1.063.182

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tartósító- és húsipari kémia

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 288 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 600 példányban került kiadásra. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv egyik kiadvány annak a könyvsorozatnak, amelyet az Élelmiszeripari és Begyűjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat kettős céllal ad ki:
tankönyvként az élelmiszeripari technikumok tanulói... Tovább

Előszó

Ez a könyv egyik kiadvány annak a könyvsorozatnak, amelyet az Élelmiszeripari és Begyűjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat kettős céllal ad ki:
tankönyvként az élelmiszeripari technikumok tanulói számára,
szakkönyvként az ipari káderek szaktudásának bővítésére.
Az anyag összeállításánál elsősorban a technikumok tanulóinak ismereteit kellett figyelembe venni. A könyv tehát feltételezi, hogy olvasója elsajátította, vagy legalább is egyidőben tanulja mindazokat a tudnivalókat, amelyeket a technikum idevonatkozó tankönyvei magukba foglalnak. Ezért a következőkben az egyes alapfogalmak csak olyan mértékben kerülnek ismertetésre, hogy a könyv önmagában is megérthető legyen és kerek egészet alkosson. Vissza

Tartalom

A tartósító és húsipari kémia tárgya és feladata5
A növényi és állati szervezetek legfontosabb alkatrészei8
Elem, vegyület, sejt, szövet, szerv, szervezet8
A szervezetet alkotó vegyületcsoportok11
Fehérjék és aminosavak12
Fehérjék általában12
Aminosavak13
Fehérjék felosztása15
Lipidek (Zsírok és lipoidok)169
Zsírok16
Lipoidok17
Lipidek fizikai tulajdonságai18
Szénhidrátok19
Glukóz20
Fruktóz20
Szaharóz20
Keményítő21
Glikogén22
Cellulóz22
Pektin23
Egyéb szénhidrátok23
Víz24
Vízkötés a molekulában24
Vízkötés a molekulához24
Hidrátburok25
Oldás25
Fizikailag kötött víz25
Felületi víz25
Szervetlen anyagok26
Az élő szervezeben lefolyó legfontosabb változások28
Alaptörvényszerűségek28
Oldás, Disszociáció, Kémhatás, pH, pufferhatás28
Izoelektromos pont30
Galván-elem. Elektródpotenciál32
Oxidáció, redukció, Redoxpotenciál34
Diffúzió, permeabilitás, ozmozis36
Órisámolekulájú vegyületek törvényszerűségei38
A szervezet kettős tevékenysége43
Enerigatermelés44
A szervezet dinamikus állapota45
Az élettevékenységeket irányító anyagok46
Enzimek47
Enzimrendszerek53
Szénhidrátbontás55
Lipidbontás55
Fehérjebontás55
Hormonok56
Inzulin56
Adrenalin57
Kortikoszteron57
Dijódtirozin és tiroxin57
Növényi hormonok57
Vitaminok58
A-vitamin59
D-vitamin60
E-vitamin60
K-vitamin61
B-vitamincsoportok61
C-vitamin62
Antivitaminok, antibiotikumok63
A növény kémiai felépítése és az élő növényben lefolyó változások66
A növényi sejtek és szövetek tulajdonságai66
A növényi sejtek66
A növényi szövetek69
A növényi szervezet anyagcseréje70
A széndioxid felhasználása. Asszimiláció71
Légzés. Disszimiláció75
A növényi szervezet vízforgalma77
Nitrogén-forgalom79
Szerves anyagok forgalma81
Szervetlen anyagok forgalma82
A növény fejlődése folyamán bekövetkező változások84
Szükségszerű változások85
Csírázás85
Növekedés85
Fejlődés87
A termelés megérése88
Öregedés, elszáradás89
Esetleges változások90
Aszály90
Esőzés okozta változások92
Fagyás92
Növénybetegségek93
Rovarkárok94
A növényféleségek eltérő természete94
Az egyes növényrészek különböző tulajdonságai94
A növényben lefolyó változások a leszedés után96
A leszedett növény tulajdonságainak szerepe a tárolás alatti változásokban97
A leszedés időpontja97
A növény érettsége97
A növény kémiai, fizikai és alaktani tulajdnoságai99
Az enzimrendszer működése101
Külső tényezők hatása a növényben lefolyó változásokra102
Hőmérséklet102
Légnedvesség102
Fény103
Tárolás módja103
Időtartam103
Mikrobiológiai folyamatok103
Az állati szervezet és az abban lefolyó változások105
A szervezet anyagcseréjének útja105
Az állati sejt és szövet tulajdonságai106
Az állati szervezet anyagcseréje108
Az oxigén felvétele, felhasználása, a szervezetben keletkezett szénsav eltávolítása108
A fehérjék felhasználása111
A lipidek anyagcseréje115
A szénhidrátok felhasználása117
A szervezet vízcseréje120
A szervetlen anyagok felhasználása121
Az állati szervezet változása121
Az állat növekedése122
Az állat öregedése123
A táplálék mennyiségének és minőségének hatása az állat fejlődésére123
Külső tényezők befolyása125
Az állati szervezet egyes részei, mint élelmiszeripari nyersanyagok127
Hús127
Zsiradék130
Vér131
Belső szervek (zsigerek)131
Az állat húsában lefolyó változások132
Az állat vágás előtti kezelésének hatása a hús minőségére132
Fokozott, illetőleg csökkentett izommunka133
Etetés, éheztetés134
Itatás, szomjaztatás135
A vágás, elvéreztetés, elsődleges feldolgozás hatása a hús minőségére135
A leölés körülményei135
Elvéreztetés136
Elsődleges feldolgozás138
A hús változása az állat leölése után139
Az élelmiszerfeldolgozó és tartósító műveletek kémiai és fizikai hatásai144
Hőhatások általában144
Hőátadás145
Hőátadás sok víz jelenlétében145
Hőátadás a nedvesség csekély csökkenésével. Sütés148
Hőátadás nedvességveszteség mellett151
Bepárlás151
Szárítás153
Pörkölés156
Hőelvonás156
Hűtés157
Fagyasztás158
Gyorsfagyasztás160
Besűrítés hőelvonással161
Vízelvonás kis hőmérsékleten szublimációval162
A felengedés162
A víztartalom változásának hatásai164
Kioldás164
Vízfelvétel165
Növények vízfelvevőképessége165
Fehérjék vízfelvevőképessége166
Zsír-víz emulziók képződése167
Vízelvonó eljárások167
A konyhasó hatásai167
A cukrok hatásai169
A víz eltávolítása mechanikus eszközökkel171
Kémhatás változtatása172
Az oxidálódást gátló műveletek176
Antioxidánsok176
Konzerváló eljárások és konzerválószerek hatásai178
Konzerválószerek180
Különleges konzerváló eljárások hatásai180
Az élvezeti érték kiegészítése183
Színezés183
Ízesítés184
A tápérték és a biológiai érték kiegészítése186
Az iparban alkalmazott tartósító és élelmiszerfeldolgozó műveletek és eljárások188
Tartósítóipari műveletek és eljárások190
Előfőzés és gőzölés190
Pasztőrözés190
Sterilezés193
Paradicsomsűrítmény készítése194
Vegyesíz gyártása198
Gyümölcsízekgyártása203
Befőttkészítés204
Nagy cukortartalmú gyümölcskészítmények205
Gyümölcshús és gyümölcsvelő készítése206
Gyümölcslevek gyártása207
Káposztasavanyítás209
Tartósítás sózás és tejsavas erjesztés együttes felhasználásával210
Tartósítás ecettel212
Főzelékszárítás - gyümölcsaszalás214
Gyorsfagyasztás217
Húsipari műveletek és eljárások219
Húspépkészítés219
Pácolás, sózás221
Füstölés224
Húskészítmények főzése226
Töltelékes hentesáruk előállítása227
Zsírolvasztás230
Hússzárítás232
Zselatinkészítés, Zselatinosodás232
Húskivonat készítése234
Az élelmiszerek változása a tárolás alatt235
Változások az élelmiszer eredeti tulajdonságai szerint236
Húsipari készítmények változásai236
Vörösáruk236
Hurka, májas és sajtfélék239
Egyéb gyorsan romló húsipari készítmények240
Félig tartós húsipari készítmények241
tartós húsipari készítmények242
Étkezési szalonna242
Zsír243
Tartós kolbászok és szalámik246
Tartós pácolt és füstölt húskészítmények248
Átmenetileg tartósított élelmiszerek változása248
Gyümölcshúsok és velők249
Gyümölcslevek250
Egyéb átmenetileg tartósított készítmények251
Korlátolt mértékben tartósított készítmények251
Savanyított készítmények251
Ládában vagy hordóban tárolt ízek253
Szárított főzelékek254
Szárított hús255
Hűtött és gyorsfagyasztott áruk256
Tartós készítmének256
A csomagolóanyag fajtája és a csomagolás módja258
Csomagolás fémdobozba258
Csomagolás üvegedénybe262
Csomagolás fatartányokba263
Hordó263
Láda264
Dob, doboz264
Csomagolás papírba és kartondobozba265
Csomagolás bélbe265
Műanyagból készült edények266
Tárolás nagy tartányban266
A tárolás adottságai267
Hőmérséklet267
Relatív nedvesség267
Megvilágítás268
Tisztaság268
Egyéb adottságok270
A tárolás időtartama270
Tárolási feltételek271
Szállítás272
Szavatosság273

Spanyár Pál

Spanyár Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Spanyár Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem