kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 288 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 600 példányban került kiadásra. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
A tartósító és húsipari kémia tárgya és feladata | 5 |
A növényi és állati szervezetek legfontosabb alkatrészei | 8 |
Elem, vegyület, sejt, szövet, szerv, szervezet | 8 |
A szervezetet alkotó vegyületcsoportok | 11 |
Fehérjék és aminosavak | 12 |
Fehérjék általában | 12 |
Aminosavak | 13 |
Fehérjék felosztása | 15 |
Lipidek (Zsírok és lipoidok) | 169 |
Zsírok | 16 |
Lipoidok | 17 |
Lipidek fizikai tulajdonságai | 18 |
Szénhidrátok | 19 |
Glukóz | 20 |
Fruktóz | 20 |
Szaharóz | 20 |
Keményítő | 21 |
Glikogén | 22 |
Cellulóz | 22 |
Pektin | 23 |
Egyéb szénhidrátok | 23 |
Víz | 24 |
Vízkötés a molekulában | 24 |
Vízkötés a molekulához | 24 |
Hidrátburok | 25 |
Oldás | 25 |
Fizikailag kötött víz | 25 |
Felületi víz | 25 |
Szervetlen anyagok | 26 |
Az élő szervezeben lefolyó legfontosabb változások | 28 |
Alaptörvényszerűségek | 28 |
Oldás, Disszociáció, Kémhatás, pH, pufferhatás | 28 |
Izoelektromos pont | 30 |
Galván-elem. Elektródpotenciál | 32 |
Oxidáció, redukció, Redoxpotenciál | 34 |
Diffúzió, permeabilitás, ozmozis | 36 |
Órisámolekulájú vegyületek törvényszerűségei | 38 |
A szervezet kettős tevékenysége | 43 |
Enerigatermelés | 44 |
A szervezet dinamikus állapota | 45 |
Az élettevékenységeket irányító anyagok | 46 |
Enzimek | 47 |
Enzimrendszerek | 53 |
Szénhidrátbontás | 55 |
Lipidbontás | 55 |
Fehérjebontás | 55 |
Hormonok | 56 |
Inzulin | 56 |
Adrenalin | 57 |
Kortikoszteron | 57 |
Dijódtirozin és tiroxin | 57 |
Növényi hormonok | 57 |
Vitaminok | 58 |
A-vitamin | 59 |
D-vitamin | 60 |
E-vitamin | 60 |
K-vitamin | 61 |
B-vitamincsoportok | 61 |
C-vitamin | 62 |
Antivitaminok, antibiotikumok | 63 |
A növény kémiai felépítése és az élő növényben lefolyó változások | 66 |
A növényi sejtek és szövetek tulajdonságai | 66 |
A növényi sejtek | 66 |
A növényi szövetek | 69 |
A növényi szervezet anyagcseréje | 70 |
A széndioxid felhasználása. Asszimiláció | 71 |
Légzés. Disszimiláció | 75 |
A növényi szervezet vízforgalma | 77 |
Nitrogén-forgalom | 79 |
Szerves anyagok forgalma | 81 |
Szervetlen anyagok forgalma | 82 |
A növény fejlődése folyamán bekövetkező változások | 84 |
Szükségszerű változások | 85 |
Csírázás | 85 |
Növekedés | 85 |
Fejlődés | 87 |
A termelés megérése | 88 |
Öregedés, elszáradás | 89 |
Esetleges változások | 90 |
Aszály | 90 |
Esőzés okozta változások | 92 |
Fagyás | 92 |
Növénybetegségek | 93 |
Rovarkárok | 94 |
A növényféleségek eltérő természete | 94 |
Az egyes növényrészek különböző tulajdonságai | 94 |
A növényben lefolyó változások a leszedés után | 96 |
A leszedett növény tulajdonságainak szerepe a tárolás alatti változásokban | 97 |
A leszedés időpontja | 97 |
A növény érettsége | 97 |
A növény kémiai, fizikai és alaktani tulajdnoságai | 99 |
Az enzimrendszer működése | 101 |
Külső tényezők hatása a növényben lefolyó változásokra | 102 |
Hőmérséklet | 102 |
Légnedvesség | 102 |
Fény | 103 |
Tárolás módja | 103 |
Időtartam | 103 |
Mikrobiológiai folyamatok | 103 |
Az állati szervezet és az abban lefolyó változások | 105 |
A szervezet anyagcseréjének útja | 105 |
Az állati sejt és szövet tulajdonságai | 106 |
Az állati szervezet anyagcseréje | 108 |
Az oxigén felvétele, felhasználása, a szervezetben keletkezett szénsav eltávolítása | 108 |
A fehérjék felhasználása | 111 |
A lipidek anyagcseréje | 115 |
A szénhidrátok felhasználása | 117 |
A szervezet vízcseréje | 120 |
A szervetlen anyagok felhasználása | 121 |
Az állati szervezet változása | 121 |
Az állat növekedése | 122 |
Az állat öregedése | 123 |
A táplálék mennyiségének és minőségének hatása az állat fejlődésére | 123 |
Külső tényezők befolyása | 125 |
Az állati szervezet egyes részei, mint élelmiszeripari nyersanyagok | 127 |
Hús | 127 |
Zsiradék | 130 |
Vér | 131 |
Belső szervek (zsigerek) | 131 |
Az állat húsában lefolyó változások | 132 |
Az állat vágás előtti kezelésének hatása a hús minőségére | 132 |
Fokozott, illetőleg csökkentett izommunka | 133 |
Etetés, éheztetés | 134 |
Itatás, szomjaztatás | 135 |
A vágás, elvéreztetés, elsődleges feldolgozás hatása a hús minőségére | 135 |
A leölés körülményei | 135 |
Elvéreztetés | 136 |
Elsődleges feldolgozás | 138 |
A hús változása az állat leölése után | 139 |
Az élelmiszerfeldolgozó és tartósító műveletek kémiai és fizikai hatásai | 144 |
Hőhatások általában | 144 |
Hőátadás | 145 |
Hőátadás sok víz jelenlétében | 145 |
Hőátadás a nedvesség csekély csökkenésével. Sütés | 148 |
Hőátadás nedvességveszteség mellett | 151 |
Bepárlás | 151 |
Szárítás | 153 |
Pörkölés | 156 |
Hőelvonás | 156 |
Hűtés | 157 |
Fagyasztás | 158 |
Gyorsfagyasztás | 160 |
Besűrítés hőelvonással | 161 |
Vízelvonás kis hőmérsékleten szublimációval | 162 |
A felengedés | 162 |
A víztartalom változásának hatásai | 164 |
Kioldás | 164 |
Vízfelvétel | 165 |
Növények vízfelvevőképessége | 165 |
Fehérjék vízfelvevőképessége | 166 |
Zsír-víz emulziók képződése | 167 |
Vízelvonó eljárások | 167 |
A konyhasó hatásai | 167 |
A cukrok hatásai | 169 |
A víz eltávolítása mechanikus eszközökkel | 171 |
Kémhatás változtatása | 172 |
Az oxidálódást gátló műveletek | 176 |
Antioxidánsok | 176 |
Konzerváló eljárások és konzerválószerek hatásai | 178 |
Konzerválószerek | 180 |
Különleges konzerváló eljárások hatásai | 180 |
Az élvezeti érték kiegészítése | 183 |
Színezés | 183 |
Ízesítés | 184 |
A tápérték és a biológiai érték kiegészítése | 186 |
Az iparban alkalmazott tartósító és élelmiszerfeldolgozó műveletek és eljárások | 188 |
Tartósítóipari műveletek és eljárások | 190 |
Előfőzés és gőzölés | 190 |
Pasztőrözés | 190 |
Sterilezés | 193 |
Paradicsomsűrítmény készítése | 194 |
Vegyesíz gyártása | 198 |
Gyümölcsízekgyártása | 203 |
Befőttkészítés | 204 |
Nagy cukortartalmú gyümölcskészítmények | 205 |
Gyümölcshús és gyümölcsvelő készítése | 206 |
Gyümölcslevek gyártása | 207 |
Káposztasavanyítás | 209 |
Tartósítás sózás és tejsavas erjesztés együttes felhasználásával | 210 |
Tartósítás ecettel | 212 |
Főzelékszárítás - gyümölcsaszalás | 214 |
Gyorsfagyasztás | 217 |
Húsipari műveletek és eljárások | 219 |
Húspépkészítés | 219 |
Pácolás, sózás | 221 |
Füstölés | 224 |
Húskészítmények főzése | 226 |
Töltelékes hentesáruk előállítása | 227 |
Zsírolvasztás | 230 |
Hússzárítás | 232 |
Zselatinkészítés, Zselatinosodás | 232 |
Húskivonat készítése | 234 |
Az élelmiszerek változása a tárolás alatt | 235 |
Változások az élelmiszer eredeti tulajdonságai szerint | 236 |
Húsipari készítmények változásai | 236 |
Vörösáruk | 236 |
Hurka, májas és sajtfélék | 239 |
Egyéb gyorsan romló húsipari készítmények | 240 |
Félig tartós húsipari készítmények | 241 |
tartós húsipari készítmények | 242 |
Étkezési szalonna | 242 |
Zsír | 243 |
Tartós kolbászok és szalámik | 246 |
Tartós pácolt és füstölt húskészítmények | 248 |
Átmenetileg tartósított élelmiszerek változása | 248 |
Gyümölcshúsok és velők | 249 |
Gyümölcslevek | 250 |
Egyéb átmenetileg tartósított készítmények | 251 |
Korlátolt mértékben tartósított készítmények | 251 |
Savanyított készítmények | 251 |
Ládában vagy hordóban tárolt ízek | 253 |
Szárított főzelékek | 254 |
Szárított hús | 255 |
Hűtött és gyorsfagyasztott áruk | 256 |
Tartós készítmének | 256 |
A csomagolóanyag fajtája és a csomagolás módja | 258 |
Csomagolás fémdobozba | 258 |
Csomagolás üvegedénybe | 262 |
Csomagolás fatartányokba | 263 |
Hordó | 263 |
Láda | 264 |
Dob, doboz | 264 |
Csomagolás papírba és kartondobozba | 265 |
Csomagolás bélbe | 265 |
Műanyagból készült edények | 266 |
Tárolás nagy tartányban | 266 |
A tárolás adottságai | 267 |
Hőmérséklet | 267 |
Relatív nedvesség | 267 |
Megvilágítás | 268 |
Tisztaság | 268 |
Egyéb adottságok | 270 |
A tárolás időtartama | 270 |
Tárolási feltételek | 271 |
Szállítás | 272 |
Szavatosság | 273 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.