kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Stádium Sajtóvállalat Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 139 oldal |
Sorozatcím: | Táplálkozzunk helyesen! |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Három mű egy könyvben. |
EGYÜNK ZÖLDFŐZELÉKET | |
Általános rész | |
A tavaszi és nyári zöldfőzelékfélék fogyasztásának jelentősége | 3 |
Rövid útmutatás az anyák részére | 5 |
Levesek | |
Áttört kelleves | 6 |
Burgonyapüréleves | 6 |
Újburgonyaleves | 7 |
Céklaleves | 7 |
Feketegyökérleves | 7 |
Frankfurti leves | 7 |
Gombaleves | 8 |
Gombakrémleves | 8 |
Karalábéleves | 8 |
Kaporleves | 9 |
Karfiolleves | 9 |
Parajleves | 9 |
Paradicsomos zöldbableves | 9 |
Paradicsomleves | 10 |
Sárgarépapüréleves | 10 |
Sóskaleves | 10 |
Spárgaleves | 17 |
Zellerkrémleves | 17 |
Zöldleves | 17 |
Zöldborsókrémleves | 12 |
Zöldborsóleves | 12 |
Zöldségleves | 12 |
Zöldségkrémleves | 13 |
Főzelékek, köretek | |
A zöldség-, főzelékfélék felhasználása | 14 |
A zöldség- és főzelékfélék elkészítésének csoportosítása | 14 |
Sósvízben főtt zöldségfélék, főzelékek | 15 |
Burgonyapüré (Tejfelesen) | 15 |
Feketegyökér morzsával | 15 |
Finomfőzelék | 15 |
Gombagulyás | 16 |
Gomba paprikásan | 16 |
Gomba töltve | 16 |
Gomba töltve, erdélyi módra | 17 |
Gombás tejfeles tojás | 17 |
Gombás pirított burgonya | 17 |
Gombás rizottó | 18 |
Gomba tojással | 18 |
Kalarábé főzelék | 18 |
Kalarábé rántva | 18 |
Karfiolfőzelék | 19 |
Karfiol tejfeles mártásban | 19 |
Karfiol töltve | 19 |
Karfiol paradicsommal | 19 |
Csőben sült kelvirág (Karfiol) | 20 |
Karfiol vajasmártásban | 20 |
Kelbimbó | 20 |
Kelkáposztafőzelék | 21 |
Kelmetélt | 21 |
Szalonnás kel | 21 |
Lecsó | 22 |
Lecsőrizsával, tarhonyával vagy burissal | 22 |
Lecsó burgonyával | 22 |
Paradicsomos káposztafőzelék | 22 |
Paradicsomos tökfőzelék | 22 |
Paradicsomos burgonyafőzelék | 23 |
Paradicsom töltve | 23 |
Paradicsomos rakott tök | 23 |
Paradicsom pirítva, virslivel | 24 |
Paradicsomos tükörtojás | 24 |
Parajfőzelék (Spenót) | 24 |
Paraj tejesmártásban | 25 |
Tálon sült tojás parajjal | 25 |
Paraj levelesen | 25 |
Paraj citromosan | 26 |
Pirított gomba | 26 |
Podlupka főzelék | 26 |
Sárgarépafőzelék | 27 |
Sóskafőzelék | 27 |
Spárga tejfeles mártásban | 27 |
Spárga olaszosan | 27 |
Spárga flamand módra | 28 |
Spárga tálon sült tojással | 28 |
Spárgafejek köretnek vagy előételnek | 28 |
Salátafőzelék burgonyával | 28 |
Tökfőzelék | 29 |
Tök egyszerűen | 29 |
Tök háziasan | 29 |
Tökmetélt | 30 |
Tök töltve | 30 |
Töltött paprika | 30 |
Töltött paprika gombával | 31 |
Török paradicsom | 31 |
Török paradicsom hús helyett | 31 |
Török paradicsom főzeléknek | 31 |
Török paradicsomfőzelék tejfelesen | 32 |
Török paradicsom rántottával, tojással | 32 |
Török paradicsom salátának | 32 |
Török paradicsom töltve | 32 |
Vegyes főzelék | 33 |
Zöldbab vagy vajbab sajttal | 33 |
Zöldbab paradicsommal | 33 |
Zöldbab, rakott | 33 |
Zöldborsófőzelék | 33 |
Zöldséges omlett | 34 |
Csalán-, tök-, ribizke- és málnalevél főzelék | 34 |
Hasznos tanácsok a háziasszonyoknak | |
Mire ügyeljünk a zöldség és főzelékfélék felhasználásánál? | 35 |
Hogyan tegyük el a zöldség- és főzelékféléket, hogy másnapra friss maradjon? | 35 |
Tegyük változatossá étkezésünket | 36 |
Megmaradt ételeink eltevése | 36 |
Saláták | |
Zöldsaláták elkészítéséről | 37 |
Savanyító-, marinálólé | 37 |
Burgonyasaláta | 37 |
Céklasaláta | 37 |
Fejessaláta | 38 |
Francia saláta | 38 |
Gombasaláta | 38 |
Karfiol- és spárgasaláta | 39 |
Káposztából készült saláta | 39 |
Madársaláta. Galambbegy | 39 |
Olasz saláta | 39 |
Parajsaláta és mártás | 40 |
Paprikasaláta | 40 |
Paradicsomsaláta | 40 |
Saláta tavasziasan | 40 |
Sárgarépasaláta | 41 |
Spárgasaláta | 41 |
Szerb saláta | 41 |
Töksaláta | 41 |
Uborkasaláta hagymával | 42 |
Uborkasaláta (hagyma nélkül) | 42 |
Uborkasaláta tejfelesen | 42 |
Uborkáról általában | 42 |
Uborka kovászosan | 43 |
Ünnepi saláta | 43 |
Vegyessaláta | 43 |
Zellersaláta | 43 |
Zöldbabsalaáta | 44 |
TEGYÜNK EL TÉLIRE ZÖLDSÉG- ÉS FŐZELÉKFÉLÉKET! | |
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásának célja és jelentősége | 3 |
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásáról általában | 4 |
A burgonya téli tárolása | 6 |
A káposzta téli tárolása | 8 |
Vöröskáposzta téli tárolása | 9 |
Kelkáposzta téli tárolása | 9 |
Bimbóskel téli tárolása | 9 |
Karfiol téli tárolása | 10 |
Kalarábé téli tárolása | 10 |
Sárgarépa téli tárolása | 10 |
Petrezselyem téli tárolása | 11 |
Zeller téli tárolása | 12 |
Cékla téli tárolása | 12 |
Retek téli tárolása | 12 |
Feketegyökér vagy pozdor téli tárolása | 12 |
Torma téli tárolása | 12 |
Kardi téli tárolása | 12 |
Rebarbara és articsóka téli tárolása | 12 |
Laboda, spenót vagy paraj téli tárolása | 13 |
Sóska téli tárolása | 13 |
Mezei saláta (madár, galambbegysaláta) téli tárolása | 13 |
Endívia saláta téli tárolása | 13 |
Cikória saláta téli tárolása | 13 |
Tök téli tárolása | 13 |
Vöröshagyma téli tárolása | 14 |
Fokhagyma téli tárolása | 14 |
Póré vagy párhagyma téli tárolása | 14 |
Csomós vagy salottahagyma téli tárolása | 14 |
Metélő vagy gyephagyma téli tárolása | 15 |
Zöldpaprika téli tárolása | 15 |
Tojásgyümölcs (tojáscsucsor) téli tárolása | 15 |
A zöldség és főzelékfélék téli eltevése szárítás, aszalás útján | 16 |
Természetes szárítás, aszalás | 16 |
Mesterséges aszalás | 17 |
Az aszalásra szánt zöldség és főzelékfélék előkészítése | 18 |
Burgonya aszalása | 20 |
Fejeskáposzta aszalása | 20 |
Vöröskáposzta aszalása | 21 |
Kelkáposzta aszalása | 21 |
Karfiol aszalása | 21 |
Karalábé aszalása | 21 |
Sárgarépa és karotta aszalása | 21 |
Petrezselyem aszalása | 21 |
Zeller aszalása | 22 |
Vöröshagyma aszalása | 22 |
Tök aszalása | 22 |
Laboda vagy paraj aszalása | 22 |
Sóska aszalása | 22 |
Gomba aszalása | 22 |
Zöldbab aszalása | 23 |
Zöldborsó aszalása | 23 |
Az aszalt zöldség és főzelékfélék tárolása | 23 |
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése savanyítással, sózással | 24 |
Káposzta savanyítása | 25 |
Tarlórépa savanyítása | 26 |
Uborkasaláta sóban eltéve | 26 |
Zöldbab sóslében eltéve | 27 |
Tök sóslében eltéve | 27 |
Uborkasaláta sóban eltéve | 27 |
Tök sóban eltéve | 27 |
Gomba sóban eltéve | 28 |
Kapor, zöldpetrezselyem és egyéb ízesítőanyagok | 28 |
Sóban eltéve | 28 |
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése ecettel | 29 |
Ecetesuborka téli eltevése | 29 |
Zöldparadicsom ecetben | 30 |
Zöldpaprika téli eltevése ecetben | 30 |
Paprikasaláta téli eltevése ecetben | 31 |
Káposztával töltött paprika eltevése ecetben | 31 |
Vegyessaláta eltevése ecetben | 31 |
Dinnye eltevése ecetben | 31 |
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése gőzöléssel (dunsztolás) | 32 |
Besűrített paradicsom eltevése | 33 |
Paradicsom eltevése egészben | 34 |
Zöldbab sósvízben eltéve | 35 |
Zöldbab ecetes sósvízben eltéve | 36 |
Zöldborsó sóslében eltéve | 36 |
Zöldborsó eltevése rendes palackokban | 37 |
Spárga sósvízben eltéve | 37 |
Karfiol eltevése sósvízben | 38 |
Tök eltevése sósvízben | 38 |
Tök eltevése sós, ecetesvízben | 38 |
Tölteni való paprika sóslében | 39 |
Tölteni való paprika paradicsomban eltéve | 39 |
Lecsó vagy szerbpaprika sósvízben eltéve | 39 |
Lecsó paradicsomlében eltéve | 40 |
Lecsó saját levében eltéve | 40 |
Paprikaíz készítése | 41 |
Gombasaláta ecetben eltéve | 41 |
Vegyessaláta ecetesvízben eltéve | 41 |
Sóska saját levében eltéve | 42 |
Paraj saját levében eltéve | 42 |
Sóska kevés zsírral eltéve | 42 |
Kovászosugorka készítése | 43 |
Hasznos tudnivalók | 44 |
FOGYASSZUNK GYÜMÖLCSÉTELEKET! | |
TEGYÜNK EL TÉLIRE GYÜMÖLCSÖKET! | |
Gyümölcsételek | 5 |
A habarásokról és rántásokról általában | 5 |
Egresleves | 6 |
Ribizlileves | 6 |
Meggyleves | 6 |
Hideg gyümölcsleves | 6 |
Kapros almaleves | 7 |
Szilvaleves | 7 |
Körteleves | 7 |
Kapros egresfőzelék | 8 |
Kapros almafőzelék | 8 |
Almafőzelék | 8 |
Szilvafőzelék | 8 |
Körtefőzelék | 9 |
Almás uborkafőzelék | 9 |
Almás burgonyafőzelék | 9 |
Szilvafőzelék | 10 |
A gyümölcsökből készült mártásokról általában | 11 |
Egresmártás | 11 |
Ribizlimártás | 12 |
Meggymártás | 12 |
Hideg gyümölcsmártás, vegyes gyümölcsből | 12 |
Kapros almamártás | 13 |
Almamártás | 13 |
Szilvamártás ecetesen | 14 |
Körtemártás | 14 |
Almás uborkamártás | 14 |
Zöldbabfőzelék egressel | 14 |
Mit adhatunk a gyümölcsmártások mellé, hogy kielégítő ebédet vagy vacsorát tálalhassunk | 15 |
Gyümölcssaláta I. | 16 |
Gyümölcssaláta II. | 16 |
Gyümölcsaszalás | 17 |
A gyümölcsök aszalásáról általában | 17 |
Alma aszalása | 18 |
Körte aszalása | 18 |
Cseresznye és meggy aszalása | 19 |
Sárgabarack aszalása | 19 |
Szőlő aszalása | 19 |
Szilva aszalása | 19 |
Gyümölcsbefőzés | 21 |
Álalános tudnivalók a befőzésekről | 21 |
Áfonya befőtt | 23 |
Áfonya befőtt (vadas húsokhoz, pecsenyékhez) | 23 |
Almaíz | 23 |
Almasajt | 24 |
Birsalmasajt | 24 |
Birsalma befőtt I. | 24 |
Birsalma befőtt II. | 24 |
Bodzaíz | 25 |
Cseresznye jam (dzsem) | 25 |
Cseresznye befőtt | 25 |
Cseresznye télire, rétestöltésre | 25 |
Cseresznye rétesnek vagy tészták töltésére | 26 |
Csipkebogyóíz áttört bogyóból | 26 |
Csipkebogyóíz egész bogyóból | 26 |
Eper jam (dzsem) | 26 |
Egres befőtt | 27 |
Erdei málna és szederíz | 27 |
Erdei málna, szeder, földi eper, faeper, szamóca cukorban | 27 |
Kajszinbarack jam (dzsem) | 27 |
Kajszinbarack rummal | 28 |
Kajszinbarack és őszibarack ecetben | 28 |
Kimagozott meggy málnával, cseresznyével | 28 |
Körte befőtt I. | 29 |
Körte befőtt II. | 29 |
Málnaíz | 29 |
Málna- és ribizke | 29 |
Málnaszörp | 30 |
Meggy befőtt | 30 |
Meggy és cseresznye ecetben | 30 |
Meggy, bor és ecetben | 31 |
Meggy rétesnek vagy tészták töltésére | 31 |
Őszibarack befőtt | 31 |
Őszibarackíz | 31 |
Őszibarack jam (dzsem) | 31 |
Őszibarack jam (dzsem) cukor nélkül | 32 |
Rebarbaraíz | 32 |
Ribizkeíz | 33 |
Ringló befőtt | 33 |
Ringló befőtt (hámozott) | 33 |
Ringló jam (dzsem) | 33 |
Ringlóíz | 33 |
Ribizli befőtt | 34 |
Rumos gyümölcs I. | 34 |
Rumos gyümölcs II. | 24 |
Rumos gyümölcs III. | 35 |
Sárgarépa jam (dzsem) | 35 |
Sárgarépa-sárgadinnyeíz | 35 |
Sárgadinnye rummal | 35 |
Sárgadinnye eltevése | 36 |
Sárgadinnye befőtt | 36 |
Sárga- vagy őszibarack ecetesen befőzve | 37 |
Sárgabaracköntet télire | 37 |
Sárgabarack hámozás nélkül | 37 |
Sárgabarackíz | 33 |
Sárgabarack jam (dzsem) | 38 |
Szilva eltevése tésztákhoz | 38 |
Szilvaíz | 38 |
Szilvaíz cukor nélkül | 39 |
Szilva befőtt (hámozott) | 39 |
Szilva befőtt (magvaváló szilvából) | 39 |
Szilva ecetben | 39 |
Szilva sárgadinnyével | 40 |
Szőlő eltevése | 40 |
Tök jam (dzsem) | 40 |
Vegyes gyümölcsíz cukor nélkül | 40 |
Vízben eltett gyümölcsök cukor nélkül | 41 |
Vegyes gyümölcsíz I. | 41 |
Vegyes gyümölcsíz II. | 41 |
Gyümölcsecet | 42 |
Borecet | 42 |
Cukornélküli befőzés | 43 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.