1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozzunk helyesen!

Tegyünk el télire zöldség- és főzelékféléket!/Tegyünk el télire zöldfőzeléket!/Különféle eltevési módok

Szerkesztő

Kiadó: M. Kir. Közellátásügyi Miniszter Közellátási Hivatal
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Táplálkozzunk helyesen!
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Stádium Sajtóvállalat Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásának célja és jelentősége.
A jelenlegi háborús viszonyok között döntő jelentőségű fajtánk szempontjából, hogy háziasszonyaink télen is tudjanak... Tovább

Előszó

Részlet:
A zöldség és főzelékfélék téli tárolásának célja és jelentősége.
A jelenlegi háborús viszonyok között döntő jelentőségű fajtánk szempontjából, hogy háziasszonyaink télen is tudjanak főzelékfélét adni családjuknak.
A vitaminok jelentősége ma már nem vitatható és tudjuk, hogy különösen télen az ember szervezetének ellenállóképessége, munkaképessége attól függ, hogy megkapja-e mindazokat a vitaminokat, amelyek szervezete fenntartásához, munkaképességéhez szükségesek. Ezeket a nagyértékű vitaminokat főleg a főzelékfélék és gyümölcsök tartalmazzák. Vissza

Tartalom

I. A zöldség és főzelékfélék téli tárolásának célja és jelentősége 3
II. A zöldség és főzelékfélék téli tárolásáról általában 4
A burgonya téli tárolása 6
A káposzta téli tárolása 8
Vöröskáposzta téli tárolása 9
Kelkáposzta téli tárolása 9
Bimbóskel téli tárolása 9
Karfiol téli tárolása 10
Karalábé téli tárolása 10
Sárgarépa téli tárolása 10
Petrezselyem téli tárolása 11
Paszternák vagy pasztinák téli tárolása 11
Zeller téli tárolása 12
Cékla téli tárolása 12
Retek téli tárolása 12
Feketegyökér vagy pozdor téli tárolása 12
Torma téli tárolása 12
Kardi téli tárolása 12
Rebarbara és articsóka téli tárolása 12
Laboda, spenót vagy paraj téli tárolása 13
Sóska téli tárolása 13
Mezei saláta (madár-, galambbegysaláta) téli tárolása 13
Endivia saláta téli tárolása 13
Cikória saláta téli tárolása 13
Tök téli tárolása 13
Vöröshagyma téli tárolása 14
Fokhagyma téli tárolása 14
Póré vagy párhagyma téli tárolása 14
Csomós vagy salottahagyma téli tárolása 14
Metélő vagy gyephagyma téli tárolása 15
Zöldpaprika téli tárolása 15
Tojásgyümölcs (tojáscsucsor) téli tárolása 15
III. A zöldség és főzelékfélék téli eltevése szárítás, aszalás útján 16
Természetes szárítás, aszalás 16
Mesterséges aszalás 17
Az aszalásra szánt zöldség és főzelékfélék előkészítése 18
Burgonya aszalása 20
Fejeskáposzta aszalása 20
Vöröskáposzta aszalása 21
Kelkáposzta aszalása 21
Karfiol aszalása 21
Karalábé aszalása 21
Sárgarépa és karotta aszalása 21
Petrezselyem aszalása 21
Zeller aszalása 22
Vöröshagyma aszalása 22
Tök aszalása 22
Laboda vagy paraj aszalása 22
Sóska aszalása 22
Gomba aszalása 22
Zöldbab aszalása 22
Zöldborsó aszalása 23
Az aszalt zöldség és főzelékfélék tárolása 23
IV. Zöldség és főzelékfélék téli eltevése savanyítással, sózással 24
Káposzta savanyítása 25
Tarlórépa savanyítása 26
Uborkasalása sóban eltéve 26
Zöldbab sóslében eltéve 27
Tök sóslében eltéve 27
Uborkasaláta sóban eltéve 27
Tök sóban eltéve 27
Gomba sóban eltéve 28
Kapor, zöldpetrezselyem és egyéb ízesítőanyagok sóban eltéve 28
V. Zöldség és főzelékfélék téli eltevése ecettel 29
Ecetesugorka téli eltevése 29
Zöldparadicsom ecetben 30
Zöldpaprika téli eltevése ecetben 30
Paprikasaláta téli eltevése ecetben 31
Káposztával töltött paprika eltevése ecetben 31
Vegyessaláta eltevése ecetben 31
Dinnye eltevése ecetben 31
VI. Zöldség és főzelékfélék téli eltevése gőzöléssel (dunsztolás) 32
Besűrített paradicsom eltevése 33
Paradicsom eltevése egészben 34
Zöldbab sósvízben eltéve 35
Zöldbab ecetes sósvízben eltéve 35
Zöldbab ecetes vízben eltéve 36
Zöldborsó eltevése rendes palackokban 37
Spárga sósvízben eltéve 37
Karfiol eltevése sósvízben 38
Tök eltevése sósvízben 38
Tök eltevése sós, ecetesvízben 38
Tölteni való paprika sóslében 39
Tölteni való paprika paradicsomban eltéve 39
Lecsó vagy szerbpaprika sósvízben eltéve 39
Lecsó paradicsomlében eltéve 40
Lecsó saját levében eltéve 40
Paprikaíz készítése 41
Gombasaláta ecetben eltéve 41
Vegyessaláta ecetesvízben eltéve 41
Sóska saját levében eltéve 42
Paraj saját levében eltéve 42
Sóska kevés zsírral eltéve 42
Kovászosugorka készítése 43
Hasznos tudnivalók 44
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen! Táplálkozzunk helyesen!

A borító kopott, sarka megtört.

Állapot:
4.600 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba