1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozzunk helyesen!

Együnk zöldfőzeléket!/Tanácsok-ételleírások

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: M. Kir. Közellátási Miniszter Közellátási Hivatala
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Táplálkozzunk helyesen!
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: A borító illusztrációja Gönczi Gebhardt munkája. Stádium Sajtóvállalat Rt., Budapest nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
A tavaszi és nyári zöldfőzelékfélék fogyasztásának jelentősége

Az utóbbi évszázadokban népünk ellátása meglehetősen egyoldalú táplálkozás felé tolódott el. A néprétegek nagyrészének... Tovább

Előszó

Részlet:
A tavaszi és nyári zöldfőzelékfélék fogyasztásának jelentősége

Az utóbbi évszázadokban népünk ellátása meglehetősen egyoldalú táplálkozás felé tolódott el. A néprétegek nagyrészének fő eledele a kenyér, szalonna, hús és burgonya volt. Ezek elkészítése kisebb fáradtsággal jár és inkább keltette a jóllakottság érzését. Népünk a zöldség- és főzelékfélék termesztését és így a fogyasztását úgyszólván teljesen elhanyagolta.
A Közellátásügyi Miniszter Úr által indított vitaminkert-mozgalom és a Zöldkereszt kiskert akciója ezt az évszázados mulasztást kívánja pótolni. A zöldség- és főzelékfélék nagyobb arányú termelése ma már az egész országban megindult. A vármegyék, a városok; és falvak igyekeznek e mozgalmat elősegíteni. De a magánosok is sietve tesznek eleget a felhívásnak.
Az így nyert többtermelést azonban kellőképpen és a célnak megfelelően keli felhasználni. A «Táplálkozzunk helyesen» füzetünknek második kiadványa azt a célt szolgálja, hogy a zöldség és főzelékfélék elkészítésénél irányelvet mutasson. A füzetben említett ételleírások inkább csak ízelítőül szolgálnak arra, hogy a tavaszi és nyári zöldfőzelékfélékből milyen ételeket lehet készíteni. A magyar asszony világviszonylatban is elismert találékonysága, készsége és rátermettsége megtalálja az utat, amelyen át a termelt anyagokból nemcsak a felsorolt ételleírások szerinti ételeket, hanem azok igen sokféleségét is el tudja készíteni. Vissza

Tartalom

EGYÜNK ZÖLDFŐZELÉKET
Általános rész
A tavaszi és nyári zöldfőzelékfélék fogyasztásának jelentősége3
Rövid útmutatás az anyák részére5
Levesek
Áttört kelleves6
Burgonyapüréleves6
Újburgonyaleves7
Céklaleves7
Feketegyökérleves7
Frankfurti leves7
Gombaleves8
Gombakrémleves8
Karalábéleves8
Kaporleves9
Karfiolleves9
Parajleves9
Paradicsomos zöldbableves9
Paradicsomleves10
Sárgarépapüréleves10
Sóskaleves10
Spárgaleves17
Zellerkrémleves17
Zöldleves17
Zöldborsókrémleves12
Zöldborsóleves12
Zöldségleves12
Zöldségkrémleves13
Főzelékek, köretek
A zöldség-, főzelékfélék felhasználása14
A zöldség- és főzelékfélék elkészítésének csoportosítása14
Sósvízben főtt zöldségfélék, főzelékek15
Burgonyapüré (Tejfelesen)15
Feketegyökér morzsával15
Finomfőzelék15
Gombagulyás16
Gomba paprikásan16
Gomba töltve16
Gomba töltve, erdélyi módra17
Gombás tejfeles tojás17
Gombás pirított burgonya17
Gombás rizottó18
Gomba tojással18
Kalarábé főzelék18
Kalarábé rántva18
Karfiolfőzelék19
Karfiol tejfeles mártásban19
Karfiol töltve19
Karfiol paradicsommal19
Csőben sült kelvirág (Karfiol)20
Karfiol vajasmártásban20
Kelbimbó20
Kelkáposztafőzelék21
Kelmetélt21
Szalonnás kel21
Lecsó22
Lecsőrizsával, tarhonyával vagy burissal22
Lecsó burgonyával22
Paradicsomos káposztafőzelék22
Paradicsomos tökfőzelék22
Paradicsomos burgonyafőzelék23
Paradicsom töltve23
Paradicsomos rakott tök23
Paradicsom pirítva, virslivel24
Paradicsomos tükörtojás24
Parajfőzelék (Spenót)24
Paraj tejesmártásban25
Tálon sült tojás parajjal25
Paraj levelesen25
Paraj citromosan 26
Pirított gomba26
Podlupka főzelék26
Sárgarépafőzelék27
Sóskafőzelék27
Spárga tejfeles mártásban27
Spárga olaszosan27
Spárga flamand módra28
Spárga tálon sült tojással28
Spárgafejek köretnek vagy előételnek28
Salátafőzelék burgonyával28
Tökfőzelék29
Tök egyszerűen29
Tök háziasan29
Tökmetélt30
Tök töltve30
Töltött paprika30
Töltött paprika gombával31
Török paradicsom31
Török paradicsom hús helyett31
Török paradicsom főzeléknek31
Török paradicsomfőzelék tejfelesen32
Török paradicsom rántottával, tojással32
Török paradicsom salátának32
Török paradicsom töltve32
Vegyes főzelék33
Zöldbab vagy vajbab sajttal33
Zöldbab paradicsommal33
Zöldbab, rakott33
Zöldborsófőzelék33
Zöldséges omlett34
Csalán-, tök-, ribizke- és málnalevél főzelék34
Hasznos tanácsok a háziasszonyoknak
Mire ügyeljünk a zöldség és főzelékfélék felhasználásánál?35
Hogyan tegyük el a zöldség- és főzelékféléket, hogy másnapra friss maradjon?35
Tegyük változatossá étkezésünket36
Megmaradt ételeink eltevése36
Saláták
Zöldsaláták elkészítéséről37
Savanyító-, marinálólé37
Burgonyasaláta37
Céklasaláta37
Fejessaláta38
Francia saláta38
Gombasaláta38
Karfiol- és spárgasaláta39
Káposztából készült saláta39
Madársaláta. Galambbegy39
Olasz saláta39
Parajsaláta és mártás40
Paprikasaláta40
Paradicsomsaláta40
Saláta tavasziasan40
Sárgarépasaláta41
Spárgasaláta41
Szerb saláta41
Töksaláta41
Uborkasaláta hagymával42
Uborkasaláta (hagyma nélkül)42
Uborkasaláta tejfelesen42
Uborkáról általában42
Uborka kovászosan43
Ünnepi saláta43
Vegyessaláta43
Zellersaláta43
Zöldbabsalaáta44
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen!

A borító kissé kopott, foltos. Néhány lap enyhén foltos.

Állapot:
4.600 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba