroorganizmusok előfordulása és csoportosítása77
Baktériumok79
Élesztők80
Penészek81
A mikroorganizmusok életfeltételei81
A mikroorganizmusok életjelenségei84
Tartósító eljárások86
Fizikai tartósító eljárások87
Tartósítás hőelvonással87
Tartósítás vízelvonással90
Tartósítás hőkezeléssel92
Tartósítás egyéb fizikai módszerekkel96
Vegyi tartósítási eljárások98
Sózás98
Pácolás98
Füstölés99
Cukrozás99
Alkohol alkalmazása99
Zsírok és olajok alkalmazása100
Savanyítás100
Tartósítás konzerválószerekkel100
Biológiai tartósító eljárás102
Tartósító eljárások összekapcsolása103
Üzem- és segédanyagok105
Üzemanyagok105
Üzemi víz106
Tüzelőanyagok107
Tisztító- és fertőtlenítőszerek107
Segédanyagok108
Édesítőanyagok108
Izesítő és fűszerezőanyagok108
Kocsonyásító- és kötőanyagok110
Festékek111
Összefoglalás112
Áruvizsgálati módszerek114
A csomagolóanyagok117
A csomagolóanyagokról általában117
Konzervdobozok119
Egyéb fémburkolatok127
Üvegek, palackok és kerámia edények129
Papiros és egyéb cellulózalapu csomagolóanyagok132
Hordók, beton és egyéb tartályok, ládák134
Az élelmiszeripar és élelmiszerkereskedelem higiéniája135
Az üzem épületének és környezetének egészségügyi követelményei136
A munka és munkahely egészségügye. Munkaegészségügy137
Gyártásegészségügy139
Nyersanyagegészségügy139
Gyártásegészségügy140
Készáru egészségügy141
Az élelmiszerkereskedelemre vonatkozó törvényes rendeletek141
Szabványok141
Összefoglaló kérdések144
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem