1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozzunk helyesen!

Gyümölcsételek/Receptek-tanácsok/Tegyünk el télire gyümölcsöt!

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: M. Kir. Közellátási Miniszter Közellátási Hivatala
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Táplálkozzunk helyesen!
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Stádium Sajtóvállalat Rt., Budapest nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Valamikor az ősember főtápláléka bogyók, gyökerek és gyümölcsök voltak. Azóta egyes korszakokban a gyümölcsfogyasztás mértéke változott. Voltak idők, amikor az emberek nagyrésze gyümölcsöt alig,... Tovább

Előszó

Valamikor az ősember főtápláléka bogyók, gyökerek és gyümölcsök voltak. Azóta egyes korszakokban a gyümölcsfogyasztás mértéke változott. Voltak idők, amikor az emberek nagyrésze gyümölcsöt alig, vagy semmit sem fogyasztottak. A legújabb táplálkozásélettani kutatások igazolják, hogy a vegyes táplálékon élő, tehát kenyeret, tésztafélét, húst, tejet, gyümölcsöt, zöldfőzelékfélét fogyasztó emberek jól fejlettek, betegséggel szemben ellenállók, az idő viszontagságait szervezetük jól tűri. Ezzel szemben azoknál a népeknél, ahol a táplálkozás egyoldalúvá vált, ahol főleg húst, kenyérféléket, szárazfőzelékeket fogyasztanak, ott gyakori a satnya, korán öregedő embertípus és a betegségek pusztítása is lényegesen nagyobb, mint a vegyes táplálékon élő embereknél. A gyümölcsöt évezredek óta valósággal gyógyszerként is használják különböző betegségek ellen. Az orvostudomány legújabban szívesen alkalmazza pl. a heti egyszeri gyümölcsnapot.
Vissza

Tartalom

Gyümölcsételek5
A habarásokról és rántásokról általában5
Egresleves6
Ribizlileves6
Meggyleves7
Hideg gyümölcsleves7
Kapros almaleves7
Szilvaleves8
Körteleves8
Kapros egresfőzelék8
Almafőzelék9
Szilvafőzelék9
Körtefőzelék9
Almás uborkafőzelék10
Almás burgonyafőzelék11
Szilvafőzelékek11
A gyümölcsökből készült mártásokról általában12
Egresmártás12
Ribizlimártás12
Meggymártás13
Hideg gyümölcsmártás, vegyes gyümölcsmártás13
Kapros almamártás13
Almamártás13
Szilvamártás ecetesen14
Körtemártás14
Almás uborkamártás14
Zöldbabfőzelék egressel14
Mit adhatunk a gyümölcsmártások mellé, hogy kielégítő ebédet vagy vacsorát találhassunk15
Gyümölcssaláta (I.)16
Gyümölcssaláta (II.)16
Gyümölcsaszalás17
A gyümölcsök aszalásáról általában17
Alma aszalása18
Körte aszalása18
Cseresznye és meggy aszalása19
Sárgabarack aszalása19
Szőlő aszalása19
Szilva aszalása19
Gyümölcsbefőzés21
Általános tudnivalók a befőzésekről21
Áfonya befőtt23
Áfonya befőtt (vadas húsokhoz, pecsenyékhez)23
Almaíz23
Almasajt24
Birsalmasajt24
Birsalma befőtt (I.)24
Birsalma befőtt (II.)24
Bodzaíz25
Cseresznye jam (dzsem)25
Cseresznye befőtt25
Cseresznye télire, rétestöltésre25
Cseresznye rétesnek, vagy tészták töltésére26
Csipkebogyóíz áttört bogyóból26
Csipkebogyóíz egész bogyóból26
Eper jam (dzsem)26
Egres befőtt27
Erdei málna és szederíz27
Erdei málna, szeder, földi eper, faeper, szamóca cukorban27
Kajszibarack jam (dzsem)27
Kajszibarack rummal28
Kajszibarack és őszibarack ecetben28
Kimagozott meggy málnával, cseresznyével28
Körte befőtt (I.)29
Körte befőtt (II.)29
Málnaíz29
Málna- és ribizkeíz29
Málnaszörp30
Meggy befőtt30
Meggy és cseresznye ecetben30
Meggy, bor és ecetben31
Meggy rétesnek vagy tészták töltésére31
Őszibarack befőtt31
Őszibarackíz31
Őszibarack jam (dzsem)31
Őszibarack jam (dzsem) cukor nélkül32
Rebarbaraíz32
Ribizkeíz32
Ringló befőtt33
Ringló befőtt (hámozott)33
Ringló jam (dzsem)33
Ringlóíz33
Ribizli befőtt34
Rumos gyümölcs (I.)34
Rumos gyümölcs (II.)34
Rumos gyümölcs (III.)35
Sárgarépa jam (dzsem)35
Sárgarépa-sárgadinnyeíz35
Sárgadinnye rummal36
Sárgadinnye eltevése36
Sárgadinnye befőtt37
Sárga- vagy őszibarack ecetesen befőzve37
Sárbaracköntet télire37
Sárgabarack hámozás nélkül38
Sárgabarackíz38
Sárgabarack jam (dzsem)38
Szilva eltevése tésztákhoz38
Szilvaíz39
Szilvaíz cukor nélkül39
Szilva befőtt (magvaváló szilvából)39
Szilva ecetben39
Szilva sárgadinnyével40
Szőlő eltevése40
Tök jam (dzsem)40
Vegyes gyümölcsíz cukor nélkül40
Vízben eltett gyümölcsök cukor nélkül41
Vegyes gyümölcsíz (I.)41
Vegyes gyümölcsíz (II.)41
Gyümölcsecet42
Borecet42
Cukornélküli befőzés43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem