1.064.233

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozástan és dietetika

Egészségügyi szakiskolák tananyaga

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
BEVEZETÉS
A kórházban fekvő vagy a kórházból elbocsátott beteg táplálására vonatkozó utasításait az orvos legtöbbször csak vázlatosan adja meg. Utasításai általában csak egyes tápanyagok... Tovább

Előszó

Részlet:
BEVEZETÉS
A kórházban fekvő vagy a kórházból elbocsátott beteg táplálására vonatkozó utasításait az orvos legtöbbször csak vázlatosan adja meg. Utasításai általában csak egyes tápanyagok megszaporítására vagy bőségesebb juttatására vonatkoznak. Az orvos például azt akarja, hogy a beteg kevesebb konyhasót fogyasszon, de a diétás nővérre, az ápolónőre vagy a védőnőre bízza, hogy ezt az elvet hogyan ülteti át a gyakorlatba. Vagy a cukorbajos beteg számára az orvos előírja az elfogyasztható szénhidrát mennyiségét, de az már a munkatársak feladata, hogy a beteg reggelijét, déli és esti étkezését ennek megfelelően összeállítsák.
Az ápolónőnek és a védődőnek egyik feladata tehát az, hogy az orvos utasításait az beteg ízlésével, szokásaival összehangolja. Nemcsak az orvos és a beteg között kell azonban kapocsként szolgálnia, hanem a konyha és a beteg között is, hiszen a beteg igényeit csak a konyha lehetőségeinek figyelmembe vételével elégítheti ki. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
Táplálkozásélettan9
Az egészséges, felnőtt ember szükséglete. A tápanyagok11
Építőanyagok11
Fehérjék11
Ásványi anyagok13
Energiaforrások14
Zsírok15
Szénhidrátok16
Biokatalizátorok18
Nyomelemek18
Vitaminok18
Tápanyagszükséglet különböző korcsoportokban és fiziológiás állapotokban20
A csecsemő és gyermek táplálása21
Az újszülött és a csecsemő táplálása21
Az elválasztás22
A beteg csecsemő táplálása24
Az egészséges gyermek táplálása25
A beteg gyermek táplálása27
Az öregek táplálása28
A terhes és szoptató nő táplálkozása29
Élelmiszerismeret30
Hús, baromfi, hal, vad30
Zsiradékok35
Tej- és tejtermékek36
Tojás37
Gabonafélék, sütőipari termékek38
Zöldségfélék, hüvelyesek, burgonya41
Gyümölcsök44
Ételízesítők, fűszerek44
Élvezeti cikkek, szeszes- és üdítő italok46
Konyhatechnika50
Általános konyhatechnika50
Konyhatechnikai alapismeretek50
Előkészítő eljárások50
Az előkészített anyagok konyhatechnikai feldolgozása54
Sűrítő és higító eljárások55
Ízesítő, színező eljárások56
Hőbehatásook57
Az elkészítés hatása az élelmiszerre59
A tápanyagok szerkezetének megváltozása a hőkezelés hatására61
A sütés-főzés higiénéje. A tisztaság64
Befejező eljárások68
A tálalás69
A terítés71
A felszolgálás72
A díszítés72
Részletes konyhatechnika73
Az ételek ismertetése készítési módjuk és rendeltetésük szerint73
Levesek74
Előételek, ízelítők76
Húsételek77
Főzelékételek79
Mártások81
Körítések82
Saláták82
Tojásból készült ételek83
Tésztafélék, édességek83
Reggeli és uzsonna italok85
Komplettálás85
Az étlaptervezés és anyagkiszabás alapelvei87
A diétás konyhatechnika88
Dietetika93
Általános dietetika93
Részletes dietetika96
Alapétrendek96
Könnyű-vegyes alapétrend96
Pépes alapétrend98
Folyékony étrend100
Az egyes betegségek diétája101
A lázas beteg diétája101
A szívbeteg diétája103
A májbeteg diétája106
A gyomor- és bélbeteg diétája109
A vesebeteg diétája116
A cukorbeteg diétája119
A tüdőbeteg diétája121
Az operált beteg diétája122
Soványító étrend123
Hízlaló étrend125
Táplálkozási allergia126
Táblázatok129
Tájékoztató a tápanyagszükségletről130
Egy heti élelmiszerszükséglet131
Kalóriatáblázat132
Az élelmi anyagok súlyának becslése135
Konyhasóban szegény élelmiszerek135
Szénhidrát-egyenérték táblázat136
Fehérje-egyenérték táblázat137
Penzoldt-féle táblázat137
Élelmiszerek átlagos tisztítási vesztesége138
A C-vitamin veszteség átlaga főzésnél138
A C-vitamin veszteség átlaga konzerválásnál138
Irodalom139
Tárgymutató140

Dr. Zemplényi Tibor

Dr. Zemplényi Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Zemplényi Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem