1.066.456

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozástudományi-, mikrobiológiai- és tartósítási ismeretek

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 116 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-637-274-3
Megjegyzés: Egy fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A mai kor embere táplálkozása során inkább étvágya kielégítésére törekszik a táplálék bevitelnél, mint kizárólag éhségérzete csillapítására. Hajlamosak vagyunk a szükségesnél többet enni és sokszor nem feltétlenül azt, amire a szervezetnek szüksége van, inkább azt, amit megkívánunk.
Táplálkozási szokásainkra jellemző a felesleges energia, zsiradék, cukor és só bevitel, ugyanakkor viszonylag kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, valamint folyadékot fogyasztunk. Keveset mozgunk, sok élvezeti szert fogyasztunk és nem tudjuk jól kezelni a stressz helyzeteket.
Ezt némileg ellensúlyozza a napjainkban a fejlett országokban - és így Magyarországon is - terjedő egészségtudatos magatartás és szemléletmód. Fokozatosan bővül az a vásárlói kör, amely egyre nagyobb érdeklődést mutat az általa elfogyasztott élelmiszerek minősége, összetétele, eredete iránt. Egyre nagyobb az igény az egészséges táplálék fogyasztására. Ennek egyik feltétele a megfelelő ismeret, melynek megszerzésében... Tovább

Fülszöveg

A mai kor embere táplálkozása során inkább étvágya kielégítésére törekszik a táplálék bevitelnél, mint kizárólag éhségérzete csillapítására. Hajlamosak vagyunk a szükségesnél többet enni és sokszor nem feltétlenül azt, amire a szervezetnek szüksége van, inkább azt, amit megkívánunk.
Táplálkozási szokásainkra jellemző a felesleges energia, zsiradék, cukor és só bevitel, ugyanakkor viszonylag kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, valamint folyadékot fogyasztunk. Keveset mozgunk, sok élvezeti szert fogyasztunk és nem tudjuk jól kezelni a stressz helyzeteket.
Ezt némileg ellensúlyozza a napjainkban a fejlett országokban - és így Magyarországon is - terjedő egészségtudatos magatartás és szemléletmód. Fokozatosan bővül az a vásárlói kör, amely egyre nagyobb érdeklődést mutat az általa elfogyasztott élelmiszerek minősége, összetétele, eredete iránt. Egyre nagyobb az igény az egészséges táplálék fogyasztására. Ennek egyik feltétele a megfelelő ismeret, melynek megszerzésében nyújt segítséget ez a kiadvány.
A könyv több célt szolgál. A kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók alapvető táplálkozási- és mikrobiológiai ismereteit bővíti, a még tanulókat segíti a szóbeli vizsgára való felkészülésben. Az igényes környezetű és egészségtudatos Olvasó szintén élvezettel és haszonnal forgathatja a művet, hiszen például a "Néhány ételkészítési/táplálkozási jó tanács" címszó alatt számos gyakorlati útmutatót, hasznos tanácsot is találhat a mindennapok gyakorlatához. Foglalkozik a kiadvány a napjainkban oly sok vitát kiváltó E-számok jelentésével, jelentőségével is a táplálkozásban.
A "Függelék" számos táplálék energia- és tápanyag tartalmát tartalmazza táblázat formájában. Az élelmiszerekről és a kereskedelemről szóló törvények bemutatásával a szakmában dolgozók, illetve a fogyasztók tájékozódását egyaránt segíteni akarja ez a kiadvány.
Hasznos ismeretszerzést kíván a könyv alkotó szerkesztője! Vissza

Tartalom

Táplálkozási alapismeretek5
Táplálkozási ajánlások5
A táplálkozás7
Ellenőrző kérdések, feladatok8
Az élelmiszer9
Az élelmiszer felosztása10
Az élelmiszerek összetevőinek jellemzése10
Víz10
Szárazanyag12
Az élelmiszerekben található károsító anyagok. E-számok38
Összefoglalás40
Ellenőrző kérdések, feladatok43
Mikrobiológia45
A mikroorganizmusok hasznos tevékenysége45
A mikroorganizmusok káros tevékenysége46
Élelmiszer-fertőzés46
Az élelmiszer-mérgezések vagy ételmérgezések49
Élelmiszerromlás52
Ellenőrző kérdések, feladatok55
Tartósítás57
Történeti áttekintés58
Tartósító-eljárások58
Ellenőrző kérdések, feladatok67
Függelék69
A táplálékok energia- és tápanyag tartalma71
Élelmiszerkönyv77
A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásai I. kötet81
A Magyar Élelmiszerkönyv II. kötet87
Magyar Élelmiszerkönyv III. kötet88
Magyar Élelmiszerkönyv I.-II.-III. kötet91
2003. évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről99
2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről107
Felhasznált és ajánlott irodalom116
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem