kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 195 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-336-897-9 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 59635. Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezetés | 7 |
Táplálkozástani alapok | |
Az élelmiszerek, ételek összetevőinek hasznosulása a szervezetben | 11 |
A víz szerepe a szervezetben | 11 |
A fehérjék szerepe a táplálkozásunkban | 13 |
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásunkban | 15 |
A zsírok szerepe a táplálkozásunkban | 16 |
A vitaminok szerepe a táplálkozásunkban | 18 |
Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásunkban | 20 |
A táplálkozás folyamata | 22 |
Emésztés | 22 |
Felszívódás | 25 |
A tápanyagok hasznosulása | 25 |
A szervezet energiaszükséglete | 28 |
Alapenergia-szükséglet | 29 |
Munkaenergia-szükséglet | 32 |
Élelmiszercsoportok táplálkozási értékelése | |
Gabonamagvak és feldolgozási termékeik | 39 |
Zöldség és főzelékfélék | 43 |
Gyümölcsök | 45 |
Húsok, húskészítmények | 47 |
Tojás | 50 |
Tej és feldolgozási termékei | 52 |
Fűszerek, ízesítők | 55 |
Cukrok és édesipari termékek | 57 |
Élvezeti szerek | 58 |
Alkoholtartalmú italok | 58 |
Alkoholmentes italok | 60 |
Koffeintartalmú italok | 61 |
Élelmiszerek feldolgozásának hatása a tápanyagokra | |
Az élelmiszerek előkészítése folyamán bekövetkező változások | 66 |
Élelmiszerek kiválasztása, tárolása | 66 |
Élelmiszerek tisztítása | 70 |
Száraz tisztítások | 71 |
Vízzel való tisztítás | 73 |
Élelmiszerek darabolása, aprítása | 74 |
Az elkészítés folyaán bekövetkező változások | 75 |
Összekeverés, elegyítés | 76 |
Ízesítés, fűszerezés | 77 |
Formázás | 78 |
Hőbehatásokű | 78 |
Főzés | 78 |
Pároltatás | 84 |
Pirítás | 84 |
Sűtés | 85 |
Befejező műveletek | 89 |
Ételek készen tartása | 89 |
Ételek adagolása, tálalása, díszítése | 89 |
Nemzetek konyháinak táplálkozási jellemzői | |
A magyar konyha jellemzői | 93 |
Étkezési szokásaink, táplálkozási ritmusunk | 97 |
A magyar konyha korszerűsítésének lehetőségei | 98 |
Az alapanyagok helyes megválasztása | 99 |
Az étkezés körülményei | 101 |
A francia konyha táplálkozási jellemzői | 103 |
Az angol konyha táplálkozási jellemzői | 104 |
A Benelux államok táplálkozási jellemzői | 106 |
A skandináv népek táplálkozási jellemzői | 107 |
A német konyha táplálkozási jellemzői | 108 |
Az osztrák konyha táplálkozási jellemzői | 109 |
A közép-kelet-európai országok táplálkozási jellemzők | 110 |
Az olasz konyha táplálkozási jellemzői | 111 |
A spanyol konyha táplálkozási jellemzői | 113 |
A balkáni népek táplákozási jellemzői | 113 |
Az orosz konyha táplálkozási jellemzői | 115 |
Az arab konyha táplálkozási jellemzői | 116 |
Az ázsiai népek táplálkozási jellemzői | 117 |
Az amerikai népek táplálkozási jellemzői | 119 |
A kiegyensúlyozott táplálkozás | |
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei | 123 |
Táplálkozási ritmus | 126 |
Az étrend összeállítása | 126 |
A szervezet tápanyagszükséglete | 217 |
Változatosság | 128 |
Étkezési szokások | 129 |
Évszak | 129 |
A rendelkezésre álló idő | 130 |
Pénzügyi lehetőségek | 130 |
Az étrend energia- és tápanyagtartalmának kiszámítása | 130 |
A számítás menete | 130 |
Táplálkozások különböző életkorokban | 131 |
Csecsemőkori táplálkozás | 131 |
Gyermekkori táplálkozás | 132 |
Felnőttkori táplálkozás | 136 |
Időskorúak táplálkozása | 138 |
Normál és különleges szükségletű táplálkozások | 139 |
Következtetéses táplálkozás | 139 |
Szabadidős tevékenységet végzők és sportolók táplálkozása | 140 |
Terhes nők és szoptatós anyák táplálkozása | 144 |
Különleges táplálkozási formák | 146 |
Vegetarianizmus | 146 |
Biotáplálkozás | 147 |
Natúrtáplálkozás | 148 |
Kiegyensúlyozatlan és a beteg szervezetek táplálkozása | |
Kiegyensúlyozatlan táplálkozás | 154 |
Hiányos táplálkozás | 154 |
Tápanyagok hiánya | 154 |
A diétás étkezés | 155 |
A soványság diétája | 156 |
Az elhízás diétája | 158 |
Beteg szervezetek diétája | 161 |
Cukorbetegség és diétája | 161 |
Szív- és érrendszeri betegségek és diétája | 164 |
Táplálkozás és a rosszindulatú daganatok | 166 |
Emésztő-szervrendszeri ártalmak és diétája | 168 |
Máj- és epebetegek diétája | 169 |
Vesebetegek diétája | 170 |
Lázas betegek diétája | 171 |
Táplálékallergiák | 172 |
Főbb fogalmak kisszótára | 176 |
Tápanyagtáblázat | 182 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 194 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.