1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozzunk helyesen!

Együnk zöldfőzeléket/Tegyünk el télire zöldség- és főzelékféléket!/Fogyasszunk gyümölcsételeket! Tegyünk el télire gyümölcsöket!/Receptek-tanácsok

Budapest
Kiadó: Stádium Sajtóvállalat Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 139 oldal
Sorozatcím: Táplálkozzunk helyesen!
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Három mű egy könyvben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

EGYÜNK ZÖLDFŐZELÉKET
Általános rész
A tavaszi és nyári zöldfőzelékfélék fogyasztásának jelentősége3
Rövid útmutatás az anyák részére5
Levesek
Áttört kelleves6
Burgonyapüréleves6
Újburgonyaleves7
Céklaleves7
Feketegyökérleves7
Frankfurti leves7
Gombaleves8
Gombakrémleves8
Karalábéleves8
Kaporleves9
Karfiolleves9
Parajleves9
Paradicsomos zöldbableves9
Paradicsomleves10
Sárgarépapüréleves10
Sóskaleves10
Spárgaleves17
Zellerkrémleves17
Zöldleves17
Zöldborsókrémleves12
Zöldborsóleves12
Zöldségleves12
Zöldségkrémleves13
Főzelékek, köretek
A zöldség-, főzelékfélék felhasználása14
A zöldség- és főzelékfélék elkészítésének csoportosítása14
Sósvízben főtt zöldségfélék, főzelékek15
Burgonyapüré (Tejfelesen)15
Feketegyökér morzsával15
Finomfőzelék15
Gombagulyás16
Gomba paprikásan16
Gomba töltve16
Gomba töltve, erdélyi módra17
Gombás tejfeles tojás17
Gombás pirított burgonya17
Gombás rizottó18
Gomba tojással18
Kalarábé főzelék18
Kalarábé rántva18
Karfiolfőzelék19
Karfiol tejfeles mártásban19
Karfiol töltve19
Karfiol paradicsommal19
Csőben sült kelvirág (Karfiol)20
Karfiol vajasmártásban20
Kelbimbó20
Kelkáposztafőzelék21
Kelmetélt21
Szalonnás kel21
Lecsó22
Lecsőrizsával, tarhonyával vagy burissal22
Lecsó burgonyával22
Paradicsomos káposztafőzelék22
Paradicsomos tökfőzelék22
Paradicsomos burgonyafőzelék23
Paradicsom töltve23
Paradicsomos rakott tök23
Paradicsom pirítva, virslivel24
Paradicsomos tükörtojás24
Parajfőzelék (Spenót)24
Paraj tejesmártásban25
Tálon sült tojás parajjal25
Paraj levelesen25
Paraj citromosan 26
Pirított gomba26
Podlupka főzelék26
Sárgarépafőzelék27
Sóskafőzelék27
Spárga tejfeles mártásban27
Spárga olaszosan27
Spárga flamand módra28
Spárga tálon sült tojással28
Spárgafejek köretnek vagy előételnek28
Salátafőzelék burgonyával28
Tökfőzelék29
Tök egyszerűen29
Tök háziasan29
Tökmetélt30
Tök töltve30
Töltött paprika30
Töltött paprika gombával31
Török paradicsom31
Török paradicsom hús helyett31
Török paradicsom főzeléknek31
Török paradicsomfőzelék tejfelesen32
Török paradicsom rántottával, tojással32
Török paradicsom salátának32
Török paradicsom töltve32
Vegyes főzelék33
Zöldbab vagy vajbab sajttal33
Zöldbab paradicsommal33
Zöldbab, rakott33
Zöldborsófőzelék33
Zöldséges omlett34
Csalán-, tök-, ribizke- és málnalevél főzelék34
Hasznos tanácsok a háziasszonyoknak
Mire ügyeljünk a zöldség és főzelékfélék felhasználásánál?35
Hogyan tegyük el a zöldség- és főzelékféléket, hogy másnapra friss maradjon?35
Tegyük változatossá étkezésünket36
Megmaradt ételeink eltevése36
Saláták
Zöldsaláták elkészítéséről37
Savanyító-, marinálólé37
Burgonyasaláta37
Céklasaláta37
Fejessaláta38
Francia saláta38
Gombasaláta38
Karfiol- és spárgasaláta39
Káposztából készült saláta39
Madársaláta. Galambbegy39
Olasz saláta39
Parajsaláta és mártás40
Paprikasaláta40
Paradicsomsaláta40
Saláta tavasziasan40
Sárgarépasaláta41
Spárgasaláta41
Szerb saláta41
Töksaláta41
Uborkasaláta hagymával42
Uborkasaláta (hagyma nélkül)42
Uborkasaláta tejfelesen42
Uborkáról általában42
Uborka kovászosan43
Ünnepi saláta43
Vegyessaláta43
Zellersaláta43
Zöldbabsalaáta44
TEGYÜNK EL TÉLIRE ZÖLDSÉG- ÉS FŐZELÉKFÉLÉKET!
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásának célja és jelentősége3
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásáról általában4
A burgonya téli tárolása6
A káposzta téli tárolása8
Vöröskáposzta téli tárolása9
Kelkáposzta téli tárolása9
Bimbóskel téli tárolása9
Karfiol téli tárolása10
Kalarábé téli tárolása10
Sárgarépa téli tárolása10
Petrezselyem téli tárolása11
Zeller téli tárolása12
Cékla téli tárolása12
Retek téli tárolása12
Feketegyökér vagy pozdor téli tárolása12
Torma téli tárolása12
Kardi téli tárolása12
Rebarbara és articsóka téli tárolása12
Laboda, spenót vagy paraj téli tárolása13
Sóska téli tárolása13
Mezei saláta (madár, galambbegysaláta) téli tárolása13
Endívia saláta téli tárolása13
Cikória saláta téli tárolása13
Tök téli tárolása13
Vöröshagyma téli tárolása14
Fokhagyma téli tárolása14
Póré vagy párhagyma téli tárolása14
Csomós vagy salottahagyma téli tárolása14
Metélő vagy gyephagyma téli tárolása15
Zöldpaprika téli tárolása15
Tojásgyümölcs (tojáscsucsor) téli tárolása15
A zöldség és főzelékfélék téli eltevése szárítás, aszalás útján16
Természetes szárítás, aszalás16
Mesterséges aszalás17
Az aszalásra szánt zöldség és főzelékfélék előkészítése18
Burgonya aszalása20
Fejeskáposzta aszalása20
Vöröskáposzta aszalása21
Kelkáposzta aszalása21
Karfiol aszalása21
Karalábé aszalása21
Sárgarépa és karotta aszalása21
Petrezselyem aszalása21
Zeller aszalása22
Vöröshagyma aszalása22
Tök aszalása22
Laboda vagy paraj aszalása22
Sóska aszalása22
Gomba aszalása22
Zöldbab aszalása23
Zöldborsó aszalása23
Az aszalt zöldség és főzelékfélék tárolása23
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése savanyítással, sózással24
Káposzta savanyítása25
Tarlórépa savanyítása26
Uborkasaláta sóban eltéve26
Zöldbab sóslében eltéve27
Tök sóslében eltéve27
Uborkasaláta sóban eltéve27
Tök sóban eltéve27
Gomba sóban eltéve28
Kapor, zöldpetrezselyem és egyéb ízesítőanyagok28
Sóban eltéve28
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése ecettel29
Ecetesuborka téli eltevése29
Zöldparadicsom ecetben30
Zöldpaprika téli eltevése ecetben30
Paprikasaláta téli eltevése ecetben31
Káposztával töltött paprika eltevése ecetben31
Vegyessaláta eltevése ecetben31
Dinnye eltevése ecetben31
Zöldség és főzelékfélék téli eltevése gőzöléssel (dunsztolás)32
Besűrített paradicsom eltevése33
Paradicsom eltevése egészben34
Zöldbab sósvízben eltéve35
Zöldbab ecetes sósvízben eltéve36
Zöldborsó sóslében eltéve36
Zöldborsó eltevése rendes palackokban37
Spárga sósvízben eltéve37
Karfiol eltevése sósvízben38
Tök eltevése sósvízben38
Tök eltevése sós, ecetesvízben38
Tölteni való paprika sóslében39
Tölteni való paprika paradicsomban eltéve39
Lecsó vagy szerbpaprika sósvízben eltéve39
Lecsó paradicsomlében eltéve40
Lecsó saját levében eltéve40
Paprikaíz készítése41
Gombasaláta ecetben eltéve41
Vegyessaláta ecetesvízben eltéve41
Sóska saját levében eltéve42
Paraj saját levében eltéve42
Sóska kevés zsírral eltéve42
Kovászosugorka készítése43
Hasznos tudnivalók44
FOGYASSZUNK GYÜMÖLCSÉTELEKET!
TEGYÜNK EL TÉLIRE GYÜMÖLCSÖKET!
Gyümölcsételek5
A habarásokról és rántásokról általában5
Egresleves6
Ribizlileves6
Meggyleves6
Hideg gyümölcsleves6
Kapros almaleves7
Szilvaleves7
Körteleves7
Kapros egresfőzelék8
Kapros almafőzelék8
Almafőzelék8
Szilvafőzelék8
Körtefőzelék9
Almás uborkafőzelék9
Almás burgonyafőzelék9
Szilvafőzelék10
A gyümölcsökből készült mártásokról általában11
Egresmártás11
Ribizlimártás12
Meggymártás12
Hideg gyümölcsmártás, vegyes gyümölcsből12
Kapros almamártás13
Almamártás13
Szilvamártás ecetesen14
Körtemártás14
Almás uborkamártás14
Zöldbabfőzelék egressel14
Mit adhatunk a gyümölcsmártások mellé, hogy kielégítő ebédet vagy vacsorát tálalhassunk15
Gyümölcssaláta I.16
Gyümölcssaláta II.16
Gyümölcsaszalás17
A gyümölcsök aszalásáról általában17
Alma aszalása18
Körte aszalása18
Cseresznye és meggy aszalása19
Sárgabarack aszalása19
Szőlő aszalása19
Szilva aszalása19
Gyümölcsbefőzés21
Álalános tudnivalók a befőzésekről21
Áfonya befőtt23
Áfonya befőtt (vadas húsokhoz, pecsenyékhez)23
Almaíz23
Almasajt24
Birsalmasajt24
Birsalma befőtt I.24
Birsalma befőtt II.24
Bodzaíz25
Cseresznye jam (dzsem)25
Cseresznye befőtt25
Cseresznye télire, rétestöltésre25
Cseresznye rétesnek vagy tészták töltésére26
Csipkebogyóíz áttört bogyóból26
Csipkebogyóíz egész bogyóból26
Eper jam (dzsem)26
Egres befőtt27
Erdei málna és szederíz27
Erdei málna, szeder, földi eper, faeper, szamóca cukorban27
Kajszinbarack jam (dzsem)27
Kajszinbarack rummal28
Kajszinbarack és őszibarack ecetben28
Kimagozott meggy málnával, cseresznyével28
Körte befőtt I.29
Körte befőtt II.29
Málnaíz29
Málna- és ribizke29
Málnaszörp30
Meggy befőtt30
Meggy és cseresznye ecetben30
Meggy, bor és ecetben31
Meggy rétesnek vagy tészták töltésére31
Őszibarack befőtt31
Őszibarackíz31
Őszibarack jam (dzsem)31
Őszibarack jam (dzsem) cukor nélkül32
Rebarbaraíz32
Ribizkeíz33
Ringló befőtt33
Ringló befőtt (hámozott)33
Ringló jam (dzsem)33
Ringlóíz33
Ribizli befőtt34
Rumos gyümölcs I.34
Rumos gyümölcs II.24
Rumos gyümölcs III.35
Sárgarépa jam (dzsem)35
Sárgarépa-sárgadinnyeíz35
Sárgadinnye rummal35
Sárgadinnye eltevése36
Sárgadinnye befőtt36
Sárga- vagy őszibarack ecetesen befőzve37
Sárgabaracköntet télire37
Sárgabarack hámozás nélkül37
Sárgabarackíz33
Sárgabarack jam (dzsem)38
Szilva eltevése tésztákhoz38
Szilvaíz38
Szilvaíz cukor nélkül39
Szilva befőtt (hámozott)39
Szilva befőtt (magvaváló szilvából)39
Szilva ecetben39
Szilva sárgadinnyével40
Szőlő eltevése40
Tök jam (dzsem)40
Vegyes gyümölcsíz cukor nélkül40
Vízben eltett gyümölcsök cukor nélkül41
Vegyes gyümölcsíz I.41
Vegyes gyümölcsíz II.41
Gyümölcsecet42
Borecet42
Cukornélküli befőzés43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem