1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozástan

Egészségügyi szakközépiskolák tankönyve

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 70 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biológia, az anatómia-élettan és a kórtan tantárgyak keretében már megtanultuk a táplálkozásra vonatkozó alapvető ismereteket. Ezeket az ismereteket az újabban szerzett kémiai és mikrobiológiai... Tovább

Előszó

A biológia, az anatómia-élettan és a kórtan tantárgyak keretében már megtanultuk a táplálkozásra vonatkozó alapvető ismereteket. Ezeket az ismereteket az újabban szerzett kémiai és mikrobiológiai ismeretekre építve most már kiszélesíthetjük, elmélyíthetjük és önálló tudományként új szempontok szerint rendszerezhetjük. Ez az önálló tudomány a táplálkozástan, amelynek az egészségügyi szakközépiskolában elsősorban az a feladata, hogy megtanítson a helyes táplálkozás olyan általános, alapvető szabályaira, amelyeket nemcsak minden egészségügyi dolgozónak, hanem minden művelt emberek is ismernie kell. Tankönyvünk e szerény igénynek megfelelően csak a táplálkozásélettani ismeretek, az élelmiszerek és az élelmezéshigiéne témaköröket öleli fel, ezeknek az ismerete azonban éppen elég az említett feladat elérésére.
Abban a reményben adjuk tanulóink kezébe e tankönyvet, hogy általuk a helyes táplálkozás szabályai fokozatosan egyre szélesebb körben terjednek el, és minél előbb közkinccsé válnak. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Táplálkozásélettani ismeretek5
Alapfogalmak5
A tápanyagok élettani szerepe7
Fehérjék7
Szénhidrátok10
Zsírok12
Vitaminok15
Vízben oldódó vitaminok16
Zsírban oldódó vitaminok19
Ásványi anyagok és víz22
Az emésztés és felszívódás26
Anyagcsere29
Tápanyagszükséglet és tolerancia31
A pszichés hatások jelentősége a táplálkozásban33
Az élelmiszerek36
Tej36
Tejtermékek39
Tojás41
Hús és húsneműek44
Zsiradékok47
Liszt és lisztneműek49
Főzelék- és zöldségfélék51
Gyümölcsök53
Ízesítők és fűszerek55
Konyhai segédanyagok57
Italok57
Változások az anyag sajátságaiban a konyhatechnikai műveletek során59
Élelmezéshigiéne62
Személyi higiéne63
A nyersanyagtárolás higiénéje65
A szállítás és a forgalmazás higiénéje66
Munkahely-higiéne67
Az élelmiszerek csírátlanítására használt eljárások68
Az élelmiszerek tartósítása69

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Táplálkozástan Táplálkozástan

A borítón és a címlapon pecsétnyom, a borítón tulajdonosi bejegyzés látható. A borító foltos.

Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba