Fülszöveg
A mai kor embere táplálkozása során inkább étvágya kielégítésére törekszik a táplálék bevitelnél, mint kizárólag éhségérzete csillapítására. Hajlamosak vagyunk a szükségesnél többet enni és sokszor nem feltétlenül azt, amire a szervezetnek szüksége van, inkább azt, amit megkívánunk.
Táplálkozási szokásainkra jellemző a felesleges energia, zsiradék, cukor és só bevitel, ugyanakkor viszonylag kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, valamint folyadékot fogyasztunk. Keveset mozgunk, sok élvezeti szert fogyasztunk és nem tudjuk jól kezelni a stressz helyzeteket.
Ezt némileg ellensúlyozza a napjainkban a fejlett országokban - és így Magyarországon is - terjedő egészségtudatos magatartás és szemléletmód. Fokozatosan bővül az a vásárlói kör, amely egyre nagyobb érdeklődést mutat az általa elfogyasztott élelmiszerek minősége, összetétele, eredete iránt. Egyre nagyobb az igény az egészséges táplálék fogyasztására. Ennek egyik feltétele a megfelelő ismeret, melynek megszerzésében...
Tovább
Fülszöveg
A mai kor embere táplálkozása során inkább étvágya kielégítésére törekszik a táplálék bevitelnél, mint kizárólag éhségérzete csillapítására. Hajlamosak vagyunk a szükségesnél többet enni és sokszor nem feltétlenül azt, amire a szervezetnek szüksége van, inkább azt, amit megkívánunk.
Táplálkozási szokásainkra jellemző a felesleges energia, zsiradék, cukor és só bevitel, ugyanakkor viszonylag kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, valamint folyadékot fogyasztunk. Keveset mozgunk, sok élvezeti szert fogyasztunk és nem tudjuk jól kezelni a stressz helyzeteket.
Ezt némileg ellensúlyozza a napjainkban a fejlett országokban - és így Magyarországon is - terjedő egészségtudatos magatartás és szemléletmód. Fokozatosan bővül az a vásárlói kör, amely egyre nagyobb érdeklődést mutat az általa elfogyasztott élelmiszerek minősége, összetétele, eredete iránt. Egyre nagyobb az igény az egészséges táplálék fogyasztására. Ennek egyik feltétele a megfelelő ismeret, melynek megszerzésében nyújt segítséget ez a kiadvány.
A könyv több célt szolgál. A kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók alapvető táplálkozási- és mikrobiológiai ismereteit bővíti, a még tanulókat segíti a szóbeli vizsgára való felkészülésben. Az igényes környezetű és egészségtudatos Olvasó szintén élvezettel és haszonnal forgathatja a művet, hiszen például a "Néhány ételkészítési/táplálkozási jó tanács" címszó alatt számos gyakorlati útmutatót, hasznos tanácsot is találhat a mindennapok gyakorlatához. Foglalkozik a kiadvány a napjainkban oly sok vitát kiváltó E-számok jelentésével, jelentőségével is a táplálkozásban.
A "Függelék" számos táplálék energia- és tápanyag tartalmát tartalmazza táblázat formájában. Az élelmiszerekről és a kereskedelemről szóló törvények bemutatásával a szakmában dolgozók, illetve a fogyasztók tájékozódását egyaránt segíteni akarja ez a kiadvány.
Hasznos ismeretszerzést kíván a könyv alkotó szerkesztője!
Vissza